Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

 

 

 

00:01 - 07/11/16

 

Ρε με αυτό το κόμμα!!!

Θα μπορούσε να είναι και χειρότερος θα λέγαμε για τον ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε, επιτέλους (και μετά από περίπου 6-7 μήνες), την Παρασκευή το βράδυ, κρατώντας κυρίως την απομάκρυνση – αλλαγή θέσεων μιας σειράς υπουργών που δημιουργούσαν συνεχώς προβλήματα στις σχέσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές (και γενικά με την κοινωνία). Φυσικά μέχρι εκεί, χωρίς να μπορεί να πει κανείς, όπως αναμένονταν έτσι και αλλιώς, ότι ο ανασχηματισμός εντυπωσιάζει.  Το ακριβώς αντίθετο.

Στα θετικά η προώθηση κάποιων νέων ανθρώπων, με την επιδίωξη του πρωθυπουργού να είναι φανερή. Ο Α. Τσίπρας είναι ξεκάθαρο ότι θέλει να δημιουργήσει στο Σύριζα ένα νέο στενό πυρήνα, με σαφή προσανατολισμό σε πιο κεντρώες λογικές.

Στα αρνητικά το σχήμα είναι αρκετά μεγάλο, στα φανερή προσπάθεια να γλυκαθούν με καρέκλες όσο το δυνατόν περισσότερα στελέχη. Επίσης στα αρνητικά ότι κοινός παρανομαστής όλων αυτών των νέων προσώπων δεν είναι η ικανότητα τους ως τεχνοκράτες, αλλά η αφοσίωση τους στο κόμμα!!! Χαρακτηριστικό παράδειγμα η νέα υφυπουργός οικονομικών, η κα Κατερίνα Παπανατσίου, αλλά και η νέα υπουργός εργασίας η οποία αντικατέστησε τον απίστευτο κ. Κατρούγκαλο.

Διαβάζουμε λοιπόν στο βιογραφικό της κα Παπανατσίου …. συμμετέχει ενεργά, μετά την μεταπολίτευση, στην Αριστερά από τις γραμμές της ΚΝΕ ως φοιτήτρια και του ΚΚΕ μετέπειτα. Εντάσσεται στο Συνασπισμού με την ίδρυση του και συνεχίζει με τη δημιουργία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Στην εργασιακή της προϋπηρεσία, έχει εργαστεί ως λογίστρια στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς και αργότερα διατηρούσε λογιστικό/φοροτεχνικό γραφείο!!!!! Χωρίς να γνωρίζουμε και να έχουμε κάτι προσωπικό με την κα Παπανατσίου, αναρωτιόμαστε. Είναι αυτό το πρόσωπο που χρειάζεται η χώρα για μια τέτοια θέση … Μια θέση η οποία έχει επαφές και με τους δανειστές …. Και όπως γράφουμε και στον τίτλο, φτάνει με αυτό το κόμμα και τους αγώνες για την αριστερά!!!!!

Και λίγο πολύ το ίδιο συμβαίνει με τα υπόλοιπο νεότερα πρόσωπα που μπήκαν στο κυβερνητικό σχήμα, όπου παντού υπάρχουν αναφορές για τους αγώνες στο κόμμα και την αριστερά.

 
 

Δημήτρης Παπαδημητρίου

Χωρίς να γνωρίζουμε ιδιαίτερα πράγματα για τις πραγματικές ικανότητες του κ. Παπαδημητρίου, σίγουρα η επιλογή του ως νέος Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης ήταν από τις πιο ενδιαφέρουσες. Kαι ήταν από τις πιο ενδιαφέρουσες αφενός γιατί έχει ένα ομολογουμένως εντυπωσιακό βιογραφικό, αφετέρου γιατί ο κ. Παπαδημητρίου ήταν γνωστός οπαδός της δραχμής και κυρίως του παράλληλου νομίσματος. Και αυτό το δεύτερο σηκώνει μεγάλη συζήτηση …….. Προσωπικά και μόνο που ο κ. Παπαδημητρίου στο παρελθόν έχει εκφράσει τέτοιες απόψεις θεωρούμε την επιλογή του ως ένα μεγάλο ρίσκο του πρωθυπουργού.

Σημειώνεται ότι ο οικονομολόγος, μιλώντας σε παλιότερη συνέντευξή του στην «Αυγή» είχε δηλώσει:

 

«Η δική μου άποψη είναι ότι η εναλλακτική ενός καλοσχεδιασμένου προγράμματος παράλληλου νομίσματος (δραχμή), αν υιοθετηθεί με ριζικές προδιαγραφές, π.χ. την αξία του έναντι του ευρώ και τη διευθέτηση πληρωμής φόρων με αυτό, μπορεί να γίνει η κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη της χώρας».

