Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

 

 

 

00:01 - 15/11/16

Ομπάμα

Και φυσικά θα ξεκινήσουμε με την επίσκεψη Ομπάμα στη χώρα μας, όπου ομολογουμένως είναι μια σημαντική εξέλιξη ότι αρχίζει την ευρωπαϊκή του περιοδεία από τη χώρα μας και μάλιστα θα μείνει και ένα βράδυ (αμέσως μετά πάει στη Γερμανία). Βλέποντας κανείς το πρόγραμμα του Μ. Ομπάμα διαπιστώνει ότι δεν προβλέπεται η επίσκεψη σε αρκετές χώρες της Ε.Ε., κάτι το οποίο δίνει μια επιπρόσθετη σημασία στην επίσκεψη που κάνει στη χώρα μας (ως πρώτο σταθμό μάλιστα). Φυσικά θα επαναλάβουμε ότι μέχρι εδώ όλα καλά, αφού συνεχίζουμε να αποκλείουμε από αυτό το ταξίδι να προκύψει το οποιοδήποτε θετικό για το ζήτημα του χρέους, ειδικά 1,5 μόλις μήνα πριν την αποχώρηση του Μ. Ομπάμα από τον Λευκό Οίκο. Και η αλήθεια είναι μια. Ότι πλέον σημασία δεν έχει τι πιστεύει ο Ομπάμα, αλλά ο Τράμπ…..

 
 

Αφορολόγητο

Και όσον αφορά το αφορολόγητο, δεν ξέρουμε τι λέει η κυβέρνηση, προσωπικά θεωρούμε σχεδόν βέβαιο πως πάμε για μείωση, πιθανόν και μεγάλη. Όπως είχαμε γράψει και πριν από μερικές εβδομάδες, όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση δε θα μπορέσει να αρνηθεί το αίτημα των δανειστών και ειδικά του ΔΝΤ, λόγω κυρίως του μεγάλου αριθμού των εργαζομένων – συνταξιούχων που δηλώνουν ποσά χαμηλότερα του σημερινού ορίου.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις πάμε για μια μείωση τουλάχιστον στα 5 με 6χιλιάδες ευρώ (χωρίς να αποκλείεται να πάει ακόμη χαμηλότερα – με μικρότερο φορολογικό συντελεστή). Και τι σημαίνει αυτό. Από 400 ως 600 ευρώ μεγαλύτερη επιβάρυνση για την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων – συντάξεων.   

 
 
 

ΔΝΤ

Αν και από την πρώτη στιγμή πιστεύαμε ότι το ΔΝΤ δε θα μπει στο πρόγραμμα αλλά θα παραμείνει σε αυτό με ρόλο συμβούλου (ακόμη δεν το αποκλείουμε να συμβεί αυτό), οι τελευταίες πληροφορίες επιβεβαιώνουν το δημοσίευμα του Spiegel, σύμφωνα με το οποίο το ταμείο θα συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα με ποσό λιγότερο των 10δις ευρώ.

Σύμφωνα με τις εν λόγω πηγές η πιθανή χρηματοδοτική στήριξη του ΔΝΤ προς την Ελλάδα θα είναι μικρότερη από τα 12 με 16 δισ. ευρώ που είχαν συζητηθεί το 2015. Να σημειωθεί ότι το δημοσίευμα του Der Spiegel ανέφερε πως η απροθυμία της Γερμανίας στο να διευκολύνει την Ελλάδα στο ζήτημα του χρέους είναι ένας από τους λόγους που καθυστερεί για τον Ιανουάριο του 2017 η απόφαση εμπλοκής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

 

Το δημοσίευμα τονίζει πως τα χαμηλά επιτόκια, το αυξημένο ΑΕΠ και τα αυξημένα φορολογικά έσοδα θα είναι οι παράμετροι που θα βοηθήσουν την Ελλάδα να σηκώσει το βάρος του χρέους της.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες παρά τις αντιφατικές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το σχέδιο για τον συμβιβασμό Ευρωζώνης, Ελλάδος και ΔΝΤ είναι έτοιμο. Αυτό περιλαμβάνει :

 

-Συμφωνία επί της αρχής στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου για τη δεύτερη αξιολόγηση με ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων τον Ιανουάριο και εκταμίευση των δόσεων.

-Έκθεση βιωσιμότητας χρέους από το ΔΝΤ η οποία θα λαμβάνει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που ετοιμάζει ο ESM και μια πιο σαφή διατύπωση για τις μεσοπρόθεσμες ενέργειες.

-Μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2% ή στο 2,5% του ΑΕΠ μετά το 2018, ώστε ΕΕ και ΔΝΤ να μοιράσουν τη μεταξύ τους απόσταση ανάμεσα στον στόχο 3,5%.

-Είσοδο του ΔΝΤ στο πρόγραμμα του ESM με χρηματοδότηση περίπου 6 δισ. ευρώ.

Με τον τρόπο αυτό το ΔΝΤ θα εισέλθει στο ελληνικό πρόγραμμα με ένα χαμηλό ποσό και θα μπορεί να διατηρεί την πίεση για μελλοντική παρέμβαση στο χρέος μετά το 2018.

