Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Λεωφόρος Αθηνών +

Καθημερινά Σχόλια για τo ελληνικό χρηματιστήριο και τις αγορές...

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

 

 

00:01 - 17/10/16

 

 

Τράπεζες

 

Μια ενδιαφέρουσα εβδομάδα αναμένεται να είναι αυτή που ξεκινάει για τις τράπεζες και ειδικά την Τράπεζα Πειραιώς εν αναμονή των ανακοινώσεων για τις αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών.  

 

Ειδικότερα, μέσα στην εβδομάδα εκτός απροόπτου θα ανακοινωθούν τα ονόματα του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου στην Τράπεζα Πειραιώς.

 

Πολλά είναι τα ονόματα που ακούγονται χωρίς, ωστόσο, να έχει επιβεβαιωθεί ή διαψευστεί κάποιο εξ αυτών. Θα ακολουθήσει η ανακοίνωση του ονόματος του προέδρου στην Εθνική Τράπεζα μέσα από τη short list που έχει καταρτιστεί. Εως το τέλος του μήνα αναμένεται να γίνουν γνωστά και τα ονόματα του διευθύνοντος συμβούλου αλλά και του αναπληρωτή του στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

 

Μετά την τελευταία διεξαγωγή της συνεδρίασης της nomination committee για την επόμενη εβδομάδα παραπέμφθηκε η επιλογή του διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς. Η επιτροπή αξιολόγησης (nomination committee) δεν κατέληξε σε οριστική απόφαση. Συμφωνήθηκε, ωστόσο, να μην ανακοινωθεί το όνομα του νέου προέδρου, ο οποίος, σύμφωνα με της πληροφορίες, είναι ο κ. Γιώργος Χατζηνικολάου, πρώην αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με πλούσια διεθνή τραπεζική εμπειρία. Το όνομα του προέδρου εκτιμάται πως θα ανακοινωθεί μαζί με εκείνο του διευθύνοντος συμβούλου, το οποίο ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί. Σε ό,τι αφορά την επιλογή του τελευταίου, αν και οι διαβουλεύσεις φαίνεται να είναι αρκετά προχωρημένες, εν τούτοις, όπως δείχνουν, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν. Σε κάθε περίπτωση η τράπεζα πρέπει να έχει κλείσει με τη σχετική διαδικασία μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου.

 

Ακολουθεί η Εθνική Τράπεζα, καθώς και εκεί συνεχίζονται οι διεργασίες για την επιλογή του προέδρου, διεργασίες που ξεκίνησαν μετά την Τράπεζα Πειραιώς. Η επιτροπή ανάδειξης μελών του Δ.Σ. καλείται να επιλέξει τον νέο πρόεδρο της τράπεζας μεταξύ τεσσάρων υποψηφίων. Μεταξύ των υποψηφίων ακούγονται τα ονόματα του κ. Γιώργου Ζανιά, αλλά και του κ. Παναγιώτη Θωμόπουλου.

 

Σε ό,τι αφορά την Alpha Bank, η τράπεζα πρέπει να μειώσει από τέσσερα σε τρία τα εκτελεστικά μέλη του διοικητικού της συμβουλίου, όμως αυτό αναμένεται να γίνει αργότερα το 2017 και συγκεκριμένα μέσα στο πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς.

Τέλος, προχωρούν και οι αλλαγές σε ό,τι αφορά το νέο CEO του ΤΧΣ. Ο κ. Γιάννης Μιχελής θα παραμείνει όπως όλα δείχνουν στη θέση του, δηλαδή θα παραμείνει πρόεδρος του Ταμείου, ενώ νέος CEO αναμένεται να οριστεί ο κ. Βασίλης Κατσικιώτης πρώην Merrill Lynch και Windjammer Way Advisors, ο οποίος μένει και εργάζεται από το 1999 ανελλιπώς στη Νέα Υόρκη.

