Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Λεωφόρος Αθηνών +

Καθημερινά Σχόλια για τo ελληνικό χρηματιστήριο και τις αγορές...

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

 

 

00:01 - 28/11/16

 

Τράπεζες

Μια από τις ειδήσεις η οποία δε θα πρέπει να περνάει απαρατήρητη ήταν ότι σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Bloomberg σε αποκαλυπτικό δημοσίευμα του, οι ελληνικές τράπεζες ερωτούνται για την ανταλλαγή ομολόγων ύψους 33δις ευρώ σταθερού επιτοκίου και περίοδο ωρίμανσης 30 ετών με βάση ένα σχέδιο της Ευρωζώνης που θα προστατεύσει την Ελλάδα από μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων, σύμφωνα με τρεις διαφορετικές πηγές.  Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η ανταλλαγή αυτή είναι μέρος του πακέτου των προτεινόμενων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, που θα παρουσιαστεί στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Τα χρεόγραφα είχαν εκδοθεί απ' τον EFSF, τον προσωρινό ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης, προκειμένου να ανακεφαλαιοποιηθούν τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα το 2013.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα του Bloomberg, με την τρέχουσα κατάσταση, τα ελληνικά τραπεζικά ομόλογα που έχει στην κατοχή του ο EFSF, έχουν έναν ορίζοντα ωρίμανσης από το 2034 ως το 2046, ενώ σε περίπτωση που προχωρήσει το swap, τα νέα ομόλογα σταθερού επιτοκίου θα λήγουν το 2047. Όπως σχολιάζουν οι δημοσιογράφοι του Bloomberg, αυτό θα μειώσει τον κίνδυνο να εκτεθεί η Ελλάδα σε υψηλά επιτόκια. Παράλληλα όμως μπορεί να επιβαρύνει τις ίδιες τις τράπεζες αφού θα λάβουν χρεόγραφα τα οποία θα είναι δύσκολο αργότερα να πουλήσουν. Μέχρι στιγμής βέβαια δεν έχουν αποκαλυφθεί οι τεχνικές λεπτομέρειες του swap.

 

«Είναι σε εξέλιξη συζητήσεις πάνω σε προτάσεις για τη βελτίωση της διατηρησιμότητας του ελληνικού χρέους», δήλωσε σε συνέντευξη του την περασμένη Πέμπτη ο Πρόεδρος της Τρ. Πειραιώς Γ. Χατζηνικολάου. «Μέρος αυτής της πρότασης είναι μία ανταλλαγή των ομολόγων που έχει εκδώσει ο EFSF με κάτι άλλο, που θα έχει τη μορφή σταθερού επιτοκίου και το οποίο θα βελτιώνει την προβλεψιμότητα της διατηρησιμότητας του προφίλ ελληνικού χρέους».

 

Όπως έγραφε το δημοσίευμα, οι ελληνικές τράπεζες όμως ίσως κληθούν να σηκώσουν το κόστος της ανταλλαγής, μία κατά τα άλλα γνώριμη διαδικασία για τους Έλληνες τραπεζίτες.  Ωστόσο ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Λ. Φραγκιαδάκης αρνείται ότι το σχέδιο θα σημάνει και ζημιά για τα τραπεζικά ιδρύματα. «Από τα αρχικά προσχέδια που έχω δει, φαίνεται ότι υπάρχει ένα καλά επεξεργασμένο σχέδιο που βασικά δεν οδηγεί σε οποιαδήποτε εικασία ότι οι ελληνικές τράπεζες αναλαμβάνουν επιπρόσθετο ρίσκο», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στην τηλεόραση του Bloomberg την περασμένη Πέμπτη. «Ωστόσο υπάρχουν λεπτομέρειες σε αυτό το σχέδιο που πρέπει να αντιμετωπιστούν, και σε αυτό το σημείο είναι τώρα οι συζητήσεις», πρόσθεσε.

