Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθήνων  | Market Watch | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Λεωφόρος Αθηνών +

Καθημερινά Σχόλια για τo ελληνικό χρηματιστήριο και τις αγορές...

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

 

00:01 - 28/09/15

 

Τζίρος

Με φόντο και τον τραγικό τζίρο της Παρασκευής (περίπου 15εκ ευρώ) και με δεδομένο ότι ο ΓΔ βρίσκεται στα όρια των 660 – 670 μονάδων, δε μπορούμε να αποκλείσουμε για ένα χρονικό διάστημα ο δείκτης να μείνει κοντά στα τρέχοντα επίπεδα (ένα «consolidation» δηλαδή της αγοράς), με το τζίρο να βαλτώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον μέχρι να υπάρξει κάτι συνταρακτικό από την επικαιρότητα (κυρίως εσωτερική, πιθανόν όμως και εξωτερική).  

 

Capital Controls

Στα πλαίσια και των παραπάνω για το χαμηλό τζίρο και μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τις προσεχείς ημέρες θα γίνουν και νέες προσπάθειες για να αρθούν κάπως οι περιορισμοί που επιβάλλονται στους έλληνες επενδυτές. Μάλιστα, αίσθηση μας (αφού δεν έχουμε κάποια πληροφόρηση) είναι ότι αυτή τη φορά θα δοθεί η δυνατότητα στους έλληνες επενδυτές να επενδύουν στο Χ.Α., με παλαιό χρήμα, τουλάχιστον μέχρι ένα ποσό περίπου 5.000 ευρώ. Φυσικά αν επιβεβαιώνονταν αυτή η αίσθηση μας, θα μπορούσαμε να είχαμε μια ώθηση στο Χ.Α., έστω και βραχυπρόθεσμη, προειδοποιώντας πάντως τους έλληνες επενδυτές ότι στην περίπτωση της άρσης των περιορισμών θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ειδικά όσον αφορά τις τραπεζικές μετοχές.  

 

Τράπεζες  

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες και σε συνάρτηση με τα όσα αναφέρουμε από το GFF τις τελευταίες εβδομάδες, την προηγούμενη Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου, εν αναμονή των αποτελεσμάτων της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης, οι διοικήσεις των τραπεζών βρέθηκαν αντιμέτωπες με μια εξαιρετικά δυσάρεστη έκπληξη. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Καθημερινής, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (Single Supervisory Mechanism - SSM) απέρριψε τα επιχειρηματικά σχέδια και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank) που είχαν καταθέσει για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, μέσω των οποίων οι διοικήσεις τους ήλπιζαν ότι θα πετύχαιναν καλύτερη αξιολόγηση των χαρτοφυλακίων δανείων και κατ’ επέκταση σημαντικά χαμηλότερες κεφαλαιακές ανάγκες.

Η απόρριψη των σχεδίων αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων ήταν η τελευταία μιας σειράς ενεργειών του SSM που οδηγούν στην αυστηροποίηση της αξιολόγησης των τραπεζών και τελικά σε πολλαπλασιασμό των κεφαλαιακών αναγκών. Τα σχέδια είχαν ζητηθεί από τον SSM και οι τράπεζες ξόδεψαν πολλή ενέργεια, πολύ χρόνο και πολύ χρήμα για την κατάρτισή τους, καθώς η ευρωπαϊκή εποπτεία είχε απαιτήσει να ελεγχθούν και να επικυρωθούν και από εξειδικευμένους εξωτερικούς συμβούλους.

Σύμφωνα με αναλυτές, μετά την απόρριψη των σχεδίων, το έλλειμμα ή καλύτερα οι επιπλέον προβλέψεις που πρέπει να διενεργήσουν οι τράπεζες για την κάλυψη των επισφαλειών στα επιχειρηματικά δάνεια θα φτάσουν τα 7 δισ. ευρώ. Επιπλέον στα 5-6 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα ανέλθουν οι πρόσθετες προβλέψεις για την κάλυψη και των προβληματικών δανείων προς τα νοικοκυριά. Ετσι την ερχόμενη Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασης των χαρτοφυλακίων δανείων των τραπεζών (Asset Quality Review - AQR), και ο πρώτος λογαριασμός αναμένεται να ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ και να προσεγγίσει τα 13 δισ. ευρώ.

Μετά το AQR θα ξεκινήσει το stress test, το οποίο θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, και με βάση τα αποτελέσματά του θα προσδιοριστεί ο τελικός λογαριασμός των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών.

Το stress test θα έχει δύο τμήματα. Το πρώτο θα είναι το βασικό σενάριο, και με τις μακροοικονομικές παραδοχές που θα θέσει η ΕΚΤ (εξέλιξη ΑΕΠ, ανεργία, τιμές ακινήτων κ.ά.) θα υπολογιστούν η κερδοφορία των τραπεζών και οι προβλέψεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια για την τριετία 2015-2017. Το δεύτερο θα είναι το δυσμενές σενάριο, όπου με πιο αυστηρές μακροοικονομικές παραδοχές θα προσδιοριστούν η κερδοφορία και οι προβλέψεις.

