Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Λεωφόρος Αθηνών +

Καθημερινά Σχόλια για τo ελληνικό χρηματιστήριο και τις αγορές...

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

 

 

00:01 - 02/11/16

Διεθνείς αγορές

Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για τις αμερικανικές εκλογές, με τους επενδυτές, αν και όλα δείχνουν ότι νικητής θα είναι η Χ. Κλίντον, να παραμένουν αρκετά ανήσυχοι, ειδικά μετά τα όσα είχαν συμβεί με το BREXIT. Φυσικά το ερώτημα που υπάρχει είναι το πώς θα συμπεριφερθούν οι αγορές μετά τις εκλογές. Στο σενάριο της έκπληξης και μιας νίκης του Τράμπ, όλα δείχνουν ότι θα είχαμε μια επανάληψη της ημέρας του BREXIT. Με κατακόρυφη πτώση των τιμών και πιθανότητες πάντως μετά το «σοκ» των πρώτων ημερών οι βασικοί δείκτες να αρχίσουν και πάλι να ανακάμπτουν (προσωπικά πιστεύουμε ότι τίποτα από αυτά που λέει ο Τράμπ δε θα συμβεί).

Τώρα στο σενάριο της νίκης της Κλίντον, σίγουρα τα πράγματα θα είναι πιο ήρεμα, με δύο βασικά ερωτήματα. Πρώτων αν θα ισχύσει η λογική του «αγόραζε στη φήμη και πούλα στην είδηση» … Με την έννοια ότι οι αγορές μετά τον αρχικό ενθουσιασμό θα ξεφουσκώσουν …. Και δεύτερον, τι θα κάνουν οι επενδυτές που έχουν μείνει εκτός αγορών (κυρίως τη Wall Street), φοβούμενοι το αρνητικό σενάριο της εκλογής Τράμπ (ειδικά μετά τα όσα είχαν γίνει το BREXIT).  

 
 

ΔΕΗ

Αρκετές φορές έχουμε αναφερθεί στα χρηματοοικονομικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η εταιρεία ΔΕΗ, θυμίζοντας ότι πριν από μερικούς μήνες ο ίδιος ο διευθύνον σύμβουλος της εταιρείες είχε εμφανιστεί ανήσυχος, μιλώντας ακόμη και για τον κίνδυνο βιωσιμότητας της εταιρείας.

Ενδιαφέρον λοιπόν παρουσιάζει και το γεγονός ότι η ΝΔ αποφάσισε να φέρει το ζήτημα στη βουλή. Ειδικότερα, ο τομεάρχης ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Σκρέκας, κατέθεσε χθες επίκαιρη ερώτηση για τη βιωσιμότητα της εταιρείας.

Στην σχετική ερώτησή του ο κ. Σκρέκας, υπογραμμίζει τη δραματική επιδείνωση όλων των οικονομικών δεικτών της εταιρείας την τελευταία διετία και καταγράφει στοιχεία που δείχνουν ότι "η χρεωκοπία χτυπάει τώρα και την πόρτα της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού".

Συγκεκριμένα ο κ. Σκρέκας αναφέρεται στην έκρηξη των ανεξόφλητων οφειλών, την εκτίναξη των επισφαλειών, την επιστροφή της εταιρείας σε ζημιές, τα προβλήματα στο σκέλος της χρηματοδότησης αλλά και της αποπληρωμής δανείων που λήγουν και την πτώση της αξίας της μετοχής της εταιρείας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ:

•    Τα ανείσπρακτα υπόλοιπα στο τέλος του Αυγούστου του 2016 εκτινάχθηκαν στα 3 δις ευρώ φέτος, διπλάσια σε σχέση με 2 χρόνια πριν. Ο ολέθριος υπερδιπλασιασμός των ανείσπρακτων υπολοίπων της εταιρείας οφείλεται στη δραματική επιδείνωση της φτώχειας τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά και της αλλόγιστης εντολής του αρμόδιου υπουργού να δωθεί ελεύθερο πιστωτικό όριο (πλαφόν) 1000 ευρώ σε όλους τους καταναλωτές-πελάτες της ΔΕΗ, ανεξαρτήτως της οικονομικής τους κατάστασης και ιδιότητας.

•   Οι επισφάλειες το 2015 εκτινάχθηκαν στα 781 εκατομμύρια ευρώ από τα 309 εκατομμύρια ευρώ του 2014, ενώ έως το τέλος του Α΄ εξαμήνου του 2016 συσσωρεύθηκαν επιπλέον εππισφάλειες 296,6  εκατομμύρια ευρώ.