Χαρακτηριστικό ήταν το σχόλιο της ΝΔ για τη συγκεκριμένη επιλογή. Ειδικότερα … «Η Κυβέρνηση απέκτησε τον “Βαρουφάκη νούμερο 2”. Αναφέρομαι στον κ. Παπαδημητρίου, ο οποίος κατά το παρελθόν έχει στηρίξει και την έξοδο της χώρας από το ευρώ, αλλά κυρίως το παράλληλο νόμισμα. Δεν στέκομαι στην επιστημονική του κατάρτιση αλλά στις απόψεις του». Αυτά ήταν τα λόγια του Διευθυντή του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κ. Μακάριου Λαζαρίδη, αναφερόμενος στην τοποθέτηση του κ. Παπαδημητρίου στη θέση του Υπουργού Οικονομίας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 9,89.

Βιογραφικό κ. Παπαδημητρίου….

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου είναι Πρόεδρος του Levy Economics Institute, καθηγητής στο Bard College στην Νέα Υόρκη, ΗΠΑ και ερευνητής στο Ινστιτούτο Εργασίας. Έχει δημοσιεύσει τις μελέτες του σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, όπως το Journal of Economic Issues, European Journal of Political Economy, Review of Political Economy, Challenge, κ.ά. και σε βιβλία, και έχει παρουσιάσει τις εργασίες του σε διεθνή επιστημονικά και τραπεζιτικά συνέδρια. Έχει διατελέσει αντιπρόεδρος επιτροπών του Κογκρέσου Αμερικής και διακεκριμένος επισκέπτης καθηγητής της Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών στην Σαγκάη, Κίνας. Είναι απόφοιτος του τμήματος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Columbia και κάτοχος MA και PhD στις Οικονομικές Επιστήμες από το Πανεπιστήμιο New School for Social Research, ΗΠΑ. 

 
 
 

Β’ αξιολόγηση

Εφικτή χαρακτήρισε ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης την επίτευξη συνολικής συμφωνίας για την Ελλάδα στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου - που θα περιλαμβάνει χρέος, αξιολόγηση και συμμετοχή του ΔΝΤ - υπό την προϋπόθεση να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις έως το τέλος του Νοεμβρίου. Και λέμε εμείς τώρα, επειδή είναι σχεδόν σίγουρο (και ευχόμαστε να διαψευστούμε) ότι δε θα έχουν κλείσει οι διαπραγματεύσεις μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου, το πιθανότερο είναι ότι η αξιολόγηση πηγαίνει για το 2017 και τις αρχές περίπου του Φεβρουαρίου όπου υπάρχουν και νέες δανειακές υποχρεώσεις της χώρας.  

 
 
 

Τέσσερα μέτρα την ημέρα

Και πώς να κλείσει η συμφωνία όταν σύμφωνα με το ρεπορτάζ 3 με 4 μέτρα θα πρέπει να κλείνει κάθε ημέρα η κυβέρνηση, προκειμένου να προλάβει να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέχρι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Στη λίστα που έχουν στείλει οι δανειστές στην κυβέρνηση, με τις υποχρεώσεις από το μνημόνιο στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, υπάρχουν 93 δράσεις και υποδράσεις. Και με τους δανειστές να επιστρέφουν στις 13 Νοεμβρίου σύμφωνα με το πρόγραμμα, το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να διαμορφώσει τις προτάσεις του για τα «αγκάθια».

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ στα ζητήματα αυτά περιλαμβάνεται η χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, με την Κομισιόν να διαπιστώνει δημοσιονομικό κενό της τάξεως 0,05%-0,25%, ενώ η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι είναι πλήρως χρηματοδοτημένο λόγω της υπεραπόδοσης των εσόδων και έχει στείλει στους δανειστές τα στοιχεία. Για το 2018 το οικονομικό επιτελείο παραδέχεται ότι υπάρχει κενό της τάξης των 600 εκατ. ευρώ και για τους τρόπους κάλυψής του εξετάζεται η περικοπή των δαπανών του υπουργείου Αμυνας και η αναδιάρθρωση των κοινωνικών επιδομάτων στο πλαίσιο των προτάσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, το σημαντικότερο πρόβλημα είναι οι συλλογικές συμβάσεις, με το υπουργείο Εργασίας να επιδιώκει την επαναφορά της δυναμικής των κλαδικών συμβάσεων και τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους και τους δανειστές να ζητούν διατήρηση ισχυρών επιχειρησιακών συμβάσεων και του ορισμού του κατώτατου μισθού από το κράτος και χωρίς προσαυξήσεις.

