Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

 

 

 

00:01 - 08/12/16

 

Για 1,7% με 2% πηγαίνει το πλεόνασμα του 2016 …

Και μπορεί τις τελευταίες ημέρες να υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την τελευταία απόφαση του Eurogroup και τα νέα μέτρα που όλα δείχνουν ότι θα κληθεί να πάρει η ελληνική κυβέρνηση και θα επηρεάζουν σχεδόν το σύνολο του ελληνικού λαού (πχ. αφορολόγητο), εντούτοις δε θα πρέπει να παραβλέπουμε τις θετικές ειδήσεις που συνεχίζουν να υπάρχουν από τα μακροοικονομικά της χώρας. Και μπορεί σε αυτά να έχουν συμβάλει οι «θυσίες» όλων μας (μέσω της φορολόγησης), αλλά φανταστείτε να κάναμε τις θυσίες και βελτίωση των μεγεθών να μην υπήρχε. Δε θα ήταν η πρώτη φορά που θα συνέβαινε κάτι τέτοιο σε αυτή τη χώρα.

Στα μακροοικονομικά λοιπόν μεγέθη, κοιτάζοντας κανείς τα τελευταία δημοσιονομικά στοιχεία, την εξαιρετικά καλή πορεία των εσόδων και συνολικά όλα τα επιμέρους στοιχεία, διαπιστώνει αμέσως ότι για το 2016 πηγαίνουμε για ένα πρωτογενές πλεόνασμα έκπληξη. Θυμίζουμε ότι ο αρχικός φετινός στόχος ήταν για πλεόνασμα 0,70%, με τις τελευταίες εκτιμήσεις να μιλούσαν για ένα πλεόνασμα 1,1%. Μετά όμως και τα τελευταία στοιχεία όλα δείχνουν ότι το πλεόνασμα μπορεί να φθάσει και το 1,7% με 2%, μεγαλύτερο ακόμη και από το στόχο του 2017 που είναι 1,75%, κάτι εξαιρετικά σημαντικό.

 
 
 

Κυβέρνηση: Δε χρειάζονται νέα μέτρα για το πλεόνασμα του 3,5%….

Και στα πλαίσια των παραπάνω, στην κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο ισχυρίζονται ότι, με δεδομένη τη φετινή πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών (και κυρίως των εσόδων) και με βάση τις εκτιμήσεις (που δίνουν οι ίδιοι οι θεσμοί) για την ανάπτυξη του 2016 – 2017 και του 2018, ο στόχος του 3,5% το 2018, αλλά ακόμη και για τα επόμενα χρόνια αν χρειαστεί, επιτυγχάνεται χωρίς την ανάγκη πολλών νέων μέτρων, αν και αυτό τα «πολλά νέα μέτρα» σηκώνει πολύ συζήτηση.

Η προσωπική μας πάντως άποψη εξακολουθεί να είναι ότι η λύση θα βρεθεί με έναν νέο κόφτη ο οποίος θα προβλέπει τη μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων, σε περίπτωση αδυναμίας να επιτευχθεί  ο στόχος του 2018.  Και επειδή αυτό θα είναι «κόφτης» (και όλοι θα ισχυρίζονται ότι δε θα ενεργοποιηθεί – θεωρητικά και στα πλαίσια των παραπάνω, αν και πολύ δύσκολο, όχι απίθανο) η ψήφιση του θα περάσει πολύ πιο εύκολα από τη βουλή, χωρίς μάλλον την παραμικρή κοινοβουλευτική απώλεια.

 
 
 

Η κυβέρνηση πάντως είναι σίγουρη για συμφωνία μέχρι τις αρχές του 2017 …

Και σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση είναι βέβαιη ότι μέχρι τα τέλη του χρόνου θα έχει κλείσει η αξιολόγηση και ότι δε θα υπάρξουν σημαντικές καθυστερήσεις, για παράδειγμα μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου ή το Φεβρουάριο. Μακάρι θα πούμε εμείς, θυμίζοντας ότι στις αρχές Μαρτίου υπάρχει η πληρωμή δόσης .. Άρα έτσι και αλλιώς θα πρέπει το αργότερο μέχρι τότε να έχει κλείσει η αξιολόγηση ….

