Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

 

 

 

00:01 - 09/12/16

 

Πολιτική λύση

Σχεδόν επίσημο είναι πλέον ότι η κυβέρνηση και ο Α. Τσίπρας θα επιδιώξουν πλέον πολιτική λύση για το ζήτημα που έχει προκύψει με τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για 10 χρόνια μετά το 2018. Για την ακρίβεια τα πλεονάσματα τα οποία ζητάει το Βερολίνο και τα οποία πολλοί ευρωπαίοι αξιωματούχοι (ανάμεσα στους οποίους και ο Ντάισεμπλουμ) και φυσικά το ΔΝΤ παραδέχονται ότι είναι υπερβολικά ….  Προσωπικά και όπως είχαμε γράψει και χθες, κρατάμε τεράστιες επιφυλάξεις αν η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να πετύχει κάτι, με το ζήτημα να είναι εξαιρετικά πιθανό να μείνει ανοιχτό ….. Εμείς απλώς θυμίζουμε ότι στο κείμενο του Eurogroup πουθενά δεν αναφέρεται η φράση πλεόνασμα 3,5% για 10 χρόνια, με το πιθανότερο, επαναλαμβάνουμε, να είναι ότι το ζήτημα  θα μείνει σε εκκρεμότητα για το 2017 ….  Φυσικά σε εκκρεμότητα θα μείνει και η συμμετοχή του ΔΝΤ …..

 
 
 

Μην το κάνουμε πάλι θρίλερ …

Πάντως θα εκφράσουμε την αγωνία μας η ελληνική πλευρά με κάθε τρόπο να αποφύγει να κάνει το όλο ζήτημα ένα νέο θρίλερ. Και το λέμε αυτό γιατί πολύ αρχίζουμε να υποπτευόμαστε ότι στο μυαλό της κυβέρνησης μπορεί να είναι να εμφανίσει τη διαπραγμάτευση ως μια νέα μεγάλη μάχη, φυσικά για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης.  Νομίζουμε ότι αποφυγή ενός νέου κύκλου αβεβαιότητας στην οικονομία είναι πολύ πιο σημαντικό ζήτημα από το να «πουλήσουμε» στον ελληνικό λαό ότι αγωνιζόμαστε, αφού έτσι και αλλιώς κανείς δεν πείθεται πλέον με αυτά.

 
 
 

Εκλογές;

Τώρα (ειδικά μετά τις τελευταίες εξαγγελίες του πρωθυπουργού) στο μεγάλο ερώτημα αν όλες αυτές οι διαφωνίες στη διαπραγμάτευση θα οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές, η άποψη μας παραμένει πως μάλλον όχι. Ότι η κυβέρνηση δε θα πάει τώρα σε εκλογές, ακόμη και αν χρειαστεί να πάρει νέα σκληρά μέτρα αν τελικά φθάσουμε σε αυτό το δίλλημα.

Αλλά αφού ποτέ κανείς δε μπορεί να αποκλείσει τίποτα, θα θέσουμε το ίδιο ερώτημα. Και τι θα γίνει αν η χώρα πάει σε εκλογές; Το σίγουρο είναι ότι η επόμενη κυβέρνηση θα είναι μνημονιακή, με πιθανότητες μάλιστα να είναι ακόμη καλύτερη από αυτή που έχουμε σήμερα.

 
 
 


Ξεκάθαρο το ΔΝΤ …

Σε κάθε περίπτωση πάντως το ΔΝΤ χθες ήταν ξεκάθαρο. Ότι εμείς δε θέλουμε αλλά μέτρα. Θέλουμε μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα και μεγαλύτερη ρύθμιση για το χρέος, το οποίο συνεχίζει να μην θεωρείται βιώσιμο. Και όπως έχουμε ξαναγράψει, τελικά το ΔΝΤ αποδεικνύεται ο καλύτερος σύμμαχος για την Ελλάδα.

 
 
 

Ενέργεια

Και συνεχίζοντας με το ζήτημα των διαπραγματεύσεων …. Να ασχοληθούμε κα με ένα άλλο σημαντικά ζήτημα. Ειδικότερα να κρατήσουμε ότι στα ενεργειακά, το κείμενο του επικαιροποιημένου Μνημονίου αφήνει ανοικτό το σενάριο πώλησης του 100% του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) εντός του 2017, εφόσον το σχέδιο για την απόσχισή του από τη ΔΕΗ δεν καταστεί δυνατό να ολοκληρωθεί έως τον προσεχή Μάρτιο. Και θεωρούμε ότι αυτό είναι ένα ακόμη ζήτημα που θα υπάρξουν σημαντικές αντιδράσεις.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2015 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....