Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

 

 

00:01 - 19/08/16

Στο επόμενο Eurogroup τα greek statistics …..

Και στο τελευταίο ρεπορτάζ, έντονα ενοχλημένοι εμφανίζονται οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι με το ζήτημα της παραποίησης των στοιχείων της ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας. Μάλιστα, το θέμα του κ. Γεωργίου πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ και τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία θα απασχολήσουν, πέραν της συζήτησης για το χρέος, όπως με πληροφορούν τις εργασίες του Euro working Group στις 29 Αυγούστου, που θα προετοιμάσει το Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, στο πρώτο θα συμμετάσχει ο Γ. Χουλιαράκης, από τον οποίο θα ζητηθούν εξηγήσεις για την τροπή που πήρε η υπόθεση Γεωργίου στην Αθήνα. Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν προβληματική την όλη εξέλιξη και ζητάνε με κάθε τρόπο να κλείσει  το ζήτημα μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup.

 
 

Αυτό είναι το πρόβλημα ότι δεν υπάρχει η παραμικρή αισιοδοξία

Όπως ανακοινώθηκε, στο ναδίρ βρίσκεται η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, καθώς η χώρα μας σημείωσε τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στον κόσμο για το δεύτερο τρίμηνο του 2016 όσον αφορά στο δείκτη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει η Nielsen. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη χώρα μας υποχώρησε περαιτέρω στις 52 μονάδες από 53 μονάδες που ήταν το πρώτο τρίμηνο, καταλαμβάνοντας την προτελευταία θέση σε παγκόσμιο επίπεδο μαζί με την Ουκρανία, λίγο πάνω από την ουραγό Νότια Κορέα.

Και με αφορμή αυτά τα στοιχεία θα το επαναλάβουμε για ακόμη μια φορά. Ότι αυτό είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα το οποίο υπάρχει με την κυβέρνηση του Α. Τσίπρα. Ότι κανείς δε βλέπει φως. Ότι θεωρητικά και όλα άριστα να τα κάνει η κυβέρνηση από εδώ και πέρα, κανείς από την πραγματική οικονομία και γενικά κανένας πολίτης δεν ελπίζει ότι με αυτήν την κυβέρνηση τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Και χωρίς βελτίωση των δεικτών εμπιστοσύνης τα πράγματα για την οικονομία είναι αρκετά δύσκολα.

 
 

Από τις εκθέσεις που ξεχώρισαν

Με την ευαισθησία μας για το ζήτημα να είναι γνωστή (από την αρχή της κρίσης έχουμε μιλήσει για το πρόβλημα), ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για της σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις στις πιο αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης εξαιτίας των δημογραφικών προβλημάτων.

Κάνοντας ειδική αναφορά σε Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία, το Ταμείο προειδοποιεί ότι η γήρανση του πληθυσμού θα επιφέρει μείωση της παραγωγικότητας τα επόμενα χρόνια – ένα πρόβλημα, το οποίο καθίσταται άκρως ανησυχητικό, δεδομένης της υψηλής ανεργίας και του μεγάλου δημόσιου χρέους

Βάσει των στοιχείων του ΔΝΤ, η μέση ηλικία του ευρωπαϊκού πληθυσμού θα αυξάνεται καθ’ όλη τη διάρκεια των επόμενων 20 ετών, έχοντας ως αποτέλεσμα:

• Πρώτον, το ποσοστό των συνταξιούχων (65 και άνω) να σημειώνει άνοδο με ρυθμό δυσανάλογα μεγαλύτερο έναντι του ποσοστού του εργατικού δυναμικού (ηλικίας 15 – 64).

• Δεύτερον, η μέση ηλικία του εργατικού δυναμικού να αυξηθεί σημαντικά, καθώς το ποσοστό των εργαζόμενων ηλικίας 55 – 64 ετών εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 33% τα επόμενα 20 χρόνια, έναντι 15% – 20% σήμερα.

Σύμφωνα με τα εμπειρικά δεδομένα – προστίθεται στη σχετική έκθεση – η αύξηση του ποσοστού των εργαζόμενων, ηλικίας 55 – 64, κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, συνεπάγεται τη μείωση της εργατικής παραγωγικότητας κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες.

