Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

 

 

 

00:01 - 06/12/16

 

Ομαλά εξελίσσονται τα πράγματα…

Αν και δεν υπήρξε τελική συμφωνία στο χθεσινό Eurogroup (παρά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος), τα πράγματα θα λέγαμε ότι σε γενικές γραμμές εξελίσσονται απολύτως φυσιολογικά, τουλάχιστον σύμφωνα με τα όσα περιμέναμε και είχαμε γράψει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι παρά τις διαφωνίες κυρίως μεταξύ των θεσμών, μέχρι το αργότερο τα τέλη Φεβρουαρίου θα έχει επιτευχθεί συμφωνία, κάτι το οποίο θα οδηγήσει και στην ενεργοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, τα οποία συμφωνήθηκαν χθες. Και σε γενικές γραμμές θα επαναλάβουμε ότι υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τα πράγματα, έστω σε ένα βαθμό, μπορούνε να πάνε καλύτερα κατά τους επόμενους μήνες.

 
 
 

Ουσιαστικά νέος κόφτης

Και στα πλαίσια των όσων γράφαμε, το Eurogroup επί της ουσίας συμφώνησε χθες σε ένα νέο κόφτη, ένα νέο μηχανισμό δημοσιονομικών αποκλίσεων που θα ενεργοποιηθεί μετά το 2018 και θα περιλαμβάνει δημοσιονομικά μέτρα και μεταρρυθμίσεις. Κις με την ύπαρξη αυτού που κόφτη ο στόχος είναι να γεφυρωθούν οι διαφορές και να συμμετέχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

 
 
 

Αφορολόγητο

Τώρα είναι αλήθεια ότι υπάρχει και κάτι εξαιρετικά δυσάρεστο για όλους εμάς. Όπως όλα δείχνουν και στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων που υπάρχουν για να κλείσει η αξιολόγηση, πιστεύουμε ότι πολύ δύσκολα θα αποφευχθεί ένα μαχαίρι στο αφορολόγητο. Και φυσικά αυτό σημαίνει ότι πλήθος εργαζομένων – συνταξιούχων θα κληθούν να πληρώσουν έξτρα φόρους σε μια ομολογουμένως πολύ δύσκολη περίοδο.

 
 
 

Με στόχο 3,5% προκοπή δε γίνεται…

H Süddeutsche Zeitung του Μονάχου περιέγραψε χθες τον καβγά μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης με αντικείμενο τα μέτρα λιτότητας που θα πρέπει να επιβληθούν στην Ελλάδα. «Ενώ η γερμανική κυβέρνηση πιέζει να παραταθεί για άλλα δέκα χρόνια το πρωτογενές πλεόνασμα  που συμφωνήθηκε μέχρι το 2018, η Γαλλία και η Ιταλία βλέπουν σε αυτό κίνδυνο για την πολιτική και οικονομική σταθερότητα της χώρας και αντ΄ αυτού επιθυμούν την προώθηση συζητήσεων για την ελάφρυνση του χρέους», γράφει ο ανταποκριτής της εφημερίδας στις Βρυξέλλες.  Η εφημερίδα εξηγεί στους αναγνώστες την αιτία γι' αυτή τη διαφωνία που ανάγεται στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την άπωσή του να συμμετάσχει στο τρέχον πρόγραμμα, απαράβατος όρος για τη Γερμανία και την Ολλανδία. «Επειδή η Γερμανία είναι διατεθειμένη να συζητήσει για ελάφρυνση του χρέους μετά το 2018, ζητά από τώρα να αποφασιστούν δεσμευτικά  μακροχρόνιοι δημοσιονομικοί στόχοι. Μέχρι τώρα οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν σε πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5%. Αυτόν τον στόχο θέλει η Γερμανία να τον επιβάλει για άλλα δέκα χρόνια, κάτι που το Ταμείο το θεωρεί μη ρεαλιστικό, όπως κι ένα μεγάλο τμήμα του Eurogroup. Από κύκλους της ΕΕ μάλιστα λέγεται ότι οικονομικά δεν έχει νόημα, γιατί θα οδηγούσε σε στραγγαλισμό της ανάπτυξης». Ο αρθρογράφος αναφέρεται και στον αυτόματο μηχανισμό λήψης μέτρων, τον λεγόμενο «κόφτη», σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν εφαρμόζει τους όρους του προγράμματος, μέτρο που θα μπορούσε να παραταθεί, όπως γράφει,  για να δώσει μεγαλύτερη βεβαιότητα στο Ταμείο.

