| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

Πρόγραμμα SURE: Πού θα κατευθυνθούν τα 2 δισ. ευρώ

 

Τετάρτη, 18/11/2020

 

   Share

 

Χρειάστηκε να περάσουν 7 μήνες από τότε που το Eurogroup αποφάσισε τη δημιουργία του προγράμματος SURE προκειμένου να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας στις ευρωπαϊκές χώρες λόγω των επιπτώσεων που προκαλεί η πανδημία. Αλλά και 6 μήνες από τη θέσπιση του από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για να φτάσουν τα 2 δισ. από τα 2,72 δισ. ευρώ που μπορεί να λάβει η χώρας μας.  

 

 

Όπως γράφει η Ραλλού Αλεξοπούλου στην Ναυτεμπορική….

 

Το ποσό των 2 δισ. ευρώ αποτελεί δάνειο του οποίου το επιτόκιο είναι εξαιρετικά χαμηλό έως μηδενικό :

το 1 δισ. ευρώ θα αποπληρωθεί σε 5 έτη με μηδενικό επιτόκιο. Δεδομένου και της πολύ χαμηλής απόδοσης των ελληνικών ομόλογων, αν αυτή τη στιγμή το ελληνικό δημόσιο αποφάσιζε να προχωρήσει σε έκδοση 5ετούς ομολόγου θα λάμβανε το 1 δισ. ευρώ με επιτόκιο γύρω στο 0,3% με 0,4%
 

το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ θα αποπληρωθεί σε 30 έτη με επιτόκιο 0,3%. Αντίστοιχα αν το ελληνικό δημόσιο έκδιδε 30ετές ομόλογο, το επιτόκιο με το οποίο θα δανειζόταν από τις αγορές θα κυμαίνονταν στο 1,4% με 1,5%.

 

«Τα χρήματα αυτά χρηματοδοτούν δράσεις που κατά κύριο λόγο έχουν προηγηθεί, αλλά βελτιώνουν τα ταμειακά μας διαθέσιμα και μας επιτρέπουν με ασφάλεια να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες της κοινωνίας τους επόμενους μήνες ενώσω θα συνεχίζει η πανδημία και μέχρι τα εμβόλια να θέσουν τέλος σε αυτόν τον εφιάλτη» σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha .

 

Υπενθυμίζεται ότι τα χρήματα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE κατευθύνονται για την κάλυψη :

των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού που χορηγείται στους εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας των οποίων οι συμβάσεις έχουν ανασταλεί
 

των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων των οποίων η σύμβαση έχει ανασταλεί
 

της αποζημίωσης ειδικού σκοπού που χορηγείται στους ελεύθερους επαγγελματίες
 

των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για μισθωτούς σε επιχειρήσεις εποχικής λειτουργίας που δραστηριοποιούνται στον τριτογενή τομέα
 

της υλοποίησης του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

 

Η Ελλάδα αποτελεί μία από τις 9 ευρωπαϊκές χώρες που είδαν χθες να αυξάνονται τα ταμειακά τους διαθέσιμα λόγω της εκταμίευσης των χρημάτων από το πρόγραμμα SURE. Είχε προηγηθεί μία ακόμα έκδοση ομολόγου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ύψους 14 δισ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα. Η πρώτη έκδοση πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο, οπότε και τα 17 δισ. ευρώ που είχε αντλήσει κατευθύνθηκαν στην Ιταλία (10 δισ. ευρώ), στην Πολωνία (1 δισ. ευρώ) και στην Ισπανία (6 δισ. ευρώ).

 

Όσον αφορά τις υπόλοιπες χώρες που έλαβαν χθες χρήματα για να στηρίξουν την απασχόληση των χωρών τους μέσω του προγράμματος SURE ήταν :

 

Κροατία : 510 εκατ. ευρώ

Κύπρος : 250 εκατ. ευρώ

Ιταλία : ακόμα 6,5 δισ. ευρώ

Λετονία : 120 εκατ. ευρώ

Λιθουανία : 300 εκατ. ευρώ

Μάλτα : 120 εκατ. ευρώ

Σλοβενία : 200 εκατ. ευρώ

Ισπανία : ακόμα 4 δισ. ευρώ

 

Μετά και τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν έγραψε, μεταξύ άλλων, στον λογαριασμό της στο Twitter ότι «η Ελλάδα σύντομα θα λάβει άλλα 700 εκατ. ευρώ.»

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....