 

 

Εθνική Τράπεζα

 

Με μεγάλο ενδιαφέρον θα αναμένονται οι επόμενες συνεδριάσεις για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, με τα βλέμματα να στρέφονται στις γνωστές πολύ ισχυρές αντιστάσεις στα 0,20 – 0,205 ευρώ (κλείσιμο 0,202 ευρώ, +6,88%). Όπως αρκετές φορές έχουμε γράψει, οριστική διάσπαση αυτών των αντιστάσεων μπορεί εύκολα να βάλει τη μετοχή σε ένα νέο ανοδικό trend, με ουσιαστική βελτίωση της διαγραμματικής εικόνας και προσδοκίες για ένα νέο κύκλο ανόδου.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αυτήν την περίπτωση, ο επόμενος μέσο – μακροπρόθεσμος στόχος θα τεθεί στα επίπεδα των 0,223 – 0,225 ευρώ (χωρίς να μπορούν να αποκλειστούν ακόμη υψηλότερα επίπεδα).

 

Από την άλλη πλευρά και στο σενάριο νέων προβλημάτων και επιστροφής χαμηλότερα των 0,20 ευρώ ζητείται να μη χαθούν οι επόμενες στηρίξεις. Ειδικότερα έχουμε τα επίπεδα των 0,186 – 0,187 ευρώ (ισχυρές στηρίξεις) και ακόμη χαμηλότερα τα επίπεδα των 0,169 – 0,17 ευρώ, στηρίξεις οι οποίες σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να χαθούν, αφού τότε τα πράγματα μπορεί να γίνουν αρκετά δύσκολα.

 

 

 

 

ΔΕΗ

 

Με τη διαγραμματική εικόνα να έχει βελτιωθεί κατά τις τελευταίες ημέρες, η προσοχή στρέφεται στις εξαιρετικά ισχυρές αντιστάσεις στα επίπεδα των 2,95 – 3,00 ευρώ (κλείσιμο Παρασκευής 2,89 ευρώ, +1,40% - υψηλό ημέρας 2,94 ευρώ) ….  Σημειώνεται ότι με βάση την παραμονή υψηλότερα των 2,70 – 2,80 ευρώ (στα οποία υπάρχει σειρά πολύ σημαντικών επιπέδων) και με διάσπαση των 2,95 – 3,00 ευρώ, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για αρκετά καλύτερες ημέρες, με ουσιαστική βελτίωση της μακροπρόθεσμης τάσης μετά από πάρα πολύ καιρό. Στο θετικό αυτό σενάριο, ως επόμενος στόχος θα τεθούν τα επίπεδα των 3,35 – 3,40 ευρώ. Ακόμη υψηλότερα οι επόμενες αντιστάσεις είναι στα επίπεδα των 3,70 – 3,80 ευρώ και 3,90 – 4,00 ευρώ.  

 

 

 


 

ΕΧΑΕ

 

Γνωστό το σκηνικό στην ταλαιπωρημένη τον τελευταίο καιρό μετοχή της ΕΧΑΕ, η οποία έκλεισε στα 4,44 ευρώ, +1,6%. Θυμίζουμε ότι το μεγάλο πρόβλημα εδώ είναι στις αντιστάσεις στα 4,40 – 4,45 ευρώ, αντιστάσεις η διάσπαση των οποίων θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μια κίνηση αισθητά υψηλότερα, προς τα επίπεδα των 4,60 – 4,70 ευρώ. Επόμενος στόχος τα 4,90 – 5,00 ευρώ, σημειώνοντας ότι διάσπαση και αυτών των αντιστάσεων θα σηματοδοτούσε την απαρχή ενός νέους ανοδικού κύκλου, με αναστροφή της μακροπρόθεσμης τάσης, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα. Στον αντίποδα και στο σενάριο μιας νέας αποτυχημένης προσπάθειας διάσπασης των 4,40 – 4,45 ευρώ, πρώτη προτεραιότητα είναι η παραμονή υψηλότερα των 4,00 – 4,10 ευρώ.

 

 

Τράπεζας Αττικής

 

Στις 31 Οκτωβρίου ολοκληρώνεται το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου στην Attica Bank, που ξεκινά σήμερα Δευτέρα 17 Οκτωβρίου. Ως ημερομηνία αποχώρησης από την τράπεζα ορίζεται η 15η Νοεμβρίου.

