Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

 

 

00:01 - 05/09/16

Μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα

Ξεκινώντας με την τελευταία ειδησεογραφία και τις συνεχείς δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων (χαρακτηριστικό παράδειγμα οι τελευταίες από τον Ρένγκλινγκ), οι πληροφορίες αλλά και οι ενδείξεις που υπάρχουν είναι ότι η κυβέρνηση εγκαταλείπει πλέον την προσπάθεια μείωσης των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα. Μάλιστα, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι εμφανίζονται εκνευρισμένοι με τη συνεχή συζήτηση για το ζήτημα, κάτι το οποίο έχει προβληματίσει την ελληνική πλευρά, η οποία και αναμένεται να αναδιπλωθεί.

Η άποψη μας είναι γνωστή εδώ και αρκετό καιρό. Ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο να ασχολείται με αυτό το ζήτημα σε αυτή τη φάση και να εκνευρίζει τους ευρωπαίους αξιωματούχους. Ας κάνει λοιπόν η ελληνική πλευρά αυτά που πρέπει να κάνει και πιστεύουμε ότι όταν θα έλθει η ώρα για το ζήτημα του στόχου του 3,5% για πλεόνασμα (από το 2018) οι ευρωπαίοι θα δώσουν στην ελληνική πλευρά τη μείωση που χρειάζεται. Ας δουλέψει η κυβέρνηση να πετύχει το δύσκολο στόχο 1,75% για το 2017 (το φετινό στόχο του 0,5% θεωρούμε δεδομένο ότι θα επιτευχθεί) και από τα μέσα του 2017 , εφόσον η κυβέρνηση έχει κάνει αυτά που πρέπει να κάνει και τα πράγματα εξελίσσονται ομαλά, πιστεύουμε ότι θα πάρει από τους ξένους τη μείωση του μη – ρεαλιστικού στόχου του 3,5%, στο 1,5% με 2%.

 
 

Επικοινωνιακά κέρδισε …..

Μεγάλη συζήτηση σηκώνει η όλη ιστορία με τις τηλεοπτικές άδειες και για να τα λέμε όλα, προσωπικά δεν είμαστε σίγουροι ότι οι σχετικές αποφάσεις θα τηρηθούν (κλείσιμο σήματος στα υπόλοιπα κανάλια κτλ). Ειδικότερα δεν αποκλείουμε η όλη ιστορία των αδειών να μείνει στα χαρτιά, αν και στην κυβέρνηση εμφανίζονται βέβαιοι ότι σε 90 ημέρες πέφτει το σήμερα και θα ισχύσει ότι προβλέπεται. Είτε έτσι είτε αλλιώς, αυτό που ξέρουμε είναι ότι επικοινωνιακό ο Τσίπρας από όλη αυτήν την ιστορία κέρδισε και μάλιστα αρκετά. Και για ακόμη μια φορά η μέτρια κυβέρνηση Τσίπρα ουσιαστικά πατάει πάνω στα λάθη των προηγούμενων κυβερνήσεων,  κερδίζοντας επικοινωνιακά το παιχνίδι. Εμείς απλώς θυμίζουμε ότι όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις εδώ και περίπου 15 χρόνια μιλάνε για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών και κανένας δεν είχε τολμήσει να το κάνει.

 
 

Νοσοκομείο της Βέροιας – Καλογρίτσας

Επειδή ο κόσμος είναι μικρός, θα σας πούμε μια ιστορία. Υπάρχει ένας γνωστός μας ο οποίος εργάζεται σε εταιρεία του κ. Καλογρίτσα, η οποία εταιρεία έχει πάρει τη δουλειά της συντήρησης του νοσοκομείου της Βέροιας. Για την ιστορία οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι 7 μήνες. Αυτή είναι η νέα Ελλάδα; Η Ελλάδα του δεν πληρώνω …

 
 

 

Μια από τα ίδια σε αυτή τη χώρα

Ερωτήματα προκάλεσε ρύθμιση την οποία κατέθεσε τελευταία στιγμή ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης σε εκπαιδευτικό νομοσχέδιο. Με αυτήν, μπορούν να ενταχθούν σε προσωποπαγείς θέσεις μελών ΔΕΠ (δηλαδή, χωρίς ανοιχτή πρόσκληση προς κάθε ενδιαφερόμενο, που έχει τα ακαδημαϊκά προσόντα για τη θέση) άτομα που κατέχουν σήμερα θέση επιστημονικού, ερευνητικού και διδακτικού προσωπικού (ΕΕΠ και ΕΔΙΠ, αντιστοίχως) σε ΑΕΙ/ΤΕΙ. Ανάλογη ρύθμιση είχε παρουσιαστεί τον περασμένο Μάιο, αλλά απεσύρθη.

