Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

 

 

00:01 - 13/09/16

Διαπραγμάτευση

Ξεκινώντας με το ρεπορτάζ και με φόντο τη χθεσινή επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, το πρόγραμμα προβλέπει ο έλεγχος να διαρκέσει έως την ερχόμενη Κυριακή - Δευτέρα. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, εάν δεν υπάρξουν προβλήματα, οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών θα συντάξουν την «έκθεση συμμόρφωσης» προκειμένου να εκταμιευθούν τα χρήματα της δόσης. Ωστόσο μετά την ολοκλήρωση αυτού του γύρου διαπραγματεύσεων οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ θα παραμείνουν στην Αθήνα και μετά τις 19 Σεπτεμβρίου προκειμένου να ξεκινήσουν την επισκόπηση της Ελληνικής Οικονομίας ώστε να συντάξουν στη συνέχεια την έκθεση βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους.

Στόχος της Κυβέρνησης είναι έως το τέλος Σεπτεμβρίου να έχει ολοκληρώσει και τις 15 προαπαιτούμενες δράσεις ώστε να εκταμιευθεί η δόση, αλλά κυρίως ώστε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να ταξιδέψει στη σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον η οποία θα διεξαχθεί από τις 7 έως τις 9 Οκτωβρίου, χωρίς να υπάρχουν εκκρεμότητες από την πρώτη αξιολόγηση.

Μια μέρα μετά τη σύνοδο του ΔΝΤ στις 10 Οκτωβρίου θα συνεδριάσει το Eurogroup όπου εκεί η Ελληνική κυβέρνηση θα περιμένει να μάθει την ημερομηνία επιστροφής των ελεγκτών στην Αθήνα για την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης.

 
 

Οι ξένοι είναι αισιόδοξοι

Μπορεί επικοινωνιακά με τους ξένους επενδυτές η ελληνική κυβέρνηση να τα έχει πάει άσχημα (αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι εδώ και μήνες και παρά τη συμφωνία του Μαΐου, δεν έχουμε καταφέρει να πάρουμε ούτε μια μικρή αναβάθμιση, η έστω αλλαγή του outlook – υπάρχει μεγάλη έλλειψη εμπιστοσύνης στην ελληνική πλευρά και την ελληνική κυβέρνηση), εντούτοις και με φόντο τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, δε μπορούμε να μην αναφερθούμε στην αισιοδοξία που υπάρχει σε αρκετούς ευρωπαίους αξιωματούχους.  Όχι ότι ασπάζονται την αισιοδοξία του πρωθυπουργού μας για γρήγορη επίλυση του ζητήματος του χρέους … Αλλά όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις εμφανίζονται αρκετά αισιόδοξοι, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας και ότι τα ανοιχτά ζητήματα θα κλείσουν. Μάλιστα το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι εμφανίζονται αισιόδοξοι όχι μόνο για τα τρέχον προαπαιτούμενα, αλλά και τη β΄ αξιολόγηση η οποία προσωπικά και λόγω και τις ύπαρξης των εργασιακών που περιλαμβάνει, εμείς συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι θα καθυστερήσει για αρκετό καιρό  και ότι θα πιάσουμε και το 2017 ….  Ασχέτως πάντως του τι πιστεύουμε εμείς, αρκετοί ευρωπαίοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι τα πράγματα μπορεί και να εξελιχθούν καλύτερα.

 
 

Πώς πήγε η δεύτερη δόση στην εφορία;

Και στα της οικονομίας, εφόσον υπάρξει, θα περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον μια ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ για το πώς πήγε η πληρωμή της δεύτερης δόσης στην εφορία (στα τέλη Αυγούστου). Και αυτό για να δούμε συγκριτικά με τα τέλη Ιουλίου και την πρώτη δόση το πώς εξελίσσεται το ζήτημα των ληξιπροθέσμων. Βέβαια όπως έχουμε ξαναγράψει πιο σημαντική δόση είναι αυτή στα τέλη Σεπτεμβρίου, όπου υπάρχει και η δόση του ΕΝΦΙΑ, μαζί με την 3η δόση στην εφορία.  

