Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

11/12/16

Τσίπρας: «Το 2017 έτος ορόσημο για οριστική έξοδο από την κρίση» - Κ.Μητσοτάκης προς Α.Τσίπρα:Φύγετε όσο το δυνατόν συντομότερα

 

 

Ψηφίστηκε με 152 ψήφους των κομμάτων της συγκυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) ο κρατικός προϋπολογισμός 2017. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΝΔ, ΧΑ, ΔΗ.ΣΥ., ΚΚΕ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων), καθώς και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, καταψήφισαν τον προϋπολογισμό (146 ψήφοι).  

 

Απουσίαζαν οι βουλευτές Ανδρέας Μιχαηλίδης (ΣΥΡΙΖΑ) και 'Αννα - Μισέλ Ασημακοπούλου (ΝΔ), οι οποίοι εξέφρασαν μεν πρόθεση ψήφου διά επιστολής, ωστόσο οι ψήφοι αυτές δεν καταμετρώνται στο αποτέλεσμα.  Σε λόγους υγείας οφείλεται η απουσία του βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Μιχαηλίδη, από την ψηφοφορία στη Βουλή για την έγκριση του προϋπολογισμού του 2017, ανέφεραν κύκλοι της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Μιχαηλίδης είχε εκφράσει με επιστολή του θετική πρόθεση ψήφου.

«Το 2017 θα είναι έτος ορόσημο για την ελληνική οικονομία, με το κλείσιμο της β' αξιολόγησης θα έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος, η χώρα θα είναι έτοιμη να προχωρήσει με πιο αισιόδοξα βήματα στην επόμενη μέρα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2017.

   Εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι στο τέλος της δύσκολης πορείας θα δικαιώσει η κυβέρνηση τους πόθους και τις θυσίες της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και κάλεσε τους βουλευτές να υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό, σημειώνοντας ότι «το 2017 θα είναι έτος ορόσημο για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση», και πως αυτός είναι ο πρώτος προϋπολογισμός αισιοδοξίας, ανάπτυξης και ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

  Ο πρωθυπουργός έστειλε μηνύματα για την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης, άσκησε δριμεία κριτική στον πρόεδρο της ΝΔ για ταύτιση με το ΔΝΤ και τις πιο αντεργατικές απόψεις που έχουν τεθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, καλώντας τον ευθέως να απαντήσει με ποια πλευρά συντάσσεται και να ξεκαθαρίσει τη θέση του για τα εργασικά. Σημείωσε ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας: «Θέλω να βάλετε καλα στο μυαλό σας, ο λαός μας ανέθεσε με πλατιά εμπιστοσύνη να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση που εσείς την οδηγήσατε και μας έδωσε εντολή 4ετίας την οποία θα εξαντλήσουμε μέχρι την τελευταία ημέρα». Σημείωσε ότι τότε που θα έχει βγει η χώρα οριστικά από την κρίση, θα μπορεί ο λαός να συγκρίνει με την «καταστροφική πενταετία» της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, και πως «τότε θα δούμε για πόσο ακόμα θα αντέχετε και μετά το 2019 να καταψηφίζετε από τα έδρανα της αντιπολίτευσης προϋπολογισμούς αναπτυξιακούς των κυβερνήσεων μας». 

Ο πρωθυπουργός είπε ότι όλοι γνωρίζουν πως το ελληνικό ζήτημα έχει ωριμάσει και μπορεί να λήξει σύντομα αν όλες οι πλευρές επιδείξουν μια ελάχιστη πρόθεση καλής θέλησης, επισημαίνοντας ότι αυτό είναι μονόδρομος δεδομένου του νέου και ασταθούς διεθνούς περιβάλλοντος.

