Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

 

 

 

00:01 - 15/12/16

 

Η ηλιθιότητα της χρονιάς ..

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις και τα προβλήματα που φαίνεται να έχουν προκαλέσει στις σχέσεις με τους θεσμούς οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για το έκτακτο επίδομα στους συνταξιούχους (καθώς και η εξαγγελία για το ΦΠΑ), εμείς θα επαναλάβουμε αυτό το οποίο είχαμε γράψει. Ότι αν η κυβέρνηση έχει κάνει (και όπως όλα δείχνουν αυτό έχει συμβεί) μια τέτοια κίνηση χωρίς την έγκριση των δανειστών, θα πρόκειται για τη βλακεία της χρονιάς.  Μια βλακεία που θα θυμίζει τις βλακείες τις οποίες είχε κάνει η κυβέρνηση το πρώτο εξάμηνο του 2015, όταν και οδηγηθήκαμε κοντά στη χρεοκοπία, το GREXIT και φυσικά υιοθετήθηκαν τα γνωστά μας capital controls.  Και όχι τίποτα άλλο. Αυτή τη φορά δεν έχουμε τον κ. Βαρουφάκη, αν και τελικά φαίνεται ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι ο κ. Τσίπρας.

Εμείς δεν είχαμε κανένα πρόβλημα τον τελευταίο καιρό να εμφανιστούμε ακόμα και αισιόδοξοι για την πορεία των πραγμάτων και ήμασταν εξαιρετικά προσεκτικοί στους χαρακτηρισμούς μας για την κυβέρνηση και τον κ. Τσίπρα. Αλλά η κυβέρνηση Σύριζα – ΑΝ.ΕΛ αποδεικνύεται ότι έχει την ικανότητα από τη μια ημέρα στην άλλη, να τινάξει τη χώρα στον αέρα.

Υπάρχει ακόμη χρόνος και ευχόμαστε στο τέλος να βρεθεί η χρυσή τομή … αλλά οι κίνδυνοι αυξάνονται και πάλι, με όλο και μεγαλύτερη ευθύνη της ελληνικής πλευράς (ευθύνη φυσικά έχουν και οι θεσμοί).

 
 
 

Αυτά είναι κινήσεις «μικρών» - κακών πολιτικών

Και να σχολιάσουμε και την κίνηση του Α. Τσίπρα να ζητήσει ονομαστική σύνταξη για την 13η σύνταξη και το ΦΠΑ στα νησιά. Ότι είναι μια απαράδεκτη κίνηση. Αυτές οι πονηρές πολιτικές κινήσεις την ώρα που η χώρα βρίσκεται κοντά στην άκρη μιας νέας κρίσης, είναι απαράδεκτες. Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί απλώς να κερδίσει τις εντυπώσεις, παγιδεύοντας θεωρητικά την αντιπολίτευση στο να ψηφίσει ναι .. την ίδια ώρα που η κατάσταση κινδυνεύει να ξεφύγει και πάλι εκτός ελέγχου.

 
 
 

Η οικονομία δεν αντέχει …

Και στα πλαίσια των παραπάνω, εμείς θα το επαναλάβουμε και σήμερα. Η ελληνική οικονομία σε καμία περίπτωση δεν αντέχει ένα νέο κύκλο αβεβαιότητας. Και μας ανησυχεί ότι η κυβέρνηση έχει τη χρονική ικανότητα (δεν υπάρχουν άμεσα δανειακές υποχρεώσεις) να τραβήξει τις διαπραγματεύσεις αρκετό καιρό, οδηγώντας σε ακόμη μεγαλύτερες περιπέτειες την ελληνική οικονομία.

