Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

 

 

 

00:01 - 03/10/16

Χρέος

Νομίζουμε ότι για πρώτη φορά το Σαββατοκύριακο η κυβέρνηση, μέσω των δηλώσεων Σταθάκη, είπε τη μεγάλη αλήθεια για το χρέος.

Τι είπε ο κ. Σταθάκης; Ότι οι διαδικασίες για τη ρύθμιση του χρέους έχουν ήδη ξεκινήσει, όμως οριστική λύση θα υπάρξει μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018.

Ο κ. Σταθάκης αναφέρει ότι «η απόφαση του Eurogroup του Μαΐου κάνει λόγο για παρέμβαση σε τρία στάδια. Το βραχυχρόνιο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ενώ παράλληλα προχωρούν οι συζητήσεις για τις μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις, που θα υλοποιηθούν μέχρι το τέλος του προγράμματος. Τότε θα αποτιμηθούν οι περαιτέρω πρωτοβουλίες, προκειμένου το χρέος να είναι βιώσιμο σε μακροχρόνια βάση. Στον σχεδιασμό αυτό δεν έχει αλλάξει κάτι».

Και αυτή είναι η όλη αλήθεια. Ότι δεν υπάρχει σχεδόν καμία πιθανότητα να υπάρξει συνολική λύση για το χρέος τώρα, εκτός των όποιων βραχυπρόθεσμων μέτρων.  

Όλα τα άλλα αναφορικά με την επίλυση του ελληνικού χρέους είναι για εσωτερική κατανάλωση και η κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσει τους λαϊκισμούς….

 
 

Οικονομία

Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού και πέραν του στόχου για την ανάπτυξη (περίπου 2,5% - που κρίνεται υπερβολικός κατά την άποψη μας), το πιο ενδιαφέρον είναι ότι προβλέπεται  για το 2017 αντί για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% που είναι στο μνημόνιο, ένας στόχος 2% (δηλαδή μεγαλύτερος κατά 0,25%).

Φυσικά η λογική γιατί συμβαίνει αυτό είναι ξεκάθαρη και δεν είναι λάθος.

Να υπάρχει ένας στόχος υψηλότερος του προβλεπόμενου κυρίως ως μοχλός πίεσης στην εκτέλεση του προϋπολογισμού (σωστό σκεπτικό). Άλλα πέραν αυτού, αυτός ο στόχος συνδέεται με τη συνεχή προσπάθεια της κυβέρνησης να επιτύχει τη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα από το 2018 και μετά, στο περίπου 2% από τον εξωφρενικό στόχο του 3,5% που έχει τεθεί αυτή τη στιγμή.

 
 

Ενδιαφέρουσα είδηση

Από τις τελευταίες ενδιαφέρουσες ειδήσεις ήταν ότι σύμφωνα με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, πρόσφατα εγκρίθηκε πίστωση 10.000 ευρώ για την δημιουργία πληροφοριακού δελτίου από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), το οποίο θα υποβληθεί στην Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (Securities and Exchange Commission –SEC), ώστε να είναι δυνατή η έκδοση δολαριακών ομολόγων.

Φυσικά και όλοι μιλάνε για μια προετοιμασία εξόδου στις αγορές, η οποία δεν μπορεί να μην συσχετιστεί ευθέως και με όσα είπε στις 15 Σεπτέμβρη ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα μπορεί να επανέλθει στις αγορές, πιθανόν από το επόμενο έτος, εάν συνεχίσει να υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις.

Προσωπικά πάντως θα συστήσουμε σε όλους να κρατάνε εξαιρετικά χαμηλά τον πήχη, αφού σε αυτή τη φάση προέχουν άλλα πράγματα και κυρίως το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης. Και αργότερα οτιδήποτε άλλο και ειδικά μια έξοδος της χώρας στις αγορές (αν και σε αυτές τις περιπτώσεις, η πρώτη είναι πάντα δοκιμαστική).

 
 

Κουβέλης

Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον διαβάσαμε τις δηλώσεις του κ. Κουβέλη ότι θα είναι παρόν στις όποιες πολιτικές εξελίξεις κατά τους επόμενους μήνες.

Αυτό φυσικά που ξέχασε να πει ο κ. Κουβέλης είναι ότι φέρει πραγματικά μεγάλη ευθύνη για την πολιτική αναστάτωση που έχει επικρατήσει στη χώρα κατά τα τελευταία χρόνια, με επιπτώσεις και στην εκτέλεση του προγράμματος και στην παρατεταμένη κρίση που βιώνει η χώρα ……

