Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθήνων | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Λεωφόρος Αθηνών +

Καθημερινά Σχόλια για τo ελληνικό χρηματιστήριο και τις αγορές...

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

 

 

00:01 - 30/11/15

ETE

Από σήμερα Δευτέρα 30 Νοεμβρίου μέχρι και την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου θα είναι η συμμετοχή των ελλήνων επενδυτών στην Δημόσια Προσφορά της Εθνικής Τράπεζας στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας. Η Εθνική Τράπεζα αποσκοπεί να συγκεντρώσει 300εκ ευρώ, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο που έχει εγκριθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Βέβαια, προσωπική μας άποψη είναι ότι αν κατατεθούν μεγαλύτερες προσφορές, η τράπεζα στο τέλος θα τις αποδεχθεί.

Στην Δημόσια Προσφορά μπορούν να συμμετάσχουν ιδιώτες και επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Μπορούν να συμμετάσχουν επενδυτές στην Ελλάδα ανεξαρτήτως εάν είναι ήδη μέτοχοι της Εθνικής Τράπεζας (ή άλλων τραπεζών), ενώ δεν υπάρχει ελάχιστο όριο όσον αφορά το ποσό συμμετοχής.

Προϋπόθεση για τη συμμετοχή είναι η τήρηση ή το άνοιγμα μερίδας στο Σύστημα Αϋλων Τίτλων (ΣΑΤ). Οι επενδυτές μπορούν να συμμετάσχουν στη Δημόσια Προσφορά της Τράπεζας με τα διαθέσιμα κεφάλαια τους.

Η τιμή διάθεσης κάθε νέας μετοχής είναι 0,30 ευρώ, λαμβανομένης υπόψη της προσαρμογής της τιμής της μετοχής μετά την μείωση του συνολικού αριθμού των μετοχών και τη συνένωση αυτών (reverse split) με αναλογία 15 υφιστάμενες μετοχές προς 1 νέα μετοχή. 

Η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών που θα εκδοθούν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου εκτιμάται ότι θα αρχίσει την 14 Δεκεμβρίου 2015.

Θα αναφέρουμε και πάλι σήμερα ότι με βάση τους υπολογισμούς, οι συνολικές μετοχές της τράπεζας (μετά το reverse split, ΑΜΚ κτλ) υπολογίζονται περίπου στα 10δις.  

ETE (2)

Σε μια άλλη είδηση για την ΕΤΕ, όπως ανακοινώθηκε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) ξεκίνησε διαδικασία για την εξαίρεση των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας – κοινών και προνομιούχων- από τους δείκτες του.

Η ανακοίνωση σημειώνει ότι το NYSE αποφάσισε «ότι η εταιρεία δεν είναι επιλέξιμη για διαπραγμάτευση, λόγω “αφύσικα χαμηλών” τιμών των μετοχών (American Depositary Shares) της τράπεζας».

Σε συνέχεια φυσικά της πορείας της μετοχής στο Χ.Α., η αξία των μετοχών της Εθνικής στη Νέα Υόρκη μειώθηκε κατά 91% από την αρχή του έτους. Η διαπραγμάτευση των μετοχών της Εθνικής ανεστάλη την Παρασκευή, όταν η τιμή τους μειώθηκε στα 16 σεντς.

Η Εθνική Τράπεζα έχει το δικαίωμα να κάνει έφεση (κάτι εξαιρετικά πιθανό μετά το reverse split) κατά της απόφασης σε Επιτροπή του Συμβουλίου Διευθυντών του NYSE, στο μεταξύ ωστόσο η αρμόδια επιτροπή του NYSE θα αιτηθεί στην αμερικανική Επιτροπή Kεφαλαιαγοράς τη διαγραφή των τίτλων της ΕΤΕ.

