| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δείτε όλα τα άρθρα

Η διαφάνεια θα δώσει ώθηση στο ΧΑ / Κώτσης Βασίλης

 

Δευτέρα, 00:01 - 01/03/2021

 

   Share

 

Oι εισηγμένες εταιρείες έχουν περιθώριο μέχρι τις 17 Ιουλίου του 2021 για να συμμορφωθούν με τις προβλέψεις του νέου νόμου για την εταιρική διακυβέρνηση. Στόχος του νόμου είναι η μεγαλύτερη διαφάνεια στη λειτουργία των επιχειρήσεων και η προάσπιση των συμφερόντων των μικρομετόχων. Το επίπεδο της εταιρικής διακυβέρνησης των εισηγμένων εταιρειών δεν είναι υψηλό, με φωτεινές εξαιρέσεις από ορισμένες επιχειρήσεις της υψηλής κεφαλαιοποίησης που εδώ και αρκετά χρόνια ακολουθούν αυστηρά διεθνή πρότυπα.

 

 

Η ελλιπής εταιρική διακυβέρνηση «θρέφει» φαινόμενα σαν αυτά της Folli Follie, όπου οι βασικοί μέτοχοι κάνουν ό,τι τους καπνίσει, με αποτέλεσμα να απειλείται η υπόσταση της ίδιας της εταιρείας.

 

Επίσης κατά καιρούς έχουν καταγραφεί περιπτώσεις κατάχρησης από τους βασικούς μετόχους που μετέχουν σε όλα τα όργανα της εταιρείας. Για παράδειγμα, πώληση ακινήτου που ανήκει στον βασικό μέτοχο προς την εταιρεία με τιμή πολύ πάνω από την εμπορική, ή κάλυψη προσωπικών εξόδων από τα ταμεία της εταιρείας.

 

Tώρα, με τη δημιουργία νέων επιτροπών ελέγχου στις οποίες δεν θα συμμετέχουν βασικοί μέτοχοι και την αναβάθμιση του ρόλου των ανεξάρτητων μελών, γίνονται σημαντικά βήματα διαφάνειας και χρηστής διαχείρισης.

 

Ενα άλλο μέτρο που θα  φέρει τα πάνω κάτω είναι η επιβολή του fit and proper στα μέλη του ΔΣ. Δηλαδή να έχουν αποδεικτικά ήθους και εντιμότητας. Σήμερα σε ΔΣ εισηγμένων μετέχουν πρόσωπα που τους έχουν επιβληθεί πρόστιμα από τις Αρχές ή έχουν δικαστικές εκκρεμότητες.

 

Θεωρείται βέβαιο πως η εφαρμογή του νόμου θα αναβαθμίσει τη λειτουργία των εταιρειών και θα εκτινάξει την αξιοπιστία του ελληνικού Χρηματιστηρίου. Υπάρχει μεγάλη ρευστότητα στο σύστημα και σε ένα περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων οι επενδυτές επιθυμούν να τοποθετηθούν σε μετοχές αλλά διστάζουν. Για να συμπληρωθεί όμως το μωσαϊκό της διαφάνειας θα πρέπει και η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων να βάλει μια τάξη στα μέλη της, τους ορκωτούς λογιστές. Εκτός από τη διεύρυνση των ελέγχων να «σπάσει» και τη χρόνια συνεργασία ενός ορκωτού με μια εταιρεία που δημιουργεί σχέσεις εξάρτησης.

 

Κώτσης Βασίλης (To Βήμα)

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

 
 

 

 

 

 

 

 
   

   
   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....