Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

 

 

 

00:01 - 01/12/16

Μείωση χρέους ….

Ξεκινώντας με την τελευταία ειδησεογραφία, θα λέγαμε ότι το χθεσινό δημοσίευμα ουσιαστικά συνοψίζει τα όσα γράφουμε για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος,  μέτρα τα οποία έχει αποφασίσει o ESM εδώ και αρκετές ημέρες. Και προσωπικά πιστεύουμε ότι αυτά τα μέτρα είναι ένα πρώτο, σημαντικό, βήμα για να καταστεί τα επόμενα χρόνια βιώσιμο το ελληνικό χρέος, αν και σίγουρα θα χρειαστούν και άλλα μέτρα το 2018.

Για την ιστορία, εμπιστευτική πρόταση που έχει συγκροτήσει ο ESM θα μπορούσε να ελαφρύνει το φορτίο χρέους της Ελλάδας κατά περίπου 21,8% ως το 2060, μετέδωσε χθες η WSJ.

Το εξασέλιδο έγγραφο του ESM με ημερομηνία 25 Νοεμβρίου, προβλέπει μέτρα που θα ληφθούν στο κοντινό μέλλον για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικάνικης εφημερίδας το έγγραφο προτείνει μέτρα για την επιμήκυνση των ωριμάνσεων και το «κλείδωμα» των επιτοκίων σε ορισμένα από τα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα, για να προστατεύσει τη χώρα από μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων.

Τα μέτρα αυτά θα μειώσουν ως το 2060 το λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ κατά 21,8 ποσοστιαίες μονάδες.

Επίσημη ανάλυση της ευρωζώνης προέβλεπε ότι ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ θα φτάσει στο 104,9% το 2060, σύμφωνα με το βασικό σενάριο στο οποίο η Ελλάδα θα εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα διάσωσης (προσωπικά πιστεύουμε ότι αυτή η πρόβλεψη είναι αρκετά αισιόδοξη και ότι θα χρειαστούν και άλλα μέτρα, αν και όπως γράψαμε παραπάνω το σχέδιο είναι ένα πρώτο μεγάλο βήμα)

«Είναι ένα έγγραφο εργασίας του ESM το οποίο δεν έχει ακόμα υιοθετηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.Το έγγραφο έρχεται ως απάντηση στην εντολή που έλαβε ο ESM στις 25 Μαίου (από το Eurogroup) να εργαστεί για το βραχυπρόθεσμο ορίζοντα σε μια σειρά από μέτρα που θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας» ανέφερε εκπρόσωπος του ESM.

O ίδιος σημείωσε ότι ο γενικός διευθυντής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, θα παρουσιάσει τις προτάσεις στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Τα μέτρα θα εφαρμοστούν ως το τέλος του προγράμματος διάσωσης στα μέσα του 2018.

Το έγγραφο του ESM προτείνει τρεις ομάδες βραχυπρόθεσμων μέτρων, με τα πιο αποτελεσματικά να είναι αυτά που «κλειδώνουν» τα επιτόκια που πληρώνει η Ελλάδα δε μερικά από μερικά από τα υφιστάμενα και μελλοντικά δάνεια. 

Στα μέτρα αυτά, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η ανταλλαγή ομολόγων με κυμαινόμενα επιτόκια που έχουν οι ελληνικές τράπεζες για ομόλογα με σταθερά, η χρήση swap επιτοκίων για τον καθορισμό των δόσεων που καταβάλλει η Ελλάδα σε κάποια από τα δάνεια στον ΕSM και η πραγματοποίηση μελλοντικών εκταμιεύσεων προς την Ελλάδα μέσω δανείων με σταθερά επιτόκια. 

Το έγγραφο περιλαμβάνει επίσης και μέτρα για την επιμήκυνση της ωρίμανσης ορισμένων δανείων στα 32,5 έτη από 28,3.

Τέλος, ένα άλλο μέτρο θα είναι η άρση του προστίμου στα επιτόκια που θα πλήρωνε η Ελλάδα σε κάποια από τα δάνεια της το 2017, σχετικά με στόχους ιδιωτικοποιήσεων. Η κατάργηση του προστίμου από το 2018 και έπειτα θα εξεταστεί στο πλαίσιο των βραχυπρόθεσμων μέτρων.

 
 
 

ΔΝΤ

Προειδοποιώντας και πάλι ότι αν και τα πράγματα εξελίσσονται σχετικά καλά, δε θα πρέπει να εκπλήξει κανέναν αν δεν έχουμε συμφωνία τη Δευτέρας και πάμε για ένα επαναληπτικό Eurogroup μέσα στο Δεκέμβριο. Αναφορικά τώρα με το ΔΝΤ και συνεχίζοντας με το ρεπορτάζ, σύμφωνα με ανώτατους ευρωπαίους αξιωματούχους (παρά τα χθεσινά δημοσιεύματα) φαίνεται να είναι όλο και ποιο κοντά η συμφωνία για  συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Βέβαια προσωπικά συνεχίζουμε να μην αποκλείουμε την παραμονή του ταμείου με ρόλο συμβούλου. Όπως έχουμε γράψει εδώ και καιρό, θεωρούμε πολύ πιθανό το ταμείο να μείνει με ρόλο συμβούλου μέχρι το 2018 και μετά από εκεί να μεταβιβάσει τα δάνεια που του οφείλει η Ελλάδα στους ευρωπαίους και τον ESM και να αποχωρήσει από το πρόγραμμα. Βέβαια μικρή σημασία έχει αυτό, αφού όσον αφορά άμεσα, όλα δείχνουν ότι το ΔΝΤ Θα αποφασίσει να μείνει στο πρόγραμμα.

