Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

 
 

 

00:01 - 16/05/16

Η πιο σωστή πρόταση για το ελληνικό πρόβλημα …

Νομίζουμε ότι την Παρασκευή, ακούσαμε την πιο σωστή, ρεαλιστική (από εδώ και πέρα) πρόταση για να βγει η χώρα από την κρίση. Η πιο σωστή, η οποία θέτει ένα πού πιο ρεαλιστικό στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος, αφού κακά τα ψέματα είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτύχει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια (μετά το 2018), έναν τόσο υψηλό στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, της τάξης του 3-3,5%. Ουσιαστικά οι ξένοι αξιωματούχοι κάνουν ένα από τα ίδια λάθη τα οποία είχαν κάνει από την αρχή, να θέτουν πολύ υψηλούς στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος, με αποτέλεσμα να πνίγεται η ελληνική οικονομία (πέραν φυσικά των μεγάλων λαθών που έχουμε κάνει ως χώρα).

----------------------

Ειδικότερα, μείωση των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος σε συνδυασμό με τη λήψη μέτρων περαιτέρω ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, προτείνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Γ. Στουρνάρας.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, ο κ. Στουρνάρας πρότεινε ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 να υποχωρήσει στο 2% του ΑΕΠ «ώστε να καταστεί δυνατή η ταχύτερη επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε βιώσιμους και σχετικά υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης», όπως δήλωσε και πρόσθεσε ότι «άλλωστε, η εμπειρία δείχνει ότι μόνο μια χώρα, η Ιρλανδία, μπόρεσε να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ για ένα σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως απαιτείται στην περίπτωση της Ελλάδας από το 2018 και μετά».

Ο κ. Στουρνάρας αποκάλυψε ότι σύμφωνα με τα σενάρια που έχει επεξεργαστεί η ΤτΕ, το πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά, σε συνδυασμό με την εξομάλυνση των μελλοντικών πληρωμών τόκων για τα δάνεια από τον EFSF, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), καθώς και για τα διμερή δάνεια του πρώτου προγράμματος (Greek Loan Facility - GLF) για μια περίοδο 20 ετών, και την επέκταση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων του EFSF και των διμερών δανείων του πρώτου προγράμματος για περίπου 22 χρόνια:

1. Θα περιορίσει σημαντικά τις δαπάνες για τόκους (περίπου κατά 2,8% του ΑΕΠ),

2. Θα καταστήσει τις ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου διαχειρίσιμες καθώς θα τις περιορίσει σημαντικά κάτω του 15% του ΑΕΠ, το οποίο είναι το όριο που υιοθετεί το ΔΝΤ για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους και

3. Θα μειώσει το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ κάτω από το 100% το 2030 και στο 89% το 2035 (έναντι 126% χωρίς ελάφρυνση χρέους).

 
 

Σχεδόν κλείδωσε η συμφωνία για τις 24/05

Τώρα μια περίπου εβδομάδα πριν το κρίσιμο Eurogroup στις 24/05, χωρίς να αποκλείεται αυτό να αναβληθεί για κάποιες ημέρες, όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία. Η συμφωνία όσον αφορά τον έκτακτο μηχανισμό και τα επιπρόσθετα μέτρα, φαίνεται να έχει κλείσει. Τώρα όσον αφορά το ζήτημα του χρέους, όπου η διαμάχη ευρωπαίων αξιωματούχων (κυρίως της Γερμανίας) με το ΔΝΤ συνεχίζεται, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πάμε για αυτό το οποίο έχουμε γράψει εδώ και καιρό … Μια συμφωνία ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές θα λάβουν μέτρα ρύθμισης του χρέους, από το 2018 και μετά όταν θα έχουν επιτευχθεί οι στόχοι και θα έχει ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα.  Με απλά λόγια: «θα έχουμε μια συμφωνία ότι κάποια στιγμή θα συμφωνήσουμε».   

 
 

Σημαντική εξέλιξη

Όπως πάντως και αν το δει κανείς, αρχίζουν να υπάρχουν κάποιες θετικές ειδήσεις μετά τα όσα έχουν περάσει τους τελευταίους 18 μήνες σε αυτή τη χώρα. Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στη RealNews επιβεβαίωσε τις πληροφορίες περί διαχωρισμού παλαιού και νέου χρήματος. Ο κ. Τσίπρας κληθείς να εκτιμήσει πότε θα υπάρξει άρση των capital controls, απαντά: «Αυτό εξαρτάται από το κλίμα και την ψυχολογία στην αγορά και στους καταθέτες. Νομίζω ότι μετά τις 24 Μαΐου το κλίμα θα αλλάξει ριζικά και γρήγορα. Βήματα προς την κατεύθυνση της χαλάρωσης των περιορισμών έχουν, όμως, ήδη γίνει και θα εξακολουθήσουν να γίνονται. Ο διαχωρισμός παλαιού και νέου χρήματος είναι ένα από αυτά, καθώς το νέο χρήμα που θα κατατίθεται δεν θα υπάγεται στους περιορισμούς».

