Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

 

00:01 - 20/10/17

 

Πως θα κλείσει έτσι

 

Και επίσημα ξεκίνησαν από χθες οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, με τις πρώτες συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια και με τους πάντες να είναι αισιόδοξοι, ότι αν όχι το Δεκέμβριο τον Ιανουάριο το αργότερο θα έχουν κλείσει όλα τα ανοιχτά μέτωπα. Εμείς λέμε τώρα! Οι δανειστές εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους για το έκτακτο μέρισμα το οποίο προτίθεται να διανέμει η κυβέρνηση. Εκφράζουν αντιρρήσεις για τις τελευταίες εξαγγελίες για τα F16. Έχουν κάποιες αντιρρήσεις στις τελευταίες αποφάσεις για τα εργασιακά. Το 80% των προαπαιτούμενων είναι σε εκκρεμότητα. Το ΔΝΤ τα μασάει, λέγοντας ότι ναι μεν δε ζητάει νέα μέτρα, αλλά ότι οι ευρωπαίοι πρέπει να λάβουν αποφάσεις για το χρέος. Επίσης το ΔΝΤ πραγματικά τα μασάει για τις ελληνικές τράπεζες.

 

Και όπως και άλλες φορές έχουμε γράψει τον τελευταίο καιρό. Φταίμε εμείς που είμαστε τόσο καχύποπτοι ότι οι διαπραγματεύσεις θα κρατήσουν αρκετούς μήνες και ότι δε θα κλείσουν ούτε τον Ιανουάριο και πιθανόν ούτε τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο. Προσωπικά βλέπουμε “Happy End” αλλά μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις.  

 
 
 


 

Τελευταία ειδησεογραφία

 

Και ανάμεσα σε άλλα τι κρατάμε από την τελευταία επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Τις τελευταίες του δηλώσεις την Τετάρτη στον ινστιτούτο Brookings, στο οποίο ανέφερε πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι ευπρόσδεκτο στο ελληνικό πρόγραμμα αν είναι να αποφύγουμε τις ατελείωτες συζητήσεις ώστε να έχουμε χρηματοδότηση. Και κάπως έτσι το ΔΝΤ το οποίο το θέλαμε εκτός προγράμματος, τώρα ζητάμε να μείνει στο πρόγραμμα.

 

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι υπάρχει παράθυρο χρηματοδοτικής συμμετοχής του Ταμείου στο πρόγραμμα έως τα τέλη του ερχόμενου Φεβρουαρίου, μαζί με πιθανή ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.

Αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, οι ίδιες πηγές εκτίμησαν πως το ΔΝΤ θα μείνει οριστικά έκτος προγράμματος. Το Ταμείο έχει ενταχθεί επί της αρχής στο ελληνικό πρόγραμμα με δάνεια  που ανέρχονται 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ, όμως ελάχιστη προϋπόθεση για την αποδέσμευση των χρημάτων είναι η κατάρτιση μέτρων που θα διασφαλίζουν την βιωσιμότητα του χρέους από τους Ευρωπαίους.

Ανώτατοι κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν εν τω μεταξύ ότι υπάρχει αλλαγή στάσης του ΔΝΤ, η οποία οφείλεται στο ότι το τελευταίο διάστημα έχουν διαψευστεί πολλές από τις προβλέψεις του …. Προσωπικά πάντως και για τις τελευταίες αυτές εκτιμήσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων κρατάμε μεγάλες επιφυλάξεις κατά πόσο το ταμείο μπαίνει σε τέτοιες λογικές και αυτοκριτική.

 
 
 

 

Από τις πιο σωστές δηλώσεις

 

Κατά την άποψη μας ένα από τα πολλά προβλήματα αυτής της χώρας είναι ότι σχεδόν ποτέ δεν προβάλλονται ως πρότυπο οι μεγάλοι επιχειρηματίες.  Αυτό για δύο λόγους. Πρώτον γιατί στην Ελλάδα υπάρχει η γνωστή μίζερη λογική «της κατσίκας του γείτονα». Δεύτερον γιατί τις περισσότερες φορές οι επιχειρηματίες έχουν συνδεθεί με παράνομες δραστηριότητες.

