Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

 
 

 

00:01 - 21/12/15

 

Τελευταία ειδησεογραφία

Ξεκινώντας από την τελευταία ειδησεογραφία και από τις πιο ενδιαφέρουσες κατά την άποψη μας εξελίξεις, ένα βήμα πίσω φαίνεται πως είναι διατεθειμένοι να κάνουν οι θεσμοί στο ασφαλιστικό αποδεχόμενοι υπό όρους την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων, αν και είναι ακόμη νωρίς για να επιβεβαιωθούν αυτές οι πληροφορίες.

Και αν και σίγουρα το κατά πόσο αυτό το μέτρο είναι σωστό σηκώνει μεγάλη συζήτηση (η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν και υπέρ και κατά της ορθότητας του μέτρου), μια τέτοια εξέλιξη είναι σε γενικές γραμμές θετική, αφού το ασφαλιστικό είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης. Και είναι θετική, αφού κλείσιμο του ασφαλιστικού χωρίς μεγάλες περικοπές στις κύριες, μπορεί να αποτρέψει αυτό που σχεδόν όλοι θεωρούν δεδομένο κατά τους πρώτους μήνες του 2016, μια πολιτική κρίση. Όχι ότι αυτή η κυβέρνηση θα αντέξει με αυτή τη μορφή πάρα πολύ, αλλά σίγουρα, αν έκλεισε το ασφαλιστικό, η κυβέρνηση θα μπορούσε να πάρει χρόνο ζωής για αρκετό καιρό ….. και βλέπουμε …..

Στα σχετικά ρεπορτάζ, λοιπόν, ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός από τη μια και η πολιτική αποσταθεροποίηση που θα προέκυπτε από μεγάλες περικοπές στις κύριες συντάξεις έχει οδηγήσει το ΔΝΤ, την ΕΕ, τον ESM και την ΕΚΤ να εξετάζουν, αν και με απροθυμία, το ζήτημα της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών και των εισφορών εργαζομένων. Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, η ελληνική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι θα προχωρήσει ακόμη και σε μονομερή νομοθέτηση της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 2 μονάδες, προκειμένου να αποφύγει τη μείωση των κύριων συντάξεων, κάτι το οποίο προβληματίζει τους ξένους αξιωματούχους. Το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να καλύψει σημαντικό μέρος της δημοσιονομικής προσαρμογής κατά 1% του ΑΕΠ εντός του 2016 με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και δευτερευόντως με τη μείωση επικουρικών συντάξεων, χωρίς να πειράξει τις κύριες συντάξεις. Από την πλευρά τους οι δανειστές και ειδικά το ΔΝΤ επιθυμούν να επιβληθούν μειώσεις κύριων συντάξεων από 6% έως και 30%.

 
 

Ένα σοβαρό ζήτημα

Αν και δεν υπάρχουν ακόμη νεότερες πληροφορίες, εντούτοις το όλο ζήτημα με τη νέα απαίτηση των δανειστών είναι εξαιρετικά σοβαρό. Αναφερόμαστε στις πληροφορίες ότι "τρύπα" της τάξεως των 2-3διςευρώ δηλαδή 1,5% του ΑΕΠ βλέπουν οι δανειστές στον προϋπολογισμό του 2016 που ψηφίστηκε από τη Βουλή, γεγονός που σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές προσκείμενες στους θεσμούς τους οδηγούν στην απόφαση να ζητήσουν συμπληρωματικό προϋπολογισμό από την ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις σχετικές δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο προϋπολογισμός κατατέθηκε χωρίς τη συναίνεσή τους αλλά και πως έχουν υπερεκτιμηθεί τα έσοδα από τον ΦΠΑ και τον ηλεκτρονικό τζόγο.

Υπολογίζουν επιπρόσθετα ότι το 2015 θα κλείσει με ύφεση 0,5% και όχι με μηδενική ανάπτυξη όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός, κάτι που θα επηρεάσει και τα μέτρα του 2016.

Στα μέτρα αυτά των 3 δισ. ευρώ οι δανειστές συνυπολογίζουν και το 1,8 δισ. από το ασφαλιστικό και εκτιμούν ότι έως το 2018 ο πήχης των μέτρων που θα ζητηθούν ανεβαίνει στα 6-7 δισ. ευρώ.

Οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου αναμένονται πλέον στην Αθήνα στις 18 Ιανουαρίου, όταν και αναμένεται να ζητήσουν την κατάθεση του πρόσθετου προϋπολογισμού.

