Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

 

 

 

00:01 - 20/09/16

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με το πρόγραμμα Μητσοτάκη

Κάνοντας ένα πρώτο σχόλιο για το πρόγραμμα το οποίο παρουσίασε την Κυριακή στη ΔΕΘ ο πρόεδρος της ΝΔ, θα σας λέγαμε ότι αυτό σε γενικές γραμμές ήταν αρκετά ικανοποιητικό. Για την ακρίβεια η λογική κόβω κρατικές δαπάνες (όχι φυσικά τσακίζω μισθούς) και μειώνω φόρους είναι στη σωστή βάση. Δε βγαίνουν όλα τα νούμερα … αλλά σε σχέση και με τα όσα έχουμε ακούσει όλα αυτά τα χρόνια, φαίνεται ότι είναι ένα πρόγραμμα που έχει μια αρχή και ένα τέλος και είναι αρκετά ρεαλιστικό.

Υπάρχει όμως ένα μεγάλο πρόβλημα με το πρόγραμμα Μητσοτάκη. Ένα μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα.  Ξέρετέ ποιό είναι αυτό; Ότι η κυβέρνηση δε μπορεί να καταλάβει αυτή τη λογική. Ούτε θέλει ούτε μπορεί ….

Όλες οι αποφάσεις της κυβέρνησης Σύριζα – ΑΝ.ΕΛ έχουν ως αρχή και τέλος … τη λογική του να χαϊδέψουμε ψηφοφόρους (συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες – όσο μπορούμε και λόγω των δυσκολιών) …. Έτσι όμως γίνεται μια τρύπα στο νερό και τα πράγματα στην ελληνική οικονομία και τη χώρα κινδυνεύουν να οδηγηθούν σε αδιέξοδο, με ότι αυτό σημαίνει για όλους μας …

 
 

Εφιάλτης που δύσκολα θα αποφευχθεί …

Έχοντας γράψει από την αρχή της κρίσης ότι το χειρότερο αυτού που ζούμε είναι το δημογραφικό πρόβλημα που θα δημιουργηθεί στη χώρα (λόγω των όσων συμβαίνουν – μετανάστευση – μειωμένες γεννήσεις λόγω δυσκολίας των νοικοκυριών κτλ), κάθε φορά που θα υπάρχουν κάποια στοιχεία για το πρόβλημα θα αναφερόμαστε σε αυτά.

Δε μπορούμε λοιπόν να μην αναφερθούμε στην έρευνα που διεξήγαγε ο ερευνητικός οργανισμός διαΝΕΟσις. Σύμφωνα με αυτήν, το 2050 ο πληθυσμός της Ελλάδας υπολογίζεται πως θα είναι από 8,3 έως 10 εκατομμύρια, δηλαδή μειωμένος κατά 800.000 έως 2,5 εκατομμύρια σε σχέση με σήμερα! Η Ελλάδα το 2050 απειλείται να είναι μια χώρα μεσηλίκων και γερόντων, καθώς το 2050 οι άνω των 65 ετών κάτοικοί της θα είναι σχεδόν ο ένας στους τρεις (30-33% από 21% που είναι σήμερα και 7% το 1951!). Οι κάτω των 14 ετών θα είναι μόλις 12-14,8%, από 15% που είναι φέτος και 28% το 1951. Όπως σημειώνεται και στην έρευνα, μιλάμε πραγματικά για μια έρημη χώρα ….

Και να καταλάβουμε όλοι κάτι. Ότι ο πληθυσμός μιας χώρας είναι η βάση για να βγει μια χώρα από την οικονομική κρίση, όπως αυτή που βιώνει η Ελλάδα. Χωρίς πληθυσμό και με παρατεταμένη λιτότητας, το καλύτερο σενάριο είναι να πάμε σε μια παρατεταμένη «βουλγαροποίηση» της ελληνικής κοινωνίας.

 
 

Ένωση Κεντρώων: Όλο και πιο κοντά στο Σύριζα;

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε  η Ένωση Κεντρώων και προσωπικά ο Β. Λεβέρνηση, κάνοντας ακόμη περισσότερο κόσμο να αναρωτιέται αν η προσέγγιση της Ένωσης Κεντρώων με το Σύριζα συνεχίζεται (παρά τα όσα λέει πάντως ο κ. Λεβεντης για να είμαστε δίκαιοι). Πάντως εμείς την άποψη μας την έχουμε πει. Ότι όσο ο Β. Λεβέντης θα προσεγγίσει το Σύριζα τόσο θα απομακρύνεται από το βουλή (για τις επόμενες εκλογές, όποτε τέλος πάντων γίνουν αυτές).