 

Το χαμηλότερο όριο των απολαβών ανάλογα με τα έτη θα είναι 15.000 ευρώ και το υψηλότερο 200.000 ευρώ. Η αποζημίωση προσαυξάνεται με δύο μικτούς μισθούς για κάθε ένα από τα τέκνα μέχρι 18 ετών, ενώ προσαύξηση 50% δικαιούνται οι άνω των 58 ετών εργαζόμενοι.

 

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας εθελουσίας εξόδου θα δημιουργήσει προϋποθέσεις, για να προχωρήσουν οι υπόλοιπες δράσεις της νέας διοίκησης, προκειμένου η Attica Bank να καταστεί βιώσιμη και αποτελεσματική.

 

Αν και οι ελπίδες για καλύτερες ημέρες της τράπεζας έχουν αναβιώσει μετά τις τελευταίες διοικητικές αλλαγές,  εντούτοις προσωπικά κρατάμε μεγάλες επιφυλάξεις κατά πόσο οι προσπάθειες θα φέρουν αποτέλεσμα, με όλα τα σενάρια για το μέλλον της τράπεζας να είναι ανοιχτά.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι η έκδοση από την Attica Bank (Τράπεζα Αττικής) ομολόγων με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, προκειμένου αυτή να αντλήσει ρευστότητα μέσω του μηχανισμού ELA, είναι αρνητική για το αξιόχρεό της, έγραψε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's σε έκθεσή του (Moody's Credit Outlook).

 

«Την περασμένη Δευτέρα, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενέκρινε το αίτημα της Attica Bank να εκδώσει και διακρατήσει ομόλογα με εγγύηση του δημοσίου, ύψους περίπου 380 εκατ. ευρώ, μέσω του μεσοπρόθεσμου προγράμματός της ομολόγων σε ευρώ, με βάση τον πυλώνα 2 του συνεχιζόμενου κρατικού προγράμματος στήριξης», σημειώνει ο οίκος, προσθέτοντας: «Τα ομόλογα θα είναι επιλέξιμα και μπορούν να δοθούν ως ενέχυρο για την άντληση Έκτακτης Βοήθειας Ρευστότητας (ELA) από την Τράπεζα της Ελλάδος. Η ανάγκη της Attica Bank να αντλήσει πρόσθετα κεφάλαια από τον ELA είναι αρνητική για το αξιόχρεό της (credit negative)».

 

Η πρόσφατη σημαντική αύξηση του ELA από την Attica Bank έρχεται σε αντίθεση με τη μείωση του ELA που κατέγραψαν οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες τους τελευταίους μήνες, σημειώνει ο Moody's και εκτιμά ότι η Attica θα είναι σε θέση να αντλήσει περίπου 220 εκατ. ευρώ από τον ELA, μετά το κούρεμα που επιβάλλεται σε τέτοιες εγγυήσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος. «Σε περίπτωση που η τράπεζα κάνει πλήρη χρήση του ομολόγου, εκτιμούμε ότι αυτό θα αυξήσει το συνολικό ανεξόφλητο υπόλοιπο του δανεισμού της από τον ELA σε περίπου 1,3 δις. ευρώ (ή περίπου στο 35% του συνολικού ενεργητικού της) από 970 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2016», σημειώνει ο οίκος, προσθέτοντας ότι το υπόλοιπο του δανεισμού του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από τον ELA μειώθηκε στα 48,9 δις. ευρώ τον Αύγουστο (ή περίπου στο 15% του συνολικού ενεργητικού του συστήματος) από 54,4 δις. ευρώ τον Ιούνιο του 2016.

