Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

 

 

 

00:01 - 02/12/16

Μέχρι τα τέλη του χρόνου θα υπάρξει συνολική συμφωνία …..

Αν μας ρωτήσετε τι θα θέλαμε πιο πολύ, θα σας λέγαμε ότι αυτό είναι να τελειώσει κάποια στιγμή αυτή η ιστορία, με τα Eurogroup, τις αξιολογήσεις, τις διαπραγματεύσεις, την Τρόικα και όλα τα γνωστά που τόσο πολύ μας ταλανίζουν τα τελευταία χρόνια. Δεν υπάρχει πιο κουραστικό πράγμα. «Anyway» … είτε έτσι είτε αλλιώς και ξεκινώντας και σήμερα με το ζήτημα της διαπραγμάτευσης και του Eugroup της Δευτέρας, θα λέγαμε ότι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε όλο και καλύτερο δρόμο. Και σύμφωνα πάντα με τις τελευταίες πληροφορίες ακόμη και αν δεν υπάρξει συμφωνία τη Δευτέρα, όλα δείχνουν ότι το αργότερο μέχρι τα τέλη του χρόνου θα έχουμε συμφωνία και αυτό είναι που μετράει.

 
 
 

Τουρκία

Για δεύτερο θέμα της ημέρας θα επιλέξουμε τις τελευταίες προκλήσεις των τούρκων, εκφράζοντας τη μεγάλη μας ανησυχία. Ίσως να είναι πολύ κοντά η στιγμή που οι τούρκοι θα αφήσουν τις λεκτικές προκλήσεις και θα προχωρήσουν σε ένα θερμό επεισόδιο. Και όπως έχουμε γράψει, πολύ φοβούμαστε ότι αυτό θα είναι ένα παρόμοιο περιστατικό με τα Ίμια, με τους τούρκους να σκοπεύουν να ανοίξουν μέσα από ένα τέτοιο θερμό επεισόδιο ακόμη μεγαλύτερα ζητήματα. Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτική, αφού όλα δείχνουν ότι οι τούρκοι περιμένουν μια αφορμή για να προχωρήσουν στο προαναφερθέν θερμό επεισόδιο.  

 
 
 

Ιταλία

Πέραν του Eurogroup της Δευτέρας για τη χώρα μας, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το καυτό ζήτημα του Σαββατοκύριακου θα είναι το δημοψήφισμα στην Ιταλία (υπάρχουν φυσικά και οι εκλογές της Αυστρίας). Αν και δεν κρύβουμε και εμείς ότι ανησυχούμε πάρα πολύ, πραγματικά νιώθουμε ότι τα πράγματα τελικά μπορεί να είναι αρκετά πιο διαχειρίσιμα από ότι φαίνεται. Επαναλαμβάνοντας ότι η κατάσταση ειδικά των ιταλικών τραπεζών μας τρομάζει (έχουν το 33% του συνόλου των κόκκινων δανείων της Ευρώπης), νιώθουμε ότι οι ευρωπαίοι και οι ίδιοι οι ιταλοί έχουν έτοιμο σχέδιο αντιμετώπισης μιας κρίσης. Όχι ότι έχουμε εμπιστοσύνη στην ταχύτητα των ευρωπαίων να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα, εντούτοις νιώθουμε ότι τελικά δε θα αφήσουν την κατάσταση να ξεφύγει από τον έλεγχο.

 
 
 

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι πηγαίνουμε καλύτερα....

Γνωρίζοντας ότι κάθε φορά που τους τελευταίους μήνες γράφουμε ότι υπάρχουν πιθανότητες τα πράγματα να πάνε καλύτερα στη χώρα (διευκρινίζοντας κάθε πάλι ότι μιλάμε για μια αρχική σταθεροποίηση και αποφυγή περαιτέρω επιδείνωσης) προκαλούμε τουλάχιστον την έκπληξη κάποιων, εντούτοις θα το επαναλάβουμε και σήμερα.

Και θα αναφερθούμε στην τελευταία έκθεση του ΣΕΒ, την οποία βρήκαμε ενδιαφέρουσα.

Ειδικότερα, η αύξηση του όγκου των λιανικών πωλήσεων χωρίς καύσιμα κατά +3,2% τον Σεπτέμβριο του 2016, έναντι -1,5% πέρυσι, εάν δεν αναθεωρηθεί προς τα κάτω, αποτελεί την σαφέστερη μέχρι σήμερα ένδειξη ότι η οικονομία επιτέλους ανακάμπτει, επισημαίνει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, στο οποίο κάνει λόγο για "ισχυρές ενδείξεις" ανάκαμψης!!!

Η αύξηση του όγκου των λιανικών πωλήσεων χωρίς καύσιμα κατά +3,2% τον Σεπτέμβριο του 2016, έναντι -1,5% πέρυσι, εάν δεν αναθεωρηθεί προς τα κάτω, αποτελεί την σαφέστερη μέχρι σήμερα ένδειξη ότι η οικονομία επιτέλους ανακάμπτει, επισημαίνει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, στο οποίο κάνει λόγο για "ισχυρές ενδείξεις" ανάκαμψης.

