Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

 

 

 

00:01 - 05/12/16

Δεν υπάρχει ένα τόσο μεγάλο θρίλερ …..

Με μεγάλη αγωνία από όλους αναμένεται για το σημερινό Eurogroup, με φόντο το χθεσινό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ιταλία (και τις εκλογές στην Αυστρία). Προσωπικά λοιπόν ρισκάρουμε να γράψουμε ότι τα όσα ακούγονται για θρίλερ δεν έχουνε καμία βάση με την πραγματικότητα. Είναι σχεδόν απίθανο να υπάρξει συνολική συμφωνία σήμερα (δε μας κάνει καμία έκπληξη αυτό). Αλλά είναι σχεδόν σίγουρο ότι το αργότερο μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου θα κλείσουν όλα τα ανοιχτά ζητήματα. Και όπως πολλές φορές έχουμε γράψει, λόγω της σπουδαιότητας αυτής της συμφωνίας, μια καθυστέρηση 1-2 μηνών δεν είναι τόσο σημαντική.

Εκπλήσσοντας για ακόμη μια φορά τους πάντες (στο τέλος θα μας δείρουν!!!) θα ρισκάρουμε να γράψουμε ότι αν αποφευχθούν τα χειρότερα στην Ε.Ε. – ευρωζώνη υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες τα πράγματα στη χώρα και την ελληνική οικονομία να αρχίσουν να πηγαίνουν καλύτερα. Ακόμη και με μια κυβέρνηση όπως αυτή των Σύριζα – ΑΝ.ΕΛ …..

 
 
 

Δεν υπάρχει πιθανότητα οικουμενικής

Τώρα όσον αφορά τη συζήτηση που γίνεται τον τελευταίο καιρό για το ενδεχόμενο οικουμενικής κυβέρνησης, θεωρούμε ότι είναι απίθανο να συμβεί κάτι τέτοιο. Είναι τουλάχιστον απίθανο να συμβεί κάτι τέτοιο πριν από τις εκλογές (όποτε γίνουν αυτές). Μετά τις εκλογές θεωρητικά όλα είναι πιθανά, αν και πάλι ένα τέτοιο σχήμα δε θα άντεχε περισσότερο από  6-12 μήνες. Και να πούμε την πικρία μας. Αν και από την αρχή της κρίσης γράφαμε για την ανάγκη να γίνει κυβέρνηση διευρυμένης συνεργασίας, δυστυχώς για τη χώρα έχουμε καταλάβει ότι το πολιτικό σύστημα αυτής της χώρας δεν είναι ώριμο για τέτοιες συνεργασίες. Και μπορεί να βρίζουμε συνεχώς τη Γερμανία (και πολλές φορές καλά κάνουμε), αλλά ξεχνάμε ότι εδώ και χρόνια αυτή η χώρα (όπως και αρκετές της δυτικής Ευρώπης) έχουν κυβερνήσεις συνεργασίας. Και τα πηγαίνουν μια χαρά!

 
 
 

Καμμένος – Τουρκία

Και μια σύσταση στον κ. Καμμένο, τον υπουργό άμυνας αυτής της χώρας. Είναι κάτι παραπάνω από φανερό ότι η Τουρκία περιμένει μια αφορμή για να κάνει θερμό επεισόδιο και να αποπροσανατολίσει τον μέσο τούρκο (όσο είναι δυνατόν αυτό) από την επερχόμενη κρίσης της τουρκικής οικονομίας (η οποία είναι πλέον αναπόφευκτη – επί της ουσίας έχει ήδη ξεκινήσει). Ας αποφύγει λοιπόν ο κ. Καμμένος να δώσει αυτήν την αφορμή. Γιατί τις μαγκιές της κυβέρνησης Σύριζα – ΑΝ.ΕΛ αυτή η χώρα τις έχει πληρώσει πάρα πολύ. Και το πρώτο εξάμηνο του 2015 μαγκιές κάναμε και τελικά ο ελληνικός λαός τις πλήρωσε με περίπου 25δις ευρώ (σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας – δε λέμε τα 60-70 δις που λένε άλλοι). Ας αποφύγουμε λοιπόν με νέες μαγκιές να χάσουμε αυτή τη φορά τίποτα εδάφη και να αλλάξει η ιστορία του ελληνικού έθνος (φυσικά και με δόση υπερβολής) !!!

 
 
 

Συμφωνούμε απόλυτα

Προσωπικά συμφωνούμε απόλυτα με τη γνωστή άποψη του επενδυτή Π. Καζαριά ότι το χρέος, μετά τις τελευταίες ρυθμίσεις που έχουν γίνει, δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας. Το πρόβλημα της χώρας είναι ότι δεν παράγουμε σχεδόν τίποτα, δεν πιστεύουμε στην αξία του μοντέλου εργασίας - ανταμοιβής και ότι ο λαός συνεχίζει να πιστεύει σε ένα κρατικοδίαιτο, αναξιοκρατικό, μοντέλο ρουσφετιών και φοροδιαφυγής. Αυτό είναι το πρόβλημα της χώρας. Το δράμα με τους κακούς ξένους είμαι για να αναπαράγουμε την κλάψα των δεκαετιών του 50 του 60 και του 70, στη λογική πάντα ότι για όλα φταίνε οι άλλοι.

