Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

 

 

 

00:01 - 12/12/16

 

Καλή και δίκαιη λύση  …. Αλλά ….

Ξεκινώντας με το τελευταίο ρεπορτάζ από τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς (από σήμερα ξαναρχίζουν), σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ και δημοσιογραφικές πληροφορίες συμβιβαστική φόρμουλα με πρωτογενή πλεονάσματα 2,5% συν 1% για ανάπτυξη από το 2019 και μετά, σε συνδυασμό με την επέκταση του κόφτη αλλά χωρίς συγκεκριμένα μέτρα, συζητά η ελληνική κυβέρνηση στο νέο γύρο επαφών με τους δανειστές.  Η πρόταση αυτή κατατίθεται με σκοπό να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί λόγω της σκληρής στάσης του ΔΝΤ για μέτρα 4,5 δισ. ευρώ, εφόσον φυσικά περάσει το 3,5% πλεόνασμα που επιθυμεί το Βερολίνο.  Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, η συμβιβαστική αυτή πρόταση της ελληνικής πλευράς παρουσιάστηκε αναλυτικά στο EuroWorking Group από τον Γιώργο Χουλιαράκη. Μάλιστα, η ελληνική πλευρά εμφανίζεται έτοιμη να νομοθετήσει εκ των προτέρων όλες τις δράσεις για το 1% που θα πηγαίνει για την ανάπτυξη.  Τα εναλλακτικά σενάρια προβλέπουν διαφορετικές τιμές για το «αναπτυξιακό» πλεόνασμα ανά έτος, ανάλογα με τις οποίες θα καθοριστεί η διάρκεια του προγράμματος.  

Σχολιάζοντας πάντως αυτές τις πληροφορίες, θα λέγαμε ότι πρόκειται για μια καλή και τίμια λύση, αν και προσωπικά αρχίζουμε να κρατάμε αν οι ξένοι αξιωματούχοι και ειδικά η Γερμανία θα αποδεχθεί αυτήν την πρόταση ..

 
 
 

Αν έχει συμβεί είναι η βλακεία της χρονιάς ….

Προσωπικά δεν πιστεύουμε ότι θα προκύψει πρόβλημα με τις τελευταίες εξαγγελίες του πρωθυπουργού, αφού έτσι και αλλιώς στο σχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο έχει πάρει την έγκριση των θεσμών!!!! αναφέρεται ότι ένα μέρος από το πλεονάζον δημοσιονομικό αποτέλεσμα θα πάει για κοινωνικές παροχές. Αν πάντως δημιουργηθεί πρόβλημα και η κυβέρνηση έχει υποπέσει σε ένα τόσο σοβαρό σφάλμα, εν μέσω της αξιολόγησης, πιστεύουμε ότι θα πρόκειται για τη βλακεία της χρονιάς. Μια βλακεία παρόμοια με τις βλακείες οι οποίες γίνονταν το πρώτο εξάμηνο του 2015 (που μας οδήγησαν εκεί που μας οδήγησαν), εκτός φυσικά αν η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να πάει σε εκλογές, αν και προσωπικά συνεχίζουμε να μην το πιστεύουμε αυτό!!!!

Και εφόσον συμβαίνει κάτι τέτοιο, άντε μετά να πείσεις τους ξένους ότι δεν είσαι πλέον αναξιόπιστος και ότι πρέπει για παράδειγμα να σου μειώσουν τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018.

 
 
 

Μετά τις τελευταίες εξαγγελίες τα μέτρα ψηφίζονται πολύ πιο εύκολα…

Πάντως να πούμε και μια κακία. Ότι μετά και τις τελευταίες εξαγγελίες του Α. Τσίπρα για την 13η σύνταξη, είναι σίγουρο ότι οι βουλευτές των Σύριζα – ΑΝ.ΕΛ θα είναι πολύ πιο εύκολο να ψηφίσουν τα οποιαδήποτε νέα μέτρα, στα πλαίσια της τελευταίες διαπραγμάτευσης. Και να μην αποκλείει κανείς ότι αυτός μπορεί να ήταν ο κυριότερος λόγος που ο Α. Τσίπρας να προχώρησε σε αυτές τις εξαγγελίες σε αυτή τη χρονική στιγμή.

Και στα πλαίσια των παραπάνω και αν προσωπικά πιστεύουμε ότι η διαπραγμάτευση θα κρατήσει μέχρι περίπου τα τέλη Ιανουαρίου (πιθανόν Φεβρουάριο), μην ξαφνιαστούμε αν μέσα στις γιορτές  ή τις πρώτες ημέρες του 2017 δούμε να έρχονται στη βουλή τίποτα νέα μέτρα, όπως για παράδειγμα τη μείωση του αφορολόγητου, για την οποία όλοι πλέον πιέζουν.