Εμείς δεν έχουμε παρά να επαναλάβουμε ένα πράγμα. Ότι με στόχο 3,5% προκοπή δε γίνεται. Είναι χαζό να πιστεύει κανείς ότι η Ελλάδα θα βγει από την κρίση με τέτοιου ύψους πλεονάσματα. Προκοπή δε γίνεται ούτε καν με 2,5%. Κατά την άποψη μας ο μόνος ρεαλιστικός στόχος είναι το 1,5% με 2%. Και έναν τέτοιο στόχο χρειάζεται η Ελλάδα να ανασάνει. Και πιστεύουμε ότι οι ξένοι το γνωρίζουν αυτό (παρά τα όσα λένε – ειδικά ο Σόιμπλε) και όταν έλθει η ώρα και εφόσον είμαστε αξιόπιστοι θα πάρουμε την περιβόητη μείωση των στόχων.

 
 
 

Αστυνομία... fb

Τα παρακάτω έγραψε ο «Βηματοδότης» …. «Αστυνομία» facebook και twitter πληροφορούμαι ότι έχει δημιουργήσει η Χαρ. Τρικούπη, για να διαπιστώνει αν οι διαδρομές της σκέψης των στελεχών του ΠαΣοΚ συμπίπτουν με αυτές της Φώφης Γεννηματά. Τα αποτελέσματα των διαδικτυακών περιπολιών δεν άρεσαν καθόλου στην ηγεσία του κόμματος, η οποία επιχειρεί να επιβάλει την ιδεολογική ομοιομορφία είτε με οργισμένα σχόλια των Cybercops στον «τοίχο» των παραβατών είτε με απειλές διαγραφής είτε με φιρμάνια έξωσης από τη Χαρ. Τρικούπη. Η τελευταία περίπτωση που υπέπεσε στην αντίληψή μου κατηγορείται ότι αναπαρήγαγε στο facebook δημοσιεύματα (προφανώς μη αρεστά) του... «Βήματος»!

nnn

Μόλις έκλεισε το τηλέφωνο, με το οποίο είχε συνομιλία με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, ο κ. Τσίπρας φαινόταν πανευτυχής: «Ισως τη Δευτέρα να υπάρξει μια ευχάριστη έκπληξη» είπε στους συνεργάτες του, κάτι δηλαδή, όπως εξήγησε, σαν χριστουγεννιάτικο δώρο. Τι εννοούσε ο Πρωθυπουργός; Οπως εξήγησε, το τηλεφώνημα προς την κυρία Μέρκελ δεν αφορούσε μόνον το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά αλλά και το χρέος. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι επρόκειτο να συναντήσει μέσα στο Σαββατοκύριακο και τον Φρανσουά Ολάντ, έκανε τον Πρωθυπουργό να χαμογελά. Ρώτησα έναν από τους στενούς συνεργάτες γιατί χαμογελούσε ο κ. Τσίπρας και ιδού τι απάντησε: «Η έκπληξη που εννοεί αφορά το χρέος». Δηλαδή θα υπάρξει και κούρεμα; Ξαναρώτησα: «Δεν αποκλείεται να δεις καμιά 20αριά δισ. ευρώ ελάφρυνση» μου απάντησε. Σταγόνα στον ωκεανό.

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2015 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....