| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

00:01 - 27/05/20

 

 

Καλό νέο

 

Ας ξεκινήσουμε με τις θετικές ειδήσεις, γιατί παρακάτω θα «μουρμουρήσουμε», αν και σίγουρα δε θα είναι η πρώτη φορά. Με τη σημασία λοιπόν που έχει η γερμανική αγορά για τον ελληνικό τουρισμό.

 

Πιστεύουμε πως είναι αρκετά θετική εξέλιξη τα όσα αναφέρονταν χθες σε γερμανικά δημοσιεύματα. Ειδικότερα, η γερμανική κυβέρνηση σκοπεύει να άρει στις 15 Ιουνίου την απαγόρευση που είχε εκδώσει για τα τουριστικά ταξίδια προς 31 ευρωπαϊκές χώρες, εφόσον το επιτρέψει η κατάσταση με την επιδημία του κορονοϊού, ανέφερε το γερμανικό περιοδικό Focus, επικαλούμενο το γερμανικό πρακτορείο dpa.

 

Και επαναλαμβάνουμε πως αυτή θα είναι μια αρκετά θετική εξέλιξη, με τη χώρα μας να έχει αποσπάσει πολύ θετικές κριτικές για τις επιδημιολογικές επιδόσεις επί Covid-19. Και την ελληνική οικονομία να καίγεται να περισώσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του τουρισμού, αφού από το πώς θα πάει ο τουρισμός εξαρτώνται τα πάντα για το τι θα γίνει το φθινόπωρο και ακόμη και αν θα έχουμε μια νέα οικονομική κρίση. 

 
 

 

Το πιο καλό υπουργείο του Σύριζα είναι πλέον απών….

 

Και πάμε τώρα να ξεκινήσουμε τη μουρμούρα, με το Σύριζα να είναι στο επίκεντρο της γκρίνιας μας. Αν θυμάστε όλα αυτά τα τελευταία χρόνια, μόνο για ένα υπουργείο είχαμε να πούμε καλά λόγια. ΤΟ ΥΠΟΙΚ επί εποχής Τσακαλώτου – Χουλιαράκη. Όχι ότι δεν έγιναν λάθη, ωστόσο συνολικά αξιολογείται θετικά. Και τι διαπιστώνουνε παρακολουθώντας την τελευταία ειδησεογραφία και τα εσωτερικά του Σύριζα. Ότι αυτό το δίδυμο πλέον δεν υπάρχει, με την οικονομική πολιτική να έχει ανατεθεί από τον Α. Τσίπρα σε άλλα πρόσωπα, τα οποία προσωπικά σε καμία περίπτωση δεν εμπιστευόμαστε, θυμίζοντας την εικόνα που έχει η πλειοψηφία των στελεχών του Σύριζα. Και δε μπορούμε να μην το σχολιάσουμε. Ένα καλό υπουργείο είχε ο Σύριζα και ο Α. Τσίπρας. Και αυτό δεν υπάρχει πια !!!!!

 
 

 

Υπάρχει όμως αυτός ….

 

Υπάρχει όμως ένα τεράστιος πολιτικός. Ο υπουργός υγείας επί εποχής Σύριζα. Ο υπουργός που βγήκε σε συνέντευξη τύπου με τσιγάρο, βρίζοντας μάλιστα ευρωπαίους αξιωματούχους. Και προσφάτως και εν μέσω Covid-19 έκανε τραπέζι στο σπίτι του χωρίς τα παραμικρά μέτρα ασφαλείας!! Μα φυσικά αναφερόμαστε στον κ. Πολάκη.

 

Ο κ. Πολάκης ο οποίος προσφάτως έκανε και πολύ σημαντικές αποκαλύψεις, για τα όσα τραγικά έγιναν το πρώτο εξάμηνο του 2015, όταν έγινε μια τεράστια οικονομική ζημία στη χώρα, με την ελληνική οικονομία να πηγαίνει αρκετά χρόνια πίσω.

