| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

00:01 - 16/10/19

 

 

Προχειρότητα

 

Θα ξεκινήσουμε ψάλλοντας τα και πάλι στο ΥΠΟΙΚ. Με ενδιαφέρον λοιπόν διαβάσαμε πως αλλάζει όπως όλα δείχνουνε το πολύ-διαφημισμένο σχέδιο της κυβέρνησης για έκπτωση φόρου με δαπάνες ανακαίνισης. Πάντα σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ, τελικώς το 40% θα αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημα, με την  πληρωμή να πρέπει να γίνεται ηλεκτρονικά και όχι με μετρητά. 

 

Και σε συνέχεια των όσων γράφουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα, θα επαναλάβουμε πως για ξεκίνημα το ΥΠΟΙΚ είναι σχετικά κατώτερο των προσδοκιών. Χωρίς καμία φαντασία στην άσκηση οικονομικής πολιτικής. Με αποφάσεις που θυμίζουνε Σύριζα και ίσως ακόμη χειρότερα …. Και αρκετή προχειρότητα, όσο αυστηρό και αν ακούγεται αυτό!!! Και εμείς απλώς θυμίζουμε πως το υπουργείο οικονομικών, ειδικά σε μια Ελλάδα που προσπαθεί να βγει από την κρίση, είναι το πιο σημαντικό υπουργείο. `

 
 

 

Ενδιαφέρουσες επισημάνσεις

 

Και όσον αφορά τα της οικονομίας. Πολύ ενδιαφέρουσες ήτανε και οι επισημάνσεις του ΣΕΒ. Συγκεκριμένα και μεταξύ άλλων. Την αντίθεσή του με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τους χαμηλόμισθους και τους ελεύθερους επαγγελματίες εκφράζει ο ΣΕΒ στο μηνιαίο δελτίο του για την οικονομία, στο οποίο αναλύει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2020.

 

Το φορολογικό σύστημα, «παραμένει δέσμιο παρεμβάσεων στήριξης των στρωμάτων με χαμηλότερα εισοδήματα» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο ΣΕΒ, για να προσθέσει σε άλλο σημείο ότι «στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας καταγράφουν σχετικά μεγαλύτερες ελαφρύνσεις στα χαμηλότερα εισοδήματα των μισθωτών και συνταξιούχων απ’ ό,τι στους άνω των 20.000 ευρώ (στελέχη επιχειρήσεων), και πολύ μεγαλύτερες ελαφρύνσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες απ’ ό,τι στους μισθωτούς».

 

Αν τα παραπάνω ισχύουν προειδοποιεί ο ΣΕΒ, «τότε οι αλλαγές στη φορολογία των φυσικών προσώπων είναι προς τη λάθος κατεύθυνση, καθώς περιορίζουν την αναπτυξιακή διάσταση των παρεμβάσεων στη φορολογία».

 

Ο ΣΕΒ επικαλούμενος και ανάλυση του ΔΝΤ, ζητά ακόμη διεύρυνση της φορολογικής βάσης (ο σικ όρος που χρησιμοποιούν όσοι ζητούν μείωση ή και κατάργηση του αφορολόγητου).

 

Επίσης δεν παραλείπει να επαναλάβει ότι η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας παραμένει ημιτελής, ζητώντας μεταξύ άλλων τη σύνδεση των κατώτατων μισθών με την παραγωγικότητα και την εφαρμογή ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης.

 

Και τα παραπάνω ας τα λάβουμε υπόψη. Κυρίως και όσο συζήτηση και αν σηκώνουνε αυτά, ας τα λάβουνε υπόψη στην κυβέρνηση …..

 
 

 

Έχετε υποχρέωση να το κάνετε ….

