| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα,  25/11/2024

 

 
        
 

 

 

Ανησυχίες για την πορεία της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη διατυπώνει σε ανάλυσή της η UBS, τονίζοντας ότι από τη μία υπάρχουν σημάδια ανοδικής κίνησης των ευρωπαϊκών μετοχών καθώς «αποτιμήσεις είναι λογικές και η παγκόσμια νομισματική πολιτική χαλαρώνει», από την άλλη όμως «η ανάκαμψη των κερδών πιθανότατα θα είναι αργή, ενώ η προεδρία του Τραμπ αυξάνει τους κινδύνους για την ανάπτυξη λόγω δασμών και επιβαρύνσεων στις αποτιμήσεις από υψηλότερες αποδόσεις ομολόγων των ΗΠΑ».

 

Η UBS εκτιμά ότι καλύτερες προοπτικές διατηρούν οι εταιρείες που συγκαταλέγονται «στους ωφελημένους από την υποχώρηση του πληθωρισμού, τα χαμηλότερα επιτόκια και τις ευκαιρίες δομικής ανάπτυξης» - κυρίως εταιρείες με μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση που δραστηριοποιούνται σε κλάδους βασικών καταναλωτικών προϊόντων, πληροφορικής και κοινής ωφέλειας. 

Οι κίνδυνοι από την προεδρία Τραμπ

Η προεδρία Τραμπ, σημειώνει η επενδυτική τράπεζα, αποτελεί απειλή για την κερδοφορία των επιχειρήσεων της Ευρωζώνης λόγω των κινδύνων από τους υψηλότερους δασμούς. Οι πιθανώς υψηλότερες αποδόσεις των ΗΠΑ υπό την προεδρία Τραμπ επιβαρύνουν επιπλέον τις αποτιμήσεις. Στον αντίποδα ωστόσο, «το τρέχον περιβάλλον με λογικές αποτιμήσεις, σταθεροποίηση των κερδών και χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής παραμένει υποστηρικτικό».

Πάντως υπάρχουν στοιχεία αισιοδοξίας για την ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς η γηραιά ήπειρος εξακολουθεί να προσφέρει κρίσιμους προμηθευτές εξοπλισμού και επιχειρήσεις που ωφελούνται από την ανάπτυξη κέντρων δεδομένων και τις τάσεις στον τομέα της ενέργειας και των πρώτων υλών. Ισχυρό «χαρτί» αποτελούν και οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες της Ευρώπης. 

Το θετικό σενάριο

Υπό το πρίσμα των παραπάνω, η UBS τονίζει ότι στο θετικό σενάριο για την ευρωπαϊκή οικονομία προβλέπει ότι: 

Οι κεντρικές τράπεζες θα μειώσουν τα επιτόκια πιο γρήγορα από το αναμενόμενο, καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί κάτω από τον στόχο (του 2%, στην περίπτωση της ΕΚΤ). 

Η παγκόσμια ανάπτυξη θα αποδειχθεί ισχυρότερη του αναμενόμενου, ενδεχομένως λόγω χαλαρότερης δημοσιονομικής πολιτικής στις ΗΠΑ και την Κίνα ή αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης στην Ευρώπη.

Ότι θα βελτιωθούν οι προοπτικές μεσοπρόθεσμης ανάπτυξης, ενδεχομένως λόγω αύξησης της παραγωγικότητας εξαιτίας της τεχνητής νοημοσύνης. 

Ότι τα περιθώρια κέρδους θα αποδειχθούν ανθεκτικά, με τους όγκους πωλήσεων να σταθεροποιούνται σε ορισμένους κλάδους.

Το αρνητικό σενάριο

Στον αντίποδα, το αρνητικό σενάριο προβλέπει ότι: 

Η ανάπτυξη θα είναι κατώτερη των προσδοκιών, «ενδεχομένως λόγω δασμών που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη ζήτηση των τελικών καταναλωτών (λόγω υψηλότερων τιμών) ή να διαταράξουν τις εμπορικές ροές και τη διάθεση των επιχειρήσεων να επενδύσουν».

Ότι τα επιτόκια θα κινηθούν σε υψηλά επίπεδα, είτε λόγω δημοσιονομικών ανησυχιών είτε λόγω αναζωπύρωσης του πληθωρισμού, κάτι που θα ενίσχυε τους κινδύνους για μια πιο βαθιά ύφεση το επόμενο διάστημα.

Ότι η πολιτική αβεβαιότητα θα ασκήσεις καθοδικές πιέσεις στις αποτιμήσεις των μετοχών των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων

Ότι η Ευρώπη θα απολέσει ανταγωνιστικότητα λόγω των υψηλών τιμών ενέργειας, της υστέρησης στον τομέα της καινοτομίας έναντι των ΗΠΑ και της Κίνας και της ανόδου νέων βιομηχανικών ανταγωνιστών. 

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum