Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

 

 

 

00:01 - 21/11/16

 

Ναι σε όλα για να κλείσει η αξιολόγηση

Όπως όλα δείχνουν η στρατηγική του «ναι σε όλα» φαίνεται να υιοθετεί η ελληνική κυβέρνηση (στη συντριπτικά περισσότερες των περιπτώσεων και καλά κάνει κατά την άποψη μας), στην αγωνία της να επιτύχει μια πρώτη συμφωνία με τους δανειστές. Ειδικότερα και για να μην γίνονται παρεξηγήσει δε μιλάμε για μια τελική – οριστική συμφωνία, αλλά για μια μία πρώτη συμφωνία ή αλλιώς το λεγόμενο staff-level agreement. Αυτή η πρώτη συμφωνία θα περάσει από το EuroWorking Group και στη συνέχεια θα εγκριθεί από το τελευταίο Eurogroup της χρονιάς στις 05/12.

Και όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση υιοθετεί τη στρατηγική του «ναι σε όλα», με το χρόνο να πιέζει απίστευτα και όπως όλα δείχνουν την ελληνική πλευρά επιτέλους να καταλαβαίνει ότι σημαντικές καθυστερήσεις στη συμφωνία μπορεί να πάνε όλες τις αποφάσεις πίσω και πιθανόν πολύ πίσω. Οι επικεφαλής των δανειστών αναχωρούν την Τετάρτη, με τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται μέσω τηλεδιασκέψεων και ανταλλαγή στοιχείων με τα τεχνικά κλιμάκια που παραμένουν Αθήνα.

Ο μεγάλος στόχος και περισσότερο πιθανόν να επιτευχθεί σε σχέση με πριν από μερικές εβδομάδες (αν και τίποτα δε θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο) είναι να υπάρξει μία πολιτική συμφωνία για την αξιολόγηση στο Eurogroup στις 05/12, έστω και με προαπαιτούμενα milestones τα οποία θα υλοποιούνται σταδιακά. Και παράλληλα με αυτή τη συμφωνία να υπάρξει και το κλείδωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, με το όλο σχέδιο, όπως έχουμε ξαναγράψει, να φαίνεται ότι είναι έτοιμο από τον ESM.

 
 

 

ESM – Χρέος

Και όπως είχαμε γράψει πριν από μερικές ημέρες και σε άμεση σχέση με τα παραπάνω, γενναία βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους και επαρκή περιγραφή των μεσοπρόθεσμων που θα εφαρμοστούν μετά το 2018 επεξεργάζεται ο ESM, στην προσπάθεια να αρθούν οι ενστάσεις του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και να συμμετάσχει με κάποιον τρόπο στο πρόγραμμα. Παράλληλα αυτές οι αποφάσεις θα  επιτρέψουν την ΕΚΤ να περιλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Κι αυτό, χωρίς να προκαλέσει την αντίδραση του Βερολίνου, που ήδη κινείται σε προεκλογικούς ρυθμούς.

Βέβαια σύμφωνα και με όλες τις ενδείξεις, αν δεν έχουν ξεκαθαρίσει όλα έως τις αρχές του 2017, τότε είναι ορατό το ενδεχόμενο οι όποιες αποφάσεις να παραπεμφθούν για μετά την ολοκλήρωση των εκλογών στις ευρωπαϊκές χώρες, κάτι το οποίο θα ήταν μια σημαντική καθυστέρηση στην προσπάθεια βελτίωσης του κλίματος στην ελληνική οικονομία.  

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο ESM έχει λάβει εντολή να προσδιορίσει με ακρίβεια τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, καθώς και να ποσοτικοποιήσει τις επιπτώσεις τους. Το σχέδιό του πρέπει να παρουσιαστεί στη συνεδρίαση του Euroworking Group της 28ης Νοεμβρίου, που θα συγκληθεί για να προετοιμάσει το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ESM επεξεργάζεται σχέδιο που προβλέπει μία «γενναία» ρύθμιση με αιχμή τη σταθεροποίηση των επιτοκίων σε σημαντικό μέρος των δανείων που έχει διαθέσει στην Ελλάδα.

 
 
 

Σόιμπλε: Μπορεί να έχει δίκαιο … αλλά αρχίζει να γίνεται γραφικός

Αν και όπως έχουμε γράψει αρκετές φορές, έχουν απόλυτο δίκαιο οι ευρωπαίοι να θεωρούν την ελληνική πλευρά αναξιόπιστη (μετά τα όσα έχουν συμβεί όλα τα χρόνια των μνημονίων – με αποκορύφωμα το πρώτο εξάμηνο του 2015), εντούτοις και όσο δίκαιο και αν έχει, οι συνεχείς δηλώσεις του Β. Σόιμπλε για το ελληνικό ζήτημα και το ότι μια μείωση του χρέους θα κάμψει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της χώρας, αρχίζουν να γίνονται κουραστικές. Και με την εμμονή του αυτή για τη χώρα μας, ο Σόιμπλε χάνει πλέον το δίκαιο του και κινδυνεύει να καταστεί γραφικός. Μάλιστα για μια από τις λίγες φορές θα λέγαμε ότι ο Π. Μοσκοβισί είχε δίκαιο σε κάτι το οποίο είπε έμμεσε στον Β. Σόιμπλε. Αναφερόμαστε στη δήλωση ότι η πρόταση την οποία έκανε την προηγούμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μια πιο θετική δημοσιονομική στάση στην ευρωζώνη (την οποία απέρριψε η Γερμανία) σημαίνει μεν το τέλος της εποχής της λιτότητας στην Ευρώπη αλλά όχι την παραβίαση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας, που ορίζουν ότι τα ελλείμματα πρέπει να μείνουν χαμηλά.

Και να μην ξεχνάμε κάτι. Ότι μπορεί ο Σόιμπλε να είναι ο ΥΠΟΙΚ της πιο ισχυρής χώρας της Ευρωζώνης – Ε.Ε., εντούτοις επίσημα δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένας υπουργός οικονομικών ενός κράτους μέλους. Και ασχέτως της χώρας μας (που είναι άνευ σημασίας για την ευρωπαϊκή οικονομία – περίπου το 0,5% του ΑΕΠ), η εμμονή της Γερμανίας με αυτήν την στείρα λιτότητα κινδυνεύει να τινάξει την Ευρώπη στον αέρα.  

 
 
 

Λαλιώτης

Το ΣΚ ένα από τα βασικά θέματα των ΜΜΕ ήταν ο κ. Λαλιώτης και αν αυτός έθεσε θέμα απομάκρυνσης από το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου.

Εμείς δεν έχουμε από τα να επαναλάβουμε αυτό το οποίο είχαμε γράψει πριν από μια εβδομάδα, πάλι με αφορμή κάποια δημοσιεύματα για τον κ. Λαλιώτη. Ότι και μόνο που το 2016 ασχολούμαστε με τον κ. Λαλιώτη, είναι απόδειξη ότι αυτή η χώρα δεν έχει επί της ουσίας καμία διάθεση να αλλάξει. Η λογική του παλαιού ΠΑΣΟΚ και του «ανδριανισμού» όπως αποδεικνύεται έχει μπολιάσει στη λειτουργία αυτής της χώρας… Και με τέτοιες λογικές, πραγματική έξοδος από την κρίση και ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας δε μπορεί να επιτευχθεί.  

 
 
 

Κάτι δεν πάει καλά με το νότο

Και για να γελάσουμε λίγο και με αφορμή την παρακάτω φωτογραφία, αναρωτιόμαστε. Συμβαίνει κάτι με τους ηγέτες του νότου; Και το λέμε αυτό γιατί όπως φαίνεται στην παρακάτω photo μάλλον ο Ρέντζι δεν είναι και σε μεγάλα κέφια, φαίνεται κουρασμένος και σα να κοιμάται όρθιος στο τελευταίο γεύμα των 6 ηγετών στη Γερμανία. Και φυσικά μας θυμίζει την εικόνα που είχε ο έλληνας πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνάντηση με τον Μ. Ομπάμα. Όπως όλα δείχνουν η Γερμανία και αυτό το δίδυμο Α. Μέρκλε – Β. Σόιμπλε θα τους τρελάνουν όλους στο τέλος.  

 
 
 

Από το Πεκίνο στο Ανάπτυξης

Σύμφωνα με το  «Βηματοδότη» …. Η Ντόρα Μπακογιάννη (φωτογραφία) ήταν η πρώτη που δέχτηκε το τηλεφώνημα από τον αδελφό της, πρόεδρο της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη, για τον ανασχηματισμό στο κόμμα. Βρισκόταν στο Πεκίνο ως «κυρία του κυρίου», αφού συνόδευε τον σύζυγό της σε μια εκδήλωση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Χωρίς πολλές περιστροφές ο πρόεδρος της εξήγησε ότι σκοπεύει να καταργήσει τους συντονιστές και να δημιουργήσει μια σκιώδη κυβέρνηση ώστε να είναι αποτελεσματικότερη η παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου. Και της πρότεινε να είναι σκιώδης υπουργός Ανάπτυξης, κάτι που όπως έμαθα η Ντόρα το δέχτηκε αφού, όπως ακούστηκε να λέει, στον τομέα του υπουργείου αυτού βρίσκονται τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών σκοπεύοντας, όπως δεσμεύτηκε, από εκεί να δώσει τη μάχη. Ισως να είναι πιο εύκολο για την Ντόρα να δώσει τη μάχη από το Ανάπτυξης, τώρα μάλιστα που έφυγε από εκεί ο συντοπίτης της Γιώργος Σταθάκης, με τον οποίο διατηρούσε άριστες σχέσεις. Δεν ρώτησε, όπως έμαθα, ποια θα είναι η τύχη τής έως τώρα συντονίστριας στο Ανάπτυξης, της Ολγας Κεφαλογιάννη, που ανέλαβε σκιώδης υπουργός Πολιτισμού (αν και προτιμούσε το... Εξωτερικών).

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2015 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....