Αφού ολοκληρωθεί η άσκηση, η ΕΚΤ θα προσθέσει τον λογαριασμό του AQR και του stress test και θα προσδιορίσει τις συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες κάθε τράπεζες με ορίζοντα μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017.

Φαίνεται ότι η ΕΚΤ θα επιτρέψει τις τράπεζες να αναζητήσουν ιδιωτική συμμετοχή για το ποσό που θα προκύψει από το AQR και το βασικού σεναρίου, ενώ θα δεχθεί τη χρήση εναλλακτικών χρηματοοικονομικών εργαλείων (όπως τα Coco’s) για να καλυφθούν οι ανάγκες που θα προκύψουν με βάση το δυσμενές σενάριο του stress test. Οι τράπεζες διατηρούν ελπίδες ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες όπως θα προσδιοριστούν από το βασικό σενάριο θα είναι τέτοιες που θα αφήνουν περιθώρια για να αναζητηθεί ιδιωτική συμμετοχή στις αυξήσεις.

 

 

Fairfax - Eurobank

 

Και στα των τραπεζών, την εκτίμηση ότι η Ελλάδα μπορεί να πραγματοποιήσει τη «μεγάλη επιστροφή» και να ανατρέψει την τρέχουσα αρνητική συγκυρία, διατύπωσε ο κ. Μπράντλεϊ Πολ Μάρτιν, αντιπρόεδρος της Fairfax Financial Holdings, που εκπροσωπεί τον καναδικό επενδυτικό όμιλο στο Δ.Σ. της Eurobank.  

 

Μιλώντας σε εκδήλωση της τράπεζας, το ανώτατο στέλεχος της Fairfax τόνισε ότι «θεωρούμε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις και η προοπτική ανατροπής της τρέχουσας αρνητικής συγκυρίας, η Ελλάδα μπορεί να κάνει τη μεγάλη επιστροφή (come back)». Ο κ. Μάρτιν σημείωσε ακόμη ότι ο όμιλος Fairfax επενδύει εκεί όπου διακρίνει ότι υπάρχει αξία, ακόμη και υπό εξαιρετικά δύσκολες έως αρνητικές συνθήκες, και υπό αυτό το πρίσμα προχώρησε σε επενδύσεις στην Ελλάδα σε μια περίοδο μεγάλων προβλημάτων. Σε ό,τι αφορά τη Eurobank, υπογράμμισε ότι η τράπεζα ενσωματώνει αξία και διαθέτει τη δυναμική ώστε, με την αποκατάσταση των συνθηκών, να αναδειχθεί ξανά σε βασικό πυλώνα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, υπογράμμισε την πεποίθησή του για τη δυνατότητα αποτελεσματικής διαχείρισης των αποτελεσμάτων του stress test, ενώ απευθυνόμενος στους μετόχους της τράπεζας σημείωσε: «Μπορεί να χρειαστεί να ζητήσω και πάλι τη βοήθειά σας, με τη βεβαιότητα ότι θα έχουμε την ίδια ανταπόκριση, το ίδιο και ακόμη καλύτερο, με βάση την εμπειρία σας, θετικό αποτέλεσμα». Σε ό,τι αφορά τις γενικότερες συνθήκες, τόνισε ότι «μετά ένα εννεάμηνο πολιτικής αβεβαιότητας, με τις τρεις εκλογικές φάσεις, διαμορφώνονται πλέον οι προϋποθέσεις για μακροπρόθεσμη πολιτική σταθερότητα».

 

Γερμανία - Ευρωζώνη

Τέτοιες καταστάσεις όπως αυτή που περιγράφουμε παρακάτω, θα λέγαμε ότι είναι από αυτές που μας κάνουν αρκετά απαισιόδοξους για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην ευρωζώνη, τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα, όπως έχει επισημανθεί σε επιμέρους σχόλια του GFF, ανησυχούμε ότι τα επόμενα χρόνια η ευρωζώνη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει θέμα επιβίωσης, τουλάχιστον με τη μορφή που τη γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή.