 
 

Ανασχηματισμός

Τώρα όσον αφορά τον ανασχηματισμό, στη σκιά του πλήθους των τελευταίων δημοσιευμάτων, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι μάλλον αυτός αναβάλλεται και πηγαίνει για το Σεπτέμβριο. Δεν ξέρουμε αν ισχύουν αυτές οι πληροφορίες. Αυτό που εμείς ξέρουμε και είχαμε γράψει, είναι ότι σε τέτοια ζητήματα ο έλληνας πρωθυπουργός έχει αποδεχθεί αρκετά αναβλητικός και καλό θα είναι να μην περιμένουμε, τόσο γρήγορες και ριζοσπαστικές κινήσεις, όπως αυτές που γράφονται σε αρκετά δημοσιεύματα.

 
 

ΔΟΛ: Συνεχίζονται οι αποχωρήσεις από τον δημοσιογραφικό όμιλο

Όπως σχολίαζαν και τα Παραπολιτικά, συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς οι αποχωρήσεις δημοσιογράφων και στελεχών από το ΔΟΛ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά τη χθεσινή αποχώρηση του Βασίλη Χιώτη, η επί πολλά χρόνια ρεπόρτερ του ελέυθερου ρεπορτάζ της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ" Ματίνα Ηρειώτου, υπέβαλλε την παραίτησή της.  Με βάση τις ίδιες πληροφορίες βρίσκεται προ των πυλών της εφημερίδας "Πρώτο Θέμα". Μάλιστα δεν αποκλείεται τα επόμενα 24ωρα να ανακοινωθεί μια ακόμα αποχώρηση από το Πολιτικό τμήμα του Ομίλου. 

 
 

Ο Αλέξης και ο απελευθερωμένος Χάρης

Σύμφωνα με τα όσα έγραψε ο «Βηματοδότης» …. μια απρόσμενη συνάντηση είχε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας με τον Χάρη Θεοχάρη (φωτογραφία), άρτι παραιτηθέντα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού. Η συνάντηση έγινε στα... όρθια στο Μέγαρο Μουσικής, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, όταν ο κ. Τσίπρας πήγε να χαιρετήσει τον κ. Θεοχάρη. «Τι κάνεις, Χάρη; Απελευθερώθηκες επιτέλους;» τον ρώτησε ο Πρωθυπουργός με εκείνο το γνωστό (και οικείο) χαμόγελο. Ο κ. Θεοχάρης δεν έχασε την ευκαιρία και του απάντησε με... θριαμβευτικό ύφος: «Είμαι ένας... απελευθερωμένος πολιτικός». Προσέξτε, ούτε ο κ. Τσίπρας ρώτησε αλλά ούτε ο κ. Θεοχάρης θέλησε να πει από τι ή από πού απελευθερώθηκε, αλλά η ατάκα του «είμαι ένας απελευθερωμένος» έδινε τροφή για συνέχεια της συζήτησης. «Και τώρα τι θα κάνεις;» τον ρώτησε ξανά ο κ. Τσίπρας. Ο κ. Θεοχάρης απάντησε με ένα απλό «θα δούμε». Δεν ήθελε, όπως αργότερα μου εξήγησε, να αποκαλύψει τα σχέδιά του μπροστά σε όλον τον κόσμο και σε μια συνάντηση στα όρθια με τον Πρωθυπουργό. Δίπλα στον κ. Θεοχάρη βρισκόταν η Βάσω Παπανδρέου, την οποία και χαιρέτησε εγκαρδίως ο Πρωθυπουργός, αλλά και ο Γ. Ζανιάς, στον οποίο ο κ. Τσίπρας στάθηκε για λίγη ώρα. «Πού βρίσκεσαι τώρα, τι κάνεις;» τον ρώτησε. Και ο κ. Ζανιάς του είπε ότι ασχολείται με το Πανεπιστήμιο. Ραντεβού δεν κλείστηκαν, αλλά αυτές οι συναντήσεις έχουν τη σημασία τους...

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2015 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....