Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

 

 

 

00:01 - 22/11/16

Αποκλείεται συνολική συμφωνία μέχρι 05/12 ……. Πιθανές  τηλεδιασκέψεις τουλάχιστον μέχρι τα Χριστούγεννα….

Στο περιβόητο ζήτημα της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς και παρά την αισιοδοξία που υπάρχει όλα δείχνουν ότι πάμε για ένα νέο θρίλερ, το οποίος όπως συνέβαινε και στις υπόλοιπες διαπραγματεύσεις θα μας κουράσει (με την κατάσταση πάντως να παραμένει διαχειρίσιμη) …… Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες ευρωπαίος αξιωματούχος έλεγε ότι αποκλείεται να υπάρξει συνολική συμφωνία  μέχρι το Eurogroup στις 05/12, χωρίς πάντως αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει αδιέξοδο. Ο στόχος είναι μια κατ’ αρχική συμφωνία, με μεγάλες πιθανότητες σύμφωνα με τον ευρωπαίο αξιωματούχο ούτε αυτό να μη συμβεί και να υπάρχουν τηλεδιασκέψεις καθ’ όλη τη διάρκεια του Δεκεμβρίου. Η άποψη μας είναι γνωστή ότι κάτι τέτοιο δε θα μας εξέπληττε, κρατώντας πάντως ότι η ειδησεογραφία γενικά από τις διαπραγματεύσεις, ακόμη και αν υπάρξουν καθυστερήσεις, δεν είναι αρνητική (και αυτό είναι το σημαντικότερο).   

 
 

Τσίπρας: Νέα γκάζια για να κλείσει η αξιολόγηση….

Και συνεχίζοντας με το ζήτημα της διαπραγμάτευσης, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρωθυπουργικό γραφείο φέρεται να μετέφερε χθες στους εμπλεκόμενους υπουργούς νέες πιέσεις του πρωθυπουργού για να επισπευστεί το κλείσιμο της αξιολόγησης και να μην υπάρξουν σημαντικές καθυστερήσεις. Φυσικά όλα αυτά μπορεί να είναι και διαρροές για εσωτερική κατανάλωση ……   

 
 
 

 

Αίσθηση μας ότι ο Σόιμπλε τελειώνει από ΥΠΟΙΚ….

Και να αναφερθούμε τώρα στο ζήτημα της Γερμανίας και την ανακοίνωση ότι η Α. Μέρκελ θα είναι υποψήφια για 4η φορά. Και σε γενικές γραμμές θα λέγαμε ότι αυτή είναι μια καλή είδηση και μόνο για το λόγο ότι ο Β. Σόιμπλε δε θα είναι υποψήφιος για τη γερμανική Καγκελαρία.

Εμείς πάντως θα ρισκάρουμε μια πρόβλεψη ….. Ότι ο Σόιμπλε τελειώνει σύντομα από υπουργό οικονομικών της Γερμανίας. Προσωπικά πιστεύουμε ότι η Α. Μέρκελ θα αποφασίσει να «αντικαταστήσει» τον γερμανό ΥΠΟΙΚ, ο οποίος εκτιμούμε ότι θα πάει για τη θέση του γερμανού Προέδρου της Δημοκρατίας στην θέση του Γιόαχιμ Γκάουκ.

Να σημειωθεί η θητεία του Γκάουκ λήγει στις 17 Μαρτίου 2017, δηλαδή περίπου 4 μήνες από τώρα …..

 
 
 

Ερντογάν

Τώρα για τον Ερντογάν και τη νέα Οθωμανική Τουρκία τι να πούμε! Απλά θα επαναλάβουμε για ακόμη μια φορά αυτό που λέμε εδώ και πολύ καιρό. Ότι ο Ερνογάν έχει χάσει τον έλεγχο. Θα διαλύσει την Τουρκία, θα βάλει σε μεγάλες περιπέτειες την ευρύτερη περιοχή (ήδη το κάνει – αν δει κανείς τα όσα συνέβησαν τα τελευταία χρόνια στη Συρία – Ιράκ – έχει ευθύνες και η Τουρκία), με μεγάλους κινδύνους και για τη χώρα μας. Αξίζει να δει κανείς προσεκτικά τον τελευταίο μαζικό εξοπλισμό που ανακοίνωσε η Τουρκία και θα καταλάβει τους κινδύνους που υπάρχουν.