   Τα μηνύματα για την αξιολόγηση

Ανέφερε ότι τους επόμενους μήνες αναμένεται, με το κλείσιμο της β' αξιολόγησης και τα μέτρα για το χρέος, η ένταξη και της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που θα συμβάλει στην αποκατάσταση της κανονικότητας, οδηγώντας και στη σταδιακή άρση όλων των περιορισμών στη μεταφορά κεφαλαίων. Τόνισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η β' αξιολόγηση να κλείσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα ώστε να προετοιμαστεί η σταδιακή έξοδος στις αγορές ήδη από την αρχή του 2017. «Προσερχόμαστε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με σαφείς θέσεις και χωρίς τακτικισμούς», τόνισε. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει τη συμφωνία εγκαίρως και στο ακέραιο, αλλά δεν θα εφαρμόσει επιπρόσθετα της συμφωνίας μέτρα λιτότητας και δεν θα αποδεχθεί παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας που τη θέτουν εκτός ευρωπαϊκού κεκτημένου». Σημείωσε ότι και οι Ευρωπαίοι εταίροι οφείλουν να τοποθετηθούν ξεκάθαρα στο θέμα των εργασιακών σχέσεων, ότι για την κυβέρνηση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό πλαίσιο εργασιακών σχέσεων έξω από το μοντέλο του ευρωπαϊκού κεκτημένου και πως σε αυτή τη θέση η πλειοψηφία των εταίρων μας αλλά και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι μαζί μας και πως «το ΔΝΤ βέβαια δεν συγκινείται και πολύ απο το ευρωπαϊκό κεκτημένο». «Η ΕΕ και οι θεσμοί της όμως είναι αυτοί που οφείλουν να βάλουν τα σαφή όρια και είμαι βέβαιος ότι θα το πράξουν», για να προσθέσει πως και το ΔΝΤ πρέπει να πει αν θέλει να μείνει ή να φύγει από την Ευρώπη.

Δριμεία κριτική στη ΝΔ

 Τόνισε ότι και η ΝΔ οφείλει να πει επιτέλους την άποψη της, ερωτώντας την αξιωματική αντιπολίτευση αν θα συνεχίσει να κρύβεται πίσω από τις θέσεις του ΔΝΤ και καλώντας την να απαντήσει ευθέως: «Θα συνταχθείτε στην προσπάθεια μας για ενεργοποίηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων ή θα ταυτιστείτε, όπως συνηθίζετε, με τις πιο σκληρές αντεργατικές απόψεις;».

Ο κ. Τσίπρας στηλίτευσε τη ρητορική «καταστροφολογίας», όπως τη χαρακτήρισε, του κ. Μητσοτάκη, σχολιάζοντας ότι στο τέλος θα πάθει το ίδιο με τον βοσκό στη λαϊκή παροιμία με τον βοσκό και τον λύκο, όπου στο τέλος κανείς δεν του έδινε σημασία. Τον κατηγόρησε ότι κατά την ψήφιση του περυσινού προϋπολογισμού η ΝΔ και αργότερα ο ίδιος ως πρόεδρος της, σχετικά με την πρώτη αξιολόγηση, προεξοφλούσε αποτυχία επίτευξης των στόχων και προφήτευε καταστροφή, ζητώντας εκλογές, κάτι που όχι μόνο διαψεύστηκε κατηγορηματικά, αλλά και ξεπεράστηκαν οι στόχοι, με την οικονομία να επιστρέφει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. «Η αξιολόγηση έκλεισε και οι αδήλωτοι πόθοι σας για νέα μέτρα δεν ικανοποιήθηκαν. Εσεις ομως από τα παθήματα δεν μαθαίνετε, μυαλό δεν βάζετε, ξανά-μανά το ίδιο τροπάρι», σχολίασε. «Τελικά υπερκαλύψαμε τον στόχο των εσόδων στο διπλάσιο και υπερκαλύπτουμε στόχους για δεύτερη χρονιά. Κι έτσι προς απογοήτευση σας αντί να ενεργοποιείται ο κόφτης, τώρα ενεργοποιείται ο δότης, δίνουμε αντί να κόβουμε», τόνισε, αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες για 13η σύνταξη σε 1.600.000 χαμηλοσυνταξιούχους και αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ για τα νησιά που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στο Προσφυγικό. «Μήπως κι αυτή η εξαγγελία σας βρίσκει αντίθετο κ. Μητσοτάκη; Μήπως κι αυτό θέτει σε κίνδυνο την πορεία της χώρας; Πείτε το δυνατά να το ακούσουν κι οι νησιώτες μας εκεί».

Υπογράμμισε τη διαφορά από το «μέρισμα» της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι οι πρωτοβουλίες αυτής της κυβέρνησης εδράζονται σε χρήματα που υπάρχουν στο δημόσιο ταμείο, από την υπεραπόδοση εσόδων, που δεν δημιουργούν πρόβλημα στον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, και όχι έντοκα γραμμάτια του δημοσίου λίγο πριν από κάποια εκλογική αναμέτρηση. «Τι σκέφτεται ο συνταξιούχος όταν σας ακούει;», έθεσε το ερώτημα προς τον κ. Μητσοτάκη, στηλιτεύοντας τη θέση του για τη 13η σύνταξη.

