Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

H ανησυχία χτυπάει κόκκινο και οι επενδυτές αυξάνουν τα μετρητά τους

00:01 - 08/11/16

 

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters, οι επενδυτές παγκοσμίως αύξησαν, τον Οκτώβριο, το επίπεδο μετρητών που διαθέτουν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 μηνών, κίνηση που ήταν εις βάρος των ομολόγων. Η κίνηση αυτή είναι αποτέλεσμα της αναταραχής που κυριάρχησε στις αγορές ομολόγων τον περασμένο μήνα εξαιτίας της ανησυχίας πως πλησιάζει στο τέλος η περίοδος ανόδου των ομολόγων.

Το ξεπούλημα βρετανικών, αμερικανικών και ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων τον Οκτώβριο ενθάρρυνε επενδυτικά ταμεία παγκοσμίως να μειώσουν το ποσοστό που καταλαμβάνουν τα κρατικά ομόλογα στο χαρτοφυλάκιό τους στο 39,9%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο, και να αυξήσουν το ύψος των μετρητών στο 6,6%, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2015.

Δεδομένου ότι η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) αναμένεται να αυξήσει τον Δεκέμβριο τα επιτόκια δανεισμού, ορισμένες προθεσμιακές καταθέσεις αποφέρουν καλή απόδοση συγκριτικά με την απόδοση που προσφέρουν τα ομόλογα. Στη δημοσκόπηση που διεξήχθη το διάστημα μεταξύ 14 και 18 Οκτωβρίου είχαν πάρει μέρος 58 διαχειριστές κεφαλαίων και επικεφαλής επενδύσεων στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη, στη Βρετανία και στην Ιαπωνία. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου οι επενδυτές είχαν στρέψει την προσοχή τους στο πότε θα αρχίσουν οι κεντρικοί τραπεζίτες να αλλάζουν την πολύ χαλαρή νομισματική τους πολιτική, με αποτέλεσμα να αρχίσουν να ενισχύονται οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.

Η συγκεκριμένη ανησυχία έχει ενισχυθεί από τον Σεπτέμβριο, όταν δηλαδή η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας είχε ανακοινώσει πως πλέον δεν επικεντρώνεται στο τύπωμα νέου χρήματος αλλά στην απόδοση των κρατικών ομολόγων. Στη συνέχεια, η ανησυχία περί του επικείμενου τέλους της πολύ χαλαρής νομισματικής πολιτικής είχε ενισχυθεί από τη φημολογία πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξέταζε το ενδεχόμενο να αρχίσει να μειώνει το ύψος των μηνιαίων αγορών ομολόγων που πραγματοποιεί στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης. Στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 20 Οκτωβρίου ο κ. Ντράγκι διέψευσε τις όποιες φήμες περί περιορισμού της αγοράς ομολόγων, οπότε η πλειονότητα των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση απάντησε πως η ΕΚΤ δεν θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων τον Μάρτιο. Ωστόσο, ορισμένοι επενδυτές έχουν αρχίσει να αμφιβάλλουν.

«Φυσικά είναι πιθανό η πολιτική των κεντρικών τραπεζών να εξακολουθήσει να αυξάνει την αξία των περιουσιακών στοιχείων και να μειώνει την απόδοση των ομολόγων και η υιοθέτηση πιο επιφυλακτικής στάσης να μην είναι αναγκαία... όμως όσο πιο πολύ διαρκεί η περίοδος παρέμβασης των κεντρικών τραπεζών, τόσο αυξάνονται οι κίνδυνοι στις αγορές», λέει ο κ. Μαρκ Ρόμπινσον, επικεφαλής επενδύσεων στην Bordier & Cie (UK).

Ο Οκτώβριος ήταν ιδιαίτερα ταραγμένος μήνας για τα βρετανικά κρατικά ομόλογα και τη στερλίνα, η οποία υποχώρησε εκ νέου στο χαμηλό επίπεδο όπου είχε φτάσει στις 7 Οκτωβρίου, όταν η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα προχωρήσει σε «σκληρό» Brexit. Η λίρα έχει υποχωρήσει κατά σχεδόν 18% από την ημερομηνία του δημοψηφίσματος έως σήμερα, ωστόσο η πλειοψηφία των ερωτηθέντων απάντησε πως η ισοτιμία δεν θα υποχωρήσει στο ένα προς ένα. Αρκετοί απάντησαν πως το «σκληρό» Brexit (όπου η Βρετανία θα χάσει την πρόσβαση στην ευρωπαϊκή κοινή αγορά για χάρη του πλήρους ελέγχου της μετανάστευσης) δεν είναι το βασικό τους σενάριο. Οι επενδυτές αύξησαν τον Οκτώβριο το μερίδιο που καταλαμβάνουν οι μετοχές στο χαρτοφυλάκιό τους στο 44,2%, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο, δικαιολογώντας το ορισμένοι με τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Κίνα και στην Ευρώπη.

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2014 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....