Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

 

 

 

00:01 - 11/11/16

Εργασιακά ….

Με την άποψη μας για ενδεχόμενο καθυστερήσεων στην αξιολόγηση να είναι γνωστή εδώ και καιρό, θα ξεκινήσουμε με θετικές πληροφορίες ότι το σκέλος των 3 θεσμών (εκτός του ΔΝΤ) λένε ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει πρόοδος στα εργασιακά και ότι σύντομα θα κλείσουν τα ανοιχτά ζητήματα. Σύμφωνα πάντα με τα όσα λένε ευρωπαίοι αξιωματούχοι, είναι εφικτό να επανέλθει η δυνατότητα για συλλογικές διαπραγματεύσεις, αλλά με κάποιες σαφείς προβλέψεις για επιχειρησιακές, προκειμένου να προστατευθεί η μεγάλη πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, που είναι μικρές ή μικρομεσαίες.

Βέβαια την ίδια ώρα που υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για τα εργασιακά, ανησυχία υπάρχει για το ζήτημα των κόκκινων δανείων, με πάρα πολλές εκκρεμότητες και χωρίς φως αν μπορούν αυτές οι εκκρεμότητες να κλείσουν σύντομα.

Σε κάθε περίπτωση, εμείς να θυμίσουμε ότι βρισκόμαστε 11/11 και υπάρχει πλήθος ζητημάτων τα οποία πρέπει να κλείσουν μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου (5/12 είναι το Eurogroup). Και επειδή αυτό δε θα συμβεί, η διαπραγμάτευση θα πάει για τέλη Φεβρουαρίου, θυμίζοντας τις δανειακές υποχρεώσεις που έχει η Ελλάδα στις αρχές του Μαρτίου.

 
 

Ελλάδα: Ένα πιθανό μεγάλο όφελος από τον Τράμπ

Μπορεί να ακούγεται κάπως υπερβολικό, αλλά δεν αποκλείεται στο τέλος η εκλογή Τράμπ να αποδειχθεί θετική για τη χώρα μας. Και δεν το λέμε αυτό για τις πληροφορίες που υπάρχουν ότι το επιτελείο του (στο οποίο συμμετέχουν και έλληνες) θέλουν το φυσικό αέριο της ανατολικής Μεσογείου να περάσει με υποθαλάσσιο αγωγό μέσω Ελλάδας και να αποκλειστεί πλήρως η εναλλακτική κατασκευής αγωγού, για το ίδιο φυσικό αέριο, μέσω Τουρκίας.

Αλλά για τις προσδοκίες αντιμετώπισης του μεταναστευτικού προβλήματος. Και το λέμε αυτό γιατί είναι πολύ πιθανό οι εξαιρετικά καλές σχέσεις τις οποίες έχει ο Τράμπ με τον Πούτιν, να οδηγήσουνε σε μια εξομάλυνση της κατάστασης στη Σύρια (ήδη έχουνε γίνει μεγάλα βήματα) και γενικά σε μια ηρεμία στην ευρύτερη περιοχή (επίσης έχουν γίνει κάποια βήματα). Και φυσικά αυτό το ζήτημα είναι τεράστιας σημασίας για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού …. το οποίο είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα για τη χώρα μας.

 
 
 

Αμερικανικές εκλογές

Αξίζει πραγματικά να δει κανείς την ανάλυση των ψήφων στις τελευταίες αμερικανικές εκλογές ……. Και καταλαβαίνει αμέσως γιατί βγήκε ο Τράμπ. Σύμφωνα λοιπόν με την ανάλυση, οι λευκοί ψηφοφόροι, ιδιαίτερα σε αγροτικές ή ημιαστικές ζώνες, ψήφισαν υπέρ του Τραμπ σε ποσοστά ρεκόρ, εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για τη φυγή του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας και την ενίσχυση της μετανάστευσης από χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Οι λευκοί ψηφοφόροι ψήφισαν σε ποσοστό 56% υπέρ του Τραμπ, με 39% να επιλέγει την Κλίντον. Στις αγροτικές περιοχές, το προβάδισμα του Τραμπ ήταν της τάξεως του 27%!!!!