Επομένως, τονίζει το ΔΝΤ, η ηλικιακή αύξηση των εργαζομένων θα επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις στην παραγωγικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας

Τα αδύναμα κράτη – όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία – θα υποστούν μεγαλύτερη «ζημιά», εξαιτίας των εξασθενημένων αμυντικών δυνάμεων που διάθετουν. Το υψηλό χρέος και το μηδαμινό δημοσιονομικό περιθώριο συνιστούν ανασταλτικούς παράγοντες στην αντιμετώπιση του προβλήματος, καταλήγει ενδεικτικά, η έκθεση του ΔΝΤ.

 
 

Η ψευδοκυβέρνηση του... βουνού

Τα παρακάτω έγραψε ο «Βηματοδότης» ….

Υπάρχουν κάποιες συνήθειες που έχουν αποκτηθεί σε αυτή την κυβέρνηση που δύσκολα μπορούν να κοπούν. Να, πάρτε για παράδειγμα τον υπουργό Αμυνας Π. Καμμένο (φωτογραφία) που έχει πάθος με τα ελικόπτερα. Οχι απλώς να επιβαίνει σε αυτά, αλλά και να τα πιλοτάρει. Και κυρίως τα στρατιωτικά ελικόπτερα. Ετσι, πήρε ένα στρατιωτικό ελικόπτερο και προσγειώθηκε την Τετάρτη το μεσημέρι στο Αθαμάνιο Αρτας για να συναντήσει εκεί τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα που χαλάρωνε στην πλατεία του χωριού μετά τα χορευτικά που έκανε την προηγούμενη ημέρα. Ο Πρωθυπουργός, έκπληκτος, πήγε αμέσως να τον προϋπαντήσει, ενώ ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Βασίλης Κόκκαλης που ήταν εκεί φώναζε ενθουσιωδώς «εδώ θα γίνει η κυβέρνηση του βουνού». Μια άλλη συνήθεια που δύσκολα και αυτή ξεπερνιέται είναι τα... κοντοσούβλια που όπου τα βρει τα «τσακίζει» ο κ. Τσίπρας. Ντελίβερι κοντοσούβλι στο Μαξίμου, ποικιλία από κοντοσούβλια (με χοιρινό, αρνί και μοσχάρι) στο χωριό του, όπου τα τίμησε (μετά τον χορό) δεόντως. Ηπιε και τσίπουρο, καθ' ότι στο Αθαμάνιο κοντοσούβλι χωρίς τσίπουρο είναι σαν χωριάτικη σαλάτα χωρίς κρεμμύδι. Και αφού έφαγε και τσούγκρισε τα ποτήρια του, αφού άκουσε τις «δοξασίες» των συγχωριανών του «μας έκοψες το ΕΚΑΣ, αλλά εμείς σε αγαπάμε, επειδή είσαι καλό παιδί» (και άλλα τέτοια) αποφάσισε να αποσυρθεί στον ξενώνα «Ελατόφιλος» για να ξεκουραστεί από την κουραστική ημέρα που πέρασε με τους συγχωριανούς του. Και επιπλέον να ηρεμήσουν λίγο τα αφτιά του από τις εκκλήσεις των κατοίκων του χωριού του: «Μη βάζεις άλλους φόρους, φτάνει». 

nnn

Αλλά, ας επανέλθω στον ιπτάμενο υπουργό Αμυνας. Πήγαινε με το ελικόπτερο για έκτακτη επιθεώρηση στην 8η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία και καθ' οδόν θέλησε να κάνει έκπληξη στον κ. Τσίπρα. Οι κάτοικοι του χωριού μόλις είδαν τον κ. Καμμένο μαζί με τον κ. Τσίπρα στο χωριό τους τον χειροκρότησαν και αυτόν. Ο κ. Καμμένος φαινόταν ότι ήταν μέσα στην καλή χαρά. Τόσο που πρότεινε στον κ. Τσίπρα να τον μεταφέρει στην Αθήνα με στρατιωτικό ελικόπτερο. Το είχε ξανακάνει άλλωστε σε μια στρατιωτική άσκηση. Αλλά ο κ. Τσίπρας δεν ήθελε δεύτερη φορά σε ελικόπτερο με χειριστή τον κ. Καμμένο και του είπε: «Ασε, Πάνο, θα πάω στα Γιάννενα και από εκεί στην Αθήνα με αεροπλάνο». Αλλά η παρουσία του κ. Καμμένου στο βουνό δίπλα στον Πρωθυπουργό άνοιξε την όρεξη ορισμένων κατοίκων αλλά και βουλευτών για νέα ρουσφέτια. Ζήτησαν, για παράδειγμα, να γίνει από τη ΜΟΜΑ ο δρόμος Τρικάλων - Αρτας...

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2015 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....