Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

 
 

 

00:01 - 08/08/16

Χρέος

Ξεκινώντας με το τελευταίο ενδιαφέρον ρεπορτάζ, στην τελική ευθεία βρίσκεται ο προσδιορισμός των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος ….. Ειδικότερα, την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη για το θέμα και μέχρι το τέλος του μήνα πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί οι προτάσεις για τις παρεμβάσεις που θα προχωρήσουν.

Σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ και τις πληροφορίες που υπάρχουν, το ενδιαφέρον του οικονομικού επιτελείου επικεντρώνεται στο να μπορέσουν τα μέτρα αυτά να διασφαλίσουν μικρότερο ρίσκο για τη μελλοντική εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους, ανοίγοντας τον δρόμο για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (QE) που εκτελεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τηλεδιάσκεψη αυτής της εβδομάδας ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) –ο οποίος «τρέχει» τα σενάρια για τα υπό εφαρμογή μέτρα κατ’ εντολήν του Eurogroup– παρουσίασε σε τηλεδιάσκεψη κάποιες προτάσεις για το τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει το πακέτο των βραχυπρόθεσμων μέτρων.

Τις προτάσεις αυτές παρουσίασε στους εκπροσώπους των χωρών της Ευρωζώνης και αποφασίστηκε να οριστικοποιήσει τις παρεμβάσεις και την επίπτωση που θα έχουν στο χρέος έως τις 29 Αυγούστου.

Εκείνη την ημέρα είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει το Euroworking Group (EWG), στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου. Σε αυτή τη συνεδρίαση ο ESM πρέπει να παρουσιάσει τις οριστικές του προτάσεις για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ώστε έπειτα από λίγες ημέρες να τα εγκρίνει το Eurogroup και να εφαρμοστούν μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Σύμφωνα με την Καθημερινή, το χρονοδιάγραμμα αυτό υπάρχει για δύο λόγους:

1. Για να μπορέσουν Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), Κομισιόν και ΕΚΤ να συντάξουν τη νέα έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA). Στο οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν ότι οι βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις στο χρέος δεν πρόκειται να το μειώσουν σε επίπεδα που το ΔΝΤ θα θεωρήσει ότι είναι βιώσιμο και δεν θα απαιτηθούν νέα μέτρα άμεσα. Ωστόσο, στελέχη με γνώση των συζητήσεων εκτιμούν ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα είναι ενδεχομένως αρκετά για να μπορέσει να συντάξει η ΕΚΤ τη δική της έκθεση για το ελληνικό χρέος και βάσει αυτής να ανοίξει τις πύλες του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΚΤ θέλει να ετοιμάσει το δικό της DSA τον Νοέμβριο και για το λόγο αυτό τα βραχυπρόθεσμα μέτρα πρέπει να διασφαλίζουν την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους σε βάθος χρόνων.

2. Προς τα τέλη του έτους αναμένεται να ενταθεί η κόντρα ΔΝΤ – Ευρωζώνης για το θέμα του χρέους. Το Ταμείο δεν δείχνει, προς το παρόν, κανένα σημάδι οπισθοχώρησης από τη θέση του για άμεση εφαρμογή σημαντικών μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, αλλά οι χώρες της Ευρωζώνης θέλουν στην καλύτερη περίπτωση να παραπέμψουν τις αποφάσεις για αργότερα. Και αυτό για πολιτικούς κυρίως λόγους, αφού το 2017 είναι εκλογικό έτος για Γερμανία και Ολλανδία και δεν θέλουν να εμφανιστούν οι κυβερνήσεις τους ότι κάνουν παραχωρήσεις στην Ελλάδα που κοστίζουν για τις χώρες τους. Ετσι, αν εφαρμοστούν άμεσα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος και πετύχουν τον στόχο τους που είναι να μειωθεί το ρίσκο αύξησης του κόστους εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους, αυτό πρακτικά θα σημαίνει ότι οι χώρες της Ευρωζώνης δεν θα χρειαστεί να λάβουν τώρα νέα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

 
 

Ληξιπρόθεσμες οφειλές

Μπορεί όπως είχαμε γράψει την Παρασκευή, η άποψη μας να είναι ότι τα πράγματα στη χώρα δεν πάνε τόσο τραγικά άσχημα όσο πιστεύει η πλειοψηφία του κόσμου, εντούτοις το μεγάλο πρόβλημα των ληξιπροθέσμων οφειλών (έχουμε αναφερθεί σε αυτό το ζήτημα προτού απασχολήσει τον τύπο) δείχνει ημέρα με την ημέρα να γιγαντώνεται.  Και πώς να μην το πει κανείς αυτό όταν διαβάζει ότι μέσα σε μόλις ένα μήνα (Ιούνιος – Μάιος) οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών στην εφορία αυξήθηκαν 1,2δις ευρώ. Ειδικότερα, τα ληξιπρόθεσμα χρέη που δημιουργήθηκαν από την αρχή του έτους, αυξήθηκαν τον Ιούνιο στα 6,807 δισ. ευρώ έναντι 5,584 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα Μάιο.