•    Οι ζημιές (προ φόρων) το 2015 ανήλθαν σε 106,6 εκατομμύρια ευρώ έναντι κερδών 137,6 εκατομμυρίων ευρώ το 2014. Για το 2017 λόγω συρρίκνωσης του μεριδίου αγοράς της επιχείρησης, των δημοπρασιών ΝΟΜΕ και της έκπτωσης του 15% που εφαρμόζει για να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό, αναμένεται μείωση του μεικτού περιθωρίου κέρδους της επιχείρησης έως και 600 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2015. Επιπλέον, ο λειτουργός της αγοράς ΛΑΓΗΕ υπολογίζει για το 2017 χρέωση προμηθευτών για την κάλυψη της μαύρης τρύπας ύψους 372 εκ. ευρώ, που σημαίνει επιπλέον μείωση περιθωρίου κέρδους της ΔΕΗ κατά 300 εκατομμύρια. Άρα συνολικά το 2017 τα αποτελέσματα αναμένεται να είναι επιβαρυμένα έως και 900 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2015.

 •   Για τη ΔΕΗ Α.Ε., σύμφωνα με ανακοίνωση – απάντηση της επιχειρήσης σε δημοσίευμα, οι υπολειπόμενες λήξεις δανείων για το 2016 ανέρχονται σε € 147 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για το 2017 σε €640 εκατατομμύρια  και επομένως αθροίζουν σε  787 εκατομμύρια. Αν στα προηγούμενα προστεθούν οι συμβολαιοποιημένες πληρωμές σε προμηθευτές για το 2017, που βρίσκονται στα 700 εκατομμύρια ευρώ και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της ΔΕΗ προς τον ΑΔΜΗΕ, που τον Σεπτέμβρη του 2016 ανέρχονται στα 302 εκατομμύρια ευρώ, τότε οι συνολικές ανάγκες για χρηματοδότηση της ΔΕΗ το 2017 ανέρχονται τουλάχιστον στα 1,789 δις. Και χωρίς σε αυτά να αθροίζονται οι επιπλέον δανειακές ανάγκες της εταιρείας που θα προκύψουν από την κατά 900 εκατομμύρια μείωση του μικτού περιθωρίου.

•  Το επιτόκιο του τριετούς ομολόγου της εταιρείας ύψους 200 εκατομμύρια ευρώ που εκδόθηκε το 2014 εκτινάχθηκε από τα 4,75% στα 9,5% τον Σεπτέμβριο του 2016, το επιτόκιο του πενταετούς ομολόγου της εταιρείας ύψους 500 εκατομμύρια. ευρώ που εκδόθηκε το 2014 εκτινάχθηκε από τα 5,50% στα 13,5%  τον Σεπτέμβρη του 2016. Αυτό αποδεικνύει την τραγική αδυναμία της ΔΕΗ να δανειστεί από τις αγορές με ανταγωνιστικούς και βιώσιμους όρους δανειοδότησης.

•  Η τιμή της μετοχής βρίσκεται πλέον στα 2,95 ευρώ, έναντι 6,55 ευρώ που ήταν την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Η χρηματιστηριακή αποτίμηση της εταιρείας καταποντίστηκε στα 682 εκατομμύρια ευρώ το 2016, όταν το 2014 ήταν στο 1,52 δις ευρώ. Μία τραγική πτώση 900 εκ ευρώ στην αξία της επιχείρησης που αντιστοιχεί σε ζημιά για το Δημόσιο 500 εκατομμυρίων ευρώ.

"Από τα παραπάνω φαίνεται πως η σημερινή κατάσταση της ΔΕΗ χαρακτηρίζεται τραγική. Η Κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός δεν αντιλαμβάνονται ότι έχουν δημιουργήσει μια ωρολογιακή βόμβα μεγατόνων, που είναι έτοιμη να σκάσει ανά πάσα στιγμή και να παρασύρει όλη τη χώρα. Είναι φανερό πως  στην παρούσα φάση τα προβλήματα της ΔΕΗ κινούνται σε έξι άξονες: ανείσπρακτες οφειλές, έλλειψη ρευστότητας, απώλεια μεριδίων αγοράς, έλλειψη ανταγωνιστικότητας, πιστοληπτική ασφυξία, απουσία στρατηγικού επιχειρηματικού πλάνου για την αντιμετώπιση όλων των παραπάνω και την διασφάλιση μακροχρόνιας βιωσιμότητας της Εταιρίας. Μια πιθανή κατάρρευση της ΔΕΗ θα έχει άμεσο οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο, καθώς θα έχει ολέθριες  επιπτώσεις στον παραγωγικό  ιστό της χώρας, στη βιομηχανία, στον τουρισμό, στον αγροτικό τομέα, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στα νοικοκυριά στους αδύναμους και ανήμπορους" τονίζει στην ερώτησή του ο βουλευτής της ΝΔ ο οποίος ερωτά τον αρμόδιο υπουργό  ενέργειας τα εξής:

