Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

 

 

 

00:01 - 13/12/16

 

Πολιτική λύση;

Και όπως είχε διαφανεί και είχαμε γράψει την προηγούμενη εβδομάδα και τελικά επιβεβαιώνεται, στην πολιτική λύση στρέφεται πλέον η κυβέρνηση, με τον Α. Τσίπρα να έχει στα τέλη της εβδομάδας συνάντηση με την Α. Μέρκελ και γενικά να υπάρχει σειρά συναντήσεων με ευρωπαίους αξιωματούχους. Αν και σίγουρα κάθε περίοδος είναι διαφορετική, εντούτοις θα επαναλάβουμε και σήμερα η εμπειρία έχει δείξει ότι πολύ δύσκολα η ελληνική πλευρά θα επιτύχει κάτι …….. Όλα δείχνουν ότι για ακόμη μια φορά η Α. Μέρκελ, αλλά και άλλοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα παραπέμψουν στους θεσμούς, αφήνοντας στα κρύα του λουτρού την ελληνική πλευρά και τον Α. Τσίπρα (φυσικά πέραν του οικονομικού ζητήματος, υπάρχει και το Κυπριακό και το Μεταναστευτικό). Και η αλήθεια είναι ότι η όλη ιστορία θυμίζει σε μεγάλο βαθμό την επίσκεψη Σαμαρά στη Γερμανία, το Σεπτέμβριο του 2014, όταν ο γερμανός πρεσβευτής είχε ειδοποιήσει την τότε ελληνική κυβέρνηση να μην πάει στο Βερολίνο. Φυσικά όπως γράψαμε κάθε περίοδος είναι διαφορετική.

 
 
 

Μην ξεχνάμε ότι και οι σύμμαχοι είναι πλέον ελάχιστοι

Και μπορεί να μην βρισκόμαστε στην εποχή της μεγάλης σύγκρουσης, όπως συνέβη το πρώτο εξάμηνο του 2015, ωστόσο θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και κάτι πολύ βασικό. Ότι δύο από τους σημαντικότερους συμμάχους της ελληνικής κυβέρνησης και του Α. Τσίπρα είναι παρελθόν. Αναφερόμαστε αφενός στον Ρέντζι ο οποίος πλέον δεν υπάρχει, αφετέρου στον Φ. Ολάντ ο οποίος διανύσει τις τελευταίες του ημέρες, αφού όπως έχει ανακοινώσει δε θα είναι καν υποψήφιος στις επόμενες εκλογές. Και ανάμεσα σε άλλα, δεν υπάρχει πλέον και ο Μ. Ομπάμα ο οποίος αν και δεν κατάφερε τίποτα, σίγουρα οι πιέσεις του όλα αυτά τα χρόνια είχαν τη δική τους σημασία.

 
 
 

Μην τα ξεχνάμε αυτά

Και μπορεί όλοι να μιλάμε για τα πιθανά μέτρα που ζητάει το ΔΝΤ και η Γερμανία για το 2019 – 2020, αλλά να μην ξεχνάμε ότι νέα μέτρα φέρνει και ο προϋπολογισμός του 2017. Και δεν πιστεύουμε ότι πλέον υπάρχουν άλλα περιθώρια για περαιτέρω περικοπές, αύξηση της φορολογίας κτλ…

Για την ιστορία, στον προϋπολογισμό του 2017 προβλέπονται επιπλέον φόροι ύψους 2,4 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 1,5 δις ευρώ θα προέλθουν από άμεσους φόρους, κυρίως ως αποτέλεσμα της μείωσης του αφορολόγητου για μισθωτούς και συνταξιούχους στα 8636 ευρώ από τα 9505 που ήταν μέχρι και το Μάιο, την ενοποίηση της φορολογικής κλίμακας για μισθωτούς συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες και την θέσπιση κλιμακωτής εισφοράς αλληλεγγύης. Τα υπόλοιπα 900 εκ ευρώ θα προέλθουν από έμμεσους φόρους. Τα επιπλέον έσοδα αναμένονται από την εφαρμογή του βασικούς συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24% για δώδεκα μήνες την θέσπιση ΕΦΚ στον καφέ τα υγρά για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα , την σταθερή τηλεφωνία την συνδρομητική τηλεόραση Θα αυξηθούν επίσης οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα καύσιμα τα προϊόντα καπνού.

 
 
 

Και πάλι στο επίκεντρο το σενάριο το ΔΝΤ να μείνει στο πρόγραμμα με ρόλο συμβούλου..

Πάντως καθησυχαστικοί για την πορεία των διαπραγματεύσεων εμφανίζονται τις τελευταίες ώρες ευρωπαίοι αξιωματούχοι και δεν αναφερόμαστε μόνο στην ανώνυμη πηγή η οποία μίλησε στο ΑΜΠΕ, αλλά και άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους, οι οποίοι αν και παραδέχονται ότι υπάρχουν μεγάλες διαφωνίες με το ΔΝΤ, λένε ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή και η αξιολόγηση θα κλείσει.  Πάντως λαμβάνοντας κανείς υπόψη όλα τα δεδομένα, διαπιστώνει ότι αναβιώνει ένα γνωστό σενάριο ….. Το ΔΝΤ σε αυτή τη φάση να μείνει στο πρόγραμμα με το ρόλο συμβούλου, με μεγάλες πιθανότητες σε β΄ χρόνο και το 2017 – 2018 το ταμείο να αποχωρήσει από το πρόγραμμα, παρά τα όσα θεωρητικά τώρα λέει το Βερολίνο (μην ξεχνάμε ότι το 2017 υπάρχουν εκλογές στη Γερμανία).

