Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

 

 

 

00:01 - 18/10/16

Είναι ομολογουμένως περίεργο …

Αν και όπως έχουμε γράψει αρκετές φορές και για μια σειρά λόγων πιστεύουμε ότι η β΄ αξιολόγηση θα πάει για τουλάχιστον το Α΄ τρίμηνο του 2017 (όχι καλό αυτό – αλλά όχι και καταστροφή), εντούτοις δε μπορούμε να μην εκφράσουμε την έκπληξη μας για το ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εμπλεκόμενων στη διαπραγμάτευση (αναφερόμαστε στους ξένους αξιωματούχους – όχι στην αισιοδοξία της ελληνικής πλευράς) λέει ότι η αξιολόγηση θα κλείσει μέχρι το τέλος του χρόνου. Και ανάμεσα σε αυτούς αρκετοί αξιωματούχοι που δεν το συνηθίζουνε να είναι τόσο αισιόδοξοι. Βέβαια την αισιοδοξία των ευρωπαίων αξιωματούχων δε φαίνεται να συμμερίζονται οι ξένοι οίκοι ….

 
 

Ερντογάν

Τώρα όσον αφορά τον κ. Ερντογάν και τις σχετικές του δηλώσεις (ασχέτως αν μέρος αυτών ήταν λανθασμένη μετάφραση του ΑΜΠΕ), με αναφορές σε Θράκη, νησιά του Αιγαίου και τη Θεσσαλονίκη, θα επαναλάβουμε αυτό το οποίο γράφουμε εδώ και περίπου 4-5 χρόνια. Ότι κ. Ερντογάν έχει χάσει τον έλεγχο. Και όπως το περιμέναμε, έχει βάλει σε μεγάλες περιπέτειες την ίδια του τη χώρα και σε ένα βαθμό την ευρύτερη περιοχή (έχει ευθύνες για την κατάσταση στη Συρία και στα όσα συμβαίνουν στο Ιράκ). Και δυστυχώς τώρα υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να βάλει σε περιπέτειες τη χώρα μας.

Και το πιο ανησυχητικό είναι ότι σε όλα αυτά τα ξεσπάσματα Ερντογάν, η Ε.Ε. είναι τελείως απούσα, την ώρα που και οι αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης, χωρίς να είναι τελείως λάθος, είναι μάλλον «υποτονικές».

Και δεν κρύβουμε την ανησυχία μας ότι κάποιο πρωί θα ξυπνήσουμε με ένα σκηνικό τύπου Ίμια, με την Τουρκία να επιχειρεί έτσι να ανοίξει μια ευρύτερη συζήτηση για τα σύνορα !!!!!!!!!

 
 

 

Από τις πιο σοβαρές δηλώσεις

 

Το εγχείρημα του ευρώ δεν μπορεί να λειτουργήσει υπό την παρούσα μορφή του και κινδυνεύει να καταρρεύσει, προειδοποίησε χθες ένας από τους βασικούς «αρχιτέκτονές» του, δίνοντας έμφαση στον ρόλο της Ελλάδας. Και πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια από τις πιο σοβαρές δηλώσεις που έχουν γίνει κατά τους τελευταίους μήνες.

 

Ο καθηγητής Ότμαρ Ίσινγκ, πρώτος επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, που βοήθησε στη δημιουργία του κοινού νομίσματος στις αρχές του αιώνα, προειδοποίησε ότι το ευρώ δεν είναι βιώσιμο έτσι όπως έχει αυτή τη στιγμή.

 

Όπως είπε, η ΕΚΤ έχει εκτεθεί επικίνδυνα, καθώς προσπαθεί να διαχειριστεί τις 19 οικονομίες που χρησιμοποιούν το ευρώ. Μιλώντας στο «Central Banking», είπε ότι «μία ημέρα, ο πύργος από τραπουλόχαρτα θα καταρρεύσει». Παράλληλα, εκτίμησε πως το «πείραμα» του ευρώ έχει «προδοθεί» από τις πολιτικές της Ευρώπης.

 

«Ρεαλιστικά μιλώντας, θα ήταν μια περίπτωση επίπονης πορείας, περνώντας από τη μια κρίση στην άλλη. Είναι δύσκολο να προβλέψουμε για πόσο θα συνεχιστεί αυτό, αλλά δεν μπορεί να συνεχιστεί επ'αόριστον» είπε.

 

Επίσης, πρόσθεσε πως, κατά την άποψή του, η ΕΚΤ έκανε ένα «θανάσιμο λάθος» όταν συμφώνησε να διασώσει χρεοκοπημένες χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία. Όπως σημείωσε, το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης έχει «λίγο-πολύ» αποτύχει, ενώ έχει χαθεί κάθε πειθαρχία στις αγορές εξαιτίας των παρεμβάσεων της ΕΚΤ (αν και προσωπικά σε αυτό δε συμφωνούμε).

 

«Οπότε δεν υπάρχει μηχανισμός δημοσιονομικού ελέγχου από τις αγορές ή την πολιτική. Αυτό εμπεριέχει όλα τα στοιχεία που χρειάζονται για να επέλθει καταστροφή στην νομισματική ένωση».

