| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δείτε όλα τα άρθρα

Το στοίχημα της επόμενης μέρας / Καρτάλης Γιάννης

 

Πέμπτη, 00:01 - 14/01/2021

 

   Share

 

Πολλά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν, μετά τις τραγικές εξελίξεις στην Ουάσιγκτον, καθώς το στοίχημα της επομένης μέρας δεν αφορά μόνον τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου τουλάχιστον είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι νέος πρόεδρος θα ορκισθεί στις 20 Ιανουαρίου ο Τζο Μπάιντεν και επόμενο είναι να εστιάσει την προσοχή του στην επούλωση των πληγών μιας βαθύτατα διχασμένης χώρας, ενώ παραμένει άγνωστο αν μετά το στραπάτσο που έπαθε θα μπορέσει πλέον ο Ντόναλντ Τραμπ να παίξει κάποιον ρόλο. Αυτό σημαίνει ότι η αμερικανική ανάμειξη στο διεθνές γίγνεσθαι, όπως την είχαμε γνωρίσει από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και μετά, δεν θα είναι τόσο ενεργή, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Ετσι ενισχύεται τώρα ο διεθνής ρόλος της Ευρώπης σε μια στιγμή που η ΕΕ αλλάζει με την οριστική αποχώρηση της Βρετανίας και την επικείμενη απομάκρυνση της Ανγκελα Μέρκελ από την εξουσία, ενώ στην Ασία γιγαντώνεται η ισχύς της Κίνας.

 

 

Αυτονόητο είναι ότι η κατάσταση αυτή θα επηρεάσει αναπόφευκτα και τη γειτονιά μας με όλα τα γνωστά προβλήματα ανοικτά και να δούμε αν οι ελπίδες που εκφράζονται για μια διαφορετική αντιμετώπιση της Τουρκίας από τον Μπάιντεν θα επαληθευθούν. Να δούμε επίσης ποια θα είναι και η στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα θέματα αυτά, τώρα που έχει απέλθει από την κυλιόμενη προεδρία το Βερολίνο και τα ηνία έχουν αναλάβει οι Πορτογάλοι, που φημίζονται για τη σοβαρότητά τους και πάντως δεν διατηρούν τους γνωστούς πολύπλοκους δεσμούς με την Τουρκία που διατηρεί η Γερμανία. Μια Γερμανία, η οποία από το ερχόμενο φθινόπωρο δεν θα έχει πλέον καγκελάριο τη Μέρκελ, που παρά τα όσα λέγονται υπήρξε μια ισχυρή πολιτική προσωπικότητα, με τη μεγαλύτερη επιρροή στον ευρωπαϊκό χώρο.

 

Αντίθετα, ελάχιστη επιρροή και μάλλον αρνητική για την πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης ασκούσε η αποχωρήσασα Βρετανία, με τους γνωστούς μεγαλοϊδεατισμούς της, που πηγάζουν από τα απολεσθέντα μεγαλεία της βρετανικής αυτοκρατορίας. Δεν υπάρχει επίσης αμφιβολία ότι ο Μπόρις Τζόνσον υπολόγιζε πολύ στη στήριξη του Ντόναλντ Τραμπ. Μια στήριξη που δεν θα έχει από τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι θα συνεργασθεί με την Ευρωπαϊκή Ενωση για την αναβίωση όλων των γνωστών σημαντικών συμφωνιών που είχε εγκαταλείψει ο Τραμπ εν ονόματι του λαϊκοεθνικιστικού συνθήματος «Αmerica First». Και είναι τώρα ορατή η προοπτική, αν ο υποσχεθείς «παράδεισος» του Brexit δεν ευοδωθεί, να υπονομευθεί εκ των έσω η ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου με την αποχώρηση της Σκωτίας και την ένωση της Βόρειας με τη Νότια Ιρλανδία. Ως γνωστόν όμως, τα λάθη συνήθως πληρώνονται.

 

Καρτάλης Γιάννης (Το Βήμα)

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

 
 

 

 

 

 

 

 
   

   
   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....