Σε κάθε περίπτωση και με κάθε τρόπο, η εφορία θα πρέπει να κυνηγήσει αυτούς που μπορούν και δεν πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Δεν αναφερόμαστε σε αυτούς που αποδεδειγμένα δε μπορούν (και είναι αρκετοί). Αλλά στους γνωστούς «ελληνάρες» οι οποίοι αντί να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους στην εφορία προτιμούν να κάνουν διακοπές στα ελληνικά νησιά, δημιουργώντας με τη στάση τους προβλήματα στον υπόλοιπο ελληνικό λαό και τελικά στους ίδιους τους εαυτούς και τις οικογένειες τους.

 
 

Τράπεζες

Και στα πλαίσια των παραπάνω και την αύξηση των ληξιπροθέσμων οφειλών, δεν κρύβουμε την ανησυχία μας, για πιθανή περαιτέρω αύξηση των κόκκινων δανείων από την εκτεταμένη στάση «δεν πληρώνω» που επικρατεί σε μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Και είναι σχεδόν δεδομένο ότι ένας νέος κύκλος προβλημάτων στις Τράπεζες (δεν θεωρούμε φυσικά δεδομένο ότι θα συμβεί αυτό) και ανάγκη νέων κεφαλαίων, θα μπορούσε να δημιουργήσει μια σειρά περαιτέρω προβλημάτων στην ελληνική οικονομία, με κίνδυνο να μιλήσουμε για μια ανακύκλωση της κρίσης.  

 
 

Και λίγο «κουτσομπολιό» …

Καλοκαιράκι είναι, έτσι και λίγο κουτσομπολιό δεν κάνει κακό. Όπως λοιπόν διαβάσαμε, προσφορές για γραβάτες, ζώνες, πουκάμισα, σακάκια και άλλα ενδύματα συγκεντρώνει αυτή την περίοδο η Βουλή. Όχι γιατί αποφάσισε να ντύσει τους βουλευτές, αλλά για τις ανάγκες ένδυσης της περιόδου 2016-’17 των οδηγών του Κοινοβουλίου, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν ομοιόμορφη εμφάνιση.

Σύμφωνα με την απόφαση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της «Κοινοβουλευτικής Διαφάνειας», η Βουλή θα αξιολογήσει τουλάχιστον πέντε κλειστές προσφορές για την προμήθεια τριάντα τεσσάρων χειμερινών και θερινών υπηρεσιακών στολών και τριάντα τεσσάρων χειμερινών και θερινών ζευγών υποδημάτων, η οποία αναλύεται ως εξής: 17 χειμερινά και 17 θερινά σακάκια, 17 χειμερινά και θερινά παντελόνια, 17 δερμάτινες ζώνες, 34 χειμερινά και 34 θερινά πουκάμισα, 17 χειμερινές και 17 θερινές γραβάτες (!), 17 χειμερινά ζεύγη υποδημάτων και 17 θερινά. Η συνολική δαπάνη για όλα τα παραπάνω ανέρχεται σε 9.982 ευρώ ή περίπου 580 ευρώ για κάθε οδηγό.

 
 

Ο επάνω όροφος του Μαξίμου

Τα παρακάτω έγραφε ο «Βηματοδότης» …. Δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή εάν λέγαμε ότι το μεγαλύτερο μέρος του υπουργείου Ανάπτυξης έχει μεταφερθεί στον επάνω όροφο του Μεγάρου Μαξίμου, χωρίς όμως τον καθ' ύλην αρμόδιο υπουργό Γ. Σταθάκη. Χρέη πραγματικών υπουργών Ανάπτυξης εκτελούν δύο άλλοι υπουργοί, οι πλέον έμπιστοι του Πρωθυπουργού, οι Ν. Παππάς και Αλ. Φλαμπουράρης (φωτογραφία). Τα γραφεία τους βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο, επάνω από το πρωθυπουργικό γραφείο, και από εκεί περνούν σχεδόν καθημερινώς, χωρίς ποτέ να ανακοινωθεί επισήμως το παραμικρό, υποψήφιοι επενδυτές για να καταθέσουν τις προτάσεις τους για κάθε λογής επενδύσεις. Αλλος θέλει να κάνει μια επένδυση με ανεμογεννήτριες, άλλος για φωτοβολταϊκά ή ακόμη και για να δημιουργήσει μια επιχείρηση. Με δυο λόγια, αντί όλοι αυτοί να πάνε στο αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης, φαίνεται πως για να είναι σίγουροι ότι θα εισακουστούν και θα κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους πηγαίνουν απευθείας στο Μαξίμου και καταθέτουν τα επενδυτικά τους σχέδια στους Παππά και Φλαμπουράρη. Ακόμη και όταν επισκέφθηκε το Μαξίμου ο Τόνι Μπλερ ως εκπρόσωπος μεγάλης πετρελαϊκής εταιρείας δεν πέρασε από το γραφείο του κ. Τσίπρα, αλλά πήγε να συναντήσει τον κ. Παππά. Ολα αυτά, βεβαίως, προκαλούν κάποιες απορίες. Πώς είναι δυνατόν να λειτουργεί ατύπως (αλλά ενεργώς) στο πρωθυπουργικό μέγαρο υπουργείο με δύο υπουργούς Επικρατείας; Και ο (κανονικός) υπουργός Ανάπτυξης πώς αντιδρά όταν τον υποκαθιστούν άλλοι υπουργοί;

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2015 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....