Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

 

 

 

00:01 - 25/11/16

 

Εκλογές

 

Με αφορμή τις δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο Α. Τσίπρας στα κομματικά όργανα και έστω και σε ένα βαθμό άνοιξε και πάλι χθες η γνωστή συζήτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, με στελέχη της κυβέρνησης της σπεύδουν αμέσως να διαψεύσουν τις πληροφορίες, την ώρα που η ΝΔ συνεχίζει να ζητάει εκλογές.

 

Εμείς δεν έχουμε παρά να επαναλάβουμε αυτό το οποίο γράφουμε από τον περσινό Ιούνιο, όταν και πάλι υπήρχαν αντίστοιχα σενάρια για άμεσες εκλογές. Ότι χωρίς να αποκλείει κανείς τίποτα, δεν πιστεύουμε ότι ο Α. Τσίπρας θα πάει τώρα σε εκλογές. Δεν έχει κανέναν λόγο για να το κάνει. Προσωπικά συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι αν τεθεί θέμα εκλογών, θα τεθεί το β΄ εξάμηνο του 2017, με πιθανότητες οι εκλογές να πάνε για το 2018!!!!

 
 

 

Ότι κάνει από εδώ και πέρα θα είναι για καλό …..

 

Πάντως κάποιος χθες, μεταξύ σοβαρού και αστείου, παρατήρησε κάτι έξυπνο. «Ότι και αν κάνει από εδώ και πέρα ο Τσίπρας καλό θα κάνει». Τι εννοούσε; Ότι είτε ο Α. Τσίπρας ακολουθήσει το μνημόνιο, είτε πάει σε εκλογές και στις δύο περιπτώσεις ζημία για τη χώρα δεν προκύπτει. Ούτε λίγο ούτε πολύ, την ίδια άποψη ακριβώς έχουμε και εμείς.

 
 
 

 

Καλά συζητάμε ακόμη για το 3,5% …

 

Με αφορμή και το χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times, θα ξανά-θέσουμε ένα το ίδιο ερώτημα που είχαμε θέσει πριν από καιρό. Υπάρχει παγκοσμίως κανένας σοβαρός οικονομολόγος που πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να πετυχαίνει μακροπρόθεσμα πλεονάσματα της τάξης του 3 και 3,5% και να ανακάμψει με τέτοιους στόχους η ελληνική οικονομία; Νομίζουμε ότι αυτό δεν το πιστεύει κανείς. Ούτε ο ίδιος ο Σόιμπλε. Απλά αυτός ο στόχος μπήκε καθαρά και μόνο για να βγαίνει το χρέος βιώσιμο και να μην υπάρχει άμεσα ανάγκη ρύθμισης του χρέους. Και για αυτό είμαστε αισιόδοξοι ότι στο κατάλληλο timing και όταν έλθει η ώρα (μια και δεν είναι άμεσο), θα υπάρξει και η αλλαγή του στόχου του 3,5%, στο πιο ρεαλιστικό 1,5 με 2% (θα προτιμούσαμε 1,5%).

 
 
 

 

Σόιμπλε - Αρχίζει να κουράζει όλο και πιο πολύ

 

Τώρα όσον αφορά τον Σόιμπλε, αρκετά ενδιαφέρουσα θα θεωρούσαμε τη σφοδρή που του εξαπέλυσε χθες η εφημερίδα Suddeutsche Zeitung υποστηρίζοντας ότι δεν ισχύουν τα όσα ανέφερε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών για την ματαίωση-αναβολή της μίνι συνόδου στο Βερολίνο. Ασχέτως πάντως της συγκεκριμένης ιστορίας και όπως είχαμε γράψει χθες, ο Σόιμπλε θα πρέπει να καταλάβει ότι με την εμμονή του στη στείρα λιτότητα έχει αρχίσει να κουράζει, ακόμα και τους ένθερμους υποστηρικτές του. Και μπορεί η Μέρκελ να μην τον βγάλει από την θέση του ΥΠΟΙΚ βάζοντας τον στη θέση του γερμανού προέδρου της δημοκρατίας (όπως πιστεύαμε ……. στη θέση αυτή πηγαίνει ο Στάινμαϊερ), εντούτοις ο Σόιμπλε εμφανίζεται να είναι όλο και πιο απομονωμένος.