 

Οι εκπρόσωποι των άλλων δύο συστημικών τραπεζών, Eurobank Ergasias SA και Alpha Bank AE, αρνήθηκαν να σχολιάσουν για τις διαπραγματεύσεις ή το πιθανό κόστος της προτεινόμενης αναδιάρθρωσης των ομολόγων. Επίσης αρνήθηκε να σχολιάσει και εκπρόσωπος της ΤτΕ.

H Άποψη μας ως GFF

Με το παραπάνω σχέδιο να σηκώνει πραγματικά πολύ μεγάλη συζήτηση και στο μεγάλο ερώτημα ποιά θα ήταν η επίπτωση του στους ισολογισμούς των τραπεζών, η άποψη μας είναι ότι μάλλον δε θα οδηγούσε σε καμία έξτρα επιβάρυνση. Και δε θα οδηγούσε σε καμία έξτρα επιβάρυνση, αφού σε αυτήν την περίπτωση το ελληνικό δημόσιο θα υποχρεώνονταν σε ένα νέο κόστος ανακεφαλαιοποίησης και ουσιαστικά από τη μια πλευρά θα πλήρωνε το όφελος που θα είχε από την μείωση του χρέους, φθάνοντας τουλάχιστον στο ίδιο, αν όχι χειρότερο, δημοσιονομικό αποτέλεσμα.  

 
 
 

Ενδιαφέρουσα εβδομάδα …

Χρηματιστηριακά πάντως και μετά τη συμπεριφορά της αγοράς κατά τις τελευταίες 2 εβδομάδες δεν κρύβουμε ότι θα περιμένουμε με τεράστια ενδιαφέρον την τρέχουσα εβδομάδα. Και προσοχή το πρώτο ζητούμενο σε αυτή τη φάση δεν είναι να ανέβει η αγορά, αλλά να μην πέσει και κάπου εδώ που είναι να γίνει μια πρώτη μεγάλη βάση. Και εφόσον συμβεί αυτό και με τη διαγραμματική εικόνα της αγοράς να συνεχίζει να βελτιώνεται μπορούμε να ελπίζουμε για καλύτερες ημέρες στην αγορά μας.

 
 
 

X.A.

Και να μην ξεχνάμε ότι από σήμερα θα ισχύσουν οι νέες σταθμίσεις των τραπεζών στο ΓΔ, σημαντικά αυξημένες σε σχέση με την Παρασκευή. Και αν και στο κλείσιμο της Παρασκευής δεν έγινε κάτι τρομερό, η αύξηση των σταθμίσεων στο ΓΔ σίγουρα θα βγάλουν κάποιους αγοραστές στις τραπεζικές μετοχές.

 
 
 

ΕΥΔΑΠ

Μεγάλες αντοχές έδειξε την Παρασκευή η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, με αρκετούς αγοραστές που βγήκαν και απορρόφησαν τις πιέσεις που προκλήθηκαν από το γεγονός ότι από σήμερα η μετοχή θα είναι εκτός FTSE 25 (κλείσιμο 5,42 ευρώ, +1,2%). Από άποψης τεχνικής ανάλυσης,  με ζητούμενο την παραμονή υψηλότερα των 5,20 – 5,30 ευρώ, η εικόνα μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά και με διάσπαση των αντιστάσεων στα επίπεδα των 5,45 – 5,55 ευρώ, η μετοχή να κινηθεί προς τα επίπεδα των 6,00 – 6,10 ευρώ. Θυμίζουμε ότι την ερχόμενη εβδομάδα η μετοχή κόβει το δικαίωμα στο έκτακτο μέρισμα, ύψους 0,38 ευρώ (προ φόρου – 0,342 ευρώ μετά φόρου 10% - είναι μέρισμα παλαιών χρήσεων και ο φόρος υπολογίζεται στο 10 και όχι 15%).

 
 

Ιταλία

Και το ζήτημα του δημοψηφίσματος της Ιταλίας να είναι  το ερχόμενο Σαββατοκύριακο (όπως και οι εκλογές στην Αυστρία), προειδοποίηση για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην ευρωζώνη λόγω πολιτικών κινδύνων απηύθυνε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσω του αντιπροέδρου της Βίτορ Κονστάνσιο.