 

Η Attica, είχε αναφέρει ο Moody's, αυξάνει τα επιλέξιμα για δανεισμό της από τον ELA ενέχυρα μετά τη σημαντική μείωση των καταθέσεων των πελατών της που ακολούθησε την ανακοίνωση τον περασμένο μήνα από την ΤτΕ και την ΕΚΤ των ευρημάτων της κοινής έρευνας που έκαναν από τις 16 Μαρτίου 2016 έως τις 27 Μαΐου 2016. Οι καταθέσεις των πελατών της τράπεζας μειώθηκαν σε περίπου 2 δις. ευρώ τον Ιούνιο από 2,1 δις. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2015, σημειώνει ο οίκος, ενώ εκτιμά ότι υποχώρησαν περαιτέρω σε 1,9 δις. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2016. «Αντιλαμβανόμαστε ότι οι εκροές κεφαλαίων έχουν τώρα περιορισθεί και ότι τα υπόλοιπα των καταθέσεων στην τράπεζα έχουν κάπως σταθεροποιηθεί», προσθέτει.

 

 

Κίνα

 

Τα «καμπανάκια» για το χρέος που έχει συσσωρεύσει η Κίνα ηχούν όλο και πιο δυνατά. Υπολογίζεται ότι μόνο τα χρέη των επιχειρήσεων αγγίζουν τα $18 τρισεκατομμύρια, σχεδόν 170% του ΑΕΠ. Διεθνείς οργανισμοί, όπως η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, έχουν προειδοποιήσει το Πεκίνο να περιορίσει την χρηματοδότηση των κρατικών, κυρίως, επιχειρήσεων. Τη Δευτέρα, η κινεζική κυβέρνηση απάντησε με ανακοίνωση μέτρων, όπως συγχωνεύσεις, πτωχεύσεις και εξαγορές.  Σε αυτό το πλαίσιο, πληροφορίες αναφέρουν ότι ετοιμάζεται συγχώνευση των ChemChina και Sinochem, που θα δημιουργήσει έναν κολοσσό στον τομέα των χημικών, αγροτικών και πετρελαϊκών προϊόντων.

 

Χρηματιστηριακό Ημερολόγιο

 

 

 

Συναλλαγές σε Πακέτα

 

14 Οκτ 2016 Stocks

Εταιρεία

Ώρα

Αριθμός χρεογράφων

Τιμή χρεογράφου

Αξία συναλλαγής

ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK ERGASIAS Α.Ε.

17:11:45

2.500.000

0,546

1.365.750

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.

16:45:36

1.596.729

0,200

319.345,8

ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε.

16:28:12

500.000

1,64

820.000

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Α.Ε.

11:04:44

65.500

7,38

483.717,5

 
 

Γνωστοποιήσεις Συναλλαγών στο Χ.Α.

 

13/10/16

AUTOHELLAS AΝΩΝΥΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ & ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ  

Λόγος υποβολής

Πρόσωπο που ασκεί Διευθ. Καθήκοντα

Συναλλασσόμενος

Στοιχεία Συναλλαγής

Ονοματεπώνυμο

Πατρώνυμο

Ιδιότητα

Ημ/νία

Αγορά

Τεμάχια

Αξία (€)

Α/Π

Παρατηρήσεις

Είδος

B

ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΕΥΤΥΧΙΟΣ

Πρόεδρος ΔΣ

Συνδεόμενο Νομικό Πρόσωπο

13 Οκτ 2016

ΑΞΙΩΝ ΧΑ

524

6.130,8

Α

-

Μετοχή (Κοινή)

 

KLEEMANN HELLAS A.B.E.E.  

Λόγος υποβολής

Πρόσωπο που ασκεί Διευθ. Καθήκοντα

Συναλλασσόμενος

Στοιχεία Συναλλαγής

Ονοματεπώνυμο

Πατρώνυμο

Ιδιότητα

Ημ/νία

Αγορά

Τεμάχια

Αξία (€)

Α/Π

Παρατηρήσεις

Είδος

B

ΚΟΥΚΟΥΝΤΖΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΚΟΥΚΟΥΝΤΖΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Διευθ. Σύμβουλος

Συνδεόμενο Νομικό Πρόσωπο

13 Οκτ 2016

ΑΞΙΩΝ ΧΑ

24.807

50.110,14

Α

-

Μετοχή (Κοινή)

 

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ  

Λόγος υποβολής

Πρόσωπο που ασκεί Διευθ. Καθήκοντα

Συναλλασσόμενος

Στοιχεία Συναλλαγής

Ονοματεπώνυμο

Πατρώνυμο

Ιδιότητα

Ημ/νία

Αγορά

Τεμάχια

Αξία (€)

