Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

 

 

 

00:01 - 14/10/16

Ανασχηματισμός μέσα στις επόμενες 3 εβδομάδες;

Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες και κυρίως τις επίσημες διαρροές από το εσωτερικού του Μεγάρου Μαξίμου,  θέμα ημερών είναι πλέον ο ανασχηματισμός, με εκτιμήσεις ότι το αργότερο μέσα στις επόμενες 3 εβδομάδες θα έχουν γίνει οι ανακοινώσεις. Εμείς πάντως, όπως έχουμε γράψει αρκετές φορές, μέχρι να ακούσουμε τις επίσημες ανακοινώσεις θα συνεχίσουμε να κρατάμε τις επιφυλάξεις μας για το ακριβές χρονοδιάγραμμα του περιβόητους αυτού ανασχηματισμού.

Στα πλαίσια λοιπόν αυτών των πληροφοριών, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι πληροφορίες ότι ρόλο κλειδί που θα έχει στο νέο σχήμα ο κ. Νίκος Χριστοδουλάκης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Χριστοδουλάκης θα αναλάβει επικεφαλής της ομάδας για το χρέος.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι την Τετάρτη ο κ. Χριστοδουλάκης προειδοποίησε ότι τυχόν συμφωνία για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, θα σημαίνει νέο μνημόνιο. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι μία τέτοια συμφωνία με εμπλοκή του Ταμείου είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συνοδεύεται από νέο βαρύτατο μνημόνιο, με ακόμη πιο δυσβάσταχτα μέτρα. Το ΔΝΤ δεν μετέχει σε αναδιαρθρώσεις χρέους χωρίς βαρύτατο πρόγραμμα αναπροσαρμογής, υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλάκης σε υποεπιτροπή της Βουλής για το χρέος, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να ξεκαθαριστούν και τώρα επακριβώς οι όροι που θέτει για τη συμμετοχή του σε μία συμφωνία για το χρέος.

Σε κάθε περίπτωση, εμείς θα επαναλάβουμε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό όταν θα γίνει ο ανασχηματισμός, να μην είναι μια από τα ίδια, με απλές αλλαγές προσώπων αλλά και να περιλαμβάνει ουσιαστικές αλλαγές, με τη συμμετοχή τεχνοκρατών.

 
 

Αυτά τα πράγματα είναι περίεργα …

Αν μας ρωτήσατε ποιά είναι η άποψη μας για τον κ. Τσακαλώτο, θα σας απαντήσουμε αρκετά θετική. Μαζί και με τα άλλα στελέχη του ΥΠΟΙΚ, θα λέγαμε ότι είναι ίσως το σοβαρότερα στελέχη της κυβέρνησης.

Υπάρχουν όμως μερικά πράγματα που είναι περίεργα (για να μην πούμε κάτι πιο βαρύ). Δεν είναι δυνατόν ο κ. Τσακαλώτος να είναι υπουργός οικονομικών της χώρας, να διαπραγματεύεται με τους ξένους, να υπογράφει ως ΥΠΟΙΚ αυτά που υπογράφει (κατά την άποψη μας, για τα περισσότερα τουλάχιστον, καλά κάνει) και την ίδια ώρα ως επικεφαλής της «κίνησης των 53» να λέει ότι αν συνεχιστούν οι εκβιασμοί των ξένων να πούμε όχι …… και να πάμε σε εκλογές …

Τα δύο πράγματα είναι τελείως αντιφατικά και δε δείχνουν σοβαρότητα ….. Δε γίνεται αν είναι και υπουργός οικονομικών και να υπογράφει και το άλλο κείμενο …..

 
 

Αν και πολύ νωρίς ανησυχητικό αυτό ….

Όπως ανακοινώθηκε χθες, σε 7.446.222 άτομα ανήλθαν οι τουρίστες που επισκέφθηκαν τη χώρα το α΄ εξάμηνο εφέτος, αριθμός που είναι μειωμένος κατά 119.475 άτομα ή 1,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Εικόνα, πάντως, που αντιστράφηκε στη συνέχεια σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπλεκομένων στον τουρισμό. Πέραν όμως των αφίξεων (που πάμε για μια σταθεροποιητική χρονιά), όλα δείχνουν ότι ολόκληρη τη φετινή χρονιά, μειωμένες κατά περίπου 7 με 10% θα είναι οι συνολικές εισπράξεις.

Βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί ότι γενικά το 2016 ήταν μια αρκετά άσχημη χρονιά για τον τουρισμό σε ολόκληρη την Ευρώπη και μάλιστα η Ελλάδα ήταν από τις χώρες που διασώθηκαν.

Βέβαια κάπου εδώ αρχίζουν τα ανησυχητικά για τη βαριά βιομηχανία της χώρας μας. Και ποια είναι αυτά; Ότι αν και πολύ νωρίς, υπάρχουν πολύ αρνητικές προβλέψεις για την παγκόσμια πορεία του τουρισμού για το 2017. Υπάρχουν διεθνείς αναλύσεις στις οποίες προβλέπεται σημαντική μείωση του τουρισμού, για ολόκληρη την Ευρώπη, για το 2017. Επαναλαμβάνουμε πάντως ότι είναι αρκετά νωρίς.

 
 
 

 

Περιουσιολόγιο

Κάποιος χθες παρατήρησε κάτι αρκετά εύστοχο. Ότι όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις έπεσαν με το που πλησίαζε η ώρα εφαρμογής του περιουσιολογίου, το οποίο για ευνόητους λόγους δε θέλει μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού και πάνω από όλα η «Ελίτ» της χώρας.

Και κάποιος …. Δεδομένου ότι πλησιάζει και πάλι η ώρα της εφαρμογής του εν λόγω μέτρου (Νοέμβριος – Δεκέμβριο), αναρωτιόταν. Λέτε να έχουμε και πάλι τα ίδια, με πτώση της κυβέρνησης Σύριζα.

Και κακά τα ψέματα, από κάτι τέτοια φαίνεται ότι αυτή η χώρα επί της ουσίας δε θέλει να αλλάξει. Ότι δε θέλει να βγει από την κρίση και ότι ουσιαστικά κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας.  Το περιουσιολόγιο είναι από τα πρώτα μέτρα που θα έπρεπε να γίνουν, από την πρώτη ημέρα του ξεσπάσματος της κρίσης. Πέρασαν 6 χρόνια και συνεχίζουμε να κοροϊδευόμαστε. Και όσο δεν αλλάζουμε πραγματικά τόσο η κρίση θα συνεχίζεται …

 
 
 

Κλίντον – Τσίπρας

Και δε μπορούμε να μη σχολιάσουμε τις χθεσινές πληροφορίες του Wikileaks. Ειδικότερα, τον Μπιλ Κλίντον επιστράτευσε στις κρίσιμες στιγμές του καλοκαιριού του 2015 ο Λευκός Οίκος, για να πείσει τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να έρθει σε συμφωνία με τους πιστωτές.

Όπως προκύπτει από τα emails που διέρρευσαν από τα Wikileaks, ο Λευκός Οίκος ρώτησε τους συνεργάτες του πρώην Αμερικανού προέδρου εάν ο Μπιλ Κλίντον έχει κάποια «άνεση» με τον Αλέξη Τσίπρα, ώστε «να τον πάρει τηλέφωνο και να τον συμβουλεύσει να κλείσει συμφωνία».

Στο email, που εστάλη σε βοηθό των Κλίντον στις 10 Ιουλίου του 2015, ο συνεργάτης του ζεύγους Τζον Ποντέστα γράφει: «Ο Λευκός Οίκος με ρώτησε εάν ο WJC (εννοεί τον Μπιλ Κλίντον) έχει κάποια σχέση με τον πρωθυπουργό Τσίπρα, ώστε να τον πάρει και να τον συμβουλεύσει να κλείσει συμφωνία. Μπορείς να τον ρωτήσεις εάν αυτό είναι πιθανό; Εάν ναι, μπορώ να του μιλήσω όταν κατέβω από το τρένο και να του εξηγήσω το σκεπτικό τους και τι ελπίζουν να επιτύχουν. Ευχαριστώ».

Ο Ποντέστα λαμβάνει θετική απάντηση. «Λέει ναι, αλλά θα χρειαστεί πολύ περισσότερες πληροφορίες από ό,τι έχει τώρα. Η άμεση ερώτησή του είναι – πιέζουμε επίσης και τη Μέρκελ;».

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2015 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....