Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

 

 

 

00:01 - 09/11/16

Θετικές εξελίξεις

Δε θα ξεκινήσουμε με τις αμερικανικές εκλογές, αλλά με το πλέον καυτό ζήτημα για τη χώρα μας, αυτό της αξιολόγησης και τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς. Και σε γενικές γραμμές θα λέγαμε ότι οι τελευταίες ειδήσεις είναι θετικές.  Και το λέμε αυτό γιατί μπορεί σχεδόν όλοι να μένουν στη στάση του Β. Σόιμπλε, αλλά αν κανείς προσέξει τις τελευταίες δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων (κυρίως αυτές που έγιναν στα πλαίσια του προχθεσινού Eurogroup), διαπιστώνει αμέσως ότι οι ξένοι γίνονται αφήνουν όλο και μεγαλύτερο παράθυρο για αλλαγή των δημοσιονομικών στόχων από το 2018 και μετά. O Ντάισεμπλουμ, o Μοσκοβισί, αλλά και άλλοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι ουσιαστικά πλέον λένε ανοιχτά ότι ο στόχος του 2017, το 1,75%, είναι εφικτός και από το 2018 και μετά (όταν και υπάρχει ο στόχος του 3,5%) βλέπουμε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτός θα αναθεωρηθεί.   

Είναι χαρακτηριστικό ότι την ανάγκη επανεξέτασης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα που πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα μετά το 2018, όχι όμως τώρα αλλά σε συζήτηση που θα πρέπει να γίνει στο δεύτερο εξάμηνο του 2018, επεσήμανε ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τη λήξη της συνεδρίασης του οργάνου. Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup, "ένα από τα θέματα που θα πρέπει να συζητηθούν το δεύτερο μισό του 2018 είναι και τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, δηλαδή ποια θα πρέπει να είναι και πόσο θα πρέπει να αποκλιμακωθούν σε μεσοπρόθεσμό ορίζοντα".

Και πέραν των δηλώσεων Ντάισεμπλουμ, αυτό που κρατάμε είναι ότι όλο και περισσότεροι ευρωπαίοι αξιωματούχοι εμφανίζονται ικανοποιημένοι με το πώς εξελίσσονται τα πράγματα και αυτό το κρατάμε, αφού όσο και αν ακούγεται περίεργο, αυξάνονται οι πιθανότητες τα πράγματα να εξελιχθούν καλά για τη χώρα μας (στη λογική σε πρώτη φάση να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και τα πράγματα να μην πηγαίνουν χειρότερα)….

 
 

Θετική η αντίδραση από τον ανασχηματισμό

Και ένα πράγμα το έχει κάνει θετική εντύπωση στους ξένους αξιωματούχους είναι ο πρόσφατος ανασχηματισμός. Όχι φυσικά ότι εντυπωσιάστηκαν από το τεράστιο σχήμα ή τα νέα πρόσωπα (και τη μεγάλη τους προϋπηρεσία στο κόμμα και την αριστερά), αλλά κυρίως λόγου του ότι απομακρύνθηκαν από την κυβέρνηση σχεδόν όλοι οι υπουργοί οι οποίοι είχαν προκαλέσει προβλήματα. Και αυτό είναι αλήθεια ότι έχει προκαλέσει χαμόγελα, με την κυβέρνηση Σύριζα να έχει μετατραπεί μέσα σε ένα χρόνο (από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015) στην πλέον μνημονιακή κυβέρνηση από την αρχή της κρίσης ………… Αρκεί να θυμηθεί κανείς για ποιά πράγματα φώναζε ο Σόιμπλε από την αρχή της κρίσης (κυρίως το ασφαλιστικό – φορολογικό), να δει ποιά κυβέρνηση τα έκανε και θα καταλάβει.

 
 
 

«Ο πλανήτης δεν πηγαίνει καλά» …

Τώρα όσον αφορά τις αμερικανικές εκλογές και μεταξύ σοβαρού κα αστείου εμείς μόνο ένα σχόλιο θα κάνουμε. Το γεγονός ότι φθάσαμε να μιλάμε για εκλογές μεταξύ Χίλαρι και Τράμπ αποδεικνύει ότι μάλλον κάτι δεν πηγαίνει καλά στον παραδοσιακό δυτικό κόσμο. Και μόνο ότι φθάσαμε το 2016 οι ΗΠΑ να έχουν υποψήφιο πρόεδρο τον Τράμπ τα λέει όλα για το πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα στον πλανήτη .…. Και να μην ξεχνάμε ότι πριν από μερικούς μήνες ο βρετανικός λαός είχε οδηγηθεί στο BREXIT, καθοδηγούμενος από πολιτικούς όπως ο Φάρατζ και ο Τζόνσον.

 
 
 

Ένα από τα τεράστια προβλήματα της ελληνικής οικονομίας…

Με ενδιαφέρον διαβάσαμε την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ ότι αισθητά μειωμένο κατά 12% ήταν το εμπορικό έλλειμμα στο μήνα Σεπτέμβριο.

Μέχρι εδώ καλά θα πούμε εμείς. Αλλά ας δούμε τους αριθμούς συνολικά στο 9μηνο. Η συνολική αξία των εισαγωγών-αφίξεων ανήλθε στο ποσό των 32.064,3 εκατ. ευρώ έναντι 31.894,5 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα πέρυσι, παρουσιάζοντας αύξηση 0,5% (χωρίς τα πετρελαιοειδή, παρουσίασε αύξηση κατά 2.139,1 εκατ. ευρώ, ή 9,8%).