 
 

Λεβέντης

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Λεβέντης, θα πάει λέει στις ΗΠΑ για να πιέσει για το Κυπριακό και το όνομα των Σκοπίων !!!! Τώρα το τι μπορεί να καταφέρει ο κ. Λεβέντης δεν το σχολιάζουμε … το αφήνουμε σε εσάς ….. Εμείς απλώς θυμίζουμε ότι από την αρχή έχουμε προειδοποιήσει για την πολιτική σοβαρότητα του κ. Λεβέντη. Και κάτι άλλο …. Θα επαναλάβουμε και σήμερα ότι ο κ. Λεβέντης δεν έχει καταλάβει κάτι εξαιρετικά σοβαρό. Ότι μετά το πολιτικό του φλερτ με το Σύριζα, η είσοδος του στη βουλή (στις επόμενες εκλογές) είναι αρκετά αμφίβολή. Και δε νομίζουμε ότι το έχει καταλάβει αυτό ο κ. Λεβέντης, ο οποίος θεωρεί ότι όχι μόνο θα μπει στην επόμενη βουλή, αλλά και ότι το ποσοστό του θα αυξηθεί σε πάνω από 5% (όπως λέει ο ίδιος).  

 
 

Κυπριακό:

Πολύ ενδιαφέροντα για το ζήτημα του κυπριακού (αυτό το ζήτημα να μην το ξεχνάμε καθόλου) ήταν και τα όσα έγραψε ο Μιχάλης Ιγνατίου σε άρθρο του. Ειδικότερα, ο γνωστός δημοσιογράφος (με πολύ καλή γνώση του ζητήματος) αναφέρει τα ακόλουθα:

Φοβάμαι τη «λύση» στο Κυπριακό

Εντελώς ξαφνικά κι ενώ η απογοήτευση κυριαρχούσε στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας, η αισιοδοξία για τη διευθέτηση του Κυπριακού βρίσκεται στο ζενίθ. Τον... ρυθμό έδωσε και πάλι ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, που δείχνει να παίζει ντέφι και να... χορεύει ο Πρόεδρος της Κύπρου. Και για να μην υπάρξει παρεξήγηση, εννοώ ότι αναγγέλλει τις εξελίξεις και εκ μέρους του Νίκου Αναστασιάδη. Ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση στη Νέα Υόρκη με τη συμμετοχή και του γενικού γραμματέα Μπαν Κι Μουν, και αυτή θα γίνει στην έδρα του ΟΗΕ, στις 26 Σεπτεμβρίου. Ανακοίνωσε επίσης τη σύγκληση πενταμερούς συναντήσεως εκτός Κύπρου με τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία) και φοβάμαι ότι θα συμβεί τον άλλο μήνα.

Χρησιμοποιώ τη λέξη φοβάμαι επί τούτω, όχι μόνο επειδή η Ελλάδα θα αναγνωρίσει το ψευδοκράτος των Κατεχομένων, αφού θα παρακαθίσει ως «ισότιμος εταίρος» στο τραπέζι της τελικής διαπραγμάτευσης, αλλά επειδή η πενταμερής θα κλείσει το Κυπριακό και μέσω της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας η Κύπρος θα τεθεί υπό την απόλυτη επιρροή της Τουρκίας.

Υπό το πρίσμα αυτό, η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον κ. Αναστασιάδη προκαλεί ανησυχία. Ο σημερινός Πρόεδρος της Κύπρου και τα πιο σημαντικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξαν το φιλοτουρκικό και ρατσιστικό Σχέδιο Ανάν. Εχασαν ταπεινωτικά στο δημοψήφισμα του 2004 και από τότε το φέρουν βαρέως. Είναι άπειρες οι επιθέσεις που δεχθήκαμε και από τις δύο πλευρές, αρκετές εκ των οποίων ήταν και βρώμικες. Φοβάμαι ότι ξεκινά το ενδιαφέρον τους για το Κυπριακό με την επιδίωξη «να πάρουν το αίμα τους πίσω». Εάν η παραπάνω υπόθεση είναι ορθή, τότε η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται ενώπιον μίας δυσάρεστης κατάστασης.