Α/Π

Παρατηρήσεις

Είδος

B

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Μέλος ΔΣ Μη Εκτελεστικό

Συνδεόμενο Νομικό Πρόσωπο

13 Οκτ 2016

ΑΞΙΩΝ ΧΑ

1

4,34

Α

-

Μετοχή (Κοινή)

B

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Μέλος ΔΣ Μη Εκτελεστικό

Συνδεόμενο Νομικό Πρόσωπο

13 Οκτ 2016

ΑΞΙΩΝ ΧΑ

1

4,32

Π

-

Μετοχή (Κοινή)

B

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Μέλος ΔΣ Μη Εκτελεστικό

Συνδεόμενο Νομικό Πρόσωπο

13 Οκτ 2016

ΑΞΙΩΝ ΧΑ

808

3.491,56

Π

-

Μετοχή (Κοινή)

 

ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK ERGASIAS Α.Ε.

Λόγος υποβολής

Πρόσωπο που ασκεί Διευθ. Καθήκοντα

Συναλλασσόμενος

Στοιχεία Συναλλαγής

Ονοματεπώνυμο

Πατρώνυμο

Ιδιότητα

Ημ/νία

Αγορά

Τεμάχια

Αξία (€)

Α/Π

Παρατηρήσεις

Είδος

B

ΑΡΧΟΝΤΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ

ΑΡΧΟΝΤΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Γεν. Διευθυντής

Συνδεόμενο Νομικό Πρόσωπο

13 Οκτ 2016

ΑΞΙΩΝ ΧΑ

117.000

61.671,81

Α

-

Μετοχή (Κοινή)

B

ΑΡΧΟΝΤΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ

ΑΡΧΟΝΤΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Γεν. Διευθυντής

Συνδεόμενο Νομικό Πρόσωπο

13 Οκτ 2016

ΑΞΙΩΝ ΧΑ

132.978

69.973,81

Α

-

Μετοχή (Κοινή)

B

ΑΡΧΟΝΤΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ

ΑΡΧΟΝΤΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Γεν. Διευθυντής

Συνδεόμενο Νομικό Πρόσωπο

13 Οκτ 2016

ΑΞΙΩΝ ΧΑ

270.008

142.501,01

Α

-

Μετοχή (Κοινή)

B

ΑΡΧΟΝΤΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ

ΑΡΧΟΝΤΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Γεν. Διευθυντής

Συνδεόμενο Νομικό Πρόσωπο

13 Οκτ 2016

ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΧΑ

470

24.907,8

Α

-

ΣΜΕ σε μετοχές

B

ΑΡΧΟΝΤΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ

ΑΡΧΟΝΤΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Γεν. Διευθυντής

Συνδεόμενο Νομικό Πρόσωπο

13 Οκτ 2016

ΑΞΙΩΝ ΧΑ

213.723

112.675,55

Π

-

Μετοχή (Κοινή)

B

ΑΡΧΟΝΤΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ

ΑΡΧΟΝΤΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Γεν. Διευθυντής

Συνδεόμενο Νομικό Πρόσωπο

13 Οκτ 2016

ΑΞΙΩΝ ΧΑ

270.008

142.529,27

Π

-

Μετοχή (Κοινή)

B

ΑΡΧΟΝΤΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ

ΑΡΧΟΝΤΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Γεν. Διευθυντής

Συνδεόμενο Νομικό Πρόσωπο

13 Οκτ 2016

ΑΞΙΩΝ ΧΑ

75.000

39.730

Π

-

Μετοχή (Κοινή)

 

Kάντε Trading σε ελληνικές & ξένες μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών με την οποία το GFF συνεργάζεται και κερδίστε bonus εγγραφής (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υπορέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo).

Λήψη τώρα!!

 

Τα όσα αναγράφονται σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σύσταση για αγορά/πώληση ή διακράτηση μετοχών ή άλλων σύνθετων προϊόντων (πχ. CFD) που συνδέονται με τους συγκεκριμένους τίτλους που αναφέρονται.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2015 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....