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών ξεπέρασε τη Δημοκρατική αντίπαλό του κατά 31% μεταξύ των λευκών ανδρών χωρίς πανεπιστημιακό πτυχίο, αλλά και με 27% μεταξύ των λευκών γυναικών χωρίς πτυχία. Επίσης και σύμφωνα με εκτιμήσεις, η συνεχής ενασχόληση μερίδας των μέσων ενημέρωσης με το σκάνδαλο των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Χίλαρι Κλίντον της κόστισε ακόμη και την ψήφο των γυναικών, όπως έδειξαν και τα στοιχεία του Reuters, που εμφανίζουν ποσοστό 49% των γυναικών να ψηφίζουν υπέρ της Κλίντον και 47% υπέρ του Τραμπ.

 
 
 

Και μια μεγάλη αλήθεια

Και συνεχίζοντας με τις αμερικανικές εκλογές και την εκλογή του απίστευτου Τράμπ πρέπει να παραδεχθούμε ότι ο Μ. Μουρ ο οποίος είχε προβλέψει την εκλογή Τράμπ, έγραψε χθες μια μεγάλη αλήθεια.

 «Η Χίλαρι Κλίντον κέρδισε στα νούμερα! Κέρδισε τις περισσότερες ψήφους». Η πλειοψηφία των συμπολιτών μας προτίμησε τη Χίλαρι έναντι του Τραμπ. Τέλος. Γεγονός. Αν ξυπνήσατε σήμερα πιστεύοντας πως ζείτε σε μια ξοφλημένη χώρα, κάνετε λάθος. Οι συμπολίτες σας ψήφισαν Χίλαρι, όχι Τραμπ. Ο μόνος λόγος που ο Τραμπ είναι πρόεδρος είναι ένας γελοίος, τρελός, ανεξήγητος θεσμός του 18ου αιώνα που ονομάζεται «Εκλεκτορικό Κολλέγιο». Μέχρι να το αλλάξουμε αυτό θα έχουμε εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα από αυτά που ψηφίζουμε. 

Και η αλήθεια είναι ότι είναι εντυπωσιακό οι περισσότεροι αμερικανοί να έχουν ψηφίσει Χίλαρι και πρόεδρος τελικά να είναι ο Τράμπ. Μετά φωνάζουμε για το δικό μας εκλογικό νόμο !!!!!!

 
 
 

Κορυφαίο

Τον περασμένο Οκτώβριο, ο σκιτσογράφος των Νew York Times Patrick Chappate κατάφερε να δημιουργήσει το πιο αντιπροσωπευτικό ίσως σκίτσο των όσων συνέβαιναν στις ΗΠΑ.

Μετά την επικράτηση του Τραμπ στις προεδρικές των ΗΠΑ, αυτό μοιάζει πιο επίκαιρο από ποτέ. 

 
 
 

Ο Τσίπρας, ο Τραμπ και ο Καμμένος

Τα παρακάτω ενδιαφέροντα έγραψε ο «Βηματοδότης» …. Η ιστορία που θα σας διηγηθώ έχει πρωταγωνιστή τον Π. Καμμένο (φωτογραφία) και τον Ντόναλντ Τραμπ. Κατά έναν παράξενο τρόπο ο υπουργός Αμυνας ήταν ο πλέον φανατικός οπαδός του κ.Τραμπ στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Τον προσκάλεσε να έρθει στη Σούδα, τον προσκάλεσε να έρθει επισήμως στην Ελλάδα, είχε επαφές με τους στενούς συνεργάτες του και γενικά στοιχημάτιζε (που λέει ο λόγος) ότι ο κ. Τραμπ θα είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ. Τότε που οι δημοσκοπήσεις έδειχναν τη Χίλαρι Κλίντον να προηγείται 15 μονάδες. Ολα αυτά τα μετέφερε στον κ. Τσίπρα μια Κυριακή μεσημέρι όταν του έκανε στο σπίτι του το τραπέζι.

nnn

Η υποστήριξη του κ. Καμμένου προς το πρόσωπο του κ. Τραμπ κλιμακώθηκε όταν πήγε στην Τάμπα της Φλόριδας για να παραστεί στις εκδηλώσεις των ομογενών με την ευκαιρία της 25ης Μαρτίου. Εκεί συνάντησε πολλούς ομογενείς, επιχειρηματίες, ακόμα και ψαράδες, που του είπαν, όπως λέει, ότι θα ψηφίσουν...«δαγκωτό» Τραμπ. Από εκείνη την ώρα ο κ. Καμμένος έγινε ένας από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές του λέγοντας μάλιστα σε όλους ότι αυτός θα κερδίσει τις εκλογές. Το θέμα είναι πώς το λέει στον κ. Τσίπρα, τη στιγμή που γνώριζε ότι ο Πρωθυπουργός και όλοι στο Μαξίμου ήταν «κολλημένοι» με τους Κλίντον. Ηταν όμως;

