Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

 

 

 

00:01 - 17/10/16


Μια από τα ίδια ο ανασχηματισμός

Όπως όλα δείχνουν ο ανασχηματισμός θα είναι το επόμενο μεγάλο ζήτημα που θα απασχολήσει την επικαιρότητα κατά τις επόμενες εβδομάδες, αν και προσωπικά δεν αποκλείουμε για ακόμη μια φορά να υπάρξουν καθυστερήσεις, ακόμη και αρκετών εβδομάδων, μέχρι και 2-3μηνών. Σε κάθε περίπτωση, το πιο σημαντικό ερώτημα παραμένει πόσο ποιοτικός θα είναι αυτός ο ανασχηματισμός. Και δυστυχώς οι τελευταίες πληροφορίες συμβαδίζουν με την προαίσθηση την οποία έχουμε από την πρώτη στιγμή. Ότι πάμε για μια από τα ίδια. Δηλαδή απλή ανακύκλωση προσώπων στα υπουργεία, πιθανή απομάκρυνση ενός – δύο υπουργών που έχουν προκαλέσει προβλήματα και τίποτα περισσότερο. Και όσον αφορά το ζήτημα της συμμετοχής τεχνοκρατών – έξω-κοινοβουλευτικών στο νέο κυβερνητικό σχήμα, όλα δείχνουν ότι ο πολιτικός μηχανισμός του Σύριζα δε θα επιτρέψει κάτι τέτοιο.

 
 

 

Για πάντα μνημόνιο …. Αλλά τι ακριβώς σημαίνει αυτό; …

Αρκετά σχόλια έχει προκαλέσει το σχόλιο του πάντα πολύ σοβαρού Bruegel ότι η Ελλάδα πιθανόν το 2018 θα πάει σε νέο μνημόνιο. Ποια είναι η άποψη μας; Ότι όχι πιθανώς, αλλά σίγουρα η χώρα το 2018 θα υπογράψει νέο μνημόνιο. Και όχι μόνο το 2018 ή το 2019 ή το 2020. Είναι σίγουρο ότι η Ελλάδα τα επόμενα 10-20 χρόνια θα βρίσκεται σε εποπτεία ή αλλιώς αν προτιμάτε σε καθεστώς μνημονίου …

Ποιό κατά την άποψη μας είναι το πρόβλημα. Ότι κανείς δεν έχει εξηγήσει στον κόσμο ότι αυτό που εμείς εννοούμε μνημόνιο, στις περισσότερες χώρες θεωρείται αυτονόητο και η βάση για να θεωρείται μια χώρα παραγωγική. Δεν είναι το μνημόνιο που έφερε τις περικοπές, αλλά τα κακά μακροοικονομικά της χώρας … Ουσιαστικά η χώρα μας χρεοκόπησε.

Και πιο είναι το βασικότερο που λέει το μνημόνιο. Ότι ως κράτος πρέπει να ξοδεύεις όσα βγάζεις και ότι πρέπει να υπάρχει μια αρχή και ένα τέλος στη δημόσια διοίκηση. Αυτό δηλαδή που κάνουν όλα τα σοβαρά κράτη του δυτικού κόσμου. Και αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα, αν θέλουμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον … 

ΥΓ: Φυσικά τα παραπάνω δε σημαίνουν ότι δεν υπάρχουν μεγάλα λάθη κατά του σχεδιασμό του προγράμματος ….

 
 

Έτσι δε μπορεί να επιβιώσει η Ε.Ε. – Ευρωζώνη …

Μπορεί εμείς ως χώρα να είμαστε αυτοί που είμαστε. Να έχουμε τις κυβερνήσεις που έχουμε …… Αλλά δεν είναι δυνατόν η Ε.Ε. – ευρωζώνης να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. Δεν είναι δυνατόν να λέμε επίσημα ότι οι αποφάσεις που αφορούν μια ολόκληρη χώρα, η οποία παρά τα λάθη της περνάει εξαιρετικά δύσκολα, μεταφέρονται για μετά τις γερμανικές εκλογές. Ασχέτως αν αυτή τη στιγμή το χρέος δεν είναι πρόβλημα για την Ελλάδα (το τοκοχρεολύσια το 2017 θα είναι από τα λιγότερα εδώ και πάρα πολλά χρόνια), δε μπορούμε να λέμε ότι πρώτα πρέπει να γίνουν οι γερμανικές εκλογές και μετά βλέπουμε. Δε γίνεται να λειτουργεί έτσι η Ε.Ε. - ευρωζώνη. Πρέπει να γίνει ότι προβλέπεται. Και αν τυχόν η Ελλάδα κλείσει την αξιολόγηση πρέπει να δρομολογηθεί το ζήτημα. Δε μπορεί οι αποφάσεις μιας ολόκληρης ένωσης να εξαρτώντας από τις γερμανικές εκλογές …..

 
 

BREXIT

Μια σπουδαία δήλωση, η οποία σε γενικές γραμμές πέρασε στα ψιλά θα λέγαμε ότι έγινε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας από τον κ. Τούσκ. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε ότι είναι επιλογή που έχει το Λονδίνο είναι αυτή ανάμεσα σε ένα «σκληρό Brexit» και το να «μην γίνει το Brexit». Και σχεδόν όλοι έμειναν στη φράση σκληρό Brexit. Αλλά όμως ουσιαστικά αυτή ήταν η πρώτη φορά που ευρωπαίος αξιωματούχος μίλησε επίσημα για το ενδεχόμενο μη εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εκτίμησε ότι η Βρετανία θα μπορούσε σε τελευταία ανάλυση να αποφασίσει να μην εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι θα ανακαλύψει ότι οποιαδήποτε μορφή διαζυγίου θα σημάνει ένα επιζήμιο «σκληρό Brexit».

 
 

 

Εξαιρετικά εκνευρισμένος ο Τσίπρας

Απρόοπτη εξέλιξη είχε το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ το Σάββατο καθώς ο Αλέξης Τσίπρας εκνευρίστηκε με τις απανωτές ψηφοφορίες που οδήγησαν σε αποτέλεσμα κόντρα στην εισήγησή του, και δεν το έκρυψε ανεβαίνοντας στο βήμα και μιλώντας με έντονο ύφος στους "συντρόφους".

Αρχικά οι σύνεδροι ψήφισαν με μεγάλη πλειοψηφία την τροπολογία που προέβλεπε ότι μόνο το 25% μελών της νέας κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούν να προέρχονται από την κυβέρνηση και την κοινοβουλευτική ομάδα. Ωστόσο, το αποτέλεσμα αυτό προκάλεσε την αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ανέβηκε στο βήμα και ζήτησε να επαληφθεί η ψηφοφορία, αλλά να μην ψηφίσουν πάλι κόντρα στη δική του εισήγηση οι σύνεδροι.

"Αν καταλαβαίνετε τι ψηφίζετε καλώς. Αλλά αν δεν καταλαβαίνετε, τότε υπάρχει θέμα γιατί ψηφίσατε ενάντια στην εισήγησή μου", είπε με έντονο ύφος στα στελέχη του κόμματος ο πρωθυπουργός.

Τελικά στην επαναληπτική ψηφοφορία πέρασε η άποψη του Αλέξη Τσίπρα για την εξαίρεση των βουλευτών από το 25% των 151 μελών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Τα σχόλια δικά σας ....

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2015 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....