 
 
 

Δε μας κολλάνε …

Θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς. Ότι το τελευταίο σκηνικό έντασης δε μας κολλάει. Δε μας κολλάει έτσι όπως εξελίσσεται, πιστεύοντας μάλιστα ότι υπάρχουν τεράστιες διαφορές ανάμεσα στο σήμερα και στα όσα συνέβαιναν το 2015, όταν έγιναν όσα έγιναν. Τώρα η κυβέρνηση είναι μια εντελώς μνημονιακή κυβέρνηση και δε μπορούμε να καταλάβουμε γιατί ξαφνικά έχουν ανέβει έτσι οι τόνοι.  

Δε θέλουμε να ασπαστούμε διάφορες θεωρίες συνομωσίας, εντούτοις επαναλαμβάνουμε ότι τα όσα συμβαίνουν δεν μας κολλάνε ….. και σίγουρα θα περιμένουμε με τεράστιο ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.

 
 
 

Αυτή η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη να φύγει ….

«Νομίζετε ίσως ότι δεν απειλούμαστε τώρα ως χώρα, μόνο κάποια νησιά μας ζητάει ο Ερντογάν. Και να χάσουμε μερικά νησιά δεν πειράζει. Τα νησιά θα τα ξαναπαίρνουμε πάντοτε. Τη γλώσσα έχει σημασία να μη μας πάρουν» …. Αυτά τα απίστευτα δήλωσε ένα στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης. Μάλιστα ένα στέλεχος του υπουργείου παιδείας.  Ο κ. Ζουράρις!!!

Και όσο και αν η κυβέρνηση προσπάθησε να μαζέψει αυτές τις δηλώσεις*, νομίζουμε ότι είναι ίσως η πρώτη φορά που μέλος μιας ελληνικής κυβέρνησης δηλώνει κάτι τέτοιο. Νομίζουμε ότι αυτή η κυβέρνηση γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη.

*Ο υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου σχολίασε το θέμα, προχωρώντας σε διευκρινιστικές δηλώσεις. «Αυτό που είπε ο υφυπουργός δεν αφορούσε τα ελληνικά νησιά, αλλά τα ελληνικά πράγματα γενικά» είπε ο κ. Γαβρόγλου)

 
 
 

Ενας πρώην... μπούλης

Τα παρακάτω έγραψε ο «Βηματοδότης» ….

Σας είχα προειδοποιήσει ότι με τα αστειάκια του ο Αλ. Τσίπρας μπορεί να προκαλέσει αμηχανία στους συνομιλητές του. Δεν τα κόβει όμως. Αυτή τη φορά θύμα του αστεϊσμού του ήταν ο συγκυβερνήτης του Πάνος Καμμένος (φωτογραφία). Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας πήγε τον κ. Τσίπρα με Σινούκ στη Νίσυρο, διέθεσε τους στρατιωτικούς γιατρούς σε άγονες γραμμές και αντί ο Πρωθυπουργός να τον ευχαριστήσει, τον αποκάλεσε... μπούλη. Στην αρχή της ομιλίας του στη Νίσυρο, θέλοντας  προφανώς να δώσει έναν προσωπικό τόνο, επιχείρησε να πει πώς γνώρισε τον Π. Καμμένο: «Στις φοιτητικές διακοπές μου στη Νίσυρο, τότε με sleeping bag, συνάντησα τον Καμμένο στο πανηγύρι της Παναγίας, σε ένα πανηγύρι όπου όλο το νησί ήταν σε μια αυλή, μοίραζαν κρέας και πατάτες βραστές, και θυμάμαι ότι ήταν εκεί ο Πάνος Καμμένος, πολιτευτής της Δεξιάς, εγώ από τότε ήμουν με την Αριστερά. Θεωρούσα ότι ήταν μπούλης». Επρεπε να δείτε την έκφραση του κ. Καμμένου μόλις το άκουσε αυτό. Κάτι μάλλον που θα είδε και ο κ. Τσίπρας, και έσπευσε αμέσως (και από μικροφώνου) να διορθώσει: «Ηταν ζεστός άνθρωπος, είχε λαϊκή αποδοχή και έπιανε κουβέντα σε όλα τα τραπέζια» είπε για να συμπληρώσει «το σχολίασα στη γυναίκα μου, που ήμασταν από τότε μαζί». Τώρα πώς κατάλαβε ότι ήταν «ζεστός άνθρωπος» για ένα λεπτό που τον είδε από μακριά, ανάμεσα στο κρέας και στις βραστές πατάτες, είναι άλλο ζήτημα. Γεγονός είναι ότι προσπάθησε να διορθώσει.