Πάντως ο επικεφαλής της ΕΝ. Κεντρώων είπε και κάτι σωστό. Κάτι το οποίο λέγαμε και εμείς από την αρχή.

 «Καλό είναι αντί να χάνουμε χρόνο με τους μεσσίες παλιούς και νέους να αποφασίσουμε να κάνουμε μια μεγάλη κυβέρνηση 250 βουλευτών, μήπως ο έρημος τόπος μας δει μια άσπρη μέρα. Μέχρι τότε οι μεσσίες θα κάνουν πασαρέλα». Αυτό δήλωσε ο κ. Λεβέντης και δεν έχει άδικο.

 
 

Αυτή είναι η πιο σωστή άποψη ….

«Αν η Ιταλία ή η Ελλάδα έφευγαν από την Ευρωζώνη, θα υπήρχε μία φλόγα ανάκαμψης λόγω της υποτίμησης, αλλά, όπως ξέρουμε από την εμπειρία του παρελθόντος, η φλόγα γρήγορα θα έσβηνε». Με αυτή τη φράση, ο Μάριο Μόντι, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην Ευρωπαίος επίτροπος, απαντά στην εκτίμηση του Πολ Κρούγκμαν, στην οποία προέβη σε πάνελ του Athens Democracy Forum την περασμένη Τετάρτη, ότι η Ελλάδα θα ωφελείτο αν αποχωρούσε από το ευρώ.

Αυτή λοιπόν πιστεύουμε ότι είναι το πιο σωστό. Κατά την άποψη μας μικρή σημασία έχει τι νόμισμα έχει μια χώρα. Αυτό που μετράει για μια χώρα είναι να είναι δημοσιονομικά πειθαρχημένη, παραγωγική και ανταγωνιστική. Αυτό μετράει. Ας καταφέρει αυτό η χώρα μας και με λίγο δόση υπερβολής, θα λέγαμε ότι μικρή σημασία έχει μετά τι νόμισμα έχουμε. Μια χώρα δημοσιονομικά πειθαρχημένη, επί της ουσίας ότι νόμισμα και να έχει, στο τέλος θα τα πάει αξιοπρεπώς.  

 
 

Το βοσκοτόπι του Καλογρίτσα

Τα παρακάτω έγραψε ο «Βηματοδότης» …… Ε, αυτό δεν ξανάγινε με τον προσωρινό αδειούχο καναλάρχη, κουμπάρο του Χρ. Σπίρτζη και του Π. Καμμένου. Δανείστηκε 5.000 στρέμματα βοσκοτόπι, το οποίο με τους δικούς του υπολογισμούς είναι αξίας... 100 εκατ. ευρώ, και εξασφάλισε τηλεοπτική άδεια. Οι κάτοικοι της Ιθάκης δεν μπορούν ακόμη να πιστέψουν ότι η έκταση η οποία βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη και που ως τώρα τη... χρησιμοποιούσαν βοσκοί για τα κοπάδια τους, αξίζει τόσο πολλά και ότι χρησιμοποιήθηκε για να αποκτήσει με αυτήν τηλεοπτική άδεια ο κ. Καλογρίτσας που δεν πάτησε ποτέ το πόδι του στο νησί. Ιδιοκτήτης της έκτασης είναι ένας «κολλητός» του κ. Καλογρίτσα, ο κ. Καραμπάτσος, ο οποίος, όπως μαθαίνω, την αγόρασε πριν από πολλά χρόνια με σκοπό να χτίσει εκεί πεντάστερο ξενοδοχείο. Και ποτέ δεν το έχτισε.  Οπως μου είπε ο δήμαρχος Ιθάκης Δ. Στανίτσας, τον κ. Καραμπάτσο δεν τον συνάντησε στο νησί. Η έκταση αυτή έχει λίγα ελαιόδενδρα και λίγα αμπέλια, δεν είναι δημόσια γη και κανείς δεν ησχολείτο με αυτήν εκτός από μερικούς βοσκούς που έβοσκαν τα πρόβατά τους. Οσο για την αξία των 100 εκατ. ευρώ, λέει πως δεν γνωρίζει κάτι τέτοιο και ότι αυτό είναι έργο των εκτιμητών. Τελευταίως όμως, λίγο προτού αρχίσουν οι διαδικασίες για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών, κάποιος ή κάποιοι ήρθαν, καθάρισαν και περιέφραξαν την έκταση αφήνοντας ελεύθερο μόνο ένα μονοπάτι. Οι κάτοικοι και κυρίως οι βοσκοί ρωτούσαν να μάθουν γιατί τόση βιασύνη για την περίφραξη του απέραντου βοσκοτόπου ώσπου έμαθαν τα περί Καλογρίτσα.

