| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

00:01 - 18/02/20

 

 

Πολύ ενδιαφέροντα …..

 

Θα ξεκινήσουμε με μερικά πολύ ενδιαφέροντα νούμερα, τα οποία παρουσίασε σε άρθρο του στη Ναυτεμπορική ο Μαθηματικός – Ερευνητής Στράτος Στρατηγάκης. Μερικά πραγματικά πολύ ενδιαφέροντα νούμερα για τους NEETs, δηλαδή τους νέους που δεν βρίσκονται στην εκπαίδευση ή την κατάρτιση και δεν εργάζονται (Not in employment, education or training). Σύμφωνα με τα όσα έγραψε ο κ. Στρατηγάκης, είναι, δηλαδή, οι νέοι ηλικίας 15-29 ετών χωρίς προοπτική και ελπίδα. Είναι οι νέοι που, δυστυχώς, έχουν βρεθεί από πολύ νωρίς στο περιθώριο της κοινωνίας. Στην Ελλάδα οι νέοι μας που βρίσκονται σ’ αυτή τη δύσκολη θέση είναι περισσότεροι από ένας στους πέντε. Για την ακρίβεια αποτελούν το 21,5% των νέων μας το έτος 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ. Δυστυχώς πρόκειται για αρνητικό ρεκόρ.

 

Δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της κρίσης το φαινόμενο. Και πριν την κρίση το 2008 το ποσοστό των NEETs στην Ελλάδα ήταν 16%, δηλαδή ένα στα έξι παιδιά. Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε κατά 30%, στη διάρκεια της κρίσης και φθάσαμε στο 21,5%, την τρίτη χειρότερη επίδοση στις χώρες του ΟΟΣΑ. Στην προ κρίσης εποχή, το 2008, οι νέοι μας που εργάζονταν ήταν το 39% του πληθυσμού μεταξύ 15 και 29 ετών. Το 2018, με το τέλος της κρίσης θέλουμε να ελπίζουμε, το ποσοστό των νέων μας που εργάζονται είναι 25%, παρουσιάζοντας μείωση κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες. Αυτό το 14% των νέων μας μοιράστηκε στην εκπαίδευση όπου βρήκε ασφαλές καταφύγιο από την ανεργία το 53% το 2018, έναντι 45% το 2008. Δηλαδή ένα σημαντικό μέρος των νέων μας συνεχίζει την εκπαίδευσή του, προκειμένου να αποκτήσει περισσότερα προσόντα, μέσω μεταπτυχιακών ή και διδακτορικών σπουδών. Πρόκειται για την έκρηξη των μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια, με τα Πανεπιστήμιά μας να διαθέτουν περισσότερα από 1.000 μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών.

 

Δεν είναι μόνο τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών στα οποία στρέφονται οι πτυχιούχοι μας. Ένας μεγάλος αριθμός έχει μετατραπεί σε λιμνάζοντες φοιτητές, τους λεγόμενους “αιώνιους”. Καθυστερούν να τελειώσουν τις σπουδές τους και πολλοί τις εγκαταλείπουν. Προσμετρώνται όμως στο 53% που βρίσκεται στην Εκπαίδευση.

 

 

Σε χειρότερη θέση από εμάς βρίσκονται η Ιταλία και η Τουρκία. Η Ιταλία έχει την πρωτιά στην Ευρώπη με ποσοστό των NEETs νέων της να φθάνει το2018 σε ποσοστό 23,9%, από 19,2% που ήταν το 2008. Ανησυχία προκαλούν οι αριθμοί για την Ιταλία και τους νέους της καθώς σε πολλές στατιστικές δείχνει να υπάρχουν προβλήματα στην κοινωνία της. Ίσως γι’ αυτό κάποιοι πιστεύουν ότι είναι ο επόμενος αδύναμος κρίκος στην Ε.E.