 

Ειδικότερα, ο πρώην υπουργός επανέφερε έτσι στο προσκήνιο τα τρομερά σχέδια στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ εκείνης της περιόδου που μελετούσαν εναλλακτικά πλάνα όπως το άνοιγμα των τραπεζικών θυρίδων, την επιδρομή στο Νομισματοκοπείο, αλλά και το φλερτ με τη δραχμή.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες στην αποκάλυψη αυτή προχώρησε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας κατά τη διάρκεια της εξέτασης του από τον Θανάση Πλεύρη.

 

Ο βουλευτής της ΝΔ ζητούσε από τον Παύλο Πολάκη εξηγήσεις για τους λόγους που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έβγαλε δελτίο τιμών για τα φάρμακα το 2015, παράλειψη που όπως υπενθύμισε, ήταν ενάντια στον σχετικό νόμο.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην υπουργός Υγείας απέδωσε την "αμέλεια" στη γενικότερη κατάσταση που επικρατούσε στη χώρα, και αφού πρώτα είπε στον βουλευτή ότι δεν έγιναν και άλλα πράγματα, φέρεται να πρόσθεσε ότι μεταξύ αυτών που δεν έγιναν τον Αύγουστο του 2015, ήταν και ότι δεν άνοιξαν οι θυρίδες των τραπεζών – λόγω των αντιδράσεων – που μέσα έκρυβαν δισεκατομμύρια.

 

Όπως χαρακτηριστικά σχολίασε και το capital.gr, η τότε αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη είχε αναφέρει τον Ιούλιο του 2015 και ενώ ήταν ψηλά στην επικαιρότητα το ενδεχόμενο να γίνει "κούρεμα" των καταθέσεων, ότι οι κάτοχοι των τραπεζικών θυρίδων θα μπορούν να παίρνουν ό,τι θέλουν εκτός από μετρητά. Είχε μάλιστα διευκρινίσει ότι για να συμβεί αυτό θα έπρεπε να είχε προηγηθεί νομοθετική ρύθμιση που θα άρει τη μυστικότητα των θυρίδων.

 

Ανάλογες απόψεις είχε εκφράσει και ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος σε τηλεοπτική του συνέντευξη, είχε τονίσει ότι υπάρχουν περί τις 230.000 θυρίδες όπου εκεί βρίσκεται ένας πλούτος που έχει τη δυνατότητα και μπορεί να βοηθήσει και για αυτό πρέπει να οπωσδήποτε να αξιοποιηθεί. Απαντώντας μάλιστα σε όσους εξέφρασαν εύλογες αντιρρήσεις είχε δηλώσει ότι αντιλαμβάνεται τις αιτιάσεις αλλά από την άλλη πλευρά υπάρχει μια ολόκληρη ελληνική κοινωνία που πρέπει να τύχει της ανάλογης συμπαράστασης.

 

Στους σχεδιασμούς του ΣΥΡΙΖΑ είχε αναφερθεί και το TheTOC, με ανάρτηση του τον Ιούλιο του 2015.

 

Το ρεπορτάζ επικαλείτο εκτιμήσεις της τότε κυβέρνησης βάσει των οποίων υπήρχαν στις τραπεζικές θυρίδες περί τα 40 δισ. ευρώ.

 

Το σχέδιο περιλάμβανε την έκδοση υπουργικής απόφασης με την οποία οι θυρίδες θα παρέμειναν κλειστές και η πρόσβαση θα επιτρέπονταν μόνο με παρουσία τραπεζικού υπαλλήλου, ή δικαστικού. Το περιεχόμενο θα δεσμεύονταν, θα καταγράφονταν και στη συνέχεια θα γίνονταν η σύγκριση του με τις φορολογικές δηλώσεις των ιδιοκτητών τους. Ότι δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί θα κατάσχονταν υπέρ του δημοσίου ή θα επιβάλλονταν πέναλτι 50%.

