Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών  | Market Watch | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

 

 

00:01 - 01/10/15

 

Σύριζα  …. σε άλλη εποχή

Θα ξεκινήσουμε με ένα “case study” για τον τρόπο λειτουργίας του Σύριζα, αν ήταν κυβέρνηση σε μια άλλη εποχή, για παράδειγμα τη δεκαετία του 80’. Όπως είχαμε γράψει και χθες θεωρούμε ότι είναι ένα κόμμα, μια κυβέρνηση,  όπου ο κρατισμός είναι η αρχή και το τέλος της λογικής του, χωρίς καμία αίσθηση της πραγματικής οικονομίας. Τι λοιπόν θα έκανε ο Α. Τσίπρας και ο Σύριζα σε μια άλλη εποχή και πάνω από όλα με ένα μικρότερο δημόσιο χρέος (βασική προϋπόθεση αυτό - για παράδειγμα 60 – 70% του ΑΕΠ). Θα προσλάμβανε κόσμο ….. αλλά πολύ κόσμο στο δημόσιο (όπως συνέβαινε εδώ και χρόνια) …… Οι γνωστοί μιζαδόροι θα έκαναν δουλειές ….. χρυσές δουλειές με υπερτιμολογήσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας ….. Θα δίνονταν αυξήσεις, άμεσες και έμμεσες (επιδόματα), σε μισθούς και συντάξεις. Αποτέλεσμα όλων αυτών θα ήταν ότι για περίπου 5 με 10 χρόνια όλοι θα ήταν ευτυχισμένοι. Το Τσίπρας θα ήταν ο μεγάλος πολιτικός, γιατί λεφτά πάντα υπάρχουν, όταν υπάρχει δυνατότητα δανεισμού (εις βάρος δηλαδή του δημοσίου). Με απλά λόγια, το ελληνικό δημόσιο θα δανείζονταν, το δημόσιο χρέος θα πήγαινε στο 130 με 140% και ένα πρωί η χώρα και η ελληνική οικονομία θα έσκαγε. Η γνωστή διαδρομή των τελευταίων δεκαετιών…… Οι εποχές όμως άλλαξαν ….. Η κατάσταση στη χώρα απαιτεί τεχνοκράτες και κυβερνήσεις συνεργασίας και σίγουρα όχι πρωθυπουργούς που στις κρίσιμες απαντήσεις απαντούν: “this is a crucial question”….. και να γελάνε όλοι από κάτω …..

 
 

Τσακαλώτος

Και όπως μας λένε τις τελευταίες ημέρες ο υπουργός οικονομικών εμφανίζεται πιο ανήσυχος από ποτέ, με κάποιους να φθάνουν στο σημείο να λένε ότι είναι πιο ανήσυχός και από τότε που ανέλαβε το υπουργείο οικονομικών, όταν και η χώρα ήταν δηλαδή κοντά στην άκρη του γκρεμού. Ειλικρινά δεν ξέρουμε αν αυτό έχει να κάνει με τη συνολική κατάσταση και το φορτίο των μέτρων που έχει να σηκώσει ή αφορά επιμέρους ζητήματα και κυρίως την ανακεφαλαιοποίηση που φαίνεται να καίει, λόγω και των διαφωνιών που φαίνεται να υπάρχουν.

 
 

Πώς θα βγουν οι αριθμοί; …..

Ανάμεσα σε πολλά, υπάρχει και κάτι ακόμη το οποίο μας απασχολεί πάρα πολύ. Πώς θα βγουν οι στόχοι που έχουν τεθεί το προσεχές διάστημα, με δεδομένο ότι ο βασικός φόρος που είναι ο ΕΝΦΙΑ καθυστερεί και κυρίως μια σειρά εισπράξεων έχει πάει πίσω και ας μην το λέει κανείς. Πέραν όλων αυτών …… ταμειακά πιστεύουμε ότι τους προσεχείς μήνες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών θα αυξηθούν κατακόρυφα, με την κατάσταση να κινδυνεύει να χαρακτηριστεί ως μη διαχειρίσιμη και την ελληνική οικονομία να βρίσκεται και πάλι στο χείλος του γκρεμού.   

 
 

Το πρόβλημα δεν είναι το χρέος ….

Και σε άμεση σχέση με τα όσα αναφέρουμε παραπάνω θα το επαναλάβουμε για ακόμη μια φορά ….. Ότι το πρόβλημα δεν είναι το χρέος …… Αυτή που το λένε αυτό είναι ουσιαστικά άσχετοι με τα οικονομικά και ας ακούγεται πολύ σκληρό αυτό. Το πρόβλημα της χώρας έχει σχέση με τα όσα θα διαβάσατε παρακάτω και για αυτό αυτή η χώρα χρειάζεται μια τεχνοκρατική κυβέρνηση.

Ειδικότερα, στην 81η θέση της παγκόσμιας κατάταξης για την ανταγωνιστικότητα παραμένει η Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum) για το 2015-2016 που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα κατατάσσεται χαμηλότερα από χώρες όπως η Ρουάντα (58η από 62η πέρυσι), η Μποτσουάνα (71η από 74η πέρυσι) αλλά και το Τατζικιστάν (80η από 91η πέρυσι).

Σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στην Ευρώπη, η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Γαλλία έχουν καταγράψει σημαντική πρόοδο στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Χάρη στα μεταρρυθμιστικά μέτρα, που έχουν ως στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας των αγορών, η Ισπανία (33η) και η Ιταλία (43η) ανέβηκαν κατά δύο και έξι θέσεις αντίστοιχα.

Ανάλογες βελτιώσεις στις αγορές προϊόντων και εργασίας στη Γαλλία (22η) και Πορτογαλία (38η) υπεραντιστάθμισαν τις αδύναμες επιδόσεις σε άλλους τομείς.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η πρόσβαση στη χρηματοδότηση παραμένει κοινή απειλή σε όλες τις οικονομίες και είναι το βασικότερο εμπόδιο στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά την αποδέσμευση των επενδύσεων.

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Ελβετία για έβδομη συνεχή χρονιά, με την Σιγκαπούρη και τις ΗΠΑ να ακολουθούν στη δεύτερη και τρίτη θέση, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Οι τρεις αυτές χώρες, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, διατηρήθηκαν στην κορυφή λόγω της καλλιέργειας "καινοτομίας και ταλέντων".

"Σε πολλές χώρες, πολύ λίγοι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε εκπαίδευση και κατάρτιση υψηλής ποιότητας, ενώ οι αγορές εργασίας δεν είναι αρκετά ευέλικτες", επισημαίνει η έκθεση.

Πολλές αναδυόμενες αγορές δεν κατάφεραν να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους μετά την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, σύμφωνα με το Φόρουμ, που υποβάθμισε την κατάταξη της Βραζιλίας κατά 18 θέσεις στην 75η και της Τουρκίας κατά έξι στην 51η.

Ενώ η Ινδία ανέκαμψε στην 55η θέση μετά από πέντε χρόνια πτωτικής πορείας, η Κίνα δεν κατάφερε να βελτιώσει την θέση της και παραμένει 28η.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, περισσότερο γνωστό για το ετήσιο συνέδριο στο Νταβός, όπως εξηγεί το Bloomberg, προσδιορίζει την ανταγωνιστικότητα με βάση ένα συνδυασμό μίας σειράς θεσμών, πολιτικών και παραγόντων που καθορίζουν το επίπεδο παραγωγικότητας μιας χώρας.

Η κατάταξη ενός κράτους εξαρτάται από 12 δείκτες, που περιλαμβάνουν τις υποδομές, το μακροοικονομικό περιβάλλον και την τεχνολογική ετοιμότητα.

 
 

Απορία Τσίπρα... γέλως

Όπως σχολίαζε ο Βηματοδότης …. είναι κάποιες στιγμές που βγάζεις το καπέλο στους επικοινωνιολόγους του Μαξίμου. Πώς νομίζετε ότι δικαιολόγησαν την ομολογουμένως απογοητευτική εμφάνιση του Αλ. Τσίπρα στη συζήτηση που είχε με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον; Οταν, δηλαδή, ο κ. Κλίντον ρώτησε για τις επενδύσεις στην Ελλάδα και ο Πρωθυπουργός απάντησε αορίστως, χαμογελώντας και γενικώς. Πού να τον καταλάβεις μ' αυτή την προφορά; Λένε λοιπόν ότι ο κ. Κλίντον ομιλεί τη διάλεκτο του Νότου με τη χαρακτηριστική προφορά του και πολλές φορές ούτε οι Αμερικανοί τον καταλαβαίνουν! Και ότι το συνηθίζει αυτό να το κάνει ο κ. Κλίντον, είτε οι συνομιλητές του είναι Αμερικανοί είτε ξένοι. Ενώ (πάλι λένε) ο Μπαράκ Ομπάμα είναι διαφορετικός. Οταν μιλάει σε ξένους, είναι πολύ προσεκτικός. Ομιλεί καθαρά για να τον καταλαβαίνει ο συνομιλητής του. Αυτό εξηγεί πολλά πράγματα. Πρώτα απ' ολα τα περίφημα non paper που περιέγραψαν  με λεπτομέρειες τους σύντομους (σχεδόν στιγμιαίους) διαλόγους που είχε ο αμερικανός πρόεδρος με τον Πρωθυπουργό. Ακόμη και όταν ο πρόεδρος Ομπάμα είπε στη Μισέλ ότι ο κ. Τσίπρας κέρδισε απανωτές εκλογές στην Ελλάδα. Και, δεύτερον, δεν άφησαν ούτε μία λέξη του αμερικανού προέδρου όταν μιλούσε με τον κ. Τσίπρα χωρίς να την καταλάβουν, να τη μεταφράσουν και να τη μεταφέρουν πάραυτα στην Ελλάδα. Να σημειώσω ότι υπήρχε στην αίθουσα διερμηνέας και όμως έκριναν ότι δεν έπρεπε να χρησιμοποιηθεί.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2015 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....