 
 
 

Και γιατί εκπλήσσονται όλοι;

Τώρα δεν καταλαβαίνουμε γιατί κάποιοι ξαφνιάζονται με το ξαφνικό φλερτ του Σύριζα με τη Χρυσή Αυγή. Δεν έχουμε καταλάβει όλοι ότι ζούμε στην εποχή του παραλογισμού. Μήπως δεν είναι παραλογισμός ότι φθάσαμε σε κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου. Ότι ο κ. Καμμένος πήγε στο συνέδριο του Σύριζα και προσφώνησε τους ψηφοφόρους του Σύριζα συντρόφους !!! Την εποχή της τρέλας ζούμε και επομένος όλα φαίνονται φυσιολογικά…

 
 
 

Ο μποναμάς και ο φόβος Τσίπρα

Τα παρακάτω έγραψε ο «Βηματοδότης» …. πολλούς είναι αλήθεια αιφνιδίασε ο Πρωθυπουργός με τον χριστουγεννιάτικο μποναμά στα υπερήφανα γηρατειά, για να θυμηθούμε τη ρήση του «Λευκού Πελέ», όπως ονόμαζαν στη Χαριλάου Τρικούπη τον Ανδρέα Παπανδρέου στα χρόνια της μεγάλης δόξας του. Και ακόμα περισσότεροι έμειναν με την απορία γιατί το έκανε.

·         Από αγάπη στον λαό;

·         Για ψηφοθηρικούς λόγους;

·         Επειδή θέλει να πάει σε εκλογές;

·         Για να κατευνάσει τους ανησυχούντες βουλευτές του, οι οποίοι βρίσκονταν υπό πίεση από τους ψηφοφόρους τους το τελευταίο διάστημα;..

nnn

Απευθύνθηκα για να ξεδιαλύνω το ερώτημα σε τουλάχιστον τρεις κυβερνητικούς παράγοντες που κινούνται στην αυλή του Πρωθυπουργού και σας μεταφέρω τι μου είπαν...

nnn

Και οι τρεις διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι ο Πρωθυπουργός δεν το έκανε γιατί θέλει να πάει σε εκλογές. Μάλιστα με διαβεβαίωσαν ότι η επιθυμία του είναι να πάει όσο το δυνατόν πιο πίσω τις εκλογές και εάν τα καταφέρει να τις προκηρύξει τον Μάιο του 2019. Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο συμφωνούν είναι ότι δεν το έκανε για ψηφοθηρικούς λόγους. Μάλιστα είς εξ αυτών μού είπε ότι τον κ. Τσίπρα δεν τον ενδιέφερε τόσο να κερδίσει πρόσκαιρα μερικές ψήφους συνταξιούχων στην παρούσα περίοδο. Εκείνο ίσως που τον ανησυχούσε περισσότερο ήταν μήπως υπάρξει ο λεγόμενος «ξαφνικός θάνατος» για την κυβέρνησή του, δηλαδή βρεθούν τέσσερις βουλευτές που να μην ψηφίσουν νομοσχέδια. Αυτός ο φόβος πάντοτε υπέβοσκε στο Μέγαρο Μαξίμου, όσο κι αν άφηναν να διαρρεύσει ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι συμπαγής. Αλλωστε, όπως θα δούμε παρακάτω, οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού πυροδότησαν εμφύλιο πόλεμο στο υπουργείο Οικονομικών...

nnn

Πώς όμως θα αντιδρούσαν οι δανειστές, τους οποίους αιφνιδίασε; Κατά τους τρεις αυτούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού ο κ. Τσίπρας σκέφθηκε τις παροχές στα τέλη Νοεμβρίου, όταν οι διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση είχαν βαλτώσει. Και περίμενε την κατάλληλη ευκαιρία για να τις κάνει πράξη. Του ήρθε, όπως μου είπαν, στη συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον αξιωματούχο της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, αλλά και με την επικοινωνία που είχε την περασμένη Δευτέρα με τον Μάριο Ντράγκι. Κατά το Μαξίμου ο κ. Ντράγκι τού «έκλεισε το μάτι» να προχωρήσει, αφού η ποσοτική χαλάρωση, όπως ο κ. Τσίπρας κατάλαβε, θα ήταν προ των θυρών. Οπως όμως γνωρίζω από στελέχη που παρευρίσκονταν στη συνάντηση Τσίπρα - Κερέ, ο αξιωματούχος της ΕΚΤ ούτε τον ενθάρρυνε ούτε του έκλεισε το μάτι. Μάλιστα λένε χαρακτηριστικά ότι μπορεί να του έκλεισε το μάτι ο Μοσκοβισί, ο οποίος έχει ένα... τικ, και ο κ. Τσίπρας το εξέλαβε ως... «ΟK». Οσον αφορά την αντίδραση των Ευρωπαίων ο Πρωθυπουργός την υπολόγισε «χαλαρή», με εξαίρεση αυτή των Γερμανών και κυρίως του κ. Σόιμπλε που θα ήταν κάπως σκληρότερη.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2015 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....