Τράπεζες: Τα ποσοστά του δημοσίου

Και συνεχίζοντας με τις τράπεζες, ενδιαφέρον είναι το παρακάτω διάγραμμα στο οποίο απεικονίζεται η νέα μετοχική βάση των τραπεζών μετά τις τελευταίες ΑΜΚ και την «ανακεφαλαιοποίηση 3». Όπως φαίνεται, το μικρότερο ποσοστό του δημοσίου θα είναι στην Eurobank, με μόλις 2,3%, ενώ ακολουθεί η Alpha Bank, με επίσης αρκετά χαμηλό ποσοστό 11% και ουσιαστικά την τράπεζα πλέον ιδιωτικοποιημένη. Σε ΕΤΕ και Πειραιώς, το ποσοστό του δημοσίου θα είναι 35% και 26% αντίστοιχα.

 

 

Μπορεί να συνεχιστεί η αντίδραση (660 – 680 μονάδες)

Χωρίς καμία τράπεζα θα διαπραγματευτεί σήμερα και αύριο το Χ.Α. (Τετάρτη επιστρέφει η Alpha Bank και η Eurobank, την Πέμπτη η ΕΤΕ), με πιθανότητες το καλό κλίμα της Παρασκευής να συνεχιστεί σε αρκετές από τις μη – τραπεζικές μετοχές του FTSE 25. Όσον αφορά πάντως το ΓΔ, αν υπάρχει ένας στόχος δεν είναι άλλος από την επιστροφή υψηλότερα των 660 – 680 μονάδων (κλείσιμο Παρασκευής 649,79 μονάδες). Σε διαφορετική περίπτωση, ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος μιας πτώσης προς τις στηρίξεις στα επίπεδα των 600 – 610 μονάδων, ειδικά όταν θα έλθει και η ώρα διαπραγμάτευσης των τραπεζικών μετοχών.

 

ΟΠΑΠ

Μεγάλες πιθανότητες θεωρούμε ότι υπάρχουν να συνεχιστεί η αντίδραση του ΟΠΑΠ (κλείσιμο Παρασκευής 6,80 ευρώ, +6,4%). Τεχνικά, οι επόμενες αντιστάσεις είναι κοντά στα τρέχοντα επίπεδα των 6,90 – 7,00 ευρώ, με τις επόμενες αντιστάσεις στα επίπεδα των 7,20 ευρώ και 7,45 – 7,50 ευρώ. Επίσης, υψηλότερα και στη βάση του υψηλού των 8,60 ευρώ (στα τέλη Οκτωβρίου) και του πρόσφατου χαμηλού των 6,10 ευρώ, ο μεγάλος στόχος για τη μετοχή είναι τα επίπεδα των 7,70 – 7,80 ευρώ, επίπεδα τα οποία θεωρούμε πιθανόν να προσεγγιστούν σύντομα και σε αυτά θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση (σε συνάρτηση και με το κλίμα στην αγορά). 

 

ΕΥΔΑΠ

Για την κατάσταση της χώρας και συγκριτικά με τις υπόλοιπες εισηγμένες, καλή κρίνεται η εικόνα των αποτελεσμάτων της ΕΥΔΑΠ. Καθαρά κέρδη 42,3εκ ευρώ στο 9μηνο έναντι 40,6εκ ευρώ πέρσι. Τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας είναι 942εκ ευρώ, με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 575εκ ευρώ και ένα P/BV στο 0,61χ. Με όλα τα παραπάνω και ταμείο 250εκ ευρώ, δηλαδή 43,4% της κεφαλαιοποίησης, η εταιρεία είναι από αυτές που δικαιολογούν υψηλότερες τιμές - αποτιμήσεις και σίγουρα από αυτές που μπορεί κανείς πραγματικά να επενδύσει στο Χ.Α..

 

Ελληνική Οικονομία

Από τις ειδήσεις που δε μας άρεσαν και την ελληνική οικονομία, βαθύτερη είναι τελικά η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά το Γ' τρίμηνο του 2015 σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, αφού τα επικαιροποιημένα στοιχεία δείχνουν ότι στο τρίτο τρίμηνο του έτους το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1,1%, έναντι αρχικής εκτίμησης για μείωση 0,4%, σε σχέση με το ίδιο περσινό διάστημα. 