 

Κατά τον καθηγητή Ίσινγκ, δεν υπάρχει σωτηρία από τα προβλήματα της νομισματικής ένωσης αν δεν υπάρξει πολιτική ένωση, κάτι που είναι απίθανο να συμβεί (αυτό ίσως είναι το σημαντικότερο). Επίσης, χαρακτήρισε το πρώτο ελληνικό «bailout» ως διάσωση των γαλλικών και γερμανικών τραπεζών, ενώ εκτίμησε ότι θα ήταν καλύτερα να είχε αναγκαστεί η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ και να της δοθεί γενναιόδωρη βοήθεια, αφού είχε ανακτηθεί η σταθερότητα ισοτιμίας με τη δραχμή.

 
 

Μεγάλη επιτυχία Τσακαλώτου …

Όπως και αν το δει κανείς, ήταν τεράστια η επιτυχία Τσακαλώτου να είναι υπουργός οικονομικών, να περνάει τα μέτρα που περνάει και να βγαίνει πρώτος σε ψήφους, στο τελευταίο συνέδριο του Σύριζα. Και από τα εντυπωσιακά του Συνεδρίου ήταν ότι δεύτερος, μετά τον κ. Τσακαλώτο, ήλθε ο κ. Φίλης. Μέτρια σχετικά η θέση του κ. Παππά…

ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ 1.312
ΦΙΛΗΣ ΝΙΚΟΣ 1.308
ΒΟΥΤΣΗΣ ΝΙΚΟΣ 1.272
ΞΑΝΘΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ 1.222
ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ 1.209
ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 1.157
ΠΟΛΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΣ 1.137
ΠΑΠΠΑΣ ΝΙΚΟΣ 1.106
ΔΟΥΡΟΥ ΡΕΝΑ 1.090
ΡΗΓΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 974
ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΑΣΟΣ 955
ΦΑΜΕΛΛΟΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ 886
ΣΒΙΓΚΟΥ ΡΑΝΙΑ 828
ΚΟΝΤΟΝΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ 824
ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 783
ΒΙΤΣΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 773
ΣΚΟΡΙΝΗΣ ΝΙΚΟΣ 770
ΔΡΙΤΣΑΣ ΘΟΔΩΡΗΣ 751
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ ΟΛΓΑ 746
ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ ΤΡΥΦΩΝΑΣ 734
ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ 689
ΧΑΡΙΤΣΗΣ ΑΛΕΞΗΣ 689
ΛΑΜΠΡΟΥ ΠΑΝΟΣ 664
ΤΣΙΠΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 647
ΦΩΤΙΟΥ ΘΕΑΝΩ 640
ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ 619
ΜΗΤΑΦΙΔΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ 581
ΜΠΑΛΑΦΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 578

(η παραπάνω δεν είναι η πλήρης λίστα, άλλα οι πρώτοι 28)…………

 
 
 

Ετσι θα «φάνε τον Στουρνάρα»

Τα παρακάτω έγραφε ο «Βηματοδότης» … Είναι δυνατόν, θα πείτε, να κατασκευάζονται πολιτικές και οικονομικές συνωμοσίες σε ένα παιδικό πάρτι; Απ' αυτά που συμμετέχουν παιδάκια μέχρι οκτώ χρονών; Και όμως είναι. Ιδού λοιπόν η απόδειξη. Πριν από μερικές ημέρες στο πάρτι ενός πιτσιρικά, το οποίο διοργάνωσαν οι γονείς του, ενεργά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν προσκεκλημένο και το παιδί διευθυντή γραφείου πρωτοκλασάτου κυβερνητικού στελέχους, το οποίο βεβαίως προσήλθε με το δωράκι του, συνοδευόμενο από τον πατέρα του. Κάποια στιγμή ένας άλλος πατέρας (συριζαίος κι αυτός, διορισμένος μετακλητός στο Δημόσιο) πλησιάζει τον διευθυντή και του λέει δήθεν εμπιστευτικά: «Αυτόν τον Στουρνάρα τι τον κρατάτε ακόμα; Γιατί παραμένει στη θέση του;».

nnn

Ο διευθυντής του κυβερνητικού στελέχους χαμογέλασε και είπε: «Περίμενε λίγο ακόμα και θα τον διώξουμε. Θα τον εξαφανίσουμε από την πολιτική σκηνή». Ο άλλος τον ρώτησε: «Και πώς θα τον διώξετε;». Και ο διευθυντής τού απάντησε: «Εχουμε σχέδιο. Θα του βγάλουμε δυο-τρία σκανδαλάκια, θα τον κράξουμε και θα αναγκαστεί να φύγει μόνος του. Αν όχι, θα τον διώξουμε εμείς. Οπως ακριβώς έκαναν οι Κύπριοι με τον δικό τους κεντρικό τραπεζίτη». Οι διάλογοι είναι αυθεντικοί και έτσι ακριβώς μου μεταφέρθηκαν. Ελα όμως που τους έμαθε και ο κεντρικός τραπεζίτης. Και ξέρετε ποια ήταν η αντίδρασή του; «Αυτοί δεν βάζουν μυαλό».

 
 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2015 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....