   Συνεχίζοντας την επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ, σχολίασε ότι τον ανησυχεί που για πρώτη φορά υπάρχει σημαντική υπεραπόδοση εσόδων, και ότι συνεχίζει να λέει για καταστροφή, για 4ο μνημόνιο. «Έχετε αναρατωτηθεί ότι αν συνεχίσετε έτσι κινδυνεύετε να γίνετε γραφικός;», είπε. 

   Τού καταλόγισε «αντιφάσεις» στην «αμήχανη αντιπολιτευτική ρητορική της ΝΔ», για τις κατηγορίες αφενός ότι η κυβέρνηση είναι λαϊκιστική και δίνει 13η σύνταξη, αλλά από την άλλη ότι είναι σκληρά μνημονιακή, ότι από τη μια δεν εφαρμόζει τη συμφωνία και από την άλλη ότι τα δέχεται όλα. Απέκρουσε και την κατηγορία περί αλλεργίας για μεταρρυθμίσεις, απαριθμώντας τις ίδιες και τα αποτελέσματά τους στην οικονομία. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση εννοεί τις μεταρρυθμίσεις ως οτιδήποτε που εκσυγχρονίζει το κράτος και δίνει με δικαιοσύνη ώθηση στην οικονομία, ενώ η ΝΔ ως οτιδήποτε διαλύει κατακτήσεις. 

Κατηγόρησε συνολικά τη ΝΔ ότι αποτυγχάνει να συγχρονιστεί με τις ιστορικές αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος και δεν έχει προτείνει καμιά θετική και ουσιαστική αντιπρόταση. Είπε ότι ο λαός δεν ξεχνά τι έκανε μέχρι προχτές ο κ. Μητσοτάκης και δεν μπορεί να πάρει σοβαρά τη ΝΔ ως κόμμα διαμαρτυρίας, και πως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που επί 40 χρόνια, όπως είπε, χρεοκόπησαν τη χώρα και λεηλάτησαν τον εθνικό πλούτο, δεν μπορούν να κουνούν το δάχτυλο στην κυβέρνηση επειδή σε 1,5 χρόνο δεν έχει συμμαζέψει ό,τι διέλυσαν εκείνοι σε τέσσερις δεκαετίες. Τους κατηγόρησε ότι δεν μπορούν να μιλούν για χρέωση της χώρας απο την παρούσα κυβέρνηση, οταν εκείνοι δημιούργησαν το χρέος, το οποίο μάλιστα θεωρούσαν και βιώσιμο, ενώ τους καταλόγισε «θράσος» και σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος που οι συμφωνίες των προηγούμενων κυβερνήσεων προέβλεπαν πολύ υψηλότερους. «Μας λέτε για προϋπολογισμό λιτότητας. Αν εφαρμοζόταν η δική σας "σωτήρια" συμφωνία θα είχαμε στόχο 4,5% για το 2017. Πώς θα είχαμε προϋπολογισμό ευημερίας;», είπε, επισημαίνοντας ότι θα επρόκειτο για τουλάχιστον 8 δισ. ευρώ μέτρα.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι εγκαινιάζεται νέα κατάσταση, με το πέρασμα από προϋπολογισμούς παρωδία σε αξιόπιστους, με ρεαλιστικές παραδοχές. «Αυτό είναι το true story έναντι του success story που πανηγυρίζατε χωρίς να έχετε πιάσει κανέναν στόχο», τόνισε. 

   Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στα θετικά αποτελέσματα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ: Αυξηση επενδύσεων κατά 3% το 2016, ενώ το 2017 αναμένεται να αυξηθούν κατά 9,1%, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και το εμπορικό ισοζύγιο έχουν βελτιωθεί σε σχέση με την εικόνα που παρουσιάζαν στην αρχή της κρίσης. Ρεκόρ στον τουρισμό για δεύτερη συνεχή χρονιά. Στις επενδύσεις εγκρίθηκαν προς χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος Γιούνκερ επενδύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ απο τις οποιες θα οφελήσουν περί τις 1.400 ελληνικές επιχειρήσεις. Επανεκκίνηση μεγάλων έργων στα δίκτυα και στις υποδομές που είχαν μείνει στη μέση και τώρα ολοκληρώνονται μέχρι την άνοιξη. Προώθηση επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα και του διακομιστικού εμπορίου. Τρίτη χρονιά επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι. Ο στόχος για πρωτογενές πλεονάσμα 1,75% για το 2017 αναμένεται να υπερκαλυφθεί, κάτι που επιτρέπει την επέκταση της κοινωνικής προστασίας. Σε πρώτη φάση, θα αποδοθούν άμεσα 617 εκατ. ευρώ, 13η σύνταξη σε 1,6 εκατ. συνταξιούχους με συντάξεις κάτω των 850 ευρώ.