Είναι γνωστό ότι ο πρωθυπουργός δέχεται πιέσεις από τους συντρόφους του ΑΚΕΛ για να υποστηρίξει τη λύση της διζωνικής. Γνωρίζουμε ότι τον συμβουλεύουν και οι δυτικοί φίλοι του να διευθετήσει το πρόβλημα της Κύπρου. Εν μέσω κρίσης πρέπει να αρνηθεί... Πρέπει, επιτέλους, να βάλει και το «όχι» στο λεξιλόγιό του... Αλλά να μην είναι το «όχι» όπως αυτό του περυσινού δημοψηφίσματος για το ευρώ, που έγινε «ναι»...

§  Στη γ.σ. του ΟΗΕ ο Ν. Κοτζιάς μάλλον θα αναμειχθεί σε... ανατολίτικο παζάρι με τον Τούρκο ομόλογό του. Απαιτείται προσοχή.

§  Επέστρεψε ένας διαφορετικός άνθρωπος από την Αγκυρα ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Από τη Σουηδία τηλεφώνησε στον Ν. Αναστασιάδη και του είπε να «τελειώσει» το Κυπριακό μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Μέγα λάθος.

 
 
 

Φήμες για τηλεοπτική συμμαχία Κοντομηνά, Μελισσανίδη, Καλογρίτσα

Τέλος, τα παρακάτω έγραφαν χθες τα Παραπολιτικά …

Βρισκόμαστε στο κατώφλι του επόμενου σταδίου του διαγωνισμού για τη χορήγηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, που οδηγήθηκε στα ήδη γνωστά αποτελέσματα: Δύο κανάλια (ΣΚΑΪ, ΑΝΤ1) σε λειτουργία περιλαμβάνονται στους προς αδειοδότηση τηλεοπτικούς σταθμούς. Και δύο νέα εταιρικά σχήματα (συμφερόντων Μαρινάκη και Καλογρίτσα) θα λάβουν τις άλλες δύο τηλεοπτικές άδειες. Το επόμενο βήμα θα είναι ο έλεγχος του «πόθεν έσχες» για τους τέσσερις νέους καναλάρχες. Δηλαδή, θα πρέπει να αποδείξουν και να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων που θα διαθέσουν και θα καταβάλλουν για την απόκτηση των αδειών. Την ίδια στιγμή, δίνουν και παίρνουν οι πληροφορίες για μελλοντικές συνεργασίες των νέων καναλαρχών. Οι πρόσφατες συναντήσεις Κοντομηνά - Καλογρίτσα φαίνεται ότι δηλώνουν αυτό ακριβώς: Διερεύνηση των πιθανοτήτων συνεργασίας μεταξύ τους, με σκοπό να αξιοποιηθεί ο Alpha. Ο Δ. Κοντομηνάς αποτελεί την ιδανική λύση στο οικονομικό και υλικοτεχνικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πλευρά Καλογρίτσα. Αλλωστε, ο ισχυρός άνδρας του Alpha φημίζεται για την ευκολία που τον διακρίνει στο να «κλείνει» επιχειρηματικά deals, συγκεντρώνοντας κεφάλαια για την υλοποίηση επικερδών επενδύσεων, τα οποία σήμερα είναι διαθέσιμα υπό μορφή ρευστού. Μια τέτοια περίπτωση «διαθέσιμου» ρευστού είναι και αυτή του γνωστού από τον ΟΠΑΠ Δημήτρη Μελισσανίδη, ο οποίος προσφάτως βρέθηκε με ρευστότητα 100 εκατ. ευρώ περίπου, πουλώντας ξαφνικά στην εταιρεία του, Aegean Maritime Ρetroleum Νetwork, το ποσοστό (22%) που ο ίδιος κατείχε σε αυτήν, κατόπιν έγκρισης μιας ανεξάρτητης επιτροπής του Διοικητικού Συμβουλίου της Αegean Μarine. Δηλαδή ο Δ. Μελισσανίδης βρέθηκε, λίγες ημέρες πριν από τη διενέργεια του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, με «νομότυπη» ρευστότητα 100 εκατ. ευρώ περίπου. Τι δεν είναι κατανοητό; Αδεια υπάρχει: Καλογρίτσας. Τεχνική υποδομή υπάρχει: Alpha - Κοντομηνάς. Ρευστότητα υπάρχει: Μελισσανίδης. Μπορεί να γίνει ένα τέτοιο deal που θα ικανοποιούσε και τους τρεις επιχειρηματίες, στο πλαίσιο της τέταρτης τηλεοπτικής άδειας που διεκδικεί ο κ. Ι. Β. Καλογρίτσας;

