Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

 

 

 

00:01 - 23/09/16

Στη βουλή τα προαπαιτούμενα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το δρόμο προς τη Βουλή παίρνει σήμερα το πολυνομοσχέδιο με τις προαπαιτούμενες δράσεις που όρισαν οι δανειστές το περασμένο καλοκαίρι προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση των 2,8 δισ. ευρώ. Όπως είναι λογικό και πάνω από όλα σωστό, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιθυμεί να παραβρεθεί στο EuroWorking Group της 29ης Σεπτεμβρίου με ψηφισμένες από τη Βουλή όλες τις παρεμβάσεις προκειμένου οι τεχνοκράτες της Ευρωζώνης να εισηγηθούν θετικά για την εκταμίευση της υποδόσης.

Πάντως να σημειωθεί ότι μέχρι τότε, σε εκκρεμότητες θα παραμείνει η στελέχωση των Διοικητικών Συμβουλίων των τεσσάρων τραπεζών (αυτό όμως δε χρειάζεται ψήφιση από τη βουλή - έχει δρομολογηθεί), αλλά και το ζήτημα της στελέχωσης του Εποπτικού Συμβουλίου του νέου Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων, με κυβερνητικές πηγές ωστόσο να αναφέρουν ότι και σε αυτό το θέμα έχει βρεθεί κοινός τόπος με τους δανειστές.

Σε κάθε περίπτωση, η επίσπευση των διαδικασιών είναι μια αρκετά θετική είδηση.  

 
 

Έσοδα

Και επειδή συνεχίζονται τα δημοσιεύματα για την πορεία των εσόδων, τους κόφτες κτλ …. Θα επαναλάβουμε κάτι. Ότι όσο και αν κανείς δε συμπαθεί μια κυβέρνηση, δε μπορεί να διαστρεβλώνει την αλήθεια. Η πορεία λοιπόν του προϋπολογισμού και των εσόδων, ειδικά όσον αφορά το φετινό στόχο για 0,5% πρωτογενές πλεόνασμα, είναι καλή και ο στόχος σχεδόν σίγουρα επιτεύξιμος. Με πολύ μεγάλες δυσκολίες θα λέγαμε ότι θα μπορούσε να βγει ο στόχος του 2017, το 1,75%, αν κα είναι αρκετά νωρίς να συζητάμε για αυτό (καλά για το 3,5% του 2018 ούτε το συζητάμε – είναι ανέφικτος και πάνω από όλα χωρίς οικονομική λογική για την ελληνική περίπτωση).

Και οφείλουμε να παρατηρήσουμε κάτι. Ότι το οικονομικό επιτελείο έχει κάνει κάτι έξυπνο. Σε κάθε λογαριασμό, έχει βάλει ως στόχο ένα αισθητά μικρότερο ποσό, προεξοφλώντας έτσι μια πιθανή υστέρηση εσόδων …..

Για παράδειγμα, στον ΕΝΦΙΑ ο συνολικός λογαριασμός που έχει κοπεί είναι περίπου 3,2δις ευρώ και το ΥΠΟΙΚ έχει θέσει ως στόχο τα 2,65δις ευρώ, δηλαδή περίπου 17% χαμηλότερα του συνολικού ποσού. Αυτός είναι και ο λόγος που σε κάποιες κατηγορίες εσόδων παρατηρείται πορεία καλύτερη των προβλέψεων.

 
 
 

Καταργήστε τα μετρητά

Και στα πλαίσια των παραπάνω θα πρέπει να κρατήσουμε ότι σημαντική αύξηση κατέγραψαν τα έσοδα από τον ΦΠΑ στα νησιά της χώρας τον Αύγουστο, προσφέροντας «στήριξη» στο σύνολο των κρατικών εσόδων και τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού. Τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) δείχνουν εκτίναξη των εισπράξεων ΦΠΑ έως και 170%, η οποία συντελέστηκε κυρίως στα πλέον τουριστικά νησιά, όπως η Μύκονος, η Ρόδος και η Σαντορίνη.

Σε μεγάλο βαθμό και αυτή πορεία έχει σχέση με τις αυστηρές προβλέψεις που είχαν τεθεί.

Πάντως εμείς το έχουμε γράψει από την αρχή της κρίσης (από τον πρώτο χρόνο) και θα το επαναλάβουμε και σήμερα. Ότι η «μοναδική» λύση για τη χώρα μας, για πολλά ζητήματα, είναι το πλαστικό χρήμα. Μόνο έτσι μπορούμε να διορθώσουμε πολλά από τα κακώς κείμενα της χώρας.