Τώρα η αφορμή για τη σημερινή μας αναφορά στο Σουλτάνο είναι μια σοκαριστική είδηση που διαβάσαμε. Ειδικότερα, νομοσχέδιο προβλέπει  πως ένας βιαστής θα μπορεί να απαλλαγεί από την κατηγορία εφόσον παντρευτεί το θύμα του! Το τουρκικό κοινοβούλιο ψήφισε νομοσχέδιο που επιτρέπει σε κάποιες περιπτώσεις να ανασταλεί η καταδίκη κάποιου για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου, αν ο δράστης παντρευτεί το θύμα του.

Και τώρα αυτή η χώρα ζητάει βίζα για τους πολίτες της και εκβιάζει ολόκληρη την Ευρώπη.

 
 
 

Τσίπρας  - Ερντογάν

Και στο πολύ σημαντικό ζήτημα του Κυπριακού, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μάλλον θα υπάρξει συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν τις επόμενες ημέρες για να συζητήσουν το θέμα των παρωχημένων εγγυήσεων στο Κυπριακό.

 
 
 

Γκρίνιες για τους «σκιώδεις»

Τα παρακάτω έγραφε ο «Βηματοδότης» …. αυτή τη φορά ήταν η σειρά του Κυρ. Μητσοτάκη να συνειδητοποιήσει ότι ένας ανασχηματισμός, έστω και σκιώδης, δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που ήθελε να επιλύσει. Κι ας είναι ένας «πεφωτισμένος ανασχηματισμός», αφού τον ανακοίνωσε μόλις επέστρεψε από το Αγιον Ορος. Και τούτο γιατί, μόλις τον ανακοίνωσε, το μεσημέρι της Παρασκευής, άρχισαν οι γκρίνιες, όχι τόσο αυτών που έμειναν απ' έξω (δηλαδή μόνον του Αθ. Δαβάκη), αλλά αυτών που άλλο σκιώδες υπουργείο περίμεναν, κι άλλο έλαβαν, οι περισσότεροι μη γνωρίζοντας γιατί. Βεβαίως, για να πνίξουν τον πόνο τους άρχισαν να κατασκευάζουν ένα σωρό σενάρια, δοξάζοντας τις ικανότητές τους, έστω κι αν έχουν υποβαθμιστεί...

nnn

Πάρτε για παράδειγμα τον πρώην πρύτανη και συντονιστή στο Παιδείας Θ. Φορτσάκη, που έγινε αναπληρωτής τομεάρχης στο Οικονομικών με σκιώδη υπουργό τον Χρ. Σταϊκούρα. Ή την αδελφή του προέδρου, Ντόρα Μπακογιάννη, μέχρι πρότινος «τομεάρχη Εξωτερικών», η οποία από το Πεκίνο όπου βρισκόταν έλεγε ότι πήρε το υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο ήθελε εδώ και καιρό, για να βρίσκεται (όπως έλεγε) κοντά στους πολίτες και στα προβλήματά τους. Μάλλον όμως δεν της πολυάρεσε η τοποθέτηση του Β. Κικίλια στη θέση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, με την αναμενόμενη προβολή που θα έχει, επειδή γνωρίζει πολύ καλά ότι ο κ. Κικίλιας εκλέγεται στην ίδια εκλογική περιφέρεια με αυτήν. Το ίδιο θα σκέφτηκε και η Ολγα Κεφαλογιάννη, που από «τομεάρχης Ανάπτυξης» αναβαθμίστηκε, όπως λέει, σε σκιώδη υπουργό Πολιτισμού, αλλά το μυαλό της το έχει και αυτή στον κ. Κικίλια, αφού εκλέγονται και οι δύο στην Α' Αθηνών. Εκείνο που έμαθα ότι αφήνει η Ολγα να διαρρεύσει είναι ότι με τη νέα τοποθέτησή της στο Πολιτισμού, θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η επόμενη υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού (νομίζει ότι θα ενωθούν τα δύο αυτά υπουργεία) στην κυβέρνηση Κυρ. Μητσοτάκη. Πάλι καλά, που λέει αυτό το «κατά πάσα πιθανότητα». Τις υπενθυμίζω ωστόσο ότι ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι οι τοποθετήσεις στη σκιώδη κυβέρνηση δεν έχουν καμιά σχέση με την κυβέρνηση που θα σχηματίσει, εάν βεβαίως κερδίσει τις εκλογές.