 
 
 

Όταν θα έλθει η ώρα θα αλλάξει ο στόχος του 3,5%...

Και όσον αφορά τον περιβόητο στόχο του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα, εμείς παραμένουμε αισιόδοξοι (με βάση όλες τις ενδείξεις που υπάρχουν) ότι είναι ένας ακραίος στόχος και όταν έλθει η ώρα, οι ευρωπαίοι θα τον αλλάξουν, μειώνοντας τον κάπου στο 2%.

Για να συμβεί όμως κάτι τέτοιο, η Ελλάδα θα πρέπει αυτή τη φορά να φανεί αξιόπιστη και να μην επαναλάβει τα λάθη των τελευταίων ετών.

 
 
 

Τσίπρας – Κάστρο

Και δε μπορούμε να μην σχολιάσουμε και σήμερα το ταξίδι Τσίπρα στην Κούβα για να τιμήσει το μεγάλο ηγέτη Φιντέλ Κάστρο. Και θα εκφράσουμε 3 απορίες.

Ο έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι Ελλάδα και Κούβα έχουν πολύ στενούς δεσμούς. Και αναρωτιόμαστε τώρα εμείς. Τι κοινό έχουν μεταξύ τους οι έλληνες και οι κουβανοί. Από πότε; Εμείς κάτι έλληνες ξέραμε αυτά τα χρόνια που πήγαιναν στην Κούβα για γυναίκες και φθηνές διακοπές, λόγω της εξαθλίωσης που υπήρχε στο λαό.

 

Δεύτερον, ο κ.  Τσίπρας είπε ότι:  «αποχαιρετούμε τον Φιντέλ των φτωχών και καταπιεσμένων». Αυτό που ξέχασε να πει ο κ. Τσίπρας ήταν των φτωχών που ο ίδιος δημιούργησε, ενώ ο ίδιος και ο ένας του γιός είχαν από 900εκ δολάρια !! ο καθένας.

Και φυσικά 3η απορία μας είναι τι κοινό μπορεί να υπάρχει μεταξύ της κουβανικής επανάστασης και του 1821 των ελλήνων!!!!

 
 
 

Καβγάς μεταξύ «συντρόφων»…

Τα παρακάτω έγραψε ο «Βηματοδότης» … Μπορεί να έχουμε δει καβγάδες και καβγάδες στο Κοινοβούλιο, αλλά και μεταξύ «συντρόφων» δεν το περιμέναμε. Ο λόγος για τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠαΣοΚ Αν. Λοβέρδο και τον αντιπρόεδρο της Βουλής και βουλευτή του κόμματος Δ. Κρεμαστινό. Όλα ξεκίνησαν όταν ο κ. Λοβέρδος ζήτησε να τεθεί υπό την κρίση του Σώματος η πρότασή του για διακομματικό αίτημα απόσυρσης δυο άρθρων του νομοσχεδίου για την απλοποίηση διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων, επί των οποίων η αντιπολίτευση ασκεί σφοδρή κριτική για αδιαφάνεια και ρουσφέτια. Ο κ. Κρεμαστινός όμως έδωσε τον λόγο στην εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να ζητήσει την έγκριση του Σώματος επί του αιτήματος Λοβέρδου με αποτέλεσμα ο τελευταίος να «εκραγεί». «Σας πρότεινα κάτι κύριε Πρόεδρε, να το θέσετε το θέμα στο Σώμα και με αψηφείτε;», του είπε, ενώ εκείνος του εξήγησε πως «όταν μιλάει ο εισηγητής κανένας δεν μπορεί να τον διακόπτει». Βλέποντας δε τον κ. Λοβέρδο όρθιο να φωνάζει τον προειδοποίησε: «Θα με αναγκάσετε να εφαρμόσω τον Κανονισμό. Καθίστε κάτω!». «Όχι δεν κάθομαι κάτω. Αν δεν το κάνετε συμμετέχετε σε πραξικόπημα», του απάντησε ο κ. Λοβέρδος, ενώ ο αντιπρόεδρος του επανέλαβε: «Καθίστε στη θέση σας, δεν θα διακοπεί ο εισηγητής. Θα τελειώσει και θα σας απαντήσω. Εγώ διευθύνω τη διαδικασία όχι εσείς». «Κάνετε λάθος αν νομίζετε ότι εκλεγήκαμε για να λέμε κάτι και να το απορρίπτετε έτσι. Ως εδώ! Δεν θα υποχωρήσουμε!», φώναξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ, ενώ ο αντιπρόεδρος του είπε: «Δεν δικαιούστε εσείς να είστε πάνω από τη Βουλή». Φαντάσου να μην ήταν και στο ίδιο κόμμα…

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2015 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....