Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

 

 

 

00:01 - 10/10/16

Η Σύνοδος του ΔΝΤ δεν πήγε τόσο άσχημα…

Ξεκινώντας με ένα σύντομο σχόλιο και παρά τις φαινομενικά μεγάλες διαφωνίες των ευρωπαίων με το ΔΝΤ, θα λέγαμε ότι η Σύνοδος του ΔΝΤ δεν εξελίχθηκε τελικά και τόσο άσχημα για την ελληνική πλευρά.

Για την ακρίβεια και για μια σειρά λόγων, θεωρούμε ότι αυτή πήγε σχετικά καλά. Το βασικότερο είναι ότι ξένοι παραδέχονται ότι η χώρα μας βρίσκεται σε αρκετά καλύτερη κατάσταση από το πρόσφατο παρελθόν. Και ότι παρά τις γνωστές καθυστερήσεις από τις ελληνικές κυβερνήσεις, πρέπει αργά ή γρήγορα να λάβουν περαιτέρω μέτρα – αποφάσεις στήριξης της χώρας μας, για να βγει η Ελλάδα οριστικά από την κρίση.

 
 

Eurogroup….

Στο τελευταίο ρεπορτάζ τώρα, εξαιρετικά πιθανή κρίνεται η επίτευξη τελικής συμφωνίας στο σημερινό Eurogroup στο Λουξεμβούργο για την εκταμίευση της δόσης ύψους 2,8δις. Ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως το πρωί της Δευτέρας θα συγκληθεί τελικά η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup (EuroWorking Group) με σκοπό να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα η ίδια πηγή είχε αναφέρει πως το ΕWG θα συγκληθεί μόνο εφόσον οι θεσμοί πιστοποιήσουν πως όλα τα προαπαιτούμενα έχουν ολοκληρωθεί από ελληνικής πλευράς.

Βέβαια την ίδια ώρα υπάρχουν σενάρια ότι μπορεί να μην εγκριθεί το σύνολο της δόσης, αλλά ένα μέρος αυτής, κάτι το οποίο εφόσον συμβεί θα είναι ξεκάθαρη αποτυχία της ελληνικής πλευράς. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει επιτέλους να σταματήσουν να υπάρχουν τέτοιου είδους καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις με τους ξένους ….

 
 

Β΄αξιολόγηση

Και στα πλαίσια των παραπάνω και όσον αφορά την εξαιρετικά σημαντική β’ αξιολόγηση (δεδομένου ότι μετά την ολοκλήρωση της θα αρχίσουν οι συζητήσεις για το χρέος), η ελληνική πλευρά στην τελευταία Σύνοδο του ΔΝΤ εμφανίζεται να διαβεβαίωσε τους πάντες ότι το αργότερο μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου για έχει κλείσει τη  β΄ αξιολόγηση και ότι δε θα υπάρξουν οι γνωστές καθυστερήσεις, κάτι το οποίο προσωπικά πολύ το φοβόμαστε.

Σε κάθε περίπτωση δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε η αισιοδοξία της ελληνικής πλευράς να επιβεβαιωθεί, αφού όπως έχουμε γράψει αρκετές φορές, το γρήγορο κλείσιμο αυτής της αξιολόγησης είναι βασικό συστατικό για να αλλάξει, σε ένα βαθμό έστω, το κλίμα στην ελληνική οικονομία (και κατ΄ επέκταση και στο ελληνικό χρηματιστήριο).

 
 

Ενδιαφέρουσα έρευνα ….

Στα 5,45 δισ. ευρώ υπολογίζεται ο υφεσιακός αντίκτυπος των δημοσιονομικών μέτρων της περιόδου 2016-2018, σύμφωνα με ειδική μελέτη της Eurobank που εξετάζει τις προβλέψεις και τις επιπτώσεις του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού.

Και να κάνουμε και ένα δικό μας σχόλιο. Ότι ένα μεγάλο μέρος αυτών των μέτρων είναι αποτέλεσμα της λογικής της λιτότητας (στα πλαίσια των μνημονίων), αλλά σε μεγάλο βαθμό και αποτέλεσμα της ηλίθιας διαπραγμάτευσης που έγινε τους πρώτους 6 μήνες της κυβέρνησης Σύριζα – ΑΝ.ΕΛ και της ικανότητας του φοβερού κ. Βαρουφάκη, με αποκορύφωμα τα capital controls και το κλείσιμο των τραπεζών.

