Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

 

00:01 - 22/02/17

 

 

Σχετικά με τα προνομοθετημένα μέτρα..

 

Ας ξεκινήσουμε με την τελευταία ειδησεογραφία και να δούμε τι προβλέπεται για την περιβόητη ιστορία των «προνομοθετημένων» μέτρων, με την όλη αυτή ιστορία να μας έχει μπερδέψει όλους.

 

Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα προβλέπονται, αν στο τέλος του 2018, εκτιμηθεί ότι επιτυγχάνεται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019, θα εφαρμοστεί το σύνολο των «καλών» και των «κακών» μέτρων. Αυτό σημαίνει ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο. Στην περίπτωση όμως που υπάρχει υστέρηση έναντι του στόχου, π.χ. 1% του ΑΕΠ, τότε θα εφαρμοστούν τα «κακά» μέτρα στο σύνολό τους και τα «καλά» μειωμένα κατά το ύψος της υστέρησης, δηλαδή κατά 1%. Επίσης, στην περίπτωση που θα εκτιμηθεί ότι θα υπάρξει υπέρβαση έναντι του στόχου, τα «κακά» μέτρα πάλι θα εφαρμοστούν στο σύνολό τους, αλλά τα «καλά» θα ενισχυθούν κατά το ποσόν της υπέρβασης.

 

Όπως λοιπόν φαίνεται παραπάνω, σε κάθε περίπτωση τα μέτρα για το αφορολόγητο και τις συντάξεις θα εφαρμοστούν. Και αν και δεν έχουμε δει από πού θα γίνουν οι πιθανές μειώσεις (αν και εφόσον υπάρχει το θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα), όλα δείχνουν ότι αυτές οι περικοπές θα αφορούν αρκετά περισσότερους, από αυτούς που πιθανόν θα ωφεληθούν (αν και θεωρητικά αυτό πηγαίνει αθροιστικά στην οικονομία)….

 
 
 

 

Δεν είναι τόσο κακός ….. αλλά

 

Και σχολιάζοντας τον παραπάνω μηχανισμό, δε μπορούμε να πούμε ότι είναι τόσο λάθος. Αλλά αφενός δε μας αρέσουν τα τόσο σύνθετα πράγματα (που στην τελική μπερδεύουν τον λαό), αφετέρου και σίγουρα το πιο σημαντικό ότι η συμφωνία καθυστερεί πάρα πολύ, με αρνητικά αποτελέσματα στην ελληνική οικονομία (μια ζημία που πάλι θα τη βρούμε μπροστά μας). Και όσο καθυστερεί, τόσο πιθανό είναι ανά πάσα στιγμή να επιστρέψουν τα σύννεφα πάνω από τη χώρα μας ….. αφού λόγω της πολυπλοκότητας των διαπραγματεύσεων, ανά πάσα στιγμή μπορούμε να έχουμε νέα προβλήματα.

 
 
 

 

Σε κάθε περίπτωση το «καλό καλοκαίρι» θα το πούμε….

 

Σε κάθε περίπτωση και αν και ευχόμαστε να διαψευστούμε, είναι τόσο πολλά τα θέματα που έχουν ανοίξει (επί της ουσίας έχει ανοίξει το σύνολο του προγράμματος), με όλα να δείχνουν πως η αξιολόγηση θα πάει τουλάχιστον για τις αρχές του καλοκαιριού. Προσωπικά θεωρούμε πολύ πιθανό η αξιολόγηση να σπάσει και πάλι, με ένα μεγάλο μέρος των ζητημάτων (σίγουρα σε αυτά θα είναι και το χρέος) να πηγαίνει για μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Και η ζωή συνεχίζεται …..  

 
 
 

 

Ο Τσακαλώτος που είναι;

 

Υπάρχει πάντως και κάτι άλλο που μας προβληματίζει για το πώς εξελίσσονται τα πράγματα σε αυτές τις διαπραγματεύσεις. Ότι μετά τη «συμφωνία» της Δευτέρας, ο έλληνας υπουργός οικονομικών κ. Τσακαλώτος είναι άφαντος, χωρίς να έχει κάνει την παραμικρή δήλωση. Έχουμε ακούσει τους πάντες να μιλάνε (Σόιμπλε, Ντάισεμπλουμ κτλ), αλλά όχι τον έλληνα υπουργό οικονομικών. Και την ίδια ώρα που ξένοι μιλάνε συνολικά για το πρόγραμμα, στελέχη της κυβέρνησης συνεχίζουν να μιλάμε για το τέλος της λιτότητας !!!!!

 
 
 

 

Λαγκάρντ – Μέρκελ

 

Ως εξαιρετικά κρίσιμη για το μέλλον της Ελλάδας χαρακτηρίζουν σχεδόν όλοι τη σημερινή συνάντηση της . Μέρκελ και τον Κ. Λαγκάρντ. Αν και τίποτα δε μπορεί να αποκλειστεί, προσωπικά κρατάμε πολύ μικρό καλάθι αν και κατά πόσο θα βγει σήμερα κάποια ιδιαίτερη είδηση. Προσωπικά πιστεύουμε ότι η συνάντηση θα κλείσει με μια συμφωνία για ανακωχή μέχρι τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, με το μπαλάκι να είναι στην ελληνική κυβέρνηση να κάνει τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει.

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....