Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

 

 

 

00:01 - 07/12/16

 

Ο Σόιμπλε αρχίζει να χάνει το δίκαιο του …

Εμείς ένα πράγμα ξέρουμε. Ότι όσα δίκαια και αν έχει τα τελευταία χρόνια ο Β. Σόιμπλε στην ελληνική υπόθεση (και δυστυχώς για εμάς έχει πολλά) με τη στάση του και την εμμονή στο στόχου του 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα αρχίζει να χάνει το δίκαιο του. Και όχι μόνο χάνει το δίκαιο του, αλλά βάζει σε σχετικό κίνδυνο μια ολόκληρη χώρα και για μια οικονομία τόσο μικρού μεγέθους (περίπου το 0,5%), βάζει σε κίνδυνο ολόκληρη την ευρωζώνη. Ειλικρινά αναρωτιόμαστε. Πόσο δύσκολο είναι να υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ των ευρωπαίων (δηλαδή του Σόιμπλε) και του ΔΝΤ για μικρότερα, βιώσιμα – λογικά, πρωτογενή πλεονάσματα από το 2018 και μετά και παράλληλα να γίνει μια μεγαλύτερη ρύθμιση του χρέους; Καθόλου, αλλά κατά την άποψη μας ο Σόιμπλε υιοθετεί πλέον μια εκδικητική στάση, έχοντας πάντα στο μυαλό του κάτι πολύ βασικό. Ότι η Ελλάδα μπορεί να αρχίσει να ανακάμπτει μόνο εκτός ευρώ και με δικό της νόμισμα.  

 
 
 

Συμφωνία θα υπάρξει ….

Για να μη γίνει πάντως παρεξήγηση. Τα παραπάνω δε σημαίνουν ότι ξαφνικά βλέπουμε αδιέξοδο, ρήξη με τους δανειστές και πρόωρες εκλογές, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι. Συμφωνία θα υπάρξει. Θα καθυστερήσει λίγο (περίπου 2 μήνες), αλλά συμφωνία θα υπάρξει. Θα μπει ένας νέος κόφτης (θα προβλέπει από το 2018 μείωση του αφορολόγητου και μείωση των συντάξεων) και θα βρεθεί η χρυσή τομή, η οποία, έστω και με καθυστέρηση θα οδηγήσει και στο QE. Το πρόβλημα είναι ότι οι ξένοι (δηλαδή οι γερμανοί κατά κύριο λόγο) δε βοηθούν λίγο να βελτιωθεί κάπως σημαντικά η ψυχολογία, τόσο των ελληνικών νοικοκυριών – επιχειρήσεων, όσο και των ξένων επενδυτών. Γιατί και τα χειρότερα να μην συμβούν, το να σέρνεται η χώρα και η ελληνική οικονομία δεν βγάζει πουθενά.

 
 
 

Σόιμπλε (2)

Και προσοχή! Αν δεν τα πηγαίνει μια φορά καλά με τη χώρα μας ο Σόιμπλε, με την υπόλοιπη Ευρώπη ο Σόιμπλε χάνει ακόμη περισσότερο το δίκαιο του. Δεν είναι δυνατόν να ερωτείται για την Ιταλία και να απαντάει με αυτό το ειρωνικό ύφος: “ξέρουν οι ιταλοί από αυτά». Και δεν είναι δυνατόν να ακούμε ότι το Eurogroup θα τιμωρήσει τους ιταλούς για το δημοψήφισμα με νέα μέτρα!!!!

Γιατί θα απαντήσει κανείς στο Σόιμπλε … Ότι αυτές οι λογικές θυμίζουν τη λογική του Χίτλερ πριν από περίπου 60 χρόνια και στον β΄ παγκόσμιο πόλεμο. Γιατί 60 χρόνια για την ιστορία της ανθρωπότητας είναι ένα τίποτα. Είναι ότι είναι για τους ανθρώπους ένα δευτερόλεπτο της ζωής τους. Γιατί κ. Σόιμπλε! Ξέρει η Ιταλία από πολιτική αβεβαιότητα και εκλογές. Αλλά ξέρει και η Γερμανία το πώς να καταστρέφει τον πλανήτη και να βάζει ανθρώπους σε φούρνους.

 
 
 

Ο προβληματισμός του Τσακαλώτου

Και το ότι υπάρχει σχετικός προβληματισμός για τη στάση των ξένων αξιωματούχων φάνηκε και από τη εικόνα που είχε ο έλληνας υπουργός οικονομικών. Ο κ. Τσακαλώτος από τη Δευτέρα το βράδυ φαίνεται αρκετά προβληματισμένος, κάτι το οποίο φάνηκε και στις δηλώσεις του μετά το Eurogroup. Επαναλαμβάνουμε όχι γιατί βλέπει αδιέξοδο. Αλλά γιατί η ελληνική πλευρά αναγκάζεται να πάρει νέα μέτρα και πάνω από όλα βλέπει τους ξένους να μην έχουν την παραμικρή πρόθεση να βοηθήσουν την Ελλάδα. Και ίσως να είναι μια από τις λίγες φορές από την αρχή διακυβέρνησης τους, που η κυβέρνηση έχει περισσότερο δίκαιο από τους ξένους.