 

Η Τουρκία μπορεί να παίρνει την πρωτιά μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ με 26,5% NEETs, αλλά το 2008 το ποσοστό των NEETs ήταν 42%. Έκανε πολύ μεγάλη πρόοδο αυξάνοντας πολύ το ποσοστό των νέων της που σπουδάζουν, από 23% το 2008 σε 42% το 2018. Πρόκειται για σχεδόν διπλασιασμό των νέων Τούρκων που βρίσκονται στην Εκπαίδευση, γεγονός πολύ ελπιδοφόρο για τη νέα γενιά της γείτονος.

 

Ποια χώρα έχει τους λιγότερους νέους της στην Εκπαίδευση; Το Ηνωμένο Βασίλειο με τα τόσα διάσημα Πανεπιστήμια, τις πρωτιές στις διεθνείς κατατάξεις και το πλήθος των φοιτητών τους, που, όμως, όπως δείχνουν οι αριθμοί δεν είναι Βρετανοί. Μόλις το 36% των νέων Βρετανών βρίσκεται στην Εκπαίδευση και αποτελεί το χαμηλότερο ποσοστό από όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ. Τι συμβαίνει; Η Εκπαίδευση στη Βρετανία έχει χάσει τον κοινωνικό της ρόλο. Δεν εξυπηρετεί τους νέους Βρετανούς. Το μόνο που κάνει είναι να φέρνει χρήματα στη χώρα, λειτουργώντας ως μία εξαιρετική επιχείρηση. Η κατάσταση έχει ελαφρά χειροτερεύσει από το 2008 όταν το 38% των νέων Βρετανών βρισκόταν στην Εκπαίδευση.

 

Η διαφορά με τη Γαλλία, που έχει σχεδόν δωρεάν σπουδές, και σπουδάζει το 48% των νέων της και με τη Γερμανία όπου το 53% των νέων της εκπαιδεύεται εντελώς δωρεάν είναι πολύ μεγάλη και δείχνει τι επίπτωση έχουν τα δίδακτρα, και μάλιστα τα ακριβά δίδακτρα, στον αριθμό των νέων που σπουδάζουν, παρά τα ευνοϊκά φοιτητικά δάνεια. Στον πίνακα βλέπουμε και την Ιρλανδία που από ποσοστό των νέων της που σπούδαζαν ήταν μικρότερο από της Βρετανίας το 2008, μόλις το 36%, έφτασε στο 51% το 2018. Φαίνεται ότι το συμπέρασμα που έβγαλαν από την κρίση που έπληξε και αυτούς ήταν η στροφή στην Εκπαίδευση.

 

 

 

Το  ίδιο πράγμα πιστεύουμε εδώ και πολύ καιρό…

 

Τώρα στην όλη συζήτηση για τα ελληνοτουρκικά, με αφορμή και την τελευταία εξέλιξη και την επίσημη κατάθεση της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης στον ΟΗΕ. Δεν ξέρουμε αν ισχύουνε οι πληροφορίες πως η ελληνοτουρκική πλευρά είχε τη δυνατότητα προσφυγής και δεν το έκανε. Αυτό που εμείς πιστεύουμε εδώ και πολύ καιρό, αν και ξέρουμε πως ακούγεται κάτι από θεωρία συνομωσίας. Είναι πως στο τέλος θα υπάρξει κάποια μορφή συνεκμετάλλευσης. Και όπως χαρακτηριστικά έχουμε γράψει. Ή τα κοιτάσματα δε θα αξιοποιηθούνε. Ή αν αξιοποιηθούνε, θα υπάρχει κάποια μορφή συνεκμετάλλευσης.

 
 

 

Το σκέφτονται όλο και πιο πολύ….

 

Τώρα με βάση τα όσα είχαμε γράψει προσφάτως για το ενδεχόμενο νέας εξόδου της χώρας στις αγορές. Άνθρωποι που γνωρίζουνε πρόσωπα και πράγματα μας διαβεβαιώνουνε πως αυτό βρίσκεται στο σχεδιασμό και ουσιαστικά έχει δρομολογηθεί. Και με τα ομόλογα να σπάνε όλα τα κοντέρ, όλα δείχνουνε πως σύντομα θα έχουμε νέα έξοδο στις αγορές.

