Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

13/12/16

Αναξιόπιστα θεωρούν οι ευρωπαίοι τα στοιχεία του ΔΝΤ

 

 

Mετά την δημοσίευση του blog του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο οποίο διατυπώνονταν οι αμφιβολίες του για την βιωσιμότητα του ελληνικού προγράμματος, εκτός από τις επίσημες αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, στις Βρυξέλλες έγινε μία προσπάθεια υπεράσπισης των ευρωπαϊκών στοιχείων και αμφισβήτησης της αξιοπιστίας των στοιχείων στα οποία στηρίζει το ΔΝΤ την κριτική του προς το ελληνικό πρόγραμμα.

 

Ευρωπαϊκή πηγή παρέπεμπε σε ήδη δημοσιευμένα στοιχεία για να υποστηρίξει ότι οι ισχυρισμοί του ΔΝΤ είναι παραπλανητικοί.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, πρώτον, χαρακτηρίζεται ως «παραπλανητικός» ο ισχυρισμός του ΔΝΤ ότι το 50% των Ελλήνων φορολογουμένων εξαιρούνται από τη φορολόγηση του εισοδήματος, καθώς εάν συνοψιστούν ο φόρος εισοδήματος και οι ασφαλιστικές εισφορές η φορολόγηση στην Ελλάδα είναι πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Παραθέτοντας στοιχεία του ΟΟΣΑ από το 2015, επισημαίνεται πως κάποιος με αποδοχές στο 67% του μέσου όρου και με δύο παιδιά έχει φορολογική επιβάρυνση ύψους 15% στην Ελλάδα, η οποία είναι διπλάσια από αυτή της Πορτογαλίας και τουλάχιστον κατά τρεις φορές μεγαλύτερη από αυτή της Ισπανίας.

Δεύτερον σε ότι αφορά τους ισχυρισμούς του ΔΝΤ ότι η φορολογική βάση στην Ελλάδα είναι πολύ περιορισμένη και ότι μικρή ομάδα πολιτών πληρώνει υψηλούς φόρους, η ευρωπαϊκή πηγή διευκρινίζει πως σύμφωνα με κοινούς υπολογισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΟΟΣΑ, κατά την πρώτη αξιολόγηση η φορολογική βάση διευρύνθηκε στην Ελλάδα. Το αφορολόγητο όριο μειώθηκε κατά 10% και ευθυγραμμίστηκε με αυτό σε άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, όπως την Ισπανία και τη Γερμανία.

Τρίτον, σε ό,τι αφορά το επιχείρημα του ΔΝΤ ότι η Ελλάδα πληρώνει πολύ υψηλές συντάξεις, στα επίπεδα τις Γερμανίας, ευρωπαϊκή πηγή τονίζει ότι ούτε αυτός ο ισχυρισμός είναι σωστός. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέχουν τα κράτη-μέλη στο πλαίσιο της έκθεσης για τη γήρανση, ο μέσος όρος των συντάξεων στη Γερμανία το 2013 ήταν 1.233 ευρώ το μήνα, ενώ στην Ελλάδα ανερχόταν σε 846 ευρώ το μήνα, δηλαδή κατά 45% χαμηλότερος.

Τέταρτον, όσον αφορά τον ισχυρισμό του ΔΝΤ ότι η εισπραξιμότητα των φόρων στην Ελλάδα έχει μειωθεί από 75% στην αρχή του προγράμματος σε 50% τώρα, εξαιτίας των υψηλών φόρων, τονίζεται ότι δεν είναι σωστός. Η φορολογική συμμόρφωση των Ελλήνων τους πρώτους εννιά μήνες του 2016 αυξήθηκε από το 77% το 2015 στο 81%  για τους τέσσερις βασικούς φόρους.

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

 

Plus500

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!

 © 2015 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....