nnn

Από την αρχή της προεκλογικής κούρσας για τις αμερικανικές εκλογές ο κ. Τσίπρας δεν στήριζε τη Χίλαρι Κλίντον, αλλά τον γερουσιαστή Μπέρναρντ (Μπέρνι) Σάντερς. Του πήγαινε, όπως έλεγε, πολιτικά καλύτερα, καμάρωνε επειδή χρησιμοποιούσε την ίδια (αριστερή) φρασεολογία που χρησιμοποιούσε εκείνος. Οταν κ. Σάντερς ηττήθηκε στην κούρσα του χρίσματος των Δημοκρατικών ο κ. Τσίπρας στράφηκε αναγκαστικά προς την κυρία Κλίντον. Αλλωστε ποιος μπορεί να ξεχάσει το ταξίδι που έκανε στη Νέα Υόρκη, με πρόσκληση της Γιάννας Αγγελοπούλου, στην εκδήλωση του Ιδρύματος Κλίντον (ειπώθηκε ότι ήταν για την προσέλκυση επενδυτών) όπου συνέβη το εξής παράδοξο: Ενας πρώην πλανητάρχης και σύζυγος επίδοξης προέδρου των ΗΠΑ, ο Μπιλ Κλίντον, πήρε συνέντευξη από τον Πρωθυπουργό. Δεν έχει σημασία εάν στη συνέντευξη αυτή άλλα τον ρωτούσε ο κ. Κλίντον και άλλα απαντούσε ο κ. Τσίπρας, σημασία έχει ότι ούτε ένας αμερικανός επενδυτής δεν εμφανίστηκε.

nnn

Ο κ. Καμμένος όμως επέμενε ότι πρέπει να ληφθεί υπ' όψιν η δυναμική που έχει ο κ. Τραμπ και η συμπάθεια την οποία τρέφει προς το πρόσωπό του ένας μεγάλος αριθμός ομογενών. Και το σημαντικότερο, να ληφθούν υπ' όψιν οι σχέσεις του κ. Τραμπ με τους Τούρκους και γενικά τους μουσουλμάνους. Ετσι συνέχισε τις προσπάθειες προσέγγισης του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου που οι τότε δημοσκοπήσεις τον είχαν ξεγραμμένο.

Προσκάλεσε στην Ελλάδα έναν από τους συνεργάτες του, τον
George Papadopoulos (σημαντικό σύμβουλο του κ. Τραμπ σε μεσογειακά και ενεργειακά θέματα), του έκανε τραπέζι στον «Δουράμπεη» του Ψυχικού και προσπάθησε να πείσει τον κ. Τσίπρα να τον δεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου. Αλλά αντί να τον δει ο κ. Τσίπρας, τον είδε ο Ν. Παππάς. Το τι συζήτησαν δεν γνωρίζω. Εκείνο που ξέρω είναι ότι ο κ. Papadopoulos ζήτησε να δει και άλλους στην Ελλάδα. Αλλά αντί να δει έλληνες πολιτικούς, του κλείστηκαν ραντεβού από την Ελλάδα με την ισραηλινή και αιγυπτιακή ηγεσία. Ετσι φεύγοντας από τη χώρα μας έκανε δύο ταξίδια, στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο. Και το Μέγαρο Μαξίμου θα πείτε πώς αντέδρασε στην εκλογή Τραμπ;

nnn

Ο λεγόμενος πρωινός καφές (στον οποίο μετέχει όλο το επικοινωνιακό επιτελείο του κ. Τσίπρα, συν τους κ.κ. Φλαμπουράρη, Γεροβασίλη, Βερναρδάκη) θύμιζε τα ξημερώματα της Τετάρτης... Μεγάλη Παρασκευή. Κυριαρχούσε η θλίψη και ο προβληματισμός, κυρίως για το επερχόμενο ταξίδι του Μπαράκ Ομπάμα. Οι προσδοκίες, όπως ειπώθηκε, μπορεί τώρα να περιοριστούν. Προβληματισμός επίσης υπήρξε εάν θα επηρεαστεί το θέμα του χρέους, την ώρα που ο κ. Καμμένος όλο χαρά και καμάρι πόσταρε στα social media τα συγχαρητήριά του προς τον κ. Τραμπ και έπαιρνε τηλέφωνα διαφόρους στην κυβέρνηση λέγοντάς τους ότι «εγώ σας τα έλεγα αλλά εσείς δεν με ακούγατε».

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2015 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....