 

Δυστυχώς αυτό συμβαίνει στη χώρα μας, την ώρα που στο εξωτερικό και αμφιθέατρα των πανεπιστημίων είναι καλεσμένοι επιχειρηματίες για να εμπνεύσουν τα νέα μυαλά των χωρών. Και αυτός είναι ο λόγος που οι ξένοι νέοι φοιτητές ονειρεύονται πως θα γίνουν επιχειρηματίες, ενώ στην Ελλάδα τα νέα μυαλά της χώρας σκέφτονται είτε πως θα φύγουν στο εξωτερικό ή πως θα γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι!!!!

 

Προσωπικά λοιπόν θεωρούμε την περίπτωση του κ. Βακάκη του Jumbo ως μια μορφή επιχειρηματία που θα έπρεπε να προβάλετε. Και για αυτό θα αναφερθούμε στις τελευταίες του δηλώσεις, αφού όπως έχει αποδειχθεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, οι απόψεις του κ. Βακάκη περιγράφουν με απόλυτη επιτυχία την κατάσταση που επικρατεί στην πραγματική οικονομία.  

 

Για όποιον λοιπόν δεν έχει διαβάσει τις απόψεις του, ο κ. Βακάκης χαρακτήρισε την ελληνική αγορά και την οικονομία σαν μια τρύπια σαμπρέλα. «Της βάζεις αέρα, αλλά μετά από λίγο τον χάνει». Σύμφωνα με τον κ. Βακάκη, το διάστημα 1η Ιουλίου 2017 έως 20 Αυγούστου 2017 ήταν καλό για την εταιρεία στην Ελλάδα, λόγω ίσως και του κλεισίματος της αξιολόγησης και του τουρισμού, αλλά μετά η... σαμπρέλα άρχισε να χάνει και η αύξηση εξανεμίστηκε. Η αλυσίδα σε επίπεδο ομίλου πέτυχε το πρώτο τρίμηνο αύξηση 12% αλλά ο κ. Βακάκης εκτιμά πως θα κλείσει σε επίπεδο χρήσης μεταξύ 6% και 9% που είναι και η πρόβλεψη της διοίκησης.

 

Ερωτηθείς για την οικονομία γενικότερα, ο κ. Βακάκης δεν μάσησε τα λόγια του: «Η Ελλάδα πτώχευσε γιατί υπηρετεί πτωχευμένες ιδέες. Το πρόβλημα δεν είναι πολιτικό αλλά πολιτισμικό. Είμαστε κακομαθημένος λαός, γι' αυτό και οι πολιτικοί φοβούνται να μας πουν την αλήθεια. Είμαστε πάντα εκτός στόχων αλλά αν δει κανείς τι πολιτικές ακολουθούνται δεν είναι έκπληξη ότι είμαστε εκτός στόχων. Πάντα θα είμαστε αν δεν αλλάξουμε».

 

Συμφωνούμε απόλυτα και κάτι περισσότερο!!!!

 
 
 

Κάπως έτσι είναι η αλήθεια

 

Με λίγο καυστική διάθεση, θα λέγαμε ότι το παρακάτω σκίτσο του κ. Μητρόπουλου περιγράφει κατάλληλα το τελευταίο ταξίδι του κ. Τσίπρα στις ΗΠΑ.

 

 
 
 

 

Τα offsets της... αμαρτίας

 

Τα παρακάτω έγραψε ο «Βηματοδότης» … Όταν έγινε γνωστή η πρόθεση της τότε κυβέρνησης (τη δεκαετία του '80) να αγοράσει 100 και πλέον μαχητικά αεροσκάφη, έγινε η πρώτη αναφορά στα λεγόμενα αντισταθμιστικά ωφελήματα (ή offsets). Εμαθε λοιπόν ο κόσμος, μέσω των προπαγανδιστικών μηχανισμών, ότι οι κατασκευάστριες εταιρείες των αεροσκαφών (και εν συνεχεία των αρμάτων μάχης, ελικοπτέρων, φρεγατών, υποβρυχίων, αντιαεροπορικών πυραύλων, αυτοκινούμενων πυροβόλων κ.τ.λ.) θα χορηγούσαν ανταποδοτικά ανταλλάγματα ίσης αξίας με τα οπλικά συστήματα που θα μας πωλούσαν και που θα «φέσωναν» τους φορολογουμένους επί δεκαετίες. Ετσι όπως τα παρουσίαζαν οι διάφοροι υπουργοί Αμυνας (μαζί με κάτι «οπλάδες» που εμφανίστηκαν ξαφνικά) τα αντισταθμιστικά οφέλη ήταν σπουδαία πράγματα, αφού και θέσεις εργασίας και μεταφορά νέας τεχνολογίας θα προσέφεραν και θα ενδυνάμωναν τις δυνατότητες της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Μεταξύ μας, τα offsets αποδείχθηκαν τόσο αμαρτωλά που οι κατά καιρούς εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς ακόμη ασχολούνται με τις... μίζες που άφησαν πίσω τους.