 
 

 

22η

 

Και με πάσα από τα παραπάνω. Να μην παραβλέπουμε πως με βάση τα επίσημα στατιστικά, μετά και την τελευταία εντυπωσιακή πτώση του κόστους δανεισμού της χώρας.  Η Ελλάδα βρίσκεται στην 22η θέση των χωρών με το φθηνότερο δανεισμό !!!!! Και όπως και αν το δει κανείς αυτό είναι εντυπωσιακό.

 

 

 

Η μεγάλη πόρτα της ΔΕΗ

 

Τέλος, τα παρακάτω έγραψε ο «Βηματοδότης» …. Όσοι παρακολουθούν από κοντά την πρωθυπουργική δραστηριότητα και κίνηση γνωρίζουν ότι έχει επενδύσει τα περισσότερα στην οικονομία και ιδιαιτέρως στο αναπτυξιακό της σκέλος. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να ανοίξει κάμποσες πόρτες σε μεγάλες ξένες επενδύσεις. Γι’ αυτό και εκθειάζει τον Αδ. Γεωργιάδη και προσφέρει κάλυψη στον Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος χειρίζεται τον κρίσιμο για τις επενδύσεις ενεργειακό τομέα. Στα δύο αυτά υπουργεία, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος. Η περίπτωση της ΔΕΗ και της συνδεδεμένης ΔΕΠΑ απασχολεί εντόνως τον Πρωθυπουργό. Θεωρεί τις δύο εταιρείες κομβικής σημασίας για την προσέλκυση ισχυρών διεθνών επιχειρηματικών ομίλων και κεφαλαίων. Το ενδιαφέρον της ιταλικής ΕΝΕL θεωρείται δεδομένο για τη ΔΕΗ, ενώ για τη ΔΕΠΑ ενδιαφέρονται όμιλοι από όλον τον κόσμο. Μέχρι και πορτογαλικά σχήματα έχουν εμφανιστεί. Ταυτόχρονα αποδίδεται μεγάλη σημασία στην κινητοποίηση των Γερμανών, το ενδιαφέρον των οποίων για την Ελλάδα θα πάρει μορφή συγκεκριμένη στη σύνοδο του Βερολίνου στις αρχές Μαρτίου. Επίσης ο Πρωθυπουργός αποδίδει εξαιρετική σημασία στις σχέσεις με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, όπου υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι και τους ελκύει η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας.

 

Στο σημείο αυτό έχει ενδιαφέρον να επισημανθεί ο ρόλος του διδύμου της νεοσύστατης Οικονομικής Διπλωματίας, των κ.κ. Κώστα Φραγκογιάννη και του συμπατριώτη του Γρηγόρη Δημητριάδη – είναι Καβαλιώτες και οι δύο -, οι οποίοι επιδεικνύουν μοναδική κινητικότητα. Η χώρα μας εμφανίζεται για πρώτη φορά οργανωμένη και καλά προετοιμασμένη σε οικονομικού ενδιαφέροντος διεθνείς συναντήσεις, προκαλεί θετική εντύπωση και μαζί ενδιαφέρον. Αν διατηρηθεί ο τρέχων ρυθμός επαφών και συναντήσεων με Αραβες, Κινέζους, Γερμανούς, Γιαπωνέζους και Αμερικανούς, σίγουρα θα αποδώσει καρπούς. Η αλήθεια είναι ότι ο Πρωθυπουργός γνωρίζει από πρώτο χέρι την προσπάθεια της Οικονομικής Διπλωματίας και γι’ αυτό οι υπεύθυνοι αναμένουν να διευκολύνει την προσπάθειά τους προωθώντας στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο που ενσωματώνει το προσωπικό του υπουργείου Ανάπτυξης σε εκείνο του υπουργείου Εξωτερικών.

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....