 
 
 

Αυτό με την πολιτική λύση πολύ μας φοβίζει

Βέβαια υπάρχουν και πληροφορίες για κάτι άλλο το οποίο μας φοβίζει. Ότι λέει ο πρωθυπουργός θα αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες και θα επιδιώξει πολιτική λύση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει. Εμείς απλώς να θυμίσουμε κάτι. Ότι όλα αυτά τα χρόνια των μνημονίων, όποτε μια ελληνική κυβέρνηση επιδίωξε πολιτική λύση η διαπραγμάτευση έλειψε εξαιρετικά άδοξα.

 
 
 

Κορυφαίο

Και κλείνοντας και για όποιον δεν την έχει δει, με την παρακάτω φωτογραφία ακόμα γελάμε. Είναι από το Eurogroup του 2060!!!

 
 
 

Κεντροαριστεράς κινήσεις

Τα παρακάτω έγραφε ο «Βηματοδότης» …. Γνωστό στέκι στην πλατεία Προσκόπων στο Παγκράτι, όπου συχνά - πυκνά απολαμβάνουν το φαγητό και το ποτό τους αρκετά κυβερνητικά στελέχη, επέλεξε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Αθ. Θεοχαρόπουλος για να συναντηθεί με δημοσιογράφους και να μιλήσει για τις εξελίξεις. Κάποιοι θυμήθηκαν ότι από εκεί έχει περάσει και ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας μαζί με τον Γιάνη Βαρουφάκη, όταν ακόμα ήταν... «asset» για την κυβέρνησή του. Αλλά και έως σήμερα παραμένει στέκι διαφόρων, όπως του Ευ. Τσακαλώτου, της Ολγας Γεροβασίλη, του Δ. Τζανακόπουλου, του Θ. Μιχόπουλου, του «πρώην» Γ. Σακελλαρίδη και άλλων. Ο κ. Θεοχαρόπουλος αναφέρθηκε  στην αναγκαιότητα μιας κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης με πρόσωπα κοινής αποδοχής που θα έχει τη δύναμη να διαπραγματευθεί με καλύτερους όρους και να βγάλει τη χώρα από τα Μνημόνια, ενώ για την Κεντροαριστερά προέκρινε την ανάγκη της ενότητας και όχι του κατακερματισμού δυνάμεων με υπερβάσεις, τόλμη και νέα πρόσωπα.

nnn

Για το ενδεχόμενο να ενταχθεί το ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου στη Δημοκρατική Συμπαράταξη είπε ότι είναι πιο κοντά η πιθανότητα αυτή από άλλες φορές, εξηγώντας στους συνδαιτυμόνες του ότι το Κίνημα του πρώην πρωθυπουργού θα διατηρεί την αυτοτέλεια και την αυτονομία του. Παρών στο τραπέζι ήταν και ο υπεύθυνος Επικοινωνίας της ΔΗΜΑΡ Θ. Μαργαρίτης, ο οποίος θυμήθηκε τον καθοριστικό ρόλο του Κ. Λαλιώτη όταν η συμφωνία μεταξύ ΔΗΜΑΡ και ΠαΣοΚ κινδύνευε να τιναχθεί στον αέρα για το λογότυπο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Χρειάστηκε η παρέμβαση του έμπειρου κ. Λαλιώτη για να λύσει το θέμα μέσα σε δύο ώρες. Ο ίδιος άλλωστε έβλεπε πάντα με καλό μάτι τη σύγκλιση με τους «ανανεωτικούς» του άλλοτε ΚΚΕ εσωτερικού.

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2015 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....