Από τον πρϋπολογισμό του 2017 προβλέπονται: επιπλεόν 300 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της υγείας και της εκπαίδευσης, 760 εκατ. για την εφαρμογή του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης, 250 εκατ. για την αύξηση των δημόσιων επενδύσεων και τη χρηματοδότηση της έρευνας και των προγραμμάτων παλινόστησης νέων ερευνητών, 100 εκατ. για τη διευθέτηση στεγαστικών δανείων σε φτωχούς οφειλέτες που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους.

   Υπογράμμισε ότι αυτά είναι εφικτά όχι μόνο επειδή υπήρξε η θετική στροφή στην οικονομία, αλλά κυρίως επειδή υπάρχει πολιτική βούληση και υπήρξαν συντονισμένες ενέργειες στο ζήτημα της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος, των φορολογικών κινήτρων και κριτηρίων και της επενδυτικής πολιτικής. Σημείωσε ότι η σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος έγινε με τρόπο που δεν επιβάρυνε το δημόσιο χρέος, «σε αντίθεση με τις προσπάθειες επί των ημερών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ», χαρακτηρίζοντας «εγκληματικό» το PSI. Μίλησε εκτενώς και για τις κατευθύνσεις που δίνει η κυβέρνηση στα διαθέσιμα εργαλεία σε στοχευμένες αναπτυξιακές δράσεις, μεταξύ άλλων με την ενεργοποίηση του ταμείου επιχειρηματικότητας 2 μέσω του ΕΤΕΑΝ και το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' οίκον», του φιλοεπενδυτικού αναπτυξιακού νόμου που ψηφίστηκε.

 «Να πώς αναμένεται να έρθει αυτός ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης 2,7% για το 2017 και να αναζωογονηθεί η οικονομία και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας», τόνισε. Δήλωσε αποφασισμένος να σπάσει το ολιγαρχικό καρτέλ με τις προνομιακές προσβάσεις στην τραπεζική χρηματοδότηση, ώστε να ανοίξει με όρους δικαιοσύνης και ισότητας το πεδίο για τις υγιείς δυνάμεις της επιχειρηματικτότητας.

   Η ανάκτηση της εργασίας ο μεγαλύτερος εθνικός στόχος

   Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε ως τον μεγαλύτερο εθνικό στόχο την ανάκτηση της εργασίας και την ανακοπή του φαινομένου της μεγάλης διαρροής υψηλά εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού στο εξωτερικό.

   Τόνισε ότι η ανεργία επί των ημερών της κυβέρνησης μειώθηκε απο το 27% στο 23% και η πτωτική της τάση αναμένεται να διατηρηθεί και το 2017, ότι από το 2015 έχουν δημιουργηθεί πανω απο 200.000 νέες θεσεις εργασίας, ενώ σήμερα έχουμε την καλύτερη αναλογία προσλήψεων-απολύσεων της τελευταίας 15ετίας. Υπογράμμισε ότι προφανώς αυτό δεν σημαινει «σαξές στόρι», αντιθέτως σημαίνει ότι πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια με σχέδιο γαι να γίνει πράξη το όραμα της δίκαιης ανάπτυξης. Χαρακτήρισε ως εφικτό τον στόχο να έχουμε φτάσει το 2021 στον μέσο όρο των χωρών της ευρωζώνης στο επιπεδο της ανεργίας.

Κ.Μητσοτάκης προς Α.Τσίπρα:Φύγετε όσο το δυνατόν συντομότερα

Με επίθεση στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση ξεκίνησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, την ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό.

