| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

ΗΠΑ-ΕΕ: Κρας τεστ για την οικονομία τα πακέτα στήριξης

 

Παρασκευή, 19/03/2021

 

   Share

 

Το πακέτο στήριξης – μαμούθ των 1,9 τρισ. δολαρίων που ψήφισε το αμερικανικό Κογκρέσο οδήγησε σε ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, που είναι πλέον σχεδόν διπλάσιες από τις αντίστοιχες προβλέψεις για την ΕΕ. Πιο πρόσφατα, η Fed προέβλεψε για φέτος ρυθμό ανάπτυξης 6,5% για τις ΗΠΑ έναντι μόλος 3,7% για την ευρωπαϊκή οικονομία.

 

 

Όπως αναφέρει η Ημερησία, το αμερικανικό «μπαζούκας» άνοιξε μία συζήτηση για το αν η Ευρώπη ήταν λιγότερο γενναιόδωρη στις πολιτικές στήριξής της σε σχέση με την Αμερική, καθώς μάλιστα οι πρώτοι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης που ανέρχονται σε 750 δισ. ευρώ θα αρχίσουν να εκταμιεύονται από το δεύτερο εξάμηνο φέτος.

 

Στο Eurogroup της Καθαρής Δευτέρας, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, αμφισβήτησε ότι η Ευρώπη υστέρησε στη βοήθεια που έδωσε στην οικονομία της για να αντέξει και να ξεπεράσει την κρίση του κορονοϊού.

Αντίστοιχα, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πάολο Τζεντιλόνι, δήλωσε στο Reuters ότι είναι λάθος να συγκρίνονται τα μέτρα στήριξης των ΗΠΑ με αυτά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία δεν είναι ομοσπονδιακό κράτος και συνεπώς στα μέτρα που ελήφθησαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα πρέπει να προστεθούν αυτά που έχουν λάβει και λαμβάνουν οι χώρες – μέλη της.

 

Επιπλέον, είπε ο Τζεντιλόνι, «μέσω των κοινωνικών συστημάτων μας, ένα πολύ υψηλότερο επίπεδο στήριξης από ότι στις ΗΠΑ παρέχεται αυτόματα κατά τη διάρκεια των υφέσεων».

 

Στο 8% του ΑΕΠ τα δημοσιονομικά μέτρα στην ΕΕ

 

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, η συνολική στήριξη στις χώρες της ΕΕ – αν στα μέτρα της κοινωνικής πολιτικής και τα άλλα κρατικά μέτρα προστεθούν τα εφάπαξ μέτρα που ανακοινώθηκαν για την αντιμετώπιση της κρίσης – ανήλθε πέρυσι στο 8% του ΑΕΠ της ευρωπαϊκής οικονομίας, ενώ επιπλέον δόθηκε ρευστότητα που αντιστοιχεί στο 19% του ΑΕΠ. Ετσι, είπε, το σύνολο των μέτρων στήριξης έφθασε τα 3,5 τρισ. ευρώ (ή 4,17 τρισ. δολάρια).

 

Από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ έλαβαν πέρυσι μέτρα στήριξης – αυτόματα και εφάπαξ – που αντιστοιχούν στο 11% του ΑΕΠ τους και μέτρα ρευστότητας 5% που ανήλθαν συνολικά σε περίπου 3,35 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων.

 

Ωστόσο, τα αμιγώς δημοσιονομικά μέτρα ήταν περισσότερα στις ΗΠΑ από ότι στην Ευρώπη (11% έναντι 8% του ΑΕΠ, αντίστοιχα). Επιπλέον, η Αμερική ξέφυγε πολύ φέτος με το πακέτο των 1,9 τρις. δολαρίων, η εκταμίευση του οποίου θα είναι ταχύτατη. Ο Τζεντιλόνι είπε ότι από το πακέτο αυτό της Ουάσιγκτον θα ωφεληθεί και η Ευρώπη, όπου όλες οι κυβερνήσεις δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τις δαπάνες τους τόσο φέτος όσο και το 2022 για να βοηθήσουν τις οικονομίες τους.

 

Μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας και περισσότερα θύματα του κορονοϊού στις ΗΠΑ

 

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι η ύφεση της ευρωπαϊκής οικονομίας ήταν μεγαλύτερη το 2020 από αυτή των ΗΠΑ, αποδίδοντάς τη στο γεγονός ότι ο κορονοϊός μεταδόθηκε εκεί ένα μήνα αργότερα, με αποτέλεσμα να είναι μικρότερο και το κόστος από τα lockdown.

 

Τονίζουν, όμως, ότι η στήριξη της Ευρώπης στην αγορά εργασίας ήταν πολύ μεγαλύτερη, με αποτέλεσμα η ανεργία να μείνει ουσιαστικά αμετάβλητη στη διάρκεια της μεγαλύτερης ύφεσης της οικονομίας, αυξανόμενη από το 6,5% στο 7,8% και στη συνέχεια υποχωρώντας στο 7,3% τον Ιανουάριο. Αντίθετα, η ανεργία στις ΗΠΑ εκτινάχθηκε στο 14,8% πέρυσι τον Απρίλιο από μόλις 4,4% τον Μάρτιο και στη συνέχεια υποχώρησε σταδιακά στο 6,3% τον Ιανουάριο.

 

Αυτό που έχει επίσης ιδιαίτερη σημασία είναι ότι αν και τα lockdown στην Ευρώπη ήταν αυστηρότερα και έπληξαν περισσότερο την οικονομία, οδήγησαν σε μικρότερες απώλειες ζωών. Στην ΕΕ σημειώθηκαν 5.365 κρούσματα κορονοϊού και 127 θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους έναντι 8.910 κρουσμάτων και 162 θανάτων στις ΗΠΑ, αντίστοιχα.

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....