 

To comeback των αντισταθμιστικών

 

Τα offsets επέστρεψαν τώρα με την αναβάθμιση των F-16. Δεν τα ανέφερε καθόλου ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, τα ανέφερε όμως ο Πάνος Καμμένος. Θέλοντας προφανώς να «κατεβάσει» το ποσό των 2,4 δισ. ευρώ που εξήγγειλε ο Πλανητάρχης για την αναβάθμισή τους, υπολόγισε την αξία (της αναβάθμισης) στα 1,1 δισ. ευρώ και το υπόλοιπο ποσό (σχεδόν ίδιο με την αξία της αναβάθμισης) είναι, είπε, για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα. Ποια όμως είναι αυτά, δεν το λένε ακόμη. Υπάρχουν όμως παραδείγματα από το παρελθόν τα οποία σάς μεταφέρω...

 

nnn

 

Το πλέον εξωφρενικό offset μάς το προσέφεραν οι Γάλλοι για την αγορά των Mirage-2000. Το απίστευτο, το οποίο το δεχθήκαμε χωρίς αντίσταση, είναι ότι υπέγραψαν συμβόλαιο με το οποίο θα αγόραζαν ελληνικά παπούτσια και αγροτικά προϊόντα ίσης αξίας με τα μαχητικά αεροσκάφη. Οι Αμερικανοί για την αγορά των πρώτων F-16 (Block 30) προσέφεραν... επενδυτική εταιρεία. Υπέγραψαν συμβόλαιο για τη δημιουργία μιας εταιρείας (με έδρα μάλιστα την οδό Μητροπόλεως στο Σύνταγμα) η οποία θα είχε κεφάλαιο 50 εκατ. δολαρίων, με σκοπό τις επενδύσεις.

 

nnn

 

Οι Βρετανοί προσέφεραν περιπολικά ανοιχτής θαλάσσης και οι Βραζιλιάνοι ένα «Εμπραέρ»προκειμένου να τους προτιμήσουμε για την αγορά των ιπτάμενων ραντάρ. Αλλοι προσφέρθηκαν να κατασκευάσουν κράνη τύπου Kelvar για τον Ελληνικό Στρατό, άλλοι άρβυλα, άλλοι φορητούς ασυρμάτους, άλλοι να μας αγοράσουν καλαμπόκι, άλλοι να μας δημιουργήσουν ένα σύγχρονο σύστημα επικοινωνίας ή να κωδικοποιήσουν τις κάρτες υγείας του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι Ρώσοι προσέφεραν εκπτώσεις, τόσες που πολλές φορές ξεπερνούσαν την τιμή αγοράς.

 

nnn

 

Τα περισσότερα offsets δεν υλοποιούνταν, αλλά το χρήμα έρεε άφθονο σε διάφορα γραφεία που είχαν ιδρυθεί (κατά σύμπτωση) γύρω από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας για τον σκοπό αυτόν. Ουδείς τα ήλεγχε, ουδείς ενδιαφερόταν για την υλοποίησή τους. Ειπώθηκε μάλιστα, χωρίς ποτέ να διαψευσθεί, ότι υπάρχει στην Εκάλη (και στον Διόνυσο) μια συνοικία που την έχουν ονομάσει «Συνοικία Offsets». Οι περισσότεροι που ασχολούνταν δήθεν με την υλοποίησή τους αγόρασαν εκεί σπίτια και έγιναν γείτονες. 

 

nnn

 

Το πικρό αστείο στην υπόθεση είναι η αναφορά του Πλανητάρχη (παρουσία και του κ. Τσίπρα) ότι η συνεργασία στον στρατιωτικό τομέα, και ειδικά η αναβάθμιση των μαχητικών, θα αυξήσει την απασχόληση δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Οχι όμως στην Ελλάδα αλλά στις ΗΠΑ.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....