 

Τώρα όσον αφορά τον κ. Τσίπρα …. Μιλώντας χθες στον περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό Ionian TV και όσον αφορά στα όσα έγιναν το πρώτο εξάμηνο του 2015, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε – με χαρακτηριστικό τρόπο - ότι «τις τελευταίες μέρες όλοι να θέλουν να γράψουν και από ένα βιβλίο για την περίοδο αυτή, πράγμα το οποίο σημαίνει ήταν στα αλήθεια πολύ ιστορικές και κρίσιμες, τόσο οι επιλογές, όσο και οι στιγμές».

 

Και συνέχισε: «Ίσως κάποια στιγμή και ο βασικός πρωταγωνιστής αυτής της πολύ σημαντικής περιόδου για την σύγχρονη ιστορία του τόπου, δηλαδή εγώ, να αισθανθώ την ανάγκη να τοποθετηθώ με ονόματα και διευθύνσεις πάνω στα πραγματικά γεγονότα, αλλά αυτό που προέχει για εμένα τούτη την ώρα είναι να βγάλουμε πρωτίστως τα πολιτικά συμπεράσματα».

 

Ο ίδιος, ερωτηθεί για την αυτοκριτική μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι πρόκειται για «μία διαδικασία που δεν μπορεί κανείς μέσα σε τρεις μήνες να βγάλει γόνιμα συμπεράσματα», καθώς επεσήμανε, «αυτά τα 4,5 χρόνια ήταν τα πιο κρίσιμα χρόνια της μεταπολιτευτικής ιστορίας, όπου η δική μου κυβέρνηση διαχειρίστηκε ίσως τα πιο δύσκολα προβλήματα των τελευταίων δεκαετιών και μάλιστα όλα μαζί σωρευμένα».

 

------------------

 

Η άποψη μας λοιπόν είναι …. Πως ο κ. Τσίπρας όχι μόνο πρέπει να μιλήσει. Αλλά έχει και την υποχρέωση να το κάνει, μετά την τόση μεγάλη ζημία που έχει γίνει στη χώρα, από τα όσα τραγικά έκανε ο Σύριζα το πρώτο εξάμηνο του 2015.

 

Και μπορεί ο περισσότερος κόσμος να τα έχει ξεχάσει ….. Πιστεύοντας ανάμεσα σε άλλα πως το 2015 είναι μακριά. Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι έτσι.

 

Επαναλαμβάνομε πως είναι τόσο μεγάλη η ζημία που έγινε στη χώρα …… που είναι υποχρέωση του κ. Τσίπρα επιτέλους κάποια στιγμή να μιλήσει.

 
 

Αλλά και αυτό να το λάβουμε υπόψη

 

Και σε σχέση με τα παραπάνω και τα όσα έγιναν την περίοδο του 2015. Νομίζουμε πως η δήλωση Βίζερ τα λέει όλα.

 

Συγκεκριμένα …

 

«Αν είχαν πάει διαφορετικά τα πράγματα στο τέλος του 2014, αρχές του 2015, το ελληνικό ΑΕΠ αυτή τη στιγμή θα ήταν 20-25% υψηλότερα απ ότι είναι τώρα,» σημείωσε ο Τόμας Βίζερ.

 

Σύμφωνα με τον κ. Βίζερ, η Ελλάδα ήταν πολύ κοντά στο χείλος της εξόδου δύο φορές, το 2012 και το 2015 και τα σχέδια ήταν έτοιμα και μάλιστα πολύ λεπτομερή, καθώς περιελάμβαναν ακόμα και το πώς έβγαιναν οι τουρίστες από τη χώρα.

 

Και δεν ξέρουμε αν το ΑΕΠ θα ήτανε 20-25% υψηλότερα. Μπορεί αυτό να είναι και υπερβολικό. Ωστόσο 8 με 10% θα ήτανε. Και μια τέτοια αύξηση του ΑΕΠ μόνο μικρή δεν είναι. Το ακριβώς αντίθετο, αφού μιλάμε για περίπου 19 – 20δις ευρώ + τη ζημία που έχει γίνει στο τραπεζικό σύστημα.