Και φέρει μεγάλη ευθύνη ο κ. Κουβέλης όχι γιατί στην τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜ.ΑΡ είχε αποχωρήσει λόγω άλλων ζητημάτων (και όχι φυσικά την ΕΡΤ – όπως είχε επικαλεστεί – τις ίδιες ημέρες υπογράφονταν η πώληση του ΟΠΑΠ και το ζήτημα της ΔΕΠΑ), αφήνοντας την τότε κυβέρνηση με οριακή πλειοψηφία (μετά από περίπου ένα χρόνο η κυβέρνηση έπεφτε). Αλλά κυρίως γιατί το Δεκέμβριο του 2014 και πάλι για περίεργους λόγους (μη – πολιτικούς – ξεκάθαρο αυτό) δε δέχθηκε να είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα η χώρα να οδηγηθεί σε μια μεγάλη πολιτική περιπέτεια και πρόωρες εκλογές. Αν ο κ. Κουβέλης είχε δεχθεί, η κυβέρνηση Σαμαρά δε θα είχε πέσει (τουλάχιστον για 6 με 12 μήνες ακόμη θα άντεχε), θα είχαν προχωρήσει οι μεταρρυθμίσεις και δε θα είχε πάει η χώρα 2-3 χρόνια πίσω, μετά τα όσα έκανε ο κ. Τσίπρας και ο μεγάλος διαπραγματευτής κ. Βαρουφάκης. Αυτά ξέχασε να πει ο κ. Κουβέλης.

 
 
 

Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη - Κώστα Καραμανλή στην Τήνο

Σύμφωνα με πληροφορίες,του parapolitika.gr,  ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

Ο τόπος της συνάντησης ήταν η Τήνος και συγκεκριμένα φιλικό σπίτι και των δύο. Όπως είναι γνωστό ο κ. Μητσοτάκης διαθέτει εξοχικό σπίτι στο νησί, όπου και ταξίδεψε την Παρασκευή το απόγευμα μαζί με τη σύζυγό του Μαρέβα για λίγες μέρες ξεκούρασης.

Την ίδια ώρα στο νησί βρίσκεται και ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, με οικογενειακούς φίλους. Έτσι όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα parapolitika.gr, οι δύο πολιτικοί άνδρες, βρήκαν την ευκαιρία, να τα πουν για όλους και για όλα και κυρίως για τις εξελίξεις στην Αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και στα θέματα της κεντρικής πολιτικής.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη συνάντηση, έρχεται μόνο λίγες μέρες μετά τη συζήτηση που είχαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Κώστας Καραμανλής στο γραφείο του πρώτου στο Παγκράτι, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο την αμέριστη στήριξη του πρώην πρωθυπουργού στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να πολιτευθεί ενωτικά στο εσωκομματικό πεδίο. 

 
 

Ο καναλάρχης με την Porsche και ο φίλος του

Τα παρακάτω έγραψε ο «Βηματοδότης» ….. Ο Γιάννης Καραγεώργης, 65 χρόνων, που δήλωνε εφοπλιστής, έκανε το τελευταίο διάστημα αισθητή την παρουσία του στον χώρο των Media με δύο τρόπους. Πρώτον, αγόραζε διαρκώς περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς, τους οποίους ενέταξε στον Ομιλο Ιδιοκτησίας του, τον Hellas Net, και δεύτερον, διατηρεί φιλία με τον ανεξάρτητο βουλευτή (πρώην νεοδημοκράτη, εν συνεχεία με τους ΑΝΕΛ) και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής που ασχολείται με τα δάνεια των ΜΜΕ και των πολιτικών κομμάτων Νίκο Νικολόπουλο (φωτογραφία). Είναι τόσο ισχυρή η φιλία τους που κάνουν μαζί βόλτες στην Πάτρα με την Porsche cabrio του καναλάρχη. Βεβαίως ήρθε κάποια στιγμή η ώρα της αλήθειας. Το πρωί της Πέμπτης άνδρες της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας της Νοτιοανατολικής Αττικής συνέλαβαν τον καναλάρχη-εφοπλιστή, ο οποίος για να γλιτώσει το κελί δήλωσε άρρωστος και νοσηλεύεται τώρα φρουρούμενος στο Ασκληπιείο Βούλας. Της συλλήψεώς του είχε προηγηθεί η έκδοση διεθνούς εντάλματος από τις ολλανδικές αρχές για (προσέξτε τις κατηγορίες): απάτη, πλαστογραφία και δόλια πτώχευση. Εδώ όμως θέλω να σημειώσω και κάτι. Οταν η στήλη αυτή αποκάλυψε τις βόλτες του κ. Νικολόπουλου με τον καναλάρχη και την Porsche του, ο κ. Νικολόπουλος έστειλε μια μακροσκελή επιστολή (την οποία και δημοσίευσα) με την οποία έλεγε ότι τα γράφω όλα αυτά επειδή ζηλεύω που δεν έχω... Porsche. Τώρα ας εξηγήσει (κυρίως στην Εξεταστική Επιτροπή, όπου μετέχει) τις σχέσεις του με τον κατηγορούμενο και για πλαστογραφία στενό του φίλο εφοπλιστή-καναλάρχη.

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2015 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....