Η συνολική αξία των εξαγωγών-αποστολών ανήλθε στο ποσό των 18.562,0 εκατ. ευρώ έναντι 19.281,5 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο πέρυσι, παρουσιάζοντας μείωση 3,7% (χωρίς τα πετρελαιοειδή, παρουσίασε αύξηση κατά 131,5 εκατ. ευρώ, ή 1%).

 

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ανήλθε σε 13.502,3 εκατ. ευρώ έναντι 12.613,0 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2015, παρουσιάζοντας αύξηση 7,1% (χωρίς τα πετρελαιοειδή, παρουσίασε αύξηση κατά 2.187,6 εκατ. ευρώ, ή 21,7%).

Και εμείς το μόνο σχόλιο που έχουμε να κάνουμε είναι ότι παρά την όποια βελτίωση το μήνα Σεπτέμβριο, πιστεύουμε ότι με τέτοια εμπορικά ελλείμματα η κατάσταση στην ελληνική οικονομία δύσκολα μπορεί να βελτιωθεί αισθητά κατά τα επόμενα χρόνια. Μπορεί τα πράγματα να πάνε κάπως καλύτερα και να μιλήσουμε για μια σταθεροποίηση της κατάστασης, εντούτοις αν αυτή η χώρα δε μάθει να παράγει, δύσκολα θα έλθουν πραγματικά πολύ καλύτερες ημέρες.  

 
 
 

Οι γελοιότητες του Φίλη

Τα παρακάτω σχολίαζε χθες ο «Βηματοδότης» … Υπάρχουν πιο αξιοπρεπείς τρόποι για να φύγεις από την κυβέρνηση, αλλά ο Νίκος Φίλης επέλεξε τον πιο ηχηρό (αυτόν με τα λίγα λεπτά δημοσιότητας) επιτιθέμενος στους πάντες. Εφτασε στο σημείο να κάνει λόγο για «συμβόλαιο πολιτικού του θανάτου» και πολλά άλλα (που θύμιζαν σίριαλ του αείμνηστου Φώσκολου) κατά την τελετή παράδοσης της καρέκλας του υπουργού Παιδείας στον κ. Γαβρόγλου. Για την καρατόμησή του έφταιξαν οι άλλοι και όχι ο ίδιος, ενώ γνώριζε πολύ καλά ότι τοποθετήθηκε σε αυτή τη θέση με εντολή εξομάλυνσης των σχέσεων Κράτους - Εκκλησίας. Και δεν τα κατάφερε. Εκανε επίδειξη αριστεροσύνης σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση φτάνοντας στο σημείο να υπερηφανευτεί ότι δεν είχε πτυχίο (κοτζάμ υπουργός Παιδείας) αλλά πτυχίο από κομματική δράση. Είπε μάλιστα ότι ορισμένοι πήραν πτυχία με το πορτοφόλι του πατέρα τους, κάνοντας εμμέσως πλην σαφώς επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης. Μικρότητες θα πείτε, αλλά για τον «δεκάρικο» που εξεφώνησε ο κ. Φίλης ήταν σημαντικές. Τόσο που και ο ίδιος... συγκινήθηκε. Και οι άλλοι από κάτω που τον παρακολουθούσαν συγκινήθηκαν κι αυτοί και τον χειροκρότησαν. Ακόμα και ο διάδοχός του κ. Γιαβρόγλου τον χειροκρότησε αποκαλύπτοντας πως έχει διδαχθεί από τον κ. Φίλη το «να ακούει και κυρίως να μην υπακούει». Μόνο που ο μέχρι πρότινος υπουργός Παιδείας ξέχασε τον κ. Τσίπρα, ο οποίος ήταν αυτός που τον απέλυσε από υπουργό, χωρίς βεβαίως να κάνει οποιοδήποτε συμβόλαιο για την απόλυσή του με κανέναν.

 
 
 

Κούγιας για Λαζόπουλο: "Τον αθώωσα από την κόκα και θέλει να με καταστρέψει"

Αν και θέλουμε να αποφεύγουμε τέτοια σχόλια (κουτσομπολιά), δε μπορούμε σήμερα να μην αναφερθούμε στο σχόλιο το οποίο έκανε ο κ. Κούγιας για τον κ. Λαζόπουλο, το γνωστό χειραγωγό της κοινής γνώμης και γνωστού αντιμνημονιακού - πατριώτη.  

«Αθώωσα τον Λαζόπουλο και θέλει να με καταστρέψει», δηλώνει στη «Freddo» ο Αλέξης Κούγιας, ξεσπώντας εναντίον του Λάκη Λαζόπουλου. Ο γνωστός ποινικολόγος αποκαλύπτει πως ήταν η αιτία για να αθωωθεί ο δημοφιλής ηθοποιός όταν είχε εμπλακεί το όνομά του στο σκάνδαλο που είχε ξεσπάσει πριν από χρόνια, όπου είχε ακουστεί πως μαζί με άλλους επωνύμους επέβαινε σε σκάφος ανοιχτά της Μυκόνου μέσα στο οποίο είχαν βρεθεί ναρκωτικά: «Είναι τόσο ανήθικος αυτός ο άνθρωπος, που ξέχασε ότι κάποτε τον βοήθησα.

Εκτελεί συμβόλαιο εις βάρος μου, προσπαθεί με κάθε τρόπο να με γελοιοποιήσει και να με απομυθοποιήσει επαγγελματικά. Ξεχνάει πόσο τον είχα βοηθήσει όταν πιάσανε πριν από χρόνια έξω από τη Μύκονο το σκάφος με την κοκαΐνη.....

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2015 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....