Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

 

 

 

00:01 - 26/09/16

Ψήφος εμπιστοσύνης

Ξεκινώντας με τις τελευταίες πληροφορίες και το πολιτικό ρεπορτάζ, σκέψεις η κυβέρνηση να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης υπάρχουν στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, σε μια προσπάθεια να κλείσουν τα σενάρια εκλογών (και όχι μόνο). Σύμφωνα με τις εν λόγω πληροφορίες, η ψήφος εμπιστοσύνης μπορεί να ζητηθεί από τον Α. Τσίπρα εξαιρετικά σύντομα και κατά τις προσεχείς εβδομάδες, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, σε ένα έξυπνο «τρικ»,  όπως εκτιμούν, για να απομακρυνθούν τα σενάρια εκλογών πάνω από τη χώρα και γενικά να κερδίσει πόντους η κυβέρνηση.

Προσωπικά πάντως και χωρίς να θεωρούμε την ψήφο εμπιστοσύνης μια λάθος κίνηση, συνεχίζουμε να θεωρούμε ως καλύτερη λύση ένα πειστικό ανασχηματισμό.

 
 

Ταμείο αποκρατικοποιήσεων

Και συνεχίζοντας με την τελευταία ειδησεογραφία, σύμφωνα με τις πληροφορίες φαίνεται να επιλύεται το πλέον ακανθώδες ζήτημα των προαπαιτούμενων, για την κυβέρνηση, που ήταν η σύνθεση των μελών του εποπτικού συμβουλίου του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, την Παρασκευή το βράδυ με επιστολή του Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο έγιναν αποδεκτές οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το εποπτικό συμβούλιο.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για τους Γιώργο Σταμπουλή, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, την Όλγα Χαρίτου, ειδική στα χρηματοοικονομικά, και το στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργο Ταβλά.

Ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε φέρνει στη θέση του επικεφαλής του Υπερταμείου τον Γάλλο Ζακ Λε Παπ, επί χρόνια συνεργάτη της Κριστίν Λαγκάρντ στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών. Το έτερο μέλος του εποπτικού συμβουλίου από την πλευρά των θεσμών θα είναι ο Πορτογάλος Ντέιβιντ Κασπάρ.

Σημειώνεται ότι με βάση το Μνημόνιο 3 το νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων θα