Επανερχόμενοι στην έκθεση - ανάλυση, όπως υποστηρίζουν οι οικονομολόγοι της Eurobank, η ύφεση που θα προκαλέσουν τα δημοσιονομικά «δεν θεωρείται αμελητέα, δεδομένης της υποτονικής δραστηριότητας που χαρακτηρίζει την ελληνική οικονομία στην τρέχουσα συγκυρία». Ειδικότερα, από τη μελέτη της τράπεζας προκύπτει ότι τα δημοσιονομικά μέτρα θα προκαλέσουν αρνητική επίπτωση στο ΑΕΠ κατά:

• 1,75 δισ. ευρώ (0,7% του ΑΕΠ) το 2016.
• 1,81 δισ. ευρώ (1,6% του ΑΕΠ) το 2017.
• 1,89 δισ. ευρώ (0,7% του ΑΕΠ) το 2018.

Συνολικά, η υφεσιακή επίπτωση των μέτρων ανέρχεται στα 5,45 δισ. ευρώ ή 3% του ΑΕΠ την τριετία 2016-2018. Πάντως, οι αναλυτές της τράπεζας υποστηρίζουν πως ο εκτιμώμενος υφεσιακός αντίκτυπος των νέων μέτρων θα μπορούσε να αντισταθμιστεί από τη συνεχή αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου μέσω της χρηματοδότησης που παρέχεται από το νέο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης της χώρας. Οπως είναι γνωστό, το υφιστάμενο πρόγραμμα προβλέπει συνολικό ποσό χρηματοδότησης ύψους 7 δισ. ευρώ μέχρι τον Ιούνιο 2017 για την εκκαθάριση των εν λόγω οφειλών, ενώ σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, άνω του 1 δισ. ευρώ έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για τον σκοπό αυτό. Πέραν αυτών, η Eurobank λαμβάνοντας υπόψη όλες τις τελευταίες εξελίξεις θεωρεί πως η εκτίμηση του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού για πρωτογενές πλεόνασμα 0,6% του ΑΕΠ το 2016 είναι «απόλυτα ρεαλιστική». Επίσης, ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,8% του ΑΕΠ το 2017 θεωρείται επίσης εφικτός κατά την τράπεζα, υπό την προϋπόθεση σημαντικής ανάκαμψης της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας το επόμενο διάστημα. Αυτό που αμφισβητεί η τράπεζα είναι η επιτευξιμότητα των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2018 και μετά. Δηλαδή, η επίτευξη ετήσιων πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα.

 
 
 

Plan B συνοδεία πιάνου

Τα παρακάτω έγραφε ο Βηματοδότης…..

Το αποκάλυψε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Σε ένα απ' αυτά τα αστειάκια που συνηθίζει να κάνει φέρνοντας συνήθως τον συνομιλητή του σε αμηχανία. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Στον πρώτο όροφο του Μεγάρου Μαξίμου ο Κ. Ζουράρις (φωτογραφία) της Πυρικαύστου Ελλάδος και συνεργαζόμενος με τους ΑΝΕΛ εντοπίζει ένα εντυπωσιακό πιάνο μάρκας Yamaha με ουρά. Ρωτά έναν από τους παρατρεχάμενους του πάρτι που έδωσε ο  Αλ. Τσίπρας στους βουλευτές του αν είναι καλά κουρδισμένο και κάθεται σε ένα σκαμπό και αρχίζει να παίζει. Στην αρχή τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι και του Μίκη Θεοδωράκη. Σε κάποια στιγμή τον πλησιάζει ο Πρωθυπουργός και του λέει: «Πρόσεχε, Ζουράρι, πρέπει να ξέρεις ότι το πιάνο αυτό είναι... κρατικό. Ο τελευταίος που έπαιζε σ' αυτό ήταν ο Βαρουφάκης. Ερχόταν εδώ και μας έπαιζε συχνά διάφορα. Και ξέρεις πώς κατέληξε; Τον διώξαμε». Ο Κ. Ζουράρις τον κοίταζε έκπληκτος και του είπε: «Δηλαδή, τι εννοείς; Από πού θα με διώξεις εμένα;». Ο κ. Τσίπρας δεν έδωσε σημασία, απλώς γέλασε και έφυγε να πει αλλού κανένα ανέκδοτο.

