Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

 

00:01 - 24/01/17

 

Επιστολή Τσακαλώτου upd

Με την άλλο ….. θα ξεκινήσουμε και σήμερα με την τελευταία ειδησεογραφία και στο γνωστό ζήτημα της νέας επιστολής Τσακαλώτου στους δανειστές, μια επιστολή στην οποία τελικά δεν περιλαμβάνονται οι θέσεις της ελληνικής πλευράς, αλλά απλώς ενημερώνονται οι ξένοι αξιωματούχοι ότι η ελληνική πλευρά θα προσέλθει στο Eurogroup στις 26/01 με προτάσεις για όλα τα εκκρεμή ζητήματα της διαπραγμάτευσης για τη β' αξιολόγηση (αν και προσωπικά δεν καταλαβαίνουμε το νόημα μιας τέτοιας επιστολής!!!).

Πάντως όσον αφορά τις πληροφορίες και όπως πλέον διαρρέεται από τους ίδιους τους κυβερνητικούς κύκλους, η κυβέρνηση θα προτείνει επέκταση του δημοσιονομικό «κόφτη», πέραν του 2018 και για το 2019, δηλαδή για ένα χρόνο ακόμη.

Τώρα ποιές δαπάνες θα αφορά ο δημοσιονομικός κόφτης. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αφορά τους μισθούς και τις συντάξεις (στο τραπέζι το ζήτημα της «προσωπικής διαφοράς»), αλλά και δαπάνες γενικής λειτουργίας του δημοσίου.

Και φυσικά όπως πλέον είναι γνωστό, ασχέτως αν ο κ. Παπαδημητρίου προσπάθησε χθες να ανασκευάσει τις ίδιες του τις δηλώσεις, στον κόφτη θα συμπεριλαμβάνεται και το ζήτημα του αφορολόγητου, τη μείωση του οποίου ζητάει επιμόνως το ΔΝΤ.

Όπως είχαμε γράψει, η ύπαρξη ενός τέτοιου κόφτη θα μπορούσε να είναι μια θετική εξέλιξη για να ξεμπλοκάρουν οι διαπραγματεύσεις και να επιστρέψουν οι επικεφαλείς των δανειστών στην Αθήνα (χωρίς και πάλι να είναι σίγουρο). Εντούτοις ακόμη και σε αυτό το σενάριο, οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να κρατήσουν αρκετό καιρό…

 
 
 

ΔΝΤ – Κόφτης

Ένα από τα ζητήματα που είναι εξαιρετικά πιθανό να προκύψει, έχει να κάνει με το ότι το ΔΝΤ δε βλέπει με καθόλου καλή διάθεση την ύπαρξη του κόφτη και θεωρώντας ότι τα νούμερα δε βγαίνουν συνεχίζει να ζητάει μια διαφορετική διαδικασία με τον καθορισμό και την ψήφιση συγκεκριμένων μέτρων από τώρα …. Και αυτό το ζήτημα είναι ένα από τα μεγάλα αγκάθια που θεωρούμε δεδομένο ότι θα το βρούμε μπροστά μας.

 
 
 

Μην ελπίζουμε πάντα σε μάγους ….

Η προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ σηματοδοτεί μια νέα εκκίνηση για τις σχέσεις των ΗΠΑ με τον υπόλοιπο κόσμο, άρα και με την Ελλάδα. Στο πνεύμα του νέου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, ο ελληνικής καταγωγής προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ρέινς Πρίμπους δήλωσε σε εκδήλωση της ομογένειας, μία ημέρα πριν από την ορκωμοσία, ότι «θα κάνουμε πρώτα την Αμερική μεγάλη ξανά, και μετά θα πάμε εκεί έξω και θα βοηθήσουμε την Ελλάδα». Και αυτό ήταν μια είδηση που αναδημοσιεύτηκε σε αρκετά site, με τίτλους εντυπωσιακούς μάλιστα τίτλους σε κάποιες περιπτώσεις.  

Εμείς απλώς θα κάνουμε μια επισήμανση … Να σταματήσουμε να ελπίζουμε σε μαγικές λύσεις και ότι κάποιος θα έλθει να μας σώσει. Μόνος ένας μπορεί να μας σώσει. «Το ξερό μας το κεφάλι»….

 
 
 

Πολύ φοβούμαστε ότι τα τεθεί θέμα ευρώ …..

Πάντως στο πλαίσιο και του χθεσινού σχολίου της στήλης Κυνηγός, θα εκφράσουμε και μια ανησυχία μας. Ότι μπορεί να μην είναι μακριά η στιγμή που στη χώρα θα τεθεί θέμα ευρώ. Όχι δε θα το θέσουν οι κακοί ξένοι. Αλλά θα το θέσουμε εμείς. Και το λέμε αυτό, γιατί όλο και πιο συχνά ακούμε κόσμο να λέει ότι «πρέπει να φύγουμε από το ευρώ». «Ότι η δραχμή είναι η λύση και πόσο καλά ήμασταν με τη δραχμή». Και στη λογική αυτή (που είναι τελείως εσφαλμένη – γιατί δεν ήμασταν καλά λόγω δραχμής, αλλά λόγω των χρημάτων που τρώγαμε και τα οποία δεν υπάρχουν – σε όλα τα σενάρια για τη χώρα), επαναλαμβάνουμε ότι δεν αποκλείουμε σύντομα να τεθεί θέμα ευρώ !!!!

 
 
 

«Κλειστόν λόγω ορκωμοσίας»

Τα παρακάτω έγραφε ο «Βηματοδότης» …. απλώς θέλω να σας πληροφορήσω πως όταν πράκτοράς μου προσπάθησε να επικοινωνήσει με το ΔΝΤ για να τσεκάρει ότι πράγματι η Κριστίν Λαγκάρντ διαβεβαίωσε τον «παλιόφιλό» της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι το Ταμείο «θα παραμείνει πλήρως ενεργό στις συζητήσεις για την Ελλάδα», στα κεντρικά γραφεία του Ταμείου στην Ουάσιγκτον τα τηλέφωνα ήταν κατεβασμένα. Οταν ο ίδιος πράκτοράς μου ανησύχησε και έστειλε mail για να ρωτήσει τα ανωτέρω, του ήλθε αυτοματοποιημένο μήνυμα που έλεγε τα εξής: «Το ΔΝΤ θα παραμείνει κλειστό την Πέμπτη 19 και την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου λόγω της τελετής για την ορκωμοσία (inauguration) του νέου προέδρου των ΗΠΑ». Τι συμπέρασμα λοιπόν μπορεί να εξαχθεί;

nnn

Προφανώς είναι ξεκάθαρο πως ο πρόεδρος του γνωστού πλέον συνθήματος «Η Αμερική Πρώτα» έχει τέτοια επίδραση στο ΔΝΤ που το... έκλεισε προτού καν ορκιστεί. Μάλιστα σε σχόλιό μου ότι «με Τραμπ στην προεδρία η Ελλάδα δεν θα δει φως στο ΔΝΤ», ο πράκτοράς μου με διαβεβαίωσε πως ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα ασχοληθεί αρκετά ούτε με το ΔΝΤ ούτε με την Ελλάδα, όσο και αν αυτό μπορεί να πληγώσει τον εγωισμό της ελληνικής κυβέρνησης που επί διακυβέρνησης Ομπάμα είχε μάθει να αισθάνεται σημαντική.

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....