1.  Ποιο το επιχειρηματικό και χρηματοοικονομικό πλάνο  για το άμεσο μέλλον αλλά και για την πενταετία, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της ΔΕΗ;

2.   Ποια είναι η συνολική ζημιά που  έχει επέλθει στη ΔΕΗ τους τελευταίους 20 μήνες; 

3.   Με ποια εσωτερική διαδικασία της ΔΕΗ ενημερώθηκαν τα αρμόδια τμήματα, μεταξύ των οποίων και η μηχανογράφηση, ώστε να ενσωματώσουν τη νέα διαδικασία πιστωτικού ελέγχου στο μηχανογραφικό σύστημα της εταιρείας που εφάρμοζε "πλαφόν", δηλαδή ανοιχτό πιστωτικό όριο έως του ποσού των 1000 ευρώ σε όλους τους καταναλωτές-πελάτες της εταιρίας ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης και ιδιότητας;

Παρακαλούμε να καταθέσετε στη Βουλή των Ελλήνων την εν λόγω γραπτή επικοινωνία-ενημέρωση των εμπλεκομένων υπηρεσιών από τη Διοίκηση της εταιρείας που ενσωματώνει την εντολή που δώσατε εσείς  ως πολιτικός προϊστάμενος, καταλήγει στην ερώτησή του ο κ. Σκρέκας.

ΔΕΗ (2)

Στα της τεχνικής ανάλυσης της εταιρείας τώρα, σε ένα σύντομο σχόλιο, γνωστή η «μάχη» της μετοχής με τα πολύ κρίσιμα επίπεδα των 2,95 - 3,00 ευρώ, μεγάλης σημασίας αντιστάσεις, στις οποίες όπως αναμέναμε η μετοχή βρίσκει βρίσκεται προβλήματα εδώ και αρκετές συνεδριάσεις (διάσπασης τους μεγάλο άλμα για τη βελτίωση της διαγραμματικής εικόνας). Όσον αφορά τις στηρίξεις, αυτές βρίσκονται στα 2,90 – 2,92 και 2,80 – 2,82 ευρώ.

 
 

Eurobank

Στα πλαίσια της παλινδρόμησης της αγορά και κυρίως της παλινδρόμησης των τραπεζικών μετοχών, στις ισχυρές στηρίξεις στα επίπεδα των 0,51 – 0,512 ευρώ και κυρίως των 0,495 – 0,50 ευρώ στρέφεται και πάλι η προσοχή στην περίπτωση της Eurobank (0,511 ευρώ, -4,66%). Αυτές οι στηρίξεις δε θα πρέπει να χαθούν, αφού τότε πάμε για τη δοκιμασία των 0,45 – 0,455 ευρώ, οι οποίες σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να χαθούν. Από την άλλη πλευρά, ο στόχος είναι η διάσπαση των 0,529  -0,53 και κυρίως των 0,549 – 0,551 ευρώ.

 
 

Aegean Airlines

Στα 5,96 ευρώ (+1,53%) έκλεισε χθες η μετοχή της Aegean Airlines, η μετοχή της οποίας, όπως αναμενόταν, μετά το 6μηνο έχει περάσει μια μεγάλη ταλαιπωρία. Διαγραμματικά, επαναλαμβάνουμε και σήμερα τη σημασία των 6,00 – 6,10 ευρώ και την ανάγκη η μετοχή να επιστρέψει υψηλότερα αυτών των επιπέδων για να αποφευχθεί μια πτώση μέχρι τα επίπεδα των 5,50 – 5,55 ευρώ (ισχυρές στηρίξεις). Ακόμη χαμηλότερα οι επόμενες στηρίξεις είναι στα επίπεδα των 5,00 – 5,10 ευρώ. Στον αντίποδα, το μεγάλο στοίχημα παραμένει η επιστροφή υψηλότερα των 6,00 – 6,10 ευρώ, κάτι το οποίο θα ήταν η βάση για τη σταδιακή βελτίωση της διαγραμματικής εικόνας.