Για την ιστορία …. O Aμερικανός μεγαλοεπενδυτής Πολ Kαζαριάν, ο μεγαλύτερος ιδιώτης επενδυτής στην Ελλάδα, πιστεύει ότι η χώρα μας δεν έχει πρόβλημα χρέους, διότι αυτό απλούστατα ανέρχεται όχι στο 177% αλλά στο 71% του ΑΕΠ της. «Το ύψος του ελληνικού χρέους είναι το ψέμα του αιώνα» είπε χαρακτηριστικά ο Kαζαριάν στην διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Spiegel.

Ο 61xρονος ιδρυτής της αμερικανικής επενδυτικής εταιρείας Japanica Partners, ο οποίος υπήρξε στο παρελθόν τραπεζίτης της Goldman Sachs, στηρίζει την άποψή του έχοντας ως κριτήριο το χρονικό και όχι το ονομαστικό ύψος του στον τρόπο προσδιορισμού του χρέους: Eάν υπολογίσει κανείς σωστά το ελληνικό χρέος, το ύψος του δεν ανέρχεται στο 177%, αλλά το ανώτερο στο 71% του ελληνικού ΑΕΠ. Σύμφωνα με τον Καζαριάν ο υπολογισμός του χρέους θα πρέπει να γίνει λοιπόν όχι με βάση την ονομαστική του αξία, δηλαδή 312 δισ. ευρώ το 2015, αλλά με βάση την χρονική αξία των υποχρεώσεων της Ελλάδας. Θα πρέπει, δηλαδή, να συνυπολογισθεί «η κεκαλυμμένη διαγραφή» μέρους του ελληνικού χρέους, όχι μόνο δια του χαμηλού επιτοκίου, αλλά και δια της μεγάλης παρατάσεως της έναρξης αποπληρωμής του χρέους ήτοι δέκα χρόνια αργότερα από ό,τι είχε αρχικά συμφωνηθεί και αυτό σημαίνει «μικρότερη επιβάρυνση λόγω του πληθωρισμού», όπως είπε στο γερμανικό περιοδικό. «Η χρονική αξία είναι η βάση της χρηματοοικονομικής λογιστικής» τονίζει μάλιστα ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής στο Spiegel.

Επισημαίνει δε επίσης ότι «η Ελλάδα πιέζεται να πάρει περισσότερη οικονομική βοήθεια από τις χώρες του ευρώ, αυτές δίνουν μόνο υπό την προϋπόθεση των δημοσιονομικών πλεονασμάτων και ωθούν την κυβέρνηση σε βαρύ πρόγραμμα λιτότητας και σε αντιλαϊκές και συχνά αμφισβητούμενες μεταρρυθμίσεις».

H λύση την οποία προτείνει ο Καζαριάν είναι να αποδείξει η Ελλάδα καταρχάς το αληθινό ύψος του χρέους της «με βάση τους διεθνώς αναγνωρισμένους κανόνες», διότι «τότε θα γίνονταν εμφανές ότι το χρέος της είναι στην πραγματικότητα μικρότερο από εκείνο άλλων χωρών».

 
 
 

Η γαλλική εβδομάδα του Γιάννου

Τα παρακάτω έγραψε ο «Βηματοδότης» ….. Ο Γιάννος Παπαντωνίου, την εβδομάδα ανάμεσα στους δύο γύρους των προκριματικών εκλογών για την ανάδειξη του υποψηφίου της Δεξιάς στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου στη Γαλλία, βρέθηκε στο Παρίσι και συνάντησε παλιούς φίλους και σημαντικούς παράγοντες της γαλλικής δημόσιας ζωής. Συναντήθηκε με δύο πρώην πρωθυπουργούς, τον Λιονέλ Ζοσπέν και τον Λοράν Φαμπιούς - σήμερα πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου -, τον Ιβ-Τιμπό ντε Σιλγκί, ευρωπαίο επίτροπο την περίοδο ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ, καθώς και τον Ζαν Λεμιέρ, πρόεδρο της Νομισματικής Επιτροπής του Eurogroup την ίδια περίοδο και σήμερα πρόεδρο της τράπεζας BNP. Κοινή συνισταμένη των συζητήσεων οι νέοι κίνδυνοι που μπορεί να ανακύψουν για την ευρωζώνη, ιδιαίτερα ύστερα από ενδεχόμενη ήττα του Ματέο Ρέντσι στο ιταλικό δημοψήφισμα, καθώς και ανησυχία για τις εξελίξεις στη Γαλλία, και συγκεκριμένα για το ενδεχόμενο επικράτησης της Μαρίν Λεπέν στις προεδρικές εκλογές. Για την Ελλάδα η σημερινή Ευρώπη δεν φαίνεται να έχει διαθέσιμο χρόνο. Την έχει αφήσει στην τύχη της - ή για την ακρίβεια στον αυτόματο πιλότο που ονομάζεται Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2015 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....