Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

 

00:01 - 28/04/17

 

Ας το κρατήσουμε αυτό

 Εμείς αυτό που κρατήσαμε από τη χθεσινή ομιλία στο ευρωκοινοβούλιο ήταν η αναφορά του Γ. Ντάισεμπλουμ στην πιθανότητα μείωσης των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων, κάτι το οποίο φυσικά σημαίνει ταυτόχρονα και μια σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους, έτσι ώστε αυτό να είναι βιώσιμο με αυτά τα πρωτογενή πλεονάσματα.  Και ευλόγως θα μας ρωτήσει κανείς. Πιστεύουμε αυτά που λέει ο Ντάισεμπλουμ; Και κάποιος έχει απόλυτο δίκαιο να το λέει αυτό. Και προσωπικά δεν πιστεύουμε ότι θα συμβεί το παραμικρό πριν το 2018.

Αλλά αυτή η δήλωση αποκτάει κάποια σημασία, αν συνδυαστεί με τις πληροφορίες – σενάρια που υπάρχουν ότι μετά τις γερμανικές εκλογές θα μπορούσε να υπάρξει μια σχετικά γενναία αναδιάρθρωση χρέους (όχι φυσικά κούρεμα) και ταυτόχρονα αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος με μικρότερους στόχους.

Αν και όπως γράψαμε δεν περιμένουνε τέτοιες γενναίες αποφάσεις πριν το 2018 (προσωπικά φοβόμαστε για το αντίθετο – για περίεργες αποφάσεις μετά τις γερμανικές εκλογές), εντούτοις δε μπορεί κανείς να αποκλείσει τίποτα, ειδικά από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση τον τελευταίο καιρό περνάει τα μέτρα που περνάει, κάτι το οποίο έχει χαροποιήσει ιδιαιτέρως τους ξένους (μέχρι και τον Σόιμπλε).

 
 
 

Ότι είναι ας γίνει γρήγορα….

Βέβαια θα πρέπει όλοι (κυβέρνηση και ξένοι) να καταλάβουν ότι πέραν την συμφωνίας και έτσι όπως έχουνε γίνει τα πράγματα, χρειάζονται άμεσα θετικές ειδήσεις για να μην οδηγηθούμε και πάλι στο αδιέξοδο και στο να μην βγαίνουν τα νούμερα του προγράμματος. Γιατί όσο καθυστερούν κάποιες απαραίτητες αποφάσεις και ασχέτως της συμφωνίας, η πραγματική οικονομία νεκρώνει με την ψυχολογία να είναι στο μηδέν. Η οικονομία χρειάζεται άμεσα ένα «θετικό σοκ». Και μια γενναία αναδιάρθρωση χρέους με μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα είναι ένα τέτοιο σοκ.

 
 
 

Πάλι λάθος θα δοθούν…

Αν και προσωπικά είμαστε σίγουροι ότι για ακόμη μια φορά, τα λεφτά θα δοθούν λάθος, θεωρούμε αρκετά εύστοχο το χθεσινό σχόλιο του ΣΕΒ για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Ειδικότερα, μέσω του εβδομαδιαίου δελτίου για την ελληνική οικονομία, ο ΣΕΒ προειδοποιεί ότι οποιαδήποτε προσπάθεια της κυβέρνησης να υποκαταστήσει την ιδιωτική οικονομία, με τη διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος, για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στο δημόσιο, θα έχει αρνητικά αποτελέσματα και παράταση της ασφυκτικής επιτροπείας των δημόσιων οικονομικών της χώρας. Αναφέρει ότι η κυβέρνηση αν θέλει να δώσει πραγματική ώθηση στην οικονομία και να μην σύρεται πίσω από μνημόνια, θα μπορούσε να ανακοινώσει ότι ταυτόχρονα με την σφιχτή δημοσιονομική πολιτική που παράγει πλεονάσματα άνω του 3,5% επιδιώκει να υλοποιήσει άμεσα τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την παραμετροποίηση του ασφαλιστικού το 2017. Μετά την εξαγγελία αυτή, έχει τη δυνατότητα να βγει με αξιώσεις στις αγορές για να ανανεώσει τα 1,5 δισ. των τριετών ομολόγων που λήγουν στις 17 Ιουλίου 2017, με σχετικά ανταγωνιστικό επιτόκιο, διευκρινίζει. Τέλος προσθέτει ότι ανακτώντας σταδιακά μεγαλύτερους βαθμούς οικονομικής ελευθερίας, πολιτικοί, επιχειρηματίες και εργαζόμενοι, θα μπορούσαν στη συνέχεια να εκπονήσουν ένα αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα, όπου με σταδιακή μείωση της υπερφορολόγησης της εργασίας πρωτίστως και με πολιτικές φιλικές προς την επιχειρηματικότητα, να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων και αναζωογόνηση της Ελληνικής οικονομίας.