«Η οπισθοχώρηση της χώρας στα δύο τελευταία χρόνια δεν έχει προηγούμενο, καμία κυβέρνηση δεν έχει προκαλέσει τόσο μεγάλη ζημιά στην πατρίδα. Τα δύο κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, φούντωσαν ένα ακραίο κύμα δημαγωγίας, υπονόμευσαν κάθε προσπάθεια ανάταξης της χώρας, πήραν την οικονομία σε ανάπτυξη και τη μετέτρεψαν σε ύφεση. Και σήμερα πανηγυρίζετε για το ενδεχόμενο να επιστρέψουμε σε επίπεδο δημοσιονομικών δεικτών το 2017 στο επίπεδο του 2014. Αυτά αν όλα πάνε καλά, αλλά τι πήγε καλά αυτά τα δύο χρόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε της διακυβέρνησης της ΝΔ επί πρωθυπουργίας του Αντώνη Σαμαρά, συγκρίνοντας τα βασικά δημοσιονομικά μεγέθη με τα αντίστοιχα της διετίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. «Το κόστος που αφήνετε πίσω σας, κ. Τσίπρα, είναι τεράστιο», είπε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα και σημείωσε: «Υποσχεθήκατε ελπίδα και προκαλέσατε απογοήτευση και κατάθλιψη, υποσχεθήκατε αλλαγή και κρατάτε τη χώρα στο παρελθόν. Είσαστε η πρώτη κυβέρνηση που κατηγορεί όχι την προηγούμενη αλλά την επόμενη, είσαστε απαξιωμένη, αναρωτιέμαι πια θα είναι η παρακαταθήκη σας όταν φύγετε από την εξουσία». 

Είσαστε ο ζωντανός εφιάλτης της παραγωγικής Ελλάδας

   «Ο προϋπολογισμός συμπυκνώνει όλα τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, και πρόσθεσε: «Δεν έχετε κανένα σχέδιο, το μόνο που ξέρετε είναι να βάζετε φόρους, 2,6 δισ. νέους φόρους που κατά τον υπουργό σας δεν υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και οι περισσότεροι είναι έμμεσοι, που εσείς λέγατε ότι είναι άδικοι. Οι φόροι αυτοί δεν έχουν αντίκρισμα αφού οι Έλληνες πολίτες πληρώνουν φόρους επιπέδου Σκανδιναβίας και παίρνουν τις υπηρεσίες Υγείας του κ. Πολλάκη και της Παιδείας του κ. Φίλη».

Μίλησε για τις πρόσφατες εξαγγελίες του κ. Τσίπρα και θύμισε παλαιότερες δηλώσεις του πρωθυπουργού το 2014 με αφορμή το τότε κοινωνικό μέρισμα του Αντώνη Σαμαρά: «Θεωρούμε πράξη ντροπής και ταπείνωσης του κάθε πολίτη, αν αυτό δεν είναι ο απόλυτος ξεπεσμός οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους, πώς πετά το ξεροκόμματο στους Έλληνες πολίτες επιχειρώντας να τους αφαιρέσει την αξιοπρέπειά τους». Σημείωσε, επίσης, πως «αφού κόψατε το ΕΚΑΣ και τις συντάξεις και αυξήσατε τους φόρους, τους δίνετε ένα βοήθημα που θα το πάρετε πίσω την επόμενη χρονιά».

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι απέτυχε στους δύο βασικούς στόχους που είχε θέσει, την κατάργηση της λιτότητας και τη μείωση του χρέους. Τα μέτρα για το χρέος ισοδυναμούν με μνημόνιο μετά το τρίτο Μνημόνιο, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι το είπε ο κ. Χουλιαράκης, ότι το ΔΝΤ ζητά μέτρα 4,2 δισ. μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος.

Για τη μείωση του χρέους είπε ότι είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για να βγει η χώρα από την κρίση. «Τι πετύχατε: δεν μειώνεται το χρέος σε ονομαστικές τιμές, δεν μειώνεται το χρέος τα πρώτα χρόνια, αλλά μετά το 2040 με κόστος υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Πανηγυρίζετε για μία ρύθμιση που έχει βραχυπρόθεσμο κόστος και έχει οφέλη 45 χρόνια μετά. Το "Τσοβόλα δώστα όλα" το πλήρωσε πολύ ακριβά η χώρα. Όσο πιο γρήγορα φύγετε τόσο καλύτερο για τη χώρα, εμείς είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Αν νομίζετε ότι με ένα χριστουγεννιάτικο πακέτο παροχών θα ανακάμψετε, πλανάσθε, κι άλλοι έταξαν παροχές στο παρελθόν και δεν είναι καν σε αυτή την αίθουσα», είπε οκ. Μητσοτάκης. «Είσαστε, κ. Τσίπρα, ο ζωντανός εφιάλτης της παραγωγικής Ελλάδας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Φύγετε  όσο το δυνατόν συντομότερα, η παραμονή σας ζημιώνει την χώρα

Εκλογές το συντομότερο για να επέλθει πολιτική αλλαγή, ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η πολιτική αλλαγή είναι αναγκαία, η πατρίδα χρειάζεται την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση των δυνάμεων της δημοκρατίας, της συνεννόησης της ευρωπαϊκής προοπτικής. Η ώρα που μία ικανή και αποτελεσματική κυβέρνηση θα αναλάβει την τύχη του τόπου είναι κοντά, και όλοι πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων».