 
 

Προς μετωπική σύγκρουση Δραγασάκης-Παππάς

Τα παρακάτω έγραφαν χθες τα Παραπολιτικά …

Ο ανασχηματισμός -και όχι το θέμα του χρέους- βρίσκεται πίσω από τις πρώτες σοβαρές ενδοκυβερνητικές τριβές που αντιμετωπίζει το Μέγαρο Μαξίμου τα τελευταία εικοσιτετράωρα μεταξύ του Γιάννη Δραγασάκη και του Νίκου Παππά, καθώς πλέον όλα δείχνουν ότι μετά την επιτυχή έκβαση της υπόθεσης των αδειών ο υπουργός Επικρατείας θα είναι και με τη... βούλα ο ισχυρός άνδρας της κυβέρνησης.  Δεδομένου, μάλιστα, ότι τα χρονικά περιθώρια μέχρι την αναμόρφωση του κυβερνητικού σχήματος μικραίνουν (αφού οι πληροφορίες λένε ότι ο ανασχηματισμός θα γίνει μετά το συνέδριο του κόμματος και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, δηλαδή περίπου στο τέλος Οκτωβρίου), οι ενδιαφερόμενοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών. 

 

Οι αιτίες της αντιπαράθεσης έχουν βαθιές ρίζες και έχουν να κάνουν με την αντίληψη και τον τρόπο διαχείρισης της πολιτικής, ενώ η ηλικία και οι εμπειρίες που έχει ο καθένας από αυτούς παίζουν τον δικό τους ρόλο. Φυσικά, ρόλο παίζουν και οι φιλοδοξίες, αλλά και οι αρμοδιότητες που έχει ο κάθε υπουργός ή που θα κληθεί να αναλάβει το επόμενο διάστημα. Η αφορμή, ωστόσο, δόθηκε όταν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εμφανίστηκε να χρησιμοποιεί άλλη ρητορική από αυτήν που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση στο θέμα του χρέους, το οποίο, όπως είναι γνωστό, αποτελεί και την ιδεολογική ναυαρχίδα του ΣΥΡΙΖΑ για να αντισταθμίσει τα σκληρά μνημονιακά μέτρα.

 

ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΣ

 

Η αλήθεια είναι ότι το Μέγαρο Μαξίμου αιφνιδιάστηκε όταν στα μέσα της εβδομάδας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, πέρασε στο «αντάρτικο» και μιλώντας στη Βουλή ανέφερε ότι η λύση στο ζήτημα του χρέους θα έρθει μέσα στο 2018, υπονοώντας ότι αυτή θα έχει να κάνει χρονικά με τις γερμανικές εκλογές.  Το Μαξίμου μίλησε για «μονταζιέρες» της Ν.Δ. και για κατευθυνόμενη αλλοίωση των λεγομένων του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, αφού, όπως έλεγαν τα στελέχη της κυβέρνησης, και ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στους δημοσιογράφους στη Θεσσαλονίκη είχε συνδέσει τουλάχιστον τρεις φορές το χρέος με τις εξελίξεις στη Γερμανία. 

 

Μόνο που ο πρωθυπουργός είχε πει και κάτι άλλο. Οτι «βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ στη λύση του χρέους». Φράση που δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες τόσο στην κοινωνία όσο και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη του οποίου αναζητούν σανίδα σωτηρίας και νέο αφήγημα για να απευθυνθούν στην κοινωνία.  Και σαν να μην έφταναν όσα ειπώθηκαν δημόσια, στη συνέχεια ήρθαν οι διαρροές. Συνεργάτες του αντιπροέδρου έλεγαν ότι μέσα στην κυβέρνηση υπάρχουν κύκλοι που δημιουργούν κλίμα υπεραισιοδοξίας, ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης, και δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα. «Δεν υπηρετούν την κυβέρνηση όσοι απογειώνονται από την πραγματικότητα», δήλωσαν χαρακτηριστικά οι άνθρωποι του Γιάννη Δραγασάκη σε site, δήλωση η οποία δεν διαψεύστηκε ποτέ. Οι ίδιοι διευκρίνιζαν ότι ανάμεσα σε αυτούς που δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα δεν συγκαταλέγεται ο πρωθυπουργός.