 
 
 

Πραγματικά θλιβερό

Και μόνο θλιβερό μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι στη Δυτική Μακεδονία καταγράφεται η υψηλότερα ανεργία στην Ευρώπη.  Μάλιστα αν προσέξει κανείς θα δει ότι στις πρώτες θέσεις ολόκληρης της Ευρώπης, βρίσκονται ελληνικές, ισπανικές και μια γαλλική περιφέρεια ,με την κατάσταση στο νότο να παραμένει εξόχως προβληματική. Στον αντίποδα σχεδόν σε όλες τις πρώτες θέσεις με τη μικρότερη ανεργία, βρίσκονται περιοχές της Γερμανίας.   

 
 
 

 

Βουλή για όλο το καλοκαίρι

 

Τα ακόλουθα έγραψε ο «Βηματοδότης» … Δεν πρόκειται να λειτουργήσουν ούτε και εφέτος τα θερινά τμήματα της Βουλής. Η κυβέρνηση θέλει να αφήσει ανοικτή τη Βουλή όλο το καλοκαίρι, όπως συνέβη και πέρυσι. Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης στην πρώτη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία, στην οποία προήδρευε έως ότου εκλεγεί το προεδρείο. Πολλοί ήταν οι βουλευτές που απογοητεύθηκαν όχι για κανέναν οικονομικό λόγο (έτσι κι αλλιώς δεν πληρώνονταν στα θερινά) αλλά επειδή θα χάσουν τις διακοπές τους, όπως έγινε και πέρυσι. Με μία όμως διαφορά. Πέρυσι ειπώθηκε ότι η Βουλή παραμένει ανοικτή για να μην παραγραφούν πιθανά αδικήματα της προηγούμενης κυβέρνησης. Εφέτος όμως γιατί να παραμείνει ανοικτή; Τα όποια αδικήματα της κυβέρνησης ΝΔ - ΠαΣοΚ έχουν ήδη παραγραφεί. Τα μόνα αδικήματα που δεν έχουν παραγραφεί είναι αυτά της πρώτης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Δηλαδή την περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομικών ο Γιάνης Βαρουφάκης, αυτόν που κάποτε ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήριζε «big asset» της κυβέρνησής του.

 

Βιάζονται τώρα να φέρουν τα μέτρα στη Βουλή

Η άλλη είδηση που βγήκε στη Βουλή από... σπόντα είναι η ημερομηνία ψήφισης των μέτρων. Αν και επισήμως τίποτα δεν ανακοινώνεται, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζονταν ότι είχαν πληροφόρηση από τους... υπαλλήλους της Βουλής (μετακλητούς υπαλλήλους σε συριζαίους βουλευτές) και επέμεναν ότι τα μέτρα θα εισαχθούν προς ψήφιση την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου και συγκεκριμένα στις 4 ή 5 Μαΐου. Για να γίνουν μάλιστα πιο πειστικοί ισχυρίζονταν ότι γνώριζαν πως η συμφωνία για την αξιολόγηση θα έχει κλείσει μέσα στο Σαββατοκύριακο και ότι η επιθυμία του Πρωθυπουργού είναι τα μέτρα να έχουν ψηφιστεί προτού αναχωρήσει για την επίσκεψη στην Κίνα και πριν από τη Σύνοδο του G7.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....