Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

 

 

00:01 - 07/09/16

Ληξιπρόθεσμα

Σε ένα σύντομο τώρα σχόλιο για τα πρόσφατα στοιχεία και την αύξηση των ληξιπροθέσμων τον Ιούλιο και αν και το όλο ζήτημα της «στάσης πληρωμών» των νοικοκυριών είναι από τις μεγάλες απειλές πάνω από τη χώρα (το έχουμε γράψει εδώ και καιρό), θα λέγαμε ότι προς στιγμήν η κατάσταση να είναι ακόμη διαχειρίσιμη. Όχι ότι τα πράγματα είναι εύκολα. Αλλά τα νούμερα δείχνουν ακόμα μια διαχειρίσιμη κατάσταση, αν και με κίνδυνο η όλη κατάσταση να ξεφύγει από τον έλεγχο. Και όπως έχουμε γράψει, πολύ κρίσιμη ημερομηνία είναι τα τέλη Σεπτεμβρίου, όπου πλέον έχοντας 3 δόσεις εφορίας και την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ (πολύ σημαντικό αυτό), θα φανεί πώς εξελίσσονται τα ληξιπρόθεσμα και πόσο σοβαρή είναι η δεδομένη δυσκολία των νοικοκυριών (αλλά και των επιχειρήσεων) να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.  

 
 

Συνεχίζουμε να κοροϊδευόμαστε

Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον διαβάσαμε τη δήλωση του υπουργού Περιβάλλοντος Π. Σκουρλέτη, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ είπε ότι δε βρίσκεται στο τραπέζι σενάριο για αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα. Εμείς απλώς θυμίζουμε ότι η αύξηση της αύξησης των καυσίμων έχει ψηφιστεί, είναι συγκεκριμένη (πόσα λεπτά ανά λίτρο, ανάλογα με το είδος καυσίμου) και τίθεται σε εφαρμογή από τις αρχές του χρόνου. Απλώς είχε τεθεί θέμα μήπως οι αυξήσεις έλθουν νωρίτερα. Και έρχεται τώρα ο υπουργός και λέει ότι δε θα γίνουν αυξήσεις στα καύσιμα …. Τώρα φταίμε εμείς να λέμε ότι συνεχίζουμε να κοροϊδευόμαστε και πάνω από όλα να κοροϊδεύουμε τον ελληνικό λαό.

 
 

Πρόβλεψη για τις τηλεοπτικές άδειες

Στα πλαίσια και των όσων είχαμε γράψει και την πρώτη ημέρα μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και βλέποντας τη συνεχή ειδησεογραφία, θα επιχειρήσουμε μια πρόβλεψη για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών.

Ότι ούτε τα ποσά θα καταβληθούν, τουλάχιστον για τους επόμενους 6 – 8 μήνες, ούτε τα κανάλια θα κλείσουμε μέσα στους επόμενους μήνες (αν και η κυβέρνηση εμφανίζεται βέβαιη). Οι συζητήσεις θα κρατήσουν για μήνες (όπως συνήθως γίνεται σε αυτή τη χώρα), τίποτα δε θα έχει γίνει, θα φθάσουμε στο καλοκαίρι  ή το φθινόπωρο του 2017 (πιο πιθανό), κάπου εκεί θα γίνουν εκλογές, όπως όλα δείχνουν θα φύγει ο Σύριζα και το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών «θα πάει στον καιρό»  (όπως κάποτε λέγαμε στο Ναυτικό). Οι γνωστές δηλαδή καταστάσεις της Ελλάδας ….

Φυσικά τα παραπάνω είναι ένα σενάρια, αφού το πιθανότερο είναι το Mega Channel και ο Alpha TV να δοθούν στους νέους καναλάρχες (στα νέα κανάλια πιθανόν θα συμμετέχουν και κάποιοι νέοι επενδυτές), να μείνουν δηλαδή οι 4 (Σκαι, ΑΝΤ1, Alpha, Mega Channel) και οι άλλοι να μείνουν ως περιφερειακοί σταθμοί.  