Πάντως θα πρέπει να αναφέρουμε ότι κυβερνητικά στελέχη απάντησαν με διάθεση ειρωνείας σε αυτές τις πληροφορίες. Ειδικότερα, κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν πως «πριν δεκαπέντε ημέρες η κυβέρνηση θα έκοβε κατά 40% τις συντάξεις, ενώ δεν μιλούσε ο Τσίπρας με τον Παππά.

Στο ενδιάμεσο η ΕΕ έβγαλε τη χώρα από τη Σένγκεν,ενώ, πλέν είναι στα μαχαίρια ο Χουλιαράκης με τον Τσακαλώτο. Τώρα γράφουν ότι η κυβέρνηση θα πάρει μέτρα από 2,4 δις έως 7δις,ανάλογα με τα συμφέροντα που εξυπηρετούν τα συγκεκριμένα μέσα που παρουσιάζουν το θέμα. Είμαστε περίεργοι για το τι θα γράφουν μεθαύριο».

Και θα θέλαμε να δούμε την εξέλιξη αυτής της ιστορίας, γιατί μπορεί όπως έχουμε γράψει να θεωρούμε αυτήν την κυβέρνηση ως μια αρκετά κακή κυβέρνηση (με όλα αυτά που έχουν συμβεί τους τελευταίους περίπου 10 μήνες), εντούτοις όπως είχαμε γράψει και πρόσφατα η αλήθεια είναι ότι στην κυβέρνηση γίνεται και ένας μαύρος πόλεμος από τα ΜΜΕ (παρόμοιες καταστάσεις είχανε συμβεί και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις). Και φυσικά δεν είναι ότι έχουμε συμπαθήσει το Σύριζα. Το πρόβλημα μας είναι ότι με τέτοια καταστροφολογία από τα ΜΜΕ, αυτή η χώρα δεν πρόκειται ποτέ να βγει από την κρίση και αυτό είναι που μας ενδιαφέρει εμάς !!!!

 
 

Τράπεζα Αττικής

Για ένα θέμα πάντως που σίγουρα θα τα σούρουμε στην κυβέρνηση είναι αυτό της Τράπεζας Αττικής, όπου με ενδιαφέρον θα περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα από εδώ και πέρα, αν και λίγο πολύ φανταζόμαστε.

Τι εννοούμε;

Ότι μετά την τρομερή προσπάθεια που έδωσε η κυβέρνηση Σύριζα να σώσει την τράπεζα (κατά την άποψη μας με ένα ποσό που δεν το αξίζει), βάζοντας μέσα αρκετά ταμεία και ΔΕΚΟ (χρήματα δηλαδή του ελληνικού λαού και των μετόχων των εταιρειών – όπως την ΕΥΔΑΠ), είμαστε σίγουροι ότι θα αρχίσει ένας τρομερός διορισμός ημετέρων. Οι προσλήψεις που έχουν να γίνουν στην τράπεζα και πιθανόν κάποια δάνεια που θα δοθούν σε γνωστούς, θα γράψουν ιστορία, όπως τις ιστορίες της ΑΤΕ και του ΤΤ κτλ ……….  Με απλά λόγια σε εξέλιξη βρίσκεται η δημιουργία της νέας ΑΤΕ, την οποία όπως πάντα θα πληρώσει ο ελληνικός λαός και θα τα «οικονομήσουν» λίγοι …………  Μια από τα ίδια δηλαδή …..…

 
 


Να μην παραβλέπουμε το μήνυμα Ρένγκλινγκ

Αν και είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι πρόθυμη για μεταρρυθμίσεις, εντούτοις το μήνυμα το οποίο έστειλε ότι θα μπορούσαμε ανά πάσα στιγμή να έχουμε αναβίωση των σεναρίων GREXIT, δε θα πρέπει να το παραβλέπει κανείς. Και δε θα πρέπει να το παραβλέπει κανείς, γιατί υπάρχουν αρκετοί ευρωπαίοι αξιωματούχοι που έχουν αρχίσει και πάλι να δυσανασχετούν με τα μπρος πίσω της ελληνικής κυβέρνησης.