"Αν και η αύξηση του ΑΕΠ σε ετήσια βάση στο Γ' 3μηνο του 2016 κατά +1,8% οφείλεται εν πολλοίς στην αρνητική εξέλιξη πέρυσι (μείωση του ΑΕΠ κατά -2,2%) λόγω της αντίδρασης της αγοράς στην επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, στοιχεία όγκου Γ' 3μήνου του 2016 στην μεταποίηση χωρίς πετρελαιοειδή (+4,3% έναντι +2,7% το Α' 6μηνο του 2016), στις εξαγωγές πλην καυσίμων (+8,9% έναντι +3,1% το Α' 6μηνο του 2016), στις λιανικές πωλήσεις (+3,8% έναντι -2,2% το Α' 6μηνο του 2016) και στις ταξιδιωτικές εισπράξεις (-6,1% έναντι -10,5% το Α' 6μηνο του 2016) ενισχύουν τις ενδείξεις ότι η οικονομία επανέρχεται σταδιακά σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης", αναφέρει ο Σύνδεσμος.

Η αύξηση των λιανικών πωλήσεων του Σεπτεμβρίου του 2016 οφείλεται κυρίως στην ενίσχυση των πωλήσεων σε supermarkets (+5%), πολυκαταστήματα (+6,7%) και σε καταστήματα βιβλίων - ειδών δώρου - προϊόντων τεχνολογίας (+9,8%). Συνολικά, κατά το πρώτο 9μηνο του 2016 ο όγκου λιανικών πωλήσεων πλην καυσίμων εμφανίζει οριακή μείωση (-0,2% έναντι -0,3% το αντίστοιχο διάστημα το 2015), με τα πολυκαταστήματα, τα καταστήματα ειδών ένδυσης και υπόδησης να κινούνται έντονα ανοδικά (+9,7% και +6,9% αντίστοιχα).

Ο ΣΕΒ αναφέρει ακόμη ότι η καλή πορεία του προϋπολογισμού αποτελεί αποτέλεσμα, εκτός της πάγιας καθυστέρησης των πληρωμών του κράτους, κυρίως της αυξημένης συμμετοχής των οργανωμένων επιχειρήσεων στην καταβολή του αυξημένου ΦΠΑ καθώς και των αυξημένων φόρων εισοδήματος, ενώ αντίθετα στο δίμηνο είσπραξης του ΕΝΦΙΑ τα έσοδα κυμαίνονται πλέον στα περυσινά επίπεδα. Ο Σύνδεσμος επανέρχεται επίσης στην πρόταση για εφαρμογή συστήματος "υπεραποσβέσεων" που μπορεί να λειτουργήσει σαν φορολογικό κίνητρο για επενδύσεις αυξάνοντας παράλληλα τα έσοδα του Δημοσίου από την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας.

Μάλιστα προτάσσει το μέτρο έναντι της μείωσης των φορολογικών συντελεστών, καθώς όπως επισημαίνει, η υπεραπόσβεση είναι μέτρο με εμπροσθοβαρή αναπτυξιακή λογική, γιατί προϋποθέτει υποχρεωτικά την πραγματοποίηση μιας αποδοτικής επένδυσης που θα συνεισφέρει πρώτα σε πρόσθετα δημόσια έσοδα και στη συνέχεια σε φορολογική ελάφρυνση της επιχείρησης. Αντιθέτως, η μείωση του φορολογικού συντελεστή είναι δημοσιονομικά οπισθοβαρής, μιας και πρώτα δίδεται η φορολογική ελάφρυνση ελπίζοντας (αλλά όχι υποχρεώνοντας) ότι τα πρόσθετα κέρδη θα κατευθυνθούν σε νέες επενδύσεις οι οποίες κάποια στιγμή στο μέλλον θα αντισταθμίσουν τα μειωμένα δημόσια έσοδα.

 
 
 

Quiz!

Ένα ενδιαφέρον κουίζ θέτει σήμερα ο Παράτυπος, η παραπολιτική στήλη του Ελεύθερου Τύπου, που αναφέρεται σε γενικό γραμματέα υπουργείου ο οποίος αποχωρεί ακόμη και εντός της ημέρας. Γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα:  

«Ποιος είναι ο γενικός γραμματέας που σε λίγες μέρες ή ώρες θα αφήσει το γραφείο του, με… υποχρεωτική έξοδο από την πολύ νεότερη προϊσταμένη του; Η φερόμενη ως αντικαταστάτρια είναι κολλητή υφυπουργού».

 
 
 

Ο Ζουράρις και οι χοντρομ@λ@κες

Τα παρακάτω έγραφε ο «Βηματοδότης»  …. όχι μόνον δεν ζήτησε συγγνώμη που αποκάλεσε «μ@λ@κες» όσους θεωρούν τον Φιντέλ Κάστρο δικτάτορα, αλλά επανήλθε ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Ζουράρις, για να συμπληρώσει ότι «δεν είναι μόνον μ@λ@κες, αλλά... χοντρομ@λ@κες», προκαλώντας την οργή του Στ. Θεοδωράκη, ο οποίος κάλεσε τη ΝΔ και το ΠαΣοΚ να καταθέσουν πρόταση μομφής εναντίον του ώστε να τον εκδιώξουν από την κυβέρνηση. Και τι του απάντησε νομίζετε ο κ. Ζουράρις; «Οταν είχα μαθητή τον Σταύρο Θεοδωράκη, του έλεγα να κρατά σημειώσεις και αυτός δεν κρατούσε, σε πείσμα όλων, και έγινε αρχηγός κόμματος». Και αμέσως μετά βάλθηκε να δικαιολογήσει τον Φιντέλ Κάστρο που δεν έκανε εκλογές. Υπενθύμισε ότι στην αρχαία Αθήνα το 99% των αξιωματούχων δεν εκλέγονταν αλλά τοποθετούνταν με κλήρωση, λέγοντας ότι ο Κάστρο μπορεί να μην έκανε εκλογές, αλλά έφτιαξε την Υγεία και την Παιδεία στη χώρα του.

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2015 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....