 
 

 

Άλλο ένα λάθος της κυβέρνησης

 

Και πάμε τώρα. Όπως όλα δείχνουνε, σε ένα ακόμη λάθος της κυβέρνησης. Δε γνωρίζουμε το ζήτημα. Ωστόσο νιώθουμε πως η κυβέρνηση έχει κάνει ένα σημαντικό λάθος, το οποίο πιστεύουμε πως θα διορθώσει σύντομα.

 

Ειδικότερα, 

 

Κάθετα αντίθετη στην αλλαγή που επιχειρεί να επιφέρει η Κυβέρνηση στον Ποινικό Κώδικα και με την οποία η κακουργηματική απιστία θα διώκεται πλέον μετά από μήνυση και όχι αυτεπαγγέλτως εμφανίζεται η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, προειδοποιώντας πως η εν λόγω διάταξη εκθέτει τη χώρα διεθνώς.

 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΕΕ και η οποία υπογράφεται από την Πρόεδρο της Ένωσης Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Άννα Ζαΐρη και την Αντεισαγγελέα Εφετών, Κέλλυ Θεολογίτου τονίζεται πως εάν περάσει η τροποποίηση του ήδη προβληματικού άρθρου 464 του Ποινικού Κώδικα –«δεκάδες υποθέσεις που βρίσκονται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης, της ανάκρισης αλλά και στην ακροαματική διαδικασία, κινδυνεύουν, να ριφθούν στον κάλαθο των αχρήστων».

 

Η ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος αναφέρει τα εξής:

 

[Από το συνδυασμό των άρθρων 5 παρ.2 και 6 παρ.1 του νομοσχεδίου "Τροποποιήσεις Ποινικού Κώδικα - Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και συναφείς διατάξεις" το οποίο ήδη από 14/10/2019 τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, προκύπτει ότι η αξιόποινη πράξη της κακουργηματικής απιστίας διώκεται πλέον κατ’ έγκληση και όχι αυτεπαγγέλτως.

 

Η Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος επισημαίνει τον κίνδυνο ατιμωρησίας αλλά και διεθνούς έκθεσης της Χώρας, καθώς δεκάδες υποθέσεις που βρίσκονται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης, της ανάκρισης αλλά και στην ακροαματική διαδικασία, κινδυνεύουν, να ριφθούν στον κάλαθο των αχρήστων, ως ποινικά μη αξιόλογες και η Χώρα να εκτεθεί διεθνώς ως αναποτελεσματική στην δίωξη σοβαρότατων εγκλημάτων και ιδίως της διαφθοράς και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος].

 
 

 

Πολύ ορθή απόφαση

 

Κλείνοντας και από το τελευταίο ρεπορτάζ. Με ενδιαφέρον διαβάσαμε πως η διατήρηση και η θωράκιση του «μαξιλαριού» ρευστότητας (cash buffer) είναι στις πρώτες προτεραιότητες του ΟΔΔΗΧ, θυμίζοντας πως μιλάμε για ένα ποσό περίπου στα 31δις ευρώ (16% του ΑΕΠ), εκ των οποίων τα 15,6 δισ. ευρώ είναι κεφάλαια του ESM (τελευταίο δάνειο του τρίτου μνημονίου) και τα υπόλοιπα αφορούν εγχώρια εξοικονόμηση, καθώς και ταμειακά διαθέσιμα φορέων του Δημοσίου.

 

Παρά τις συστάσεις πολλών ξένων αναλυτών για τη χρήση/μείωση του –καθώς, όπως επισημαίνουν, η διατήρησή του έχει γίνει αρκετά ακριβή– ο ΟΔΔΗΧ, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, εκτιμά πως πρέπει να προστατευθεί μέχρι η Ελλάδα να μπει στο κλαμπ των χωρών που έχουν επενδυτική βαθμίδα. 

 
 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Plus500

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....