| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δείτε όλα τα άρθρα

Tο μέλλον του ψηφιακού μετασχηματισμού των ελληνικών επιχειρήσεων – Του Δ. Καλαβρού – Γουσίου

 

Τρίτη, 00:01 - 09/02/2021

 

   Share

 

Από το δεύτερο μισό του έτους και μετά, θα αφήσουμε πίσω μας –ελπίδα όλων– την COVID-19 και οι ελληνικές επιχειρήσεις θα ρίξουν το βάρος στο να λύσουν τη μεγάλη εκκρεμότητα που τους επιβεβαίωσε η πανδημία: τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους. To 2020 έδειξε πως ακόμα και εταιρείες με δεσπόζουσα θέση στην αγορά τους μπορούν να χάσουν μερίδιο αγοράς και τζίρους αν δεν εκσυγχρονίσουν τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους.

 

 

Τις προηγούμενες ημέρες ανακοινώθηκε η εξαγορά της νεοφυούς εταιρείας MyJobNow, η οποία το τελευταίο διάστημα δραστηριοποιούνταν κυρίως στον χώρο των υπηρεσιών courier, από τη Skroutz. Η είδηση της εξαγοράς της MyJobNow είναι σημαντική, καθώς πρόκειται για την πρώτη του είδους όπου ο αγοραστής είναι μια ελληνική τεχνολογική εταιρεία και ο πωλητής μια νεοφυής εταιρεία που έχει υποστηριχθεί από κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital). 

 

Στην πραγματικότητα η Skroutz εξαγόρασε τεχνολογία και ανθρώπους. Αυτή είναι η ουσία του μετασχηματισμού των σύγχρονων επιχειρήσεων: ομάδες ανθρώπων που μπορούν να αναπτύξουν ταχύτατα νέα προϊόντα και υπηρεσίες, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας. Ετσι έχουν μάθει να εργάζονται οι ιδρυτές των startup εταιρειών, αυτό ακριβώς χρειάζονται οι μεγάλοι παίκτες του χώρου για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί απέναντι στον τοπικό αλλά και στον διεθνή ανταγωνισμό. Σε ένα ταχύτατα μεταβαλλόμενο και μερικές φορές αχαρτογράφητο κόσμο, αυτού του είδους οι δεξιότητες και εμπειρίες είναι απαραίτητες για τις εταιρείες που δεν θέλουν να «φθαρούν» από την αδράνεια της πρωτοκαθεδρίας τους.

 

Θεωρώ πως η εξαγορά αυτή είναι μόνο η αρχή παρόμοιων συμπράξεων και συναλλαγών, οι οποίες θα βοηθήσουν πολύπλευρα την ελληνική οικονομία. Εξαγορές από ελληνικές εισηγμένες ή εταιρείες με σημαντική κεφαλαιακή επάρκεια και θεσμικούς επενδυτές, όπως η Skroutz.

 

Οι αγοραστές θα κερδίσουν επιτάχυνση της ψηφιακής στρατηγικής τους και νέα προϊόντα για το χαρτοφυλάκιό τους. Οι επιχειρηματίες/ιδρυτές των startup εταιρειών θα βρουν τη στρατηγική υποστήριξη και τα απαραίτητα κεφάλαια για να υλοποιήσουν τα φιλόδοξα πλάνα τους σε κλίμακα. Τα venture capital funds (οι επενδυτές των startups) θα βρουν ακόμα μια διέξοδο για τις επενδύσεις τους και οι επενδυτές των funds αυτών θα δουν, πιθανώς και πιο άμεσα, να προκύπτουν κέρδη για τα κεφάλαια που έχουν τοποθετήσει στο τεχνολογικό startup οικοσύστημα.

 

Τη χρονιά που ξεκίνησε θα δούμε ωστόσο νέους, και μεγαλύτερους, επενδυτικούς γύρους και για άλλες εταιρείες που ξεκίνησαν τα τελευταία χρόνια και στις οποίες επένδυσαν σε αρχικά στάδια τα funds του Equifund. Ιδανικά, αυτές οι χρηματοδοτήσεις θα προκύψουν και με την υποστήριξη ξένων επενδυτικών οχημάτων και θεσμικών, που θα επιβεβαιώσουν με αυτό τον τρόπο και τη σημαντική δυναμική που δημιούργησαν οι πρώτες σημαντικές εξαγορές του 2020.
  
* Ο κ. Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου είναι συνιδρυτής και εταίρος στο κεφάλαιο επιχειρηματικών συμμετοχών Velocity.Partners VC και συνιδρυτής του οργανισμού καινοτομίας Found.ation.

Πρώτη δημοσίευση στην Καθημερινή

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

 
 

 

 

 

 

 

 
   

   
   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....