 
 

Κουρής – Καλογρίτσας

Με μεγάλο ενδιαφέρον διαβάσαμε - ακούσαμε ότι ο κ. Καλογρίτσας θα συνεργαστεί με τον κ. Κουρή για το νέο κανάλι. Και ακούγοντας το όνομα του κ. Κουρή (με την ιστορία που τον ακολουθεί), δε μπορούμε παρά να επαναλάβουμε το κλασσικό «μοτο». Όσα χρόνια και αν περάσουν σε αυτή τη χώρα τελικά δεν αλλάζει τίποτα. Και αυτός είναι ο λόγος που η χώρα δεν πρόκειται ποτέ να βγει από την κρίση και θα σέρνεται για πολλά – πολλά χρόνια.  

 
 

ΜΜΕ

Και στα των ΜΜΕ τώρα, όπου η κατάσταση είναι πραγματικά πολύ δύσκολη, με «κερασάκι στην τούρτα» τα τελευταία γεγονότα στην τηλεόραση. Να αναφέρουμε ότι από τον δημοσιογραφικό όμιλο Μπόμπολα απολύθηκαν την προηγούμενη Πέμπτη 5 στελέχη των εφημερίδων «Εθνος» και «Ημερησία» τόσο από το δημοσιογραφικό, όσο και το διοικητικό δυναμικό. Και φυσικά οι εργαζόμενοι αυτοί προστέθηκαν με τον τρόπο αυτό στη μακρά λίστα απομακρύνσεων από το πάλαι ποτέ κραταιό μαγαζί, ενώ σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να δουν την πόρτα της εξόδου περί τους δέκα συναδέλφους τους. Η σχετική απόφαση είναι ειλημμένη, ωστόσο, καθυστέρησε υπό την πιθανότητα να υπάρξουν κινητοποιήσεις που θα έθεταν σε κίνδυνο την κυκλοφορία των εβδομαδιαίων φύλλων (και δη του κυριακάτικου «Εθνους»).

 
 

Mega Channel

Ασφαλείς πληροφορίες από τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν ενταθεί τα μέτρα και η πίεση των πιστωτικών ιδρυμάτων προς την Τηλέτυπος Α.Ε.που κατέχει τον τηλεοπτικό σταθμό Μega, προκειμένου να δημιουργήσουν προϋποθέσεις λύσης αντίστοιχης εκείνης που επιτεύχθηκε στην περίπτωση της πτώχευσης Μαρινόπουλου.

Όπως έγραφε χθες το «Βήμα» … Οι βασικοί μέτοχοι πιέζονται στην παρούσα φάση να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, σε  καθεστώς δηλαδή προστασίας έναντι των πιστωτών, με σκοπό να διευκολυνθεί η αναζήτηση νέου επενδυτή.

Το σενάριο που αξιολογούν οι Τράπεζες, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, θέλει ως επενδυτή έναν από τους νέους καναλάρχες, που δεν έχουν κανάλι.

Στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί το ενδιαφέρον και δεν προβάλλουν εμπόδια οι παλαιοί μέτοχοι, ο  επενδυτής - νέος καναλάρχης θα αποκτήσει κανάλι που δεν έχει, τη φήμη και την περιουσία του Μega, ενδεχομένως θα απολαύσει «κουρέματος» των δανείων του, την αποδέσμευση επίσης των 25 εκατ. που διακρατούν οι Τράπεζες και πιθανώς νέα δάνεια, ικανά να στηρίξουν τη λειτουργία του σταθμού στην νέα κρίσιμη και ευαίσθητη περίοδο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πάντα τραπεζικές πηγές, τις επόμενες ημέρες θα φανεί κατά πόσο μπορεί να λειτουργήσει μια λύση τύπου Μαρινόπουλου και στην Τηλέτυπος Α.Ε.

Πράγμα που αν συμβεί θα επιβεβαιωθούν πλήρως οι αρχικές ανησυχίες εκείνων που πίστευαν ότι το Μega  ήταν εξαρχής ο στόχος της κυβερνητικής παρέμβασης στα μέσα ενημέρωσης, με προφανή σκοπό την υφαρπαγή και τη λεηλασία του.

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2015 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....