Οπως προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής η μείωση κατά 1,1% του ΑΕΠ προήλθε από:

-Τη μείωση των επενδύσεων κατά 27%
-Αναιμική αύξηση της κατανάλωσης κατά 0.,1%. Η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 0,3% και η δημόσια κατά 0,4%.
-Την σημαντική μείωση των εξαγωγών κατά 11,4%
-Την δραστική μείωση των εισαγωγών κατά 19,9%

Η μεγάλη μείωση των εισαγωγών και των εξαγωγών έχει τις ρίζες της στην επιβολή των capital controls και στην τραπεζική αργία του Ιουλίου που περιόρισε τις οικονομικές δραστηριότητες των επιχειρήσεων.

 
 

Συναλλαγές σε Πακέτα

 

27 Νοε 2015 Stocks

Εταιρεία

Ώρα

Αριθμός χρεογράφων

Τιμή χρεογράφου

Αξία συναλλαγής

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Α.Ε.

11:51:06

40.000

6,52

260.800

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Α.Ε.

11:31:33

50.000

6,52

326.000

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Α.Ε.

11:15:19

100.000

6,52

652.000

 

Γνωστοποιήσεις Συναλλαγών στο Χ.Α.

 

26/11/15

M.L.S. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Α.Ε.  

Λόγος υποβολής

Πρόσωπο που ασκεί Διευθ. Καθήκοντα

Συναλλασσόμενος

Στοιχεία Συναλλαγής

Ονοματεπώνυμο

Πατρώνυμο

Ιδιότητα

Ημ/νία

Αγορά

Τεμάχια

Αξία (€)

Α/Π

Παρατηρήσεις

Είδος

A

ΚΑΜΑΤΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΚΑΜΑΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Πρόεδρος κ Διευθ. Σύμβουλος

Ο Ιδιος

26 Νοε 2015

ΑΞΙΩΝ ΧΑ

5.450

18.990,41

Α

-

Μετοχή (Κοινή)

 

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

Λόγος υποβολής

Πρόσωπο που ασκεί Διευθ. Καθήκοντα

Συναλλασσόμενος

Στοιχεία Συναλλαγής

Ονοματεπώνυμο

Πατρώνυμο

Ιδιότητα

Ημ/νία

Αγορά

Τεμάχια

Αξία (€)

Α/Π

Παρατηρήσεις

Είδος

B

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Μέλος ΔΣ Μη Εκτελεστικό

Συνδεόμενο Νομικό Πρόσωπο

26 Νοε 2015

ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΧΑ

1

513

Α

-

ΣΜΕ σε μετοχές

B

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Μέλος ΔΣ Μη Εκτελεστικό

Συνδεόμενο Νομικό Πρόσωπο

26 Νοε 2015

ΑΞΙΩΝ ΧΑ

200

1.026

Π

-

Μετοχή (Κοινή)

B

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Μέλος ΔΣ Μη Εκτελεστικό

Συνδεόμενο Νομικό Πρόσωπο

26 Νοε 2015

ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΧΑ

35

18.490

Π

 

ΣΜΕ σε μετοχές

B

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Μέλος ΔΣ Μη Εκτελεστικό

Συνδεόμενο Νομικό Πρόσωπο

26 Νοε 2015

ΑΞΙΩΝ ΧΑ

3.600

18.956

Α

-

Μετοχή (Κοινή)

 

Kάντε Trading σε ελληνικές & ξένες μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών με την οποία το GFF συνεργάζεται και κερδίστε bonus εγγραφής (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υπορέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo).

Λήψη τώρα!!

 

Τα όσα αναγράφονται σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σύσταση για αγορά/πώληση ή διακράτηση μετοχών ή άλλων σύνθετων προϊόντων (πχ. CFD) που συνδέονται με τους συγκεκριμένους τίτλους που αναφέρονται.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2015 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....