nnn

Αλλά σε όλη τη διαδρομή, από το ελικόπτερο στο Μανδράκι, ο κ. Τσίπρας χαμογελούσε συνεχώς, χάιδευε τα κεφαλάκια των μικρών παιδιών και όποιον έβρισκε μπροστά του τον ρωτούσε «είσαι καλά;». Δεν περίμενε βεβαίως απάντηση και προχωρούσε για να ρωτήσει κάποιον άλλον εάν είναι καλά. Αυτό και μόνον έκανε μερικούς στη Νίσυρο να αισθανθούν υπερήφανοι. Οπως, για παράδειγμα, ένα 12χρονο αγοράκι που μόλις τον προσπέρασε (και τον ρώτησε και αυτόν εάν είναι καλά), ο πιτσιρικάς έλεγε με καμάρι στους φίλους του: «Μου μίλησε ο Τσίπρας, μου μίλησε ο Πρωθυπουργός». Τα άλλα παιδάκια τον έβλεπαν με θαυμασμό!

nnn

Για να ξέρετε, η τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ στο νησί επιχείρησε αρχικά να μεταφέρει κόσμο από την Κω στη Νίσυρο προκειμένου να δημιουργήσει μια εικόνα... αποθεωτικής υποδοχής, αλλά ανταπόκριση δεν υπήρξε. Τελικά, από την Καρδάμαινα, ένα χωριό της Κω που βρίσκεται ακριβώς απέναντι, έφυγαν τελικά δύο ημερόπλοια στα οποία επιβιβάστηκαν κυρίως οι τοπικοί αξιωματούχοι του κυβερνώντος κόμματος. Εντύπωση πάντως προκάλεσε η απουσία του δημάρχου Κω, Γιώργου Κυρίτση. Επισήμως λέγεται ότι ο κ. Κυρίτσης δεν είχε πρόσκληση και δεν συνηθίζει να παρευρίσκεται σε εκδηλώσεις απρόσκλητος. Είναι όμως κοινό μυστικό ότι οι σχέσεις του δημάρχου της Κω με την κυβέρνηση εξακολουθούν, λόγω Προσφυγικού, να είναι ψυχρές. Αλλά και ο Πρωθυπουργός θεωρεί την Κω ως «μη φιλικό προορισμό». Αυτός είναι και ο λόγος που ο κ. Τσίπρας δεν θέλησε να κάνει μια στάση στο νησί του Ιπποκράτη. Δεν θέλησε να ρισκάρει, όπως ειπώθηκε, τις πιθανές αντιδράσεις των κατοίκων του νησιού, τις οποίες θεώρησαν σίγουρες οι βουλευτές και οι τοπικοί παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ, που μετέφεραν το κλίμα στο πρωθυπουργικό επιτελείο.

Ενεργός ο Καραμανλής

Ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής άρχισε τελευταίως να επαναδραστηριοποιείται πολιτικά. Πέραν του γεγονότος ότι λέει στους πολιτικούς φίλους του ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει ο Αλ. Τσίπρας σε εκλογές, μαθαίνω ότι δήλωσε πρόθυμος να παραστεί και σε εγκαίνια των γραφείων της τοπικής οργάνωσης. Οχι όποιας-όποιας, αλλά στα εγκαίνια της Τοπικής της ΝΔ στη Ραφήνα (που απέχει μερικά μέτρα από το σπίτι του). Τα εγκαίνια θα τα τελέσει ένας άλλος Καραμανλής, ο βουλευτής Σερρών Κ. Καραμανλής.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2015 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....