 
 

Γεκτερνα

Σε ένα σύντομο σχόλιο για τη Γεκτερνα και με βάση την παραμονή υψηλότερα των 2,00 – 2,05 ευρώ (κλείσιμο 2,11 ευρώ), η εικόνα παραμένει σε γενικές γραμμές θετική, με στόχο τις αντιστάσεις στα επίπεδα των 2,30 - 2,32 ευρώ (πολύ ισχυρές αντιστάσεις), στα οποία θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση. Χαμηλότερα των 2,00 ευρώ, πολύ ισχυρές στηρίξεις υπάρχουν στα 1,91 – 1,92 ευρώ, στηρίξεις οι οποίες δε θα πρέπει να χαθούν, αφού τότε θα έχουμε ριζική επιδείνωση της διαγραμματικής εικόνας.    

 
 

 

Χρηματιστηριακό Ημερολόγιο

 

02 Νοε 2016 16:00: JUMBO ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΜΠΕΛΑ) Γενική Συνέλευση, Κύπρου αρ. 9 & Ύδρας στο Μοσχάτο

02 Νοε 2016 14:00: ΠΕΡΣΕΥΣ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Α.Β.Ε.Ε. (ΠΕΡΣ) Γενική Συνέλευση, Ζευγολατιό Κορινθίας, Θέση Στανοτόπι, Δήμος Βόχας

 

Συναλλαγές σε Πακέτα

 

1 Νοε 2016 Stocks

Εταιρεία

Ώρα

Αριθμός χρεογράφων

Τιμή χρεογράφου

Αξία συναλλαγής

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Α.Ε.

17:10:47

500.000

7,70

3.850.000

ΟΤΕ Α.Ε.

16:47:52

50.000

8,12

406.000

ΟΤΕ Α.Ε.

16:47:18

50.000

8,12

406.000

ΟΤΕ Α.Ε.

16:42:47

50.000

8,12

406.000

GRIVALIA PROPERTIES Α.Ε.Ε.Α.Π.

16:18:24

2.500

7,35

18.375

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Α.Ε.

16:13:58

100.000

7,64

764.000

FOLLI-FOLLIE Α.Ε.Β.Τ.Ε.

16:01:32

34.800

21,83

759.684

ΟΤΕ Α.Ε.

10:36:47

30.000

8,34

250.200

 
 

Γνωστοποιήσεις Συναλλαγών στο Χ.Α.

 

31/10/16

KLEEMANN HELLAS A.B.E.E.  

Λόγος υποβολής

Πρόσωπο που ασκεί Διευθ. Καθήκοντα

Συναλλασσόμενος

Στοιχεία Συναλλαγής

Ονοματεπώνυμο

Πατρώνυμο

Ιδιότητα

Ημ/νία

Αγορά

Τεμάχια

Αξία (€)

Α/Π

Παρατηρήσεις

Είδος

B

ΚΟΥΚΟΥΝΤΖΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΚΟΥΚΟΥΝΤΖΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Διευθ. Σύμβουλος

Συνδεόμενο Νομικό Πρόσωπο

31 Οκτ 2016

ΑΞΙΩΝ ΧΑ

6.780

13.695,6

Α

-

Μετοχή (Κοινή)

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ  

Λόγος υποβολής

Πρόσωπο που ασκεί Διευθ. Καθήκοντα

Συναλλασσόμενος

Στοιχεία Συναλλαγής

Ονοματεπώνυμο

Πατρώνυμο

Ιδιότητα

Ημ/νία

Αγορά

Τεμάχια

Αξία (€)

Α/Π

Παρατηρήσεις

Είδος

B

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Μέλος ΔΣ Μη Εκτελεστικό

Συνδεόμενο Νομικό Πρόσωπο

31 Οκτ 2016

ΑΞΙΩΝ ΧΑ

1.000

4.570

Α

-

Μετοχή (Κοινή)

B

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Μέλος ΔΣ Μη Εκτελεστικό

Συνδεόμενο Νομικό Πρόσωπο

31 Οκτ 2016

ΑΞΙΩΝ ΧΑ

182

832,28

Α

-

Μετοχή (Κοινή)

B

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Μέλος ΔΣ Μη Εκτελεστικό

Συνδεόμενο Νομικό Πρόσωπο

31 Οκτ 2016

ΑΞΙΩΝ ΧΑ

1.000

4.570

Π

-

Μετοχή (Κοινή)

 

Kάντε Trading σε ελληνικές & ξένες μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών με την οποία το GFF συνεργάζεται και κερδίστε bonus εγγραφής (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υπορέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo).

Λήψη τώρα!!

 

Τα όσα αναγράφονται σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σύσταση για αγορά/πώληση ή διακράτηση μετοχών ή άλλων σύνθετων προϊόντων (πχ. CFD) που συνδέονται με τους συγκεκριμένους τίτλους που αναφέρονται.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2015 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....