 

Και φυσικά όλα αυτά με υπουργό οικονομικών τον απίστευτο κ. Βαρουφάκη, ο οποίος έσπασε παγκόσμιο ρεκόρ, ως ο πολιτικός που ζημίωσε μια χώρα τόσα πολλά δις, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, μόλις 6 μηνών…….

 
 

 

Το επαναλαμβάνουμε ….

 

Το έχουμε σχολιάσει και άλλες φορές. Και με πάσα από τα παραπάνω, θα το κάνουμε και σήμερα. Να είμαστε όλοι βέβαιοι πως αν στη χώρα δεν είχανε γίνει όλα αυτά που έγιναν το πρώτο εξάμηνο του 2015. Σήμερα τα πράγματα στην ελληνική οικονομία θα ήτανε αρκετά καλύτερα. Θα ήμασταν σε πολύ καλύτερη θέση να αντιμετωπίσουνε τις οικονομικές επιπτώσεις του Covid-19. Μπορεί αυτό σε αρκετούς να ακούγεται ως κάτι απλό. Αλλά δεν είναι καθόλου έτσι. Πολλές φορές τέτοιες καταστάσεις είναι που καθορίζουνε το μέλλον των χωρών για αρκετές δεκαετίες.

 

 

 

Ας μείνουμε και σε αυτά τα δύο….

 

Χθες είχαμε αναφερθεί στις εκτιμήσεις του κ. Στουρνάρα για την ελληνική οικονομία. Κλείνοντας θα σταθούμε και σήμερα σε άλλα δύο πράγματα που είπε ο διοικητής της ΤτΕ. Ειδικότερα, τη συμβουλή που έδωσε από το βήμα της βουλής προς την κυβέρνηση να προσφύγει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Η προσφυγή στον ΕΜΣ “ δεν είναι μνημόνιο”. “ Πρέπει να εκμεταλλευτούμε κάθε σταγόνα μηδενικού επιτοκίου που μας δίνεται” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας απαντώντας σε ερωτήσεις μελών της κοινοβουλευτικής επιτροπής Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, η οποία και έδωσε θετική γνώμη ως προς τον επαναδιορισμό του, για έξι επιπλέον έτη, στη θέση του διοικητού της Τραπέζης της Ελλάδος. Όπως είπε ο κ. Στουρνάρας, είναι λάθος να δημιουργείται η εντύπωση ότι (ορισμένοι) θέλουν να οδηγήσουν τη χώρα σε μνημόνιο. Αναρωτήθηκε, δε, για ποιο λόγο να δανειζόμαστε με παραπάνω επιτόκια, όταν μπορούμε να πάρουμε δάνειο με 0% (από τον ΕΜΣ).

 

Ο κ. Στουρνάρας μίλησε επίσης για την ανάγκη δημιουργίας μιας “ κακής τράπεζας” προκειμένου “ να αφαιρέσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τους ισολογισμούς των τραπεζών”. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με μια “ μπαντ μπανκ” ή με ένα “ άσετ μάνατζμεντ κόμπανι” είπε ο κ. Στουρνάρας. Σημείωσε μάλιστα ότι αυτή η ιδέα, που “ δεν πέρναγε” στο παρελθόν, σήμερα έχει “ περισσότερα ευήκοα ώτα” κυρίως στην ΕΚΤ αλλά και αλλού. Εμείς στην ΤτΕ, θέλουμε να είμαστε Προμηθείς και όχι Επιμηθείς, και δουλεύουμε σε μια τέτοια μέθοδο, είπε ο κ. Στουρνάρας ενημερώνοντας ότι “ είμαστε σε διάλογο με τον SSM (Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός) και την κυβέρνηση, για να δούμε αν και πότε θα χρειαστεί να εφαρμοστεί αυτό το σχέδιο”.

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....