Η ΕΚΤ έχει βάλει στο μικροσκόπιο την Ιταλία λόγω του επερχόμενου δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση, το αποτέλεσμα του οποίου μπορεί να προκαλέσει πολιτική κρίση στη γειτονική χώρα.

Επίσης παρακολουθεί τις εξελίξεις στις ΗΠΑ όπου ετοιμάζεται να αναλάβει καθήκοντα προέδρου ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προεκλογικά υποσχέθηκε αύξηση του προστατευτισμού.

Η εκλογή Τραμπ μπορεί να προκαλέσει ισχυρές διακυμάνσεις στις αγορές αλλά και αύξηση του κόστους δανεισμού για τις ασθενέστερες χώρες και να επιτείνει τις ανησυχίες για τα υπερχρεωμένα κράτη, εκτιμά μεταξύ άλλων η Τράπεζα.

Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να λάβει μέτρα για να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε «οικονομικό σοκ» από το δημοψήφισμα στην Ιταλία ανέφερε ο Κονστάνσιο λίγο μετά την παρουσίαση της εξαμηνιαίας έκθεσης της Τράπεζας για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. «Πρόκειται για εκείνη τη μορφή πολιτικής αβεβαιότητας που μπορεί να προκαλέσει ή να μην προκαλέσει ένα οικονομικό σοκ στις αγορές. Ανάλογα με τον ένταση του σοκ, θα δούμε αν πρέπει να αναλάβουμε δράση» ήταν τα λόγια του σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters.

Επίσης και από την τηλεόραση του Bloomberg ο Κονστάνσιο έκανε λόγο για «πιθανή διόρθωση που θα προέλθει από τις ΗΠΑ» και υποσχέθηκε ότι «η ΕΚΤ θα συνεχίσει να ασκεί τον ρόλο σταθεροποιητή που έχει» ώστε να μην εκδηλωθούν προβλήματα στην Ευρώπη.

Ουσιαστικά η έκθεση της ΕΚΤ προειδοποιεί ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος ξαφνικής αναταραχής στις αγορές, ο οποίος μάλιστα έχει αυξηθεί λόγω της διάχυσης πολιτικής αβεβαιότητας.

Ειδικά όσον αφορά τις αγορές ο Κονστάνσιο δεν θεωρεί ότι αυτό το διάστημα αυτές δείχνουν να ανησυχούν για τυχόν διάλυση της ευρωζώνης. Αμέσως μετά την παρέμβαση της ΕΚΤ τα επιτόκια των ιταλικών κρατικών ομολόγων σημείωσαν πτώση, λόγω εκτιμήσεων ότι η Τράπεζα θα στηρίξει την αγορά αν η πολιτική κατάσταση δυσκολέψει.

 
 

 

Χρηματιστηριακό Ημερολόγιο

 

28 Νοε 2016 00:00: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (ΕΧΑΕ) Δημοσιοποίηση Εννιαμηνιαίων Αποτελεσμάτων,

28 Νοε 2016 00:00: A.S. ΕΜΠΟΡΙΚΗ-ΒΙΟΜ. ΕΤΑΙΡΙΑ Η/Υ & ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ Α.Ε. (ΑΣΚΟ) Δημοσιοποίηση Εννιαμηνιαίων Αποτελεσμάτων,

28 Νοε 2016 12:00: ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.Β.Ε. (ΠΕΤΡΟ) Γενική Συνέλευση, Ιερα Οδός 96, Αθήνα

28 Νοε 2016 00:00: PASAL ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΕΩΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ (ΠΑΣΑΛ) Δημοσιοποίηση Εννιαμηνιαίων Αποτελεσμάτων,

 

Συναλλαγές σε Πακέτα

 

25 Νοε 2016 Stocks

Εταιρεία

Ώρα

Αριθμός χρεογράφων

Τιμή χρεογράφου

Αξία συναλλαγής

ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε.

12:26:41

300.000

1,10

331.500

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε.

11:48:13

740.000

0,203

150.442

ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK ERGASIAS Α.Ε.