 
 
 

Τα χρήματα θα έπρεπε να δοθούν αλλού

Τώρα όσον αφορά το “target group” στο οποίο δόθηκε το «κοινωνικό μέρισμα» προσωπικά πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση έχει υποπέσει σε σφάλμα. Όχι γιατί οι χαμηλό – συνταξιούχοι δεν έχουν ανάγκη αυτά τα χρήματα. Αλλά γιατί υπάρχει ο τεράστιος αριθμός των μακροχρόνιων ανέργων οι οποίοι εδώ και αρκετά χρόνια δε λαμβάνουν κάνουν επίδομα. Για την ακρίβεια, το τελευταίο επίδομα που έλαβαν οι περισσότεροι από αυτούς ήταν επί κυβέρνηση Σαμαρά, όταν το 2014 μοιράστηκαν περίπου 500εκ ευρώ, στα πλαίσια ενός παρόμοιου κοινωνικού μερίσματος. Και βάζοντας κάτω τους αριθμούς (δηλαδή τα 750εκ ευρώ), εμείς καταλήξαμε ότι η κυβέρνηση με τη χρήση οικονομικών κριτηρίων  (το οικογενειακό εισόδημα και το ύψος της ακίνητης περιουσίας) για τους συνταξιούχους και τους μακροχρόνιους ανέργους (ένα αριθμός περίπου 500.000 ανέργων μετά τη χρήση των κριτηρίων), η κυβέρνηση θα μπορούσε να μοιράσει το ποσό των περίπου 750εκ ευρώ και στις δύο κατηγορίες πολιτών, δίνοντας ένα ποσό κατά μέσο όρο 350εκ ευρώ σε περίπου 2,1εκ πολίτες.

Και να μην ξεχνάμε κάτι. Ότι βάζοντας ως κριτήριο μόνο το ύψος της σύνταξης, ανάμεσα στους συνταξιούχους που πήραν την στήριξη υπάρχουν αρκετοί οι οποίοι μπορεί να εισπράττουν μικρή σύνταξη, αλλά έχουν περιουσία που ξεπερνάει ακόμη και το 1εκ ευρώ (προσωπικά ξέρουμε τέτοια περίπτωση  - χωρίς φυσικά αυτή να είναι η πλειοψηφία των συνταξιούχων).  Και την ίδια ώρα που συμβαίνει αυτό κάποιοι μακροχρόνιοι άνεργοι δεν έχουν να φάνε, ξεχασμένοι σχεδόν τελείως από την πολιτεία.

 
 
 

Άλλη μια πρόβλεψη

Και μέσα στο Σαββατοκύριακο είχαμε άλλη μια πρόβλεψη από τον κ. Λεβέντη, ο οποίος είπε με τι γνωστό χαρακτηριστικό του τρόπο: «Θα προκηρυχθούν εκλογές πριν τελειώσει ο χρόνος». Χωρίς φυσικά κανείς να αποκλείει τίποτα, εμείς απλώς θυμίζουμε ότι ο κ. Λεβέντης επί της ουσίας κάνει την ίδια πρόβλεψη από τον περασμένο Φεβρουάριο. Και φυσικά κάποια στιγμή θα γίνουν εκλογές, αλλά οι συνεχείς προβλέψεις του κ. Λεβέντη κάθε μήνα ότι πηγαίνουμε σε εκλογές, αρχίζουν πλέον να αποκτούν διαστάσεις φαρσοκωμωδίας.

 
 
 

Κρεβατομουρμούρα για τις αποκρατικοποιήσεις

Τα παρακάτω έγραψε ο «Βηματοδότης» …. «Ο Χριστόφορος δεν κοιμάται καλά τα βράδια». Αυτό μου μετέφερε με μια δόση αγωνίας συνάδελφος του βουλευτή Β' Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορου Παπαδόπουλου, ανοίγοντάς μου συζήτηση στο καφενείο της Βουλής. Οταν τον ρώτησα «Γιατί δεν κοιμάται καλά;», μου ανταπάντησε εις διπλούν... «Κρεβατομουρμούρα, κρεβατομουρμούρα». Αν και δεν έδειξα διάθεση να μάθω λεπτομέρειες, ο καλοθελητής συριζαίος συνέχισε την εξιστόρηση αποκαλύπτοντας πως ο Χριστόφορος καθημερινά γίνεται αποδέκτης των παραπόνων της συζύγου του Ολγας Χαρίτου, η οποία είναι από τον Σεπτέμβριο μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, του γνωστού Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων. «Και γιατί γκρινιάζει;» ρώτησα αφελώς. «Η Ολγα θέλει ο Χριστόφορος να κολλήσει στον Τσακαλώτο για το θέμα των αμοιβών του Εποπτικού Συμβουλίου» μου απάντησε και πρόσθεσε: «Εχουν περάσει τρεις μήνες που συνεδριάζουν στο Υπερταμείο και ακόμη είναι απλήρωτοι. Εάν δεν υπογράψει τις σχετικές αποφάσεις ο Ευκλείδης, δεν βλέπω να σταματά η κρεβατομουρμούρα...».Ετσι, εάν ο υπουργός Οικονομικών δεν φιλοτιμηθεί να διευκολύνει την κυρία Χαρίτου - που είναι προσωπική φίλη του Αλέξη Τσίπρα - βλέπω τον αγαπητό Χριστόφορο να κυκλοφορεί με μαύρες σακούλες στα μάτια...

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2015 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....