 

Σχετικά με τη δικαιοσύνη

Και όσον αφορά τώρα τη δικαιοσύνη, οφείλουμε να παρατηρήσουμε κάτι, μια και υπάρχει όλη αυτή η διαρκής συζήτηση για τις σχέσεις δικαιοσύνης – κεντρικής εξουσίας. Προχθές το βράδυ συναντήθηκα Α. Τσίπρας με τον Ερντογάν. Εντελώς τυχαία λοιπόν, μερικές ώρες πριν τη συνάντηση είχε βγει η απόφαση της δικαιοσύνης ότι δε θα δοθεί άσυλο στους 8 τούρκους αξιωματούχους οι ποίοι είχαν αυτομολήσει στην Αλεξανδρούπολη μετά το πραξικόπημα.  Σύμπτωση θα μας πει κανείς ….. Τώρα θα μας πείτε ότι σε σχέση με αυτά που γίνονται στη χώρα, αυτό είναι πταίσμα.

 
 

Τσακαλώτος: Save Mitsotakis

Τα παρακάτω σχολίαζε ο «Βηματοδότης» … Ούτε μπορείτε να φανταστείτε ποιον πολιτικό θαυμάζει ο Ευ. Τσακαλώτος (φωτογραφία). Μόνο θαυμάζει; Δοξάζει κιόλας! Δεν είναι άλλος από τον πρόεδρο της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη! Τόσο πολύ του άρεσε η ομιλία του στη ΔΕΘ, που λέει ότι σκοπεύει να ξοδέψει μερικά ευρώ και να αγοράσει αυτοκόλλητα που θα γράφουν... «save Mitsotakis» και να τα κολλήσει στα παρμπρίζ όσων αυτοκινήτων βλέπει μπροστά του. Πάση θυσία, εξηγεί, θα πρέπει να διατηρηθεί ο κ. Μητσοτάκης στην ηγεσία της ΝΔ, γιατί με τέτοια ομιλία που έκανε απομάκρυνε ψηφοφόρους της ΝΔ και επιπλέον έκανε πολλούς που ήθελαν να ψηφίσουν ΝΔ να το ξανασκεφθούν. Ακούστηκε μάλιστα να λέει ότι καλύτερη για τον ΣΥΡΙΖΑ ομιλία δεν μπορούσε να κάνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τα είπε όλα αυτά  σε «πηγαδάκι» συνεργατών του και πήγε κατευθείαν στη Βουλή, όπου γινόταν συζήτηση για το Ελληνικό και είπε στους έκπληκτους νεοδημοκράτες: «Πήρατε πολύ θάρρος τις τελευταίες ημέρες από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και λέτε ότι η κυβέρνηση καταρρέει...». Και μετά, ορισμένοι λένε ότι ο Τσακαλώτος κομματικά βρίσκεται σε... ύφεση.

 
 

Ρωτήστε τον Παππά

Βαρύ είναι το κλίμα για τον Ν. Παππά στη Βουλή. Το όνομά του ακούγεται ίσως πιο συχνά από κάθε άλλο όνομα όταν γίνεται συζήτηση στο θέμα Χρ. Καλογρίτσα. Και καλά, θα πείτε, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης έχουν κάθε λόγο να κάνουν αναφορά. Οι βουλευτές όμως του ΣΥΡΙΖΑ; Ε, λοιπόν, δεν μένουν ούτε αυτοί (πλέον) σιωπηλοί. Εάν ρωτήσεις τη γνώμη τους για όλα όσα συνέβησαν και αποκαλύφθηκαν για τον κ. Καλογρίτσα («πόθεν έσχες», τηλεοπτικές άδειες, βοσκοτόπια, Τράπεζα Αττικής) μία και μόνον απάντηση εισπράττεις από τους βουλευτές της πλειοψηφίας: «Ρωτήστε τον Παππά, αυτός ξέρει». Κάνα-δύο συμπληρώνουν: «Αν δεν βρείτε τον Παππά, ρωτήστε τον Κρέτσο, κι αυτός ξέρει από τον Παππά». Αλλά δεν υπάρχει λόγος να ρωτήσεις τον Παππά ή τον Κρέτσο (σάμπως θα σου δώσουν απάντηση;). Και οι δύο θα δώσουν (δεν θα το αποφύγουν) τις εξηγήσεις τους στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής (όπου έχουν ήδη κληθεί).

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2015 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....