Μπορεί λοιπόν ο Σόιμπλε να ηθικολογεί όταν ένα ζήτημα αφορά σε άλλο κράτος-μέλος και να μιλάει για την περιβόητη ενοποίηση και όλα τα γνωστά, αλλά όταν υπάρχουν ζητήματα που αφορούν τη Γερμανία, τότε τα πράγματα αλλάζουν ριζικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι το γερμανικό κοινοβούλιο υπερψήφισε σχέδιο νόμου που επιτρέπει στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών να καθορίζει αυτό τα σχέδια αναδιάρθρωσης τραπεζών, τη διαχείριση επιχειρηματικού ρίσκου και τη λήψη εσωτερικών αποφάσεων. Με τον νέο νόμο το Βερολίνο στην ουσία εμποδίζει την ΕΚΤ (η οποία έχει εξοργιστεί) από το να ελέγχει προληπτικά μικρές τράπεζες και να ζητεί την λήψη μέτρων όπως την ανακεφαλαιοποίησή τους όταν κρίνει ότι έχουν πρόβλημα φερεγγυότητας. Σύμφωνα με το Bloomberg η ΕΚΤ εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο να προσφύγει επισήμως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας της να προσφύγει, όπως έχει δικαίωμα, στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ) κατά της Γερμανίας με αφορμή τον νέο νόμο. Θεσμικά η Κομισιόν είναι ο θεματοφύλακας των ευρωπαϊκών συνθηκών και είναι επιφορτισμένη με την ορθή εφαρμογή τους, ενώ έχει δικαίωμα να προσφύγει κατά κράτους-μέλους στο ΔΕΕ. «Θα χρειαστεί να περάσει πολύς καιρός μέχρι τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης να αποδεχτούν πλήρως ότι η πολιτική του τραπεζικού τομέα δεν είναι πλέον στα χέρια τους» σχολιάζει στο Bloomberg ο κ. Νίκολας Βερόν από το think tank Bruegel με έδρα τις Βρυξέλλες.

 

Ασία

Κλείνοντας από τις διεθνείς αγορές και όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα, στα υψηλά τουλάχιστον 2 ετών βρέθηκαν στα τέλη της προηγούμενη εβδομάδα τα CDs των ασιατικών οικονομιών, με ότι αυτό σημαίνει για την ανησυχία που υπάρχει στη σκιά των τελευταίων εξελίξεων κυρίως στην Κίνα.

 

Συναλλαγές σε Πακέτα

 

25 Σεπ 2015 Stocks

Εταιρεία

Ώρα

Αριθμός χρεογράφων

Τιμή χρεογράφου

Αξία συναλλαγής

JUMBO ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ

16:35:33

55.601

7,84

435.911,84

FOLLI-FOLLIE Α.Ε.Β.Τ.Ε.

16:21:11

40.000

18,50

740.000

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε.

15:58:41

12.312

23,00

283.176

 

Γνωστοποιήσεις Συναλλαγών στο Χ.Α.

 

24/09/15

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ  

Λόγος υποβολής

Πρόσωπο που ασκεί Διευθ. Καθήκοντα

Συναλλασσόμενος

Στοιχεία Συναλλαγής

Ονοματεπώνυμο

Πατρώνυμο

Ιδιότητα

Ημ/νία

Αγορά

Τεμάχια

Αξία (€)

Α/Π

Παρατηρήσεις

Είδος

B

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Μέλος ΔΣ Μη Εκτελεστικό

Συνδεόμενο Νομικό Πρόσωπο

24 Σεπ 2015

ΑΞΙΩΝ ΧΑ

672

3.520,68

Π

-

Μετοχή (Κοινή)

B

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Μέλος ΔΣ Μη Εκτελεστικό

Συνδεόμενο Νομικό Πρόσωπο

24 Σεπ 2015

ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΧΑ

5

2.645

Π

-

ΣΜΕ σε μετοχές

B

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Μέλος ΔΣ Μη Εκτελεστικό

Συνδεόμενο Νομικό Πρόσωπο

24 Σεπ 2015

ΑΞΙΩΝ ΧΑ

672

3.534,72

Α

-

Μετοχή (Κοινή)

B

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Μέλος ΔΣ Μη Εκτελεστικό

Συνδεόμενο Νομικό Πρόσωπο

24 Σεπ 2015

ΑΞΙΩΝ ΧΑ

500

2.630

Α

-

Μετοχή (Κοινή)

 

ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK ERGASIAS Α.Ε.  

Λόγος υποβολής

Πρόσωπο που ασκεί Διευθ. Καθήκοντα

Συναλλασσόμενος

Στοιχεία Συναλλαγής

Ονοματεπώνυμο

Πατρώνυμο

Ιδιότητα

Ημ/νία

Αγορά

Τεμάχια

Αξία (€)

Α/Π

Παρατηρήσεις

Είδος

B

ΑΡΧΟΝΤΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ

ΑΡΧΟΝΤΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Γεν. Διευθυντής

Συνδεόμενο Νομικό Πρόσωπο

24 Σεπ 2015

ΑΞΙΩΝ ΧΑ

1.400.160

41.804,8

Π

-

Μετοχή (Κοινή)

B

ΑΡΧΟΝΤΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ

ΑΡΧΟΝΤΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Γεν. Διευθυντής

Συνδεόμενο Νομικό Πρόσωπο

24 Σεπ 2015

ΑΞΙΩΝ ΧΑ

1.022.000

30.682

Α

-

Μετοχή (Κοινή)

 

Kάντε Trading σε ελληνικές & ξένες μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών με την οποία το GFF συνεργάζεται και κερδίστε bonus εγγραφής (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υπορέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo).

Λήψη τώρα!

 

Τα όσα αναγράφονται σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σύσταση για αγορά/πώληση ή διακράτηση μετοχών ή άλλων σύνθετων προϊόντων (πχ. CFD) που συνδέονται με τους συγκεκριμένους τίτλους που αναφέρονται.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2015 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....