 
 

Κουλτούρα ΣΥΡΙΖΑ και... φύγαμε

Όπως έγραψε ο «Βηματοδότης» ….. Σήμερα θα σας περιγράψω τη σχέση που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ με την κουλτούρα για να βγάλετε μόνοι σας τα συμπεράσματά σας: Την Τετάρτη λοιπόν ένας μεγάλος και γνωστός εκδοτικός οίκος γιόρτασε σε μια μεγάλη εκδήλωση τα 50 χρόνια από την έκδοση της τριλογίας του Στρατή Τσίρκα «Ακυβέρνητες Πολιτείες». Πήγε πολύς κόσμος, κανένας όμως πολιτικός από τον ΣΥΡΙΖΑ. Χρόνια πριν, αν γινόταν μια τέτοια εκδήλωση για τον εμβληματικό ανανεωτή συγγραφέα, ο Λεωνίδας Κύρκος, ο Αλέκος Αλαβάνος και οποιοσδήποτε άλλος αριστερός ηγέτης θα θεωρούσαν χρέος τους να τιμήσουν τον μεγάλο αυτόν συγγραφέα της Αριστεράς. Οπως η Αλέκα ή ο Κουτσούμπας θα πήγαιναν οπωσδήποτε σε μια επετειακή εκδήλωση για τον Βάρναλη ή τον Ρίτσο. Τι συμπέρασμα βγάζω; Η νέα ηγεσία της Αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ έχει μάλλον αποκοπεί από την πολιτιστική παράδοση της Αριστεράς, ανανεωτικής ή και δογματικής. Η νέα αριστερή κουλτούρα συνδέεται, όπως προσφάτως διαπιστώσατε, με τις ζεϊμπεκιές, τα ρακόμελα, τα νεολαϊκά τραγούδια και (βεβαίως) τον... Λάκη!

 
 

Ο εθνάρχης, ο Αντρέας και το... ανέκδοτο για τον Αλέξη

Ο διχασμός είναι τεράστιος και κρατάει πάρα πολλά χρόνια. Aλλοι ποδοσφαιρόφιλοι είναι φαν του Πελέ και άλλοι του Μαραντόνα. Για δεκαετίες το θεμελιώδες ερώτημα ήταν ποιος θα είναι ο νέος «θεός» της μπάλας. Οι απόψεις πολλές. 
Κάθε λίγο και λιγάκι εμφανίζονταν διάφορα «αστέρια» στα γήπεδα, που ήθελαν να αγγίξουν την τελειότητα των Λατίνων άσων.

Όπως σχολίαζε την Παρασκευή ο Ελεύθερος Τύπος, οι ειδικοί έλεγαν αυτός ή εκείνος είναι ο νέος «εκλεκτός». Και όλοι έπεφταν στον «κουβά». 

Εως που πάτησε χορτάρι ο Μέσι. Τότε τελείωσαν τα λόγια, γιατί ο Αργεντινός τους αποστόμωσε όλους. Και έγινε δικαιωματικά ο τρίτος «θεός» στην ιστορία του ποδοσφαίρου. 

Το ίδιο σκηνικό υπάρχει και στην πολιτική ζωή της χώρας μας. Και εδώ ο διχασμός είναι τεράστιος. Αλλοι είναι οπαδοί του Κωνσταντίνου Καραμανλή και άλλοι του Ανδρέα Παπανδρέου. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες το θεμελιώδες ερώτημα είναι ποιος θα είναι ο νέος «θεός» της… πολιτικής μπάλας. Ποιος θα δώσει και πάλι όραμα στον ταλαιπωρημένο ελληνικό λαό.

Και βγαίνουν προκλητικά διάφοροι πολιτικοί παράγοντες και ειδικά κάποιοι που τους έστειλαν οι ψηφοφόροι στη σύνταξη και λένε στους πολίτες θεωρίες για νέους «ηγέτες».
Για να τελειώνει το παραμύθι. Ούτε νέος εθνάρχης υπάρχει ούτε νέος Αντρέας. Και πολύ περισσότερο δεν είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Ποτέ ένας πρωθυπουργός στη μεταπολιτευτική ιστορία δεν κατάφερε σε 300, μόλις, ημέρες να διαψευστεί ολοκληρωτικά και να κάνει τόσο μεγάλη ζημιά στην οικονομία. Το έκαναν και άλλοι, αλλά χρειάστηκαν τουλάχιστον μια τετραετία.

Οταν και αν εμφανιστεί νέος πραγματικός ηγέτης στην Ελλάδα, δεν θα χρειάζονται κλακαδόροι για να λένε πόσο «τεράστιος» είναι. Τα έργα και η «μπάλα»  θα το αποδεικνύουν. Και ο λαός θα τον κατατάξει δίπλα στα ιερά τοτέμ του παρελθόντος.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2015 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....