Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

 

 

 

00:01 - 05/10/16

ΔΝΤ – Συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα

Με φόντο και την επερχόμενη Σύνοδο του ΔΝΤ και αν και προσωπικά δεν περιμένουμε να συμβεί κάτι ιδιαίτερο σε αυτή, εμείς θα επαναλάβουμε τη γενική άποψη την οποία έχουμε εδώ και καιρό για το ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Κατά την άποψη μας, η συμμετοχή του ΔΝΤ από εδώ και πέρα θα είναι καθαρά συμβουλευτικού χαρακτήρα και δε θα συμμετέχει με νέα χρήματα.

Και πιστεύουμε ότι αυτή η σχέση θα διατηρηθεί μέχρι περίπου το 2018, όταν και κάπου εκεί θα μπει οριστικά τέλος στη συμμετοχή του ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα (όποια τέλος πάντων μορφή θα έχει το πρόγραμμα). Οι ευρωπαίοι μέσω του ESM θα εξαγοράσουν τα δάνεια του ΔΝΤ στη χώρα μας και κάπου εκεί θα τελειώσουν όλα. Και μεταξύ και σοβαρού και αστείου να πούμε και κάτι. Να δείτε που στο τέλος θα παρακαλάμε να μείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Και αυτό γιατί επί της ουσίας το ΔΝΤ ζητάει ότι και η ελληνική πλευρά. Μείωση του χρέους και χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτά δε ζητάει και η ελληνική πλευρά;

 
 

Τόκοι – Έξοδος στις αγορές

Από τα ενδιαφέροντα που προβλέπονται - αναφέρονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού - είναι ότι αφήνει ανοικτό και το ενδεχόμενο εξόδου στις αγορές το επόμενο έτος. Όπως αναφέρει στόχος της κυβέρνησης είναι η «επανέναρξη της δραστηριότητας της χώρας στις διεθνείς αγορές, το συντομότερο δυνατόν, συμπεριλαμβανομένης και της εκδοτικής», χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να τρέφουμε υπερβολικές προσδοκίες (όλα δείχνουν ότι μιλάμε για μια μικρή δοκιμαστική έκδοση – σε πιθανή συνεννόηση με ξένους επενδυτές).

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και κάτι άλλο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προσχεδίου Προϋπολογισμού 2017 οι δαπάνες για του τόκους του χρέους (ως αποτέλεσμα της υπάρχουσας ρύθμισης για το χρέος) της Κεντρικής Διοίκησης θα κυμανθούν του χρόνου στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 3% του ΑΕΠ (5,5 δισ. ευρώ), όταν το 2012 ήταν στο 6,3% του ΑΕΠ, ήτοι στα 12 δισ. ευρώ.

Και αυτό είναι ένα στοιχείο που καλό είναι να το λαμβάνουν όλοι υπόψη …… και αυτός είναι ο λόγος που φωνάζουμε ότι σε αυτή τη φάση η ρύθμιση του χρέους δεν είναι τώρα πρώτη προτεραιότητα … Ας κλείσουμε τη β΄ αξιολόγηση και βλέπουμε…

 
 

Δημοσκοπήσεις

Δε μπορούμε να μη σχολιάσουμε και αυτήν την οργή που φαίνεται να υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου για τις δημοσκοπήσεις και τις εταιρείες ερευνών. Και καλό θα είναι κάποιος να συστήσει στην κυβέρνηση ψυχραιμία. Γιατί σίγουρα είχαν γίνει περίεργα πράγματα με τις δημοσκοπήσεις του δημοψηφίσματος και πιθανόν με τις δημοσκοπήσεις των προηγούμενων εκλογών … Αλλά αυτό δε σημαίνει ντε και καλά ότι οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις είναι παραπλανητικές.

H άποψη μας είναι ότι αν γινόντουσαν τώρα εκλογές, η ΝΔ θα έπαιρνε ένα ποσοστό περίπου 28 με 29%, με το Σύριζα να κινδυνεύει να πάρει ένα ποσοστό χαμηλότερο του 20%, στο 18 με 19%.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει κάποιος να εξηγήσει στους ανθρώπους της κυβέρνησης ότι σχεδόν οι πάντες στην ελληνική κοινωνία είναι έξαλλοι μαζί τους και θα πρέπει να δουλέψουν πραγματικά πάρα πολύ, για να αντιστρέψουν αυτό το κλίμα.

 
 


Λίγο μεγάλο δεν είναι αυτό το κόστος;

Εξαιρετικά αυξημένο εμφανίζεται το κόστος μεταφοράς των αιτούντων άσυλο από τα νησιά, καθώς σύμφωνα με τη σχετική προκήρυξη του υπουργείου Οικονομικών προϋπολογίζεται σε 277 ευρώ κατ’ άτομο το κόστος εισιτηρίου μεταφοράς!!!! Στη σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος για την υποβολή προτάσεων για τη μεταφορά προσφύγων από τα νησιά στην ενδοχώρα, την οποία απευθύνει το υπουργείο Οικονομίας και δημοσιοποιήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου, προβλέπεται κονδύλι 5 εκατομμυρίων ευρώ για 18.000 άτομα. Πρόκειται για δράση η οποία χρηματοδοτείται σε ποσοστό 75% από την Ε.Ε. (Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ενταξης) και κατά 25% από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Μάλιστα από τα πιο ενδιαφέροντα είναι ότι η «πρόσκληση ενδιαφέροντος» αφορά στην πραγματικότητα δράση που έχει πραγματοποιηθεί. Για την ακρίβεια, η Ειδική Διαχειριστική Αρχή για το προσφυγικό, που είχε συμφωνηθεί να δημιουργηθεί το Πάσχα του 2015 (!) και κατάφερε να ιδρυθεί το καλοκαίρι του 2016, εξέδωσε ενάμιση χρόνο μετά, στις 29/9/2016, πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων στο Εθνικό Πρόγραμμα Ασύλου, Μετανάστευσης και Ενταξης που αφορά τη «Μεταφορά υπηκόων τρίτων χωρών που χρήζουν διεθνούς προστασίας και παιδιών από νησιά του Ανατολικού Αιγαίου στην ηπειρωτική χώρα».

Και αναρωτιόμαστε εμείς τώρα. Πολλά δεν είναι αυτά τα χρήματα; Άλλα όλα δείχνουν ότι κάποιοι βρήκαν μια νέα πηγή εσόδων για να θησαυρίσουν.

 
 

 

Κουίζ

Τα παρακάτω έγραφε ο «Βηματοδότης» … Ποιό από τα πρωτοκλασάτα κυβερνητικά στελέχη πρότεινε στους κύπριους αδελφούς να παραχωρήσουν τη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» της Πάφου στους... Αμερικανούς; Για να μην έχουν ανάγκη οι Αμερικανοί του Τούρκους στη βάση Ιντσιρλίκ. Την πρότασή του αυτή υπέβαλε σε ομόλογό του υπουργό της κυπριακής κυβέρνησης για να τη μεταφέρει πάραυτα στον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Την ίδια ώρα οι Αμερικανοί, όπως αναφέρουν πληροφορίες από την Ουάσιγκτον, δεν θα έφερναν αντίρρηση εάν η Κύπρος παραχωρούσε μια βάση στην Τουρκία, αντί εγγυήσεων. Πήξαμε από βάσεις.

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2015 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....