11:47:28

210.000

0,715

150.234

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

11:46:37

10.000

4,97

49.691

ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε.

11:45:58

80.000

1,88

150.392

ENVITEC Α.Ε. ΤΕΧΝΙΚΩΝ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

11:07:35

297.788

2,18

649.177,84

ENVITEC Α.Ε. ΤΕΧΝΙΚΩΝ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

11:06:39

297.412

2,18

648.358,16

JUMBO ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ

10:59:49

30.000

13,15

394.500

ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΑΕ

10:30:49

50.000

12,00

600.000

 
 

Γνωστοποιήσεις Συναλλαγών στο Χ.Α.

 

24/11/16

FOURLIS Α.Ε ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ  

Λόγος υποβολής

Πρόσωπο που ασκεί Διευθ. Καθήκοντα

Συναλλασσόμενος

Στοιχεία Συναλλαγής

Ονοματεπώνυμο

Πατρώνυμο

Ιδιότητα

Ημ/νία

Αγορά

Τεμάχια

Αξία (€)

Α/Π

Παρατηρήσεις

Είδος

A

ΠΕΤΑΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΠΕΤΑΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Διευθ. Σύμβουλος

Ο Ιδιος

24 Νοε 2016

ΑΞΙΩΝ ΧΑ

40.000

165.580

Π

-

Μετοχή (Κοινή)

 

KLEEMANN HELLAS A.B.E.E.

Λόγος υποβολής

Πρόσωπο που ασκεί Διευθ. Καθήκοντα

Συναλλασσόμενος

Στοιχεία Συναλλαγής

Ονοματεπώνυμο

Πατρώνυμο

Ιδιότητα

Ημ/νία

Αγορά

Τεμάχια

Αξία (€)

Α/Π

Παρατηρήσεις

Είδος

B

ΚΟΥΚΟΥΝΤΖΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΚΟΥΚΟΥΝΤΖΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Διευθ. Σύμβουλος

Συνδεόμενο Νομικό Πρόσωπο

24 Νοε 2016

ΑΞΙΩΝ ΧΑ

33.316

67.298,32

Α

-

Μετοχή (Κοινή)

 

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ  

Λόγος υποβολής

Πρόσωπο που ασκεί Διευθ. Καθήκοντα

Συναλλασσόμενος

Στοιχεία Συναλλαγής

Ονοματεπώνυμο

Πατρώνυμο

Ιδιότητα

Ημ/νία

Αγορά

Τεμάχια

Αξία (€)

Α/Π

Παρατηρήσεις

Είδος

B

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Μέλος ΔΣ Μη Εκτελεστικό

Συνδεόμενο Νομικό Πρόσωπο

24 Νοε 2016

ΑΞΙΩΝ ΧΑ

1.100

5.404

Π

-

Μετοχή (Κοινή)

 

ΤΙΤΑΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ

Λόγος υποβολής

Πρόσωπο που ασκεί Διευθ. Καθήκοντα

Συναλλασσόμενος

Στοιχεία Συναλλαγής

Ονοματεπώνυμο

Πατρώνυμο

Ιδιότητα

Ημ/νία

Αγορά

Τεμάχια

Αξία (€)

Α/Π

Παρατηρήσεις

Είδος

A

ΚΑΛΕΣΗ ΠΑΓΩΝΙΤΣΑ

ΚΑΛΕΣΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Προϊστάμενος Υπηρεσίας Εξυπηρέτησης Μετόχων

Ο Ιδιος

24 Νοε 2016

ΑΞΙΩΝ ΧΑ

600

13.080

Π

-

Μετοχή (Κοινή)

 

Kάντε Trading σε ελληνικές & ξένες μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών με την οποία το GFF συνεργάζεται και κερδίστε bonus εγγραφής (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υπορέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo).

Λήψη τώρα!!

 

Τα όσα αναγράφονται σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σύσταση για αγορά/πώληση ή διακράτηση μετοχών ή άλλων σύνθετων προϊόντων (πχ. CFD) που συνδέονται με τους συγκεκριμένους τίτλους που αναφέρονται.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2015 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....