Σύμφωνα με την καταγγελία του βουλευτή του Ποταμιού Γιώργου Μαυρωτά, «ο κ. Φίλης επανέφερε ως “νομοτεχνική βελτίωση” της τελευταίας στιγμής σε εκπρόθεσμη τροπολογία και περιέγραψε παραπλανητικά το περιεχόμενό της στην Ολομέλεια (από τα πρακτικά τα λόγια του: “Η δεύτερη, νομοτεχνική, αφορά τη γνωστή ρύθμιση –μπήκε σε παλαιότερες συνεδριάσεις το θέμα– για τους καθηγητές, τους υπηρετούντες λέκτορες των ΑΕΙ και τους καθηγητές εφαρμογών των ΤΕΙ”). Συνεπώς, είτε δεν ήξερε τι περιείχε είτε ήξερε και σκοπίμως το έκρυψε. Το αξιοπερίεργο είναι ότι ούτε καν συνεννοήθηκε με την κ. Αναγνωστοπούλου, προκειμένου, ως καθ’ ύλην αρμόδια, να εξηγήσει τη “νομοτεχνική βελτίωση”. Επιπλέον, κατά περίεργη σύμπτωση, η βελτίωση δεν έφτασε ποτέ στον χώρο από όπου τις προμηθεύονται οι επιστημονικοί συνεργάτες των βουλευτών. Ολο το σκηνικό είναι ενδεικτικό του τρόπου “μουλωχτής νομοθέτησης” που ακολουθείται από την κυβέρνηση  του  ΣΥΡΙΖΑ με σκοπό την απόκρυψη, για να μην υπάρχουν περιθώρια αντίδρασης. Ετσι, λοιπόν, στα μουλωχτά περνάνε κομβικές  διατάξεις  για  το  μέλλον των ΑΕΙ, ερήμην των ιδίων».

Οι λόγοι προφανείς για όλα τα παραπάνω. Πάνω από όλα το πελατειακό κράτος και οι «δικοί μας άνθρωποι». Άντε με τέτοιες λογικές να βγει η χώρα από την κρίση.

 
 

Ζούμε ιστορικές στιγμές ….

Και όπως και αν το δει κανείς, σε αυτή τη χώρα ζούμε πραγματικά ιστορικές στιγμές. Και πώς να μην το πούμε αυτό όταν ακούμε τον κ. Σκουρλέτη να μιλάει θετικά για το χρηματιστήριο και να στέκεται στην ανάγκη εισαγωγής στο Χ.Α. εταιρειών που έχουν σχέση με την ενέργεια. Φοβερό να μιλάει ο κ. Σκουρλέτης θετικά για το θεσμό του χρηματιστηρίου. Όπως γράψαμε στην αρχή ζούμε ιστορικές στιγμής.  

 
 

Κόκκινος συναγερμός στην... ΕΛΣΤΑΤ 

Τα παρακάτω έγραψε ο «Βηματοδότης» …. Μπορεί η υπόθεση Α. Γεωργίου και η αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 να βρίσκεται ακόμα στο επίκεντρο της επικαιρότητας, αλλά στο παρασκήνιο, όπως πληροφορούμαι, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μια... μυστική αναθεώρηση. Και αν φίλοι των συνωμοσιών θεωρούν ότι πίσω από την αναπροσαρμογή του ελλείμματος του 2009 κρυβόταν η Γερμανία, μπορώ να τους διαβεβαιώσω ότι πίσω από την τρέχουσα αναθεώρηση κρύβεται όντως η Γερμανία. Και εξηγούμαι: Η ΕΛΣΤΑΤ θα πρέπει έως τις 22 Σεπτεμβρίου να κοινοποιήσει στη Eurostat το αναθεωρημένο ακαθάριστο εθνικό εισόδημα και το ύψος του ΑΕΠ. Μαζί με την ΕΛΣΤΑΤ το ίδιο θα πράξουν και όλες οι άλλες ομόλογες αρχές. Να ξέρετε ότι το ακαθάριστο εθνικό εισόδημα δεν είναι κανένα τυχαίο μέγεθος. Και τούτο γιατί, όπως μαθαίνω, είναι το μέγεθος εκείνο το οποίο λαμβάνεται ως βάση για τον υπολογισμό της εισφοράς κάθε κράτους-μέλους στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ελα όμως που 1,8 τρισ. στερλίνες του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος της Βρετανίας δεν μπορούν πλέον να υπολογίζονται από τις Βρυξέλλες μετά το Brexit. Στη Eurostat, λοιπόν έχει χτυπήσει κόκκινος συναγερμός και ζητείται από τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ και τις στατιστικές τους αρχές να αποδώσουν όσο πιο πιστά γίνεται το εν λόγω μέγεθος...

nnn

Οι Γερμανοί, που δεν θα ήθελαν να επωμισθούν ακόμα μεγαλύτερο βάρος μετά το Brexit, θα καλόβλεπαν μια αύξηση των ΑΕΠ όλων ανεξαρτήτως των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μπορεί συνεπώς η ΕΛΣΤΑΤ να είναι ανεξάρτητη αρχή και να «παράγει ποιοτικά στατιστικά στοιχεία», όπως μας διαβεβαίωσε την Πέμπτη από τη Βουλή ο Γ. Χουλιαράκης, μένει όμως να αποδειχθεί εάν οι επιθυμίες του Βερολίνου θα βρουν και στην οδό Πειραιώς (όπου βρίσκονται τα γραφεία της) ευήκοα ώτα.

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2015 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....