Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

 

 

 

00:01 - 13/10/16

Το αποκλείουμε …. Αλλά δεν είναι καταστροφή …

Σύμφωνα με τα τελευταία ρεπορτάζ, σε τέσσερις άξονες κινούνται οι 33 δράσεις που καλείται να υλοποιήσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του δεύτερου ελέγχου του προγράμματος. Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, πρόκειται για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, για την ολοκλήρωση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, τις αποκρατικοποιήσεις και τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος. Στόχος της Αθήνας είναι η όλη διαπραγμάτευση (αξιολόγηση, χρέος και ρόλος Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου) να σπάσει σε δύο φάσεις χρονικά και σε κάθε περίπτωση να έχει κλείσει πριν από τα τέλη του έτους.

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, η πρώτη περίοδος είναι από τις 18 Οκτωβρίου που θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις με τους επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα έως τις 7 Νοεμβρίου που συνεδριάζει το Eurogroup. Στο διάστημα αυτών των τριών εβδομάδων η κυβέρνηση θέλει να κλείσει τα μέτωπα της δεύτερης αξιολόγησης. Εφόσον επιτευχθεί αυτός ο –φιλόδοξος– στόχος ακολουθεί ένας μήνας ώστε να διαμορφωθεί το πλαίσιο των μέτρων για το χρέος και να καθοριστεί ο ρόλος του ΔΝΤ. Στις 5 Δεκεμβρίου συνεδριάζει το τελευταίο για φέτος προγραμματισμένο Eurogroup και ιδανικά η Αθήνα θα ήθελε να έχουν κλείσει όλα τα ζητήματα έως τότε.

Προσωπικά επαναλαμβάνουμε ότι θεωρούμε πραγματικά πολύ δύσκολο να κλείσει τόσο γρήγορα αυτή η αξιολόγηση. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η β΄ αξιολόγηση θα κρατήσει αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα πιάσει το Α΄τρίμηνο του 2017, χωρίς να αποκλείουμε να κρατήσει ακόμη περισσότερο (μέχρι αρχές καλοκαιριού). Βέβαια θα πρέπει να διευκρινίσουμε κάτι. Ότι ασχέτως αν συμβεί αυτό δε θεωρούμε ότι θα είναι καταστροφή, αφού ταμειακά η χώρα αντέχει άνετα μέχρι τις αρχές του δεύτερου τριμήνου του 2016. Φυσικά όσο και πιο γρήγορα κλείσει αυτή η αξιολόγηση, τόσο το καλύτερο, αλλά και πάλι οι νέες καθυστερήσεις δε θα είναι καταστροφή.

 
 

Χρέος

Πάντως στην τελευταία της ανάλυση η Fitch είπε μια μεγάλη αλήθεια. Ότι η ύπαρξη της ρύθμισης του χρέους είναι το καλύτερο “καρότο” για να δουλέψει η ελληνική κυβέρνηση και να κλείσει τη β΄ αξιολόγηση. Και μπορεί όλοι να ξέρουνε ότι μέχρι το 2018 συνολική λύση αποκλείεται να υπάρξει, αλλά και μόνο η συζήτηση και η υιοθέτηση κάποιων βραχυπρόθεσμων μέτρων είναι σημαντική. Και σε κάθε περίπτωση δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης δρομολογεί μια σειρά εξελίξεων πέραν του χρέους (ποσοτική χαλάρωση, χαλάρωση capital controls κτλ ….) ….. Αυτός λοιπόν είναι και ο λόγος που κάποιοι πιστεύουν ότι θα κάνει την κυβέρνηση να δουλέψει και μπορεί να μην έχουν άδικο.

 
 

Για να μη γίνει καμία παρεξήγηση …

Και να διευκρινίσουμε κάτι για να μην γίνει καμία παρεξήγηση. Το ότι αρκετές φορές εμφανιζόμαστε κάπως συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι κάτι μπορεί να βγει και τα πράγματα να πάνε κάπως ελαφρώς καλύτερα τα πράγματα στη χώρα δεν έχει σε καμία περίπτωση να κάνει μια προσπάθεια αβάντας της κυβέρνησης. Απλά αυτό βλέπουμε, αυτό λέμε …..

Αν μας ρωτήσετε ποιά είναι η συνολικά μας άποψη για την κυβέρνηση, θα σας απαντήσουμε ότι θεωρούμε την κυβέρνηση Σύριζα – ΑΝ.ΕΛ ως τη χειρότερη στη σύγχρονη ιστορία της χώρας. Και αυτό γιατί η ζημία που έγινε στη χώρα το Α΄ εξάμηνο της διακυβέρνησης είναι τεράστια … Και για να ξεπλυθεί αυτή η ζημία, η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει πάρα πολλά σωστά πράγματα… Ας τα κάνει και εδώ είμαστε εμείς να γράψουμε θετικά λόγια …..

 
 

Σχετικά με το Βαρουφάκη

Και στον πρωτεργάτη τώρα του πρώτου καταστροφικού εξαμήνου της κυβέρνηση Σύριζα – ΑΝ.ΕΛ, τον κ. Βαρουφάκη, ειλικρινά δεν καταλαβαίνουμε γιατί έχει προκαλέσει τέτοια η συζήτηση η αποκάλυψη του κ. Στουρνάρα ότι ο κ. Βαρουφάκης πήγαινε και έλεγε στους ξένους «ότι είμαι ΥΠΟΙΚ μιας χρεοκοπημένης χώρας».

Συγνώμη αυτό είναι που μας πείραξε από τον κ. Βαρουφάκη; Εδώ ο κ. Βαρουφάκης πήγαινε σε όλα τα Eurogroup με τα πουκάμισα έξω και χωρίς οικονομικά στοιχεία (αυτό είναι το πιο σημαντικό) και γέλαγε όλη η Ευρώπη ….. Ο κ. Βαρουφάκης κόντεψε να οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρώ …. Και όλα τα γνωστά …..… και ασχολούμαστε με το αν ο κ. Βαρουφάκης έλεγε αν είναι ΥΠΟΙΚ μιας χρεοκοπημένης χώρας …

 
 
 

MME

Το είχαμε γράψει πριν από ημέρες και θα το γράψουμε και πάλι σήμερα. Ότι ασχέτως αν κανείς συμπαθεί αυτήν την κυβέρνηση ή όχι, πρέπει να προσπαθεί να καλύπτει τα γεγονότα με κάποια αντικειμενικότητα. Παρακολουθώντας καθημερινά τα ΜΜΕ, διαπιστώνουμε μια τρομοκρατία χωρίς προηγούμενο. Διαβάζουμε και ακούμε καθημερινά πράγματα που δεν υπάρχουν. Και προσοχή! Αυτό δε συμβαίνει μόνο με την τωρινή κυβέρνηση Σύριζα. Συνέβαινε και με την κυβέρνηση Σαμαρά και γενικά όλες τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2015 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....