 
 
 

 

Σοβαρότατο ζήτημα

 

Κατά τη χθεσινή ημέρα έγινε και μια δήλωση την οποία κανείς δε θα πρέπει να αγνοήσει. Ειδικά βλέποντας τη συνολική στάση  της Τουρκίας η οποία ημέρα με την ημέρα γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη για τη χώρα μας.

 

Σε μια στιγμή που η διεθνής κοινότητα συζητά τις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο σύμβουλος του για θέματα οικονομίας προτείνει την προσάρτηση της «Κατεχόμενης Κύπρου» στην Τουρκία.

 

Ολόκληρη η δήλωση του Γιγίτ Μπουλούτ, η οποία πραγματοποιήθηκε στο φιλοκυβερνητικό ενημερωτικό κανάλι A Haber στις 20 Νοεμβρίου, έχει ως εξής:

 

«Στην ΤΔΒΚ επιχειρούν να κλείσουν το θρησκευτικό λύκειο. Με ποιου την καθοδήγηση; Του Άγγλου. Ακόμη (σήμερα) οι Άγγλοι επιχειρούν να ελέγξουν την «ΤΔΒΚ». Να πω και κάτι ακόμη ξεκάθαρα. (Κάποιοι προτείνουν) οι συνομιλίες να συνεχιστούν, το νησί να ενωθεί, να γίνει ένα κομμάτι. Θέλω να τους ρωτήσω το εξής: (Από τώρα και στο εξής) σε ένα μέρος που μέχρι σήμερα επισκεπτόμουν με την ταυτότητα μου (στο μέλλον) θα πρέπει να πηγαίνω με θεώρηση Schengen; (Σε περίπτωση λύσης) οι βρετανικές βάσεις θα παραμείνουν στην Κύπρο. Πρόκειται για δυο βάσεις που έχουν καθεστώς χώρας. Έχουν σημαία και θέση στο διεθνές δίκαιο.

 
 
 

 

Thanksgiving Day και χρέος

 

Σύμφωνα με το όσα έγραψε ο «Βηματοδότης» … Πράκτοράς μου μου είχε διαμηνύσει ήδη από το βράδυ της Τρίτης ότι Washington Group στο Βερολίνο την Παρασκευή με θέμα το ελληνικό χρέος, και ειδικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, δεν πρόκειται να γίνει. Οταν τον ρώτησα απορημένος πώς μπορεί να είναι τόσο βέβαιος για αυτό, μου ανέφερε τον... Γιάνη Βαρουφάκη. Συγκεκριμένα μού τόνισε: «Αν θυμάσαι καλά, πέρυσι τον Απρίλιο ο Γιάνης είχε πάει να βρει την Κριστίν Λαγκάρντ ανήμερα το Πάσχα των καθολικών στην Ουάσιγκτον σε μια προσπάθεια να "μαλακώσει" τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης που ο ίδιος είχε αποδεχθεί δύο μήνες νωρίτερα. Η Λαγκάρντ άφησε τους δικούς της και το στρωμένο τραπέζι και έτρεχε να τα βρει με τον Γιάνη που στο τέλος τής φόρεσε και μια οφειλή δόσης καπέλο. Αυτό δεν πρόκειται να επαναληφθεί εφέτος και η Κριστίν δεν θα αφήσει την Ημέρα των Ευχαριστιών (Thanksgiving Day) της Πέμπτης να πάει χαμένη ταξιδεύοντας στο Βερολίνο για να λύσει τα ελληνικά ζητήματα». Κατά τον πράκτορά μου και ο Πόουλ Τόμσεν θα κάνει το ίδιο, διότι η σέρβα σύζυγός του είναι αυστηρή με τις αμερικανικές παραδόσεις και τον θέλει στο σπίτι... Πάντως, η ίδια πηγή μου θεωρεί ότι το Washington Group θα γίνει πριν από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και ότι η συγκεκριμένη ημέρα θα είναι πραγματικά Thanksgiving Day.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2015 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....