 
 
 

ΔΝΤ: O καλύτερο σύμμαχος

Πάντως μεταξύ αστείου και πολύ σοβαρού, αν δει κανείς προσεκτικά τις απαιτήσεις των δανειστών τελικά διαπιστώνει ότι ο μεγαλύτερος σύμμαχος της Ελλάδας είναι το ΔΝΤ.  Γιατί απλά το ΔΝΤ ζητάει κάτι απολύτως λογικό. Να μειωθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018, να μειωθεί περισσότερο το χρέος (για να είναι βιώσιμο με τους νέους στόχους που θα τεθούν), έτσι ώστε να αποφευχθούν νέα μέτρα, που δημιουργούν υφεσιακές πιέσεις στην ελληνική οικονομία.  

 
 

 

Οταν οι συριζαίοι... μάτιασαν τους χρυσαυγίτες

 

Τα παρακάτω έγραφε ο "Βηματοδότης" ...

Με δύο Σινούκ CH-47D (κόστος ανά ώρα πτήσης 7.667,12 ευρώ) πήγαν στο Καστελόριζο ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένος και Δ. Βίτσας (φωτογραφία) και τα κουτσουρεμένα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Αμυνας για να ευχηθούν στους στρατιώτες-ακρίτες εν όψει των Χριστουγέννων και να τιμήσουν την Κυρά της Ρω. Τα περισσότερα κόμματα αρνήθηκαν να στείλουν βουλευτές στο Καστελόριζο και έτσι βρήκε την ευκαιρία η Χρυσή Αυγή να στείλει τρεις βουλευτές, δηλαδή τους Χρ. Παππά, Ηλ. Κασιδιάρη και Ι. Αϊβατίδη. Ολοι αυτοί μαζί με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ενός των ΑΝΕΛ και της Ενωσης Κεντρώων στάθηκαν σε στάση προσοχής και έψαλαν τον εθνικό ύμνο μπροστά από το μνημείο της Κυράς της Ρω. Δίπλα στον κ. Καμμένο βρισκόταν συνεχώς η Νίνα Κασιμάτη (η πασοκογενής συριζαία που είχε συνοδεύει τον Πρωθυπουργό στο ταξίδι του στην Κούβα). Οταν ρώτησα μία βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ πώς αισθανόταν δίπλα στους χρυσαυγίτες (να ταξιδεύουν μαζί, να καταθέτουν στεφάνια μαζί, να τρώνε μαζί, να επισκέπτονται σχολεία μαζί και να ψέλνουν τον εθνικό μαζί) μου απάντησε: «Μα είναι μέλη της Επιτροπής. Δεν τους μιλούσαμε, αλλά τους... ματιάσαμε».

nnn

Εν συνεχεία πέταξαν προς τη Στρογγύλη, όπου και εκεί χαιρέτησαν ευχόμενοι καλές γιορτές τους στρατιώτες, ενώ τους έγινε και μια άτυπη ενημέρωση για τις δυνατότητες της μονάδας. Τελευταία επίσκεψή τους ήταν το Καστελόριζο. Γευμάτισαν σε στρατιωτική μονάδα όπου έφαγαν φασολάδα (για όσους νηστεύουν) και μουσακά (για όσους δεν νηστεύουν). Οι δημοσιογράφοι προτίμησαν μια παραλιακή ταβέρνα για ψαρόσουπα και άλλους ψαρομεζέδες. Εν συνεχεία ο κ. Καμμένος τούς φόρτωσε όλους σε ένα πουλμανάκι και τους πήγε στο λιμάνι, όπου εκεί βρισκόταν μια κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, την οποία και επισκέφθηκαν.

nnn

Βουλευτές και δημοσιογράφοι απογειώθηκαν από το στρατόπεδο Σακέτα της Αττικής με τα Σινούκ. Στη διάρκεια της πτήσης φόρεσαν ωτοασπίδες (λόγω του θορύβου που κάνουν οι μηχανές των ελικοπτέρων) και έτσι δεν υπήρχε περίπτωση να συνομιλήσουν μεταξύ τους. Αλλωστε οι χρυσαυγίτες κάθισαν και οι τρεις μαζί και δεν τους μιλούσε κανείς. Εκείνο που έχει σημασία είναι πώς τους αντιμετώπισε η Νίνα Κασιμάτη: «Οποιον βάλω στο μάτι κάτι παθαίνει» είπε η γαλανομάτα βουλευτής. Και κάρφωσε όπως μου το εξιστόρισε το βλέμμα της στον χρυσαυγίτη Χρ. Παππά που καθόταν απέναντί της στο τραπέζι στο στρατόπεδο στο Καστελόριζο: «Τον έβλεπα και δυσφορούσα, γιατί να καθίσει μαζί μας...» έλεγε, έως ότου έγινε το... μάτιασμα. Ο υπ'αριθμόν 2 της Χρυσής Αυγής έκανε μια κίνηση, σπάει η καρέκλα του και σωριάστηκε φαρδύς-πλατύς στο έδαφος. Να μη σε πιάσει το μάτι της Νίνας.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2015 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....