Επικαλέστηκε τα λόγια του Νίκου Καζαντζάκη «το χρέος του καθενός να σώζει και να σώζεται και να αντικρίζει το αγέλαστο πρόσωπο της μεγάλης θεάς της ευθύνης», και πρόσθεσε: «Οι δυσκολίες που αναλαμβάνουμε είναι τεράστιες, αλλά δεν φοβάμαι τις δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να πάρω για να ανατάξουμε τη χώρα. Με πλήρη συναίσθηση σας κοιτάζω, κ. Τσίπρα, και σας λέω ότι η παραμονή σας στην εξουσία ζημιώνει τη χώρα, όσο συντομότερα φύγετε τόσο καλύτερα για την πατρίδα, εδώ που έχουμε φθάσει οι εκλογές δεν είναι πρόβλημα, είναι η μόνη λύση για το πρόβλημα του τόπου». Συνεχίζοντας ανέφερε: «η χώρα χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, ένα δικό μας σχέδιο ελληνικής ιδιοκτησίας, για να επανεκκινήσει η οικονομία, για να πάρει μπροστά η χώρα. Οι στόχοι μας είναι φιλόδοξοι, εμείς εισηγούμαστε ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής, με περικοπή δαπανών και μείωση των φόρων».

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «στο μεγάλο κράτος που οραματίζεστε βρίσκουν καταφύγιο οι κομματικοί σας φίλοι» και πρόσθεσε: «Τι έχετε κάνει, κ. Τσίπρα, για να μειώσετε το κράτος. Η εφαρμογή ενός εμπροσθοβαρούς τολμηρού προγράμματος μεταρρυθμίσεων, ελληνικής έμπνευσης, είναι η μόνη προοπτική εξόδου από την κρίση. Όταν οι δανειστές διαπιστώσουν την αποφασιστικότητα και τη συνέπεια της ελληνικής κυβέρνησης θα έχουν λόγο να δώσουν δημοσιονομικό χώρο και να μην επιμείνουν σε δημοσιονομικά πλεονάσματα της τάξης του 3,5%. Μία κυβέρνηση που θα υιοθετήσει μεταρρυθμίσεις που θα πηγαίνουν πάνω και πέρα από το πρόγραμμα που εφαρμόζει η κυβέρνηση, ένα τολμηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στην οικονομία, στην παιδεία, στην υγεία, στη δημόσια ασφάλεια, στη δικαιοσύνη θα κέρδιζε την εμπιστοσύνη των εταίρων μας στην Ευρώπη. Οι αλλαγές που εμείς προτείνουμε βασίζονται σε μία συμφωνία αλήθειας με την κοινωνία, δεν έχω αυταπάτες ότι θα χρειαστεί πολύ σοβαρή προσπάθεια από όλους, πρέπει όμως να νικήσουμε την απογοήτευση και την παραίτηση που προκάλεσε αυτή η κυβέρνηση. Οι Έλληνες δεν φοβούνται τη σκληρή δουλειά, αυτό που δεν δέχονται είναι να μην πιάνουν τόπο οι θυσίες τους, οι πολίτες το ξέρουν ότι το ψέμα έφερε την απογοήτευση, η αλήθεια είναι αυτή που φέρνει την ελπίδα. Η ΝΔ θα ενώσει όλους τους Έλληνες, η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια δυναμική επανεκκίνηση που μπορεί να προκύψει μόνο από την πολιτική αλλαγή. Ο κ. Τσίπρας απευθύνεται σε ένα 10% της ελληνικής κοινωνίας, αυτούς που έχουν προσωπικό όφελος, στο υπόλοιπο 90% δεν λέτε τίποτε, στους επιχειρηματίες, στους ελεύθερους επαγγελματίες, στους απασχολούμενους του ιδιωτικού τομέα, στο 1,2 εκατ. ανέργων».

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

 

Plus500

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!

 © 2015 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....