nnn

Με δυο λόγια, βλέπαμε τον Γιάνη Βαρουφάκη να έρχεται εκείνες τις δύσκολες ημέρες με ροκ διάθεση και με τη μεγάλου κυβισμού μηχανή  του στο Μέγαρο Μαξίμου μετά από κάθε Eurogroup, δήθεν για κρίσιμη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, τότε που γίνονταν οι διαπραγματεύσεις, τότε που σχεδίαζαν το περίφημο Plan B και πήγαιναν αντάμα στον πρώτο όροφο, όπου υπήρχε το κρατικό πιάνο και έκαναν τα σχέδιά τους μετά μουσικής; Με συνοδεία πιάνου σχεδίασαν άραγε το δημοψήφισμα, αυτό που το «Οχι» έγινε εν μιά  νυκτί «Ναι»; Το διασκέδαζαν με λίγα λόγια εκείνη την εποχή στο Μαξίμου την ώρα που όχι μόνο η Ευρώπη αγωνιούσε αλλά και ολόκληρος ο ελληνικός λαός.

nnn

Σαν να είχαν προσλάβει πιανίστα στο Μέγαρο Μαξίμου και μάλιστα τζάμπα. Ο κ. Ζουράρις ήρθε προετοιμασμένος, φορώντας - από τις σπάνιες φορές - κοστούμι και υφασματένιο παντελόνι: «Τους έκανα ένα κανονικό μουσικό πρόγραμμα σαν αυτό που έκαναν τα παλιά γαλλικά καμπαρέ, διαρκείας μιάμισης ώρας. Αν έβγαζα δισκάκι και τους έλεγα "δώστε κάτι για τον καλλιτέχνη",  θα τα οικονομούσα. Μ' αυτά θα πλήρωνα τον ΕΝΦΙΑ» έλεγε χαριεντιζόμενος ο πιανίστας-βουλευτής. Αλλά ο κ. Τσίπρας ήθελε να δεξιωθεί τους βουλευτές τους χωρίς να ξοδευτεί. Πλαστικά πιάτα και πλαστικά ποτήρια, λίγα καναπεδάκια, λίγες μπόμπες, λευκό κρασί Domain Economou, αναψυκτικά και εμφιαλωμένο νερό. Και βεβαίως, όπως είπαμε παραπάνω, με τζάμπα πιανίστα. Ετσι άρχισαν τις παραγγελιές. Πρώτη η Ελενα Κουντουρά, η οποία ήθελε να φύγει αλλά δεν την άφηνε ο κ. Ζουράρις και για να την κάνει να μείνει σ' αυτή την ωραία ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ατμόσφαιρα στη βεράντα (απέναντι από το γραφείο του Πρ. Παυλόπουλου) της έπαιξε το τραγούδι «Ασε με να φύγω». Το τραγούδησε και έφυγε. Το «πρόγραμμα» συνεχίστηκε με παραγγελιές αντάρτικων τραγουδιών, από το Γιούπι γιάγια, στ' άρματα στ' άρματα ως το πένθιμο εμβατήριο της Σοβιετικής Ενωσης. Τραγούδησαν οι Μαρία Κόλια, Γιάννης Μουζάλας, Μανώλης Φάμελλος και άλλοι τινές «καλοφωνάρηδες», όπως τους είπαν. Αλλά ας μην ασχοληθώ άλλο με αυτή την κιτς εκδήλωση στο πρωθυπουργικό γραφείο. Με τι άλλωστε να ασχοληθώ; Με τις διαρροές από τα γνωστά παπαγαλάκια ότι συζητήθηκαν δήθεν θέματα των εκλογικών περιφερειών των βουλευτών και για το χρέος, αν είναι βιώσιμο ή όχι; Ή με τα δώρα (πουκάμισα από το «Αttica», μανικετόκουμπα, σοκολατάκια, παξιμάδια και μαντιλάκια) που έφεραν ορισμένες βουλευτίνες; Ή, τέλος, με τον Νίκο Παππά που «έπαιζε» τον οικοδεσπότη; «Καλώς τους, καλώς ορίσατε, περάστε στη βεράντα» τους έλεγε στον πρώτο όροφο του Μαξίμου.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2015 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....