nnn

Αυτά τα σβήσε-γράψε που συμβαίνουν σε κάθε ανασχηματισμό έως την τελευταία στιγμή, φέρνουν καμιά φορά κωμικά αποτελέσματα. Ο Αδωνις Γεωργιάδης, φέρ' ειπείν, που τοποθετήθηκε ως σκιώδης υπουργός Αμυνας, χαιρόταν επειδή θα έχει απέναντί του τον Πάνο Καμμένο (με τον οποίο εδώ και καιρό ανταλλάσσουν αγωγές, μηνύσεις και εξώδικα στα Δικαστήρια) και έτσι θα μπορεί να κάνει πιο επιθετική αντιπολίτευση στο Αμυνας. Αλλά πάνω στη χαρά του δεν είδε ότι η επίσημη ανακοίνωση της ΝΔ δεν τον αναφέρει πλέον ως αντιπρόεδρο του κόμματος (ενώ τον έτερο αντιπρόεδρο Κ. Χατζηδάκη τον αναφέρει ρητά) και τον έζωσαν προς στιγμήν τα φίδια. Και επειδή ένας Αδωνις δεν σηκώνει τέτοιες ασάφειες στις επίσημες ανακοινώσεις του κόμματος, τι έκανε νομίζετε; Εξέδωσε μόνος του ανακοίνωση (μέσω Διαδικτύου) δηλώνοντας ότι είναι και σκιώδης υπουργός Αμυνας και αντιπρόεδρος της ΝΔ και όχι όπως ο κ. Χατζηδάκης, που είναι μόνον αντιπρόεδρος.

nnn

Είναι και ο Χρ. Κέλλας, ιατρός, τομεάρχης έως τώρα στο Υγείας, (ένας γαλάζιος «αντι-Πολάκης» - όπως έλεγε) που ο πρόεδρος της ΝΔ τον ευχαρίστησε για την προσφορά του, αλλά για να τον τιμήσει περισσότερο τον έριξε στο Παιδείας ως αναπληρωτή της Νίκης Κεραμέως. Ο κ. Κέλλας ακόμα διερωτάται τι σχέση έχει με την Παιδεία. 'Η ο Χ. Αθανασίου, που βρέθηκε ξαφνικά αναπληρωτής του Ι. Πλακιωτάκη στο Ναυτιλίας, κάνοντας τον υπουργό Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλή να αναπηδήσει από χαρά λέγοντας ότι μαζί θα δαμάσουν τα κύματα. Υπήρξαν, όπως συμβαίνει στους ανασχηματισμούς, και οι τοποθετήσεις της τελευταίας στιγμής. Για να μη μείνει έξω η εκ Σερρών ορμώμενη Φωτεινή Αραμπατζή (που όντως έμενε), την τοποθέτησαν βιαστικά δεύτερη αναπληρώτρια στο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ απολάμβανε εδώ και μήνες την πρωτοκαθεδρία στον Τουρισμό. Να μην ξεχάσω και την Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία πανηγυρίζει γιατί έγινε «σκιώδης υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής». Λέει ότι έως τώρα ήταν «υφυπουργός» αρμόδια για το ΕΣΠΑ, με «υπουργό» την Ολγα Κεφαλογιάννη, και τώρα αναβαθμίστηκε σε «υπουργό» χωρίς κανέναν «υφυπουργό» ή «αναπληρωτή υπουργό» και θα είναι απέναντι στον Ν. Παππά, τον σημαντικότερο, όπως νομίζει, υπουργό του Αλ. Τσίπρα. Οπως και να έχει το πράγμα, με τον εσωκομματικό ανασχηματισμό, απλώς έγινε ένα ανακάτεμα της τράπουλας, προφανώς για να βολευτούν όλοι, κι ας λένε επισήμως στο κόμμα ότι έγινε με εκλογικό επιθετικό προσανατολισμό.

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2015 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....