Τέλος, σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, πρέπει να συμφωνηθεί ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας του υπερταμείου και να οριστεί το διοικητικό συμβούλιο, αλλά και να εφαρμοστεί έγκαιρα το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να ξεκινήσει τις διαδικασίες για ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ και ΟΤΕ, με την έναρξη της διαδικασίας πρόσληψης συμβούλων για αυτόν τον σκοπό.

 
 
 

Βγενόπουλος

Τώρα για το Ανδρέα Βγενόπουλο ο οποίος την Παρασκευή απεβίωσε δε θέλουμε να γράψουμε τίποτα. Είναι ασέβεια να γράψει κανείς το παραμικρό για έναν άνθρωπο ο οποίος δε βρίσκεται πλέον στη ζωή. Το μόνο που θέλουμε να γράψουμε είναι ότι αρκετοί είναι αυτοί που μετά το θάνατο του κ. Βγενόπουλο νιώθουν ανακούφιση. Και ανάμεσα σε αυτούς πάρα πολλοί εν ενεργεία πολιτικοί του ελληνικού κοινοβουλίου. Γιατί απλά αρκετοί ήταν αυτοί που είχαν κάνει «δουλειές» την εποχή που ο κ. Βγενόπουλος μεσουρανούσε …. Και τους τελευταίους μήνες έτρεμαν από πιθανές αποκαλύψεις.  

Φυσικά παράλληλα μεγάλη λύπη αισθάνονται και κάποια οικονομικά site της χώρας. Όχι γιατί χάθηκε ο κ. Βγενόπουλος, αλλά γιατί χάθηκε ο χρηματοδότης τους….

 
 
 

Η αγωνία των υπουργών για τις καρέκλες...

Τα παρακάτω έγραφε ο «Βηματοδότης» …. ίσως ο Αλ. Τσίπρας να θέλησε να πρωτοτυπήσει και σε αυτό. Σπάζοντας το έθιμο σύμφωνα με το οποίο οι ανασχηματισμοί δεν προαναγγέλλονται, ουσιαστικά προανήγγειλε ότι θα γίνει ανασχηματισμός από το... καλοκαίρι! Και ιδού τι συνέβη: Πρώτα απ' όλα, οι υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί κατέβασαν τα μολύβια και δεν δούλευαν, πλην ίσως του οικονομικού επιτελείου που πήρε διαβεβαίωση πως δεν πρόκειται να  καρατομηθεί. Δεύτερον, άρχισε η αγωνία της στρατιάς των μετακλητών που διόρισαν οι νυν υπουργοί αν θα παραμείνουν στα πόστα τους ή όχι. Τρίτον, υπήρξε σκληρή ανακοίνωση από τη ΝΔ, η οποία έλεγε ότι αυτός που πρέπει να ανασχηματιστεί είναι ο... Πρωθυπουργός.

nnn

Τι ακριβώς όμως συνέβη την Παρασκευή το πρωί; Ορισμένοι ανακάλυψαν ότι στήθηκε πόντιουμ στη Βουλή, άρα συμπέραναν ότι ο ανασχηματισμός είναι ζήτημα ωρών. Και τούτο παρά το γεγονός ότι το πόντιουμ βρίσκεται εδώ και χρόνια στη μεγάλη αίθουσα της Βουλής (στον προστατευόμενο χώρο) δίπλα από το γραφείο του Πρωθυπουργού. Η αίσθηση ότι ο ανασχηματισμός επίκειται από στιγμή σε στιγμή κλιμακώθηκε όταν γύρω στο μεσημέρι έγινε γνωστό ότι η ΕΡΤ «άπλωσε»  link στη Βουλή. Και αμέσως άρχισε το έλα να δεις, δηλαδή η ονοματολογία. Για παράδειγμα, η πρώτη πληροφορία ήταν ότι η ανακοίνωση του ανασχηματισμού θα γίνει το βράδυ της Παρασκευής από τον Δ. Τζανακόπουλο, άρα αφού αυτός θα ανακοινώσει τον ανασχηματισμό θα είναι ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος. Και η Ολγα Γεροβασίλη πού θα πάει; Γιατί υπήρξαν πολλοί (κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ) που ανησυχούσαν για την τύχη της κυρίας Γεροβασίλη. Αργά το μεσημέρι βρέθηκε θέση για τη μέχρι πρότινος κυβερνητική εκπρόσωπο, άλλοι την πήγαιναν στο Εσωτερικών (δηλαδή ότι θα γίνει πρώτη τη τάξει υπουργός) και άλλοι στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Στο τέλος επικράτησε το Εσωτερικών, με τον Π. Κουρουμπλή να ανησυχεί ότι βρέθηκε την Παρασκευή στην Κρήτη ως υπουργός Εσωτερικών και μπορεί να επέστρεφε στην Αθήνα σε άλλο υπουργείο ή ακόμα ως απλός βουλευτής.

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2015 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....