 

ΑΝΤΙΠΑΛΟΤΗΤΑ

 

Η αντιπαλότητα ανάμεσα στον Γιάννη Δραγασάκη και τον Νίκο Παππά ξεκίνησε πέρσι τέτοια εποχή, όταν ο πρωθυπουργός μοιράζοντας αρμοδιότητες έδωσε την ευθύνη και τον συντονισμό της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης στον αντιπρόεδρο, αφαιρώντας του ωστόσο τα θέματα του χρέους και των επενδύσεων, που ανέλαβε επίσημα ο Νίκος Παππάς.  Ο Γιάννης Δραγασάκης ενοχλήθηκε ιδιαίτερα, αποφάσισε ωστόσο να μην αντιδράσει, αφήνοντας τα σπουδαία για αργότερα. Πολλοί ισχυρίζονται ότι απασφάλισε όταν είδε ότι άρχισαν οι αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών και κανείς δεν απευθύνθηκε σε αυτόν, παρά το γεγονός ότι γνωρίζει πολύ καλά τον χρηματοπιστωτικό τομέα, όπως και πρόσωπα και πράγματα. Αντίθετα, είδε να τοποθετούνται στελέχη που επέλεξε ο Νίκος Παππάς με τη συνδρομή της ομάδας των «δυναμικών υπουργών», η οποία φαίνεται ότι πλέον καθορίζει πολλές εξελίξεις.

 

Οι κινήσεις των δύο πλευρών

 

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, φαίνεται ότι έχει πειστεί ότι στον επερχόμενο ανασχηματισμό οι αρμοδιότητές του θα είναι «ψαλιδισμένες», ακόμα και αν ο Αλέξης Τσίπρας τον διατηρήσει στη θέση του. Αρα, η παρουσία του στην κυβέρνηση θα είναι εκ των πραγμάτων προβληματική. Ετσι, τη συγκεκριμένη στιγμή έσπευσε να καταγράψει την άποψή του, καταθέτοντάς τη με τον πιο επίσημο τρόπο, αναδεικνύοντας παράλληλα την εμπειρία του και τα πιθανά λάθη των νεοτέρων. 

 

Ο Νίκος Παππάς, από την πλευρά του, εμφανίζεται να μη θέλει να ρίξει λάδι στη φωτιά, γνωρίζοντας ότι η υπερπροβολή του προκαλεί προβλήματα και μέσα στην κυβέρνηση, αλλά και στο κόμμα. Μάλιστα, κάποιοι αποδίδουν την απάντηση του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ ότι «εάν δείτε τον Νίκο Παππά, πείτε του ότι εγώ αποφασίζω για το πού θα πάει στον ανασχηματισμό» ως μια κίνηση εκτόνωσης της γκρίνιας που υπάρχει σε κάποιους στο Υπουργικό Συμβούλιο από την υπερδραστηριοποίηση του υπουργού Επικρατείας.

 

Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, ότι την ώρα που γίνονταν όλα αυτά, ο Νίκος Παππάς βρισκόταν στον Καναδά παίρνοντας μέρος στο forum «Global Progress (Παγκόσμια Πρόοδος) 2016», μια διοργάνωση που δικτυώνει προοδευτικά think tanks, πρωτοβουλίες, ινστιτούτα και κινήσεις από όλο τον κόσμο. 

 

Οπως έχουν γράψει κατ’ επανάληψη τα «Π», η συμπεριφορά του «δημογέροντα» της πολιτικής που ακολουθεί ο Γιάννης Δραγασάκης έχει ενοχλήσει πολλές φορές στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος, τα οποία λένε ότι ο αντιπρόεδρος αρέσκεται να παραμένει εκτός των δύσκολων μαχών που δίνει η κυβέρνηση και «το μόνο που γνωρίζει να κάνει καλά είναι να κάνει κριτική πάνω στη δουλειά των άλλων». Του αποδίδουν ακόμα και άρνηση προσαρμογής στα νέα δεδομένα για τη χώρα, ύστερα από έξι χρόνια δυσκολιών.  

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2015 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....