Στον κόσμο των επιχειρήσεων, όλα είναι πιθανά. Αλλωστε, έχουν περάσει τρία χρόνια από τότε που ο Δ.Κοντομηνάς κατηγόρησε τον Μελισσανίδη μέσω του Alpha για τη σχέση διαπλοκής Μελισσανίδη με την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου για την αγορά του ΟΠΑΠ (λόγω ιδιαίτερου ενδιαφέροντος του Ομίλου Κοντομηνά για τα VLTs). Σήμερα τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου είναι παρελθόν, όπως και η πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα, που αναγκάστηκε να φέρει το 3ο Μνημόνιο. Ο Δημήτρης Κοντομηνάς, που διαθέτει ένα υγιές οικονομικά κανάλι, κινδυνεύει να μείνει (όπως στην περίπτωση του ΟΠΑΠ) για άλλη μία φορά «εκτός νυμφώνος» και να απολέσει εξολοκλήρου και τα κεφάλαια που έχει επενδύσει στον Alpha. Για την πλευρά Μελισσανίδη, η περίπτωση είναι εξαιρετική: Συμμετοχή στο νέο, περιορισμένο τηλεοπτικό τοπίο με εμφανή δυνατότητα επηρεασμού της κοινής γνώμης. Συνεργασία με «συνομιλητή» (Χ. Καλογρίτσας) του Μεγάρου Μαξίμου. Κλείσιμο παλαιών εκκρεμοτήτων (ΟΠΑΠ) και συνέχεια του Μονοπωλίου Τζόγου στην Ελλάδα. Το ερώτημα είναι: Αν πραγματοποιηθεί το ανωτέρω, πιθανό, σενάριο, ποια θα είναι η στάση της κυβέρνησης; Θα νομιμοποιήσει την είσοδο μη «διαφανών» επιχειρηματιών στο νέο τηλεοπτικό σκηνικό, επαναλαμβάνοντας τα λάθη προηγούμενων κυβερνήσεων, που μόνο τη διαπλοκή δεν εξαφάνισαν, αλλά τουναντίον την εξέθρεψαν κιόλας; Θα επιτρέψει να «κρυφτούν» πίσω από νομιμοφανή σχήματα φορείς παράνομων δραστηριοτήτων;

Επανειλημμένα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αλλά και στελέχη της κυβέρνησής του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας τον περασμένο Σεπτέμβριο αναφέρθηκαν εντατικά στον πόλεμο που θα κήρυτταν, έστω και καθυστερημένα, στη διαπλοκή. Από τότε μέχρι σήμερα λέχθηκαν πολλά για στρατηγικές, σχέδια και πόλεμο κατά της διαπλοκής, φαίνεται όμως ότι τίποτε δεν είναι τόσο εύκολο να γίνει όσο όταν λέγεται και ειδικά σε περιπτώσεις σκανδάλων που έχουν τη «βούλα» της προηγούμενης διακυβέρνησης της χώρας από το «δίδυμο» Σαμαρά-Βενιζέλου, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την πώληση του ΟΠΑΠ στο επενδυτικό σχήμα EMMA DELTA - Μελισσανίδη εκτός της προβλεπόμενης διαδικασίας, λόγω των γνωστών προβλημάτων του Δ. Μελισσανίδη με τη Δικαιοσύνη. Ηδη ο πρώτος από τους υπόλοιπους τρεις διεκδικητές των τηλεοπτικών αδειών (εταιρεία ALTER EGO του επιχειρηματία Μαρινάκη) το δήλωσε ξεκάθαρα: Διαφάνεια και έλεγχος των χρημάτων για τις τηλεοπτικές άδειες μέχρι το τελευταίο ευρώ!

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2015 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....