 
 
 

ESM Χρέος

Και σε συνάρτηση με τα παραπάνω, γενναία βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους και επαρκή περιγραφή των μεσοπρόθεσμων που θα εφαρμοστούν μετά το 2018 επεξεργάζεται ο ESM, στην προσπάθεια να αρθούν οι ενστάσεις του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και να συμμετάσχει με κάποιον τρόπο στο πρόγραμμα. Παράλληλα αυτές οι αποφάσεις θα  επιτρέψουν την ΕΚΤ να περιλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Κι αυτό, χωρίς να προκαλέσει την αντίδραση του Βερολίνου, που ήδη κινείται σε προεκλογικούς ρυθμούς.

Βέβαια σύμφωνα με τα όσα διαρρέονται και σχετικές δημοσιογραφικές πληροφορίες, αν δεν έχουν ξεκαθαρίσει όλα έως τις αρχές του 2017, τότε είναι ορατό το ενδεχόμενο οι όποιες αποφάσεις να παραπεμφθούν για μετά την ολοκλήρωση των εκλογών στις ευρωπαϊκές χώρες, αν και προσωπικά πιστεύουμε ότι επιτρέπονται μερικές καθυστερήσεις μερικών μηνών (περίπου 2-3).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο ESM έχει λάβει εντολή να προσδιορίσει με ακρίβεια τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, καθώς και να ποσοτικοποιήσει τις επιπτώσεις τους. Το σχέδιό του πρέπει να παρουσιαστεί στη συνεδρίαση του Euroworking Group της 28ης Νοεμβρίου, που θα συγκληθεί για να προετοιμάσει το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ESM επεξεργάζεται σχέδιο που προβλέπει μία «γενναία» ρύθμιση με αιχμή τη σταθεροποίηση των επιτοκίων σε σημαντικό μέρος των δανείων που έχει διαθέσει στην Ελλάδα.

 
 
 

Το ακούσαμε και αυτό

Και επειδή στις εποχές μας έχουμε τεράστια ανάγκη το γέλιο, θα λέγαμε ότι ποτέ κανείς δε μπορεί να πει ότι τα έχει ακούσει όλα.

Πώς αλλιώς να σχολιάσουμε την «είδηση» ότι πρόσκληση από το νέο πλανητάρχη Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει πως έχει λάβει η Έφη Θώδη προκειμένου να του τραγουδήσει στο Λευκό Οίκο το «Μπήκαν τα Γίδια στο Μαντρί», σύμφωνα με τα όσα είπε η ίδια η Θώδη μιλώντας στη σοβαρή εκπομπή της Αννίτας Πάνια στο «Ε»!

Όπως ανέφερε η τεράστια καλλιτέχνης, το βράδυ των εκλογών της τηλεφώνησε ο μάνατζέρ της από τη Νέα Υόρκη !!!!!!! και της είπε ότι εκείνο το βράδυ ένας από τους συμβούλους του Ντόναλντ Τραμπ (ο οποίος -όπως είπε- είναι φίλος του μάνατζέρ της) έβαλε στο κινητό το τραγούδι της Έφης Θώδη «Μπήκαν τα Γίδια στο Μαντρί». Το τραγούδι άρεσε τόσο πολύ στον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, που ζήτησε από τους συνεργάτες του να φέρουν την Έφη Θώδη στις ΗΠΑ για να του το τραγουδήσει! Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με την τραγουδίστρια, ο Τραμπ ζήτησε να του μεταφράσουν τους στίχους του τραγουδιού στα Αγγλικά και του άρεσε πάρα πολύ.

Η Έφη Θώδη πρόσθεσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ την έχει προσκαλέσει προσωπικά στον Λευκό Οίκο και αποκάλυψε ότι σκέφτεται μήπως αργότερα κάνει μία εκτέλεση του τραγουδιού και στην αγγλική γλώσσα!

Τι άλλο θα ακούσουμε σε αυτή τη χώρα;

 
 
 

Η χαλάρωση έρχεται

Σύμφωνα με το «Βηματοδότη» …  περαιτέρω χαλάρωση στα capital controls αναμένεται το επόμενο διάστημα. Οπως μαθαίνω, ο κεντρικός τραπεζίτης Ι. Στουρνάρας έχει πάρει το «πράσινο φως» από την ΕΚΤ και πρόκειται να εισηγηθεί, αυτή την εβδομάδα στον Ευ. Τσακαλώτο την άρση ορισμένων περιορισμών που αφορούν κυρίως επιχειρηματικές πράξεις.

nnn

Οσον αφορά τις αναλήψεις μετρητών, δεν προβλέπεται κάποια αλλαγή στην παρούσα φάση αλλά ούτε και στο άμεσο μέλλον. Οπως λέει ο κεντρικός τραπεζίτης, η οριστική άρση θα γίνει σταδιακά. Πότε όμως δεν είναι σε θέση να το προσδιορίσει.

nnn

Και τι σημαίνει αυτό; Οτι κάθε φορά που θα βελτιώνεται η ρευστότητα η Τράπεζα της Ελλάδος και το υπουργείο Οικονομικών θα προσπαθούν να κάνουν και ένα βήμα προς την πλήρη άρση των περιορισμών. Οταν λέει «βελτίωση της ρευστότητας», εννοεί ανάμεσα στα άλλα και την επιστροφή όλων αυτών των χρημάτων που κυκλοφορούν εκτός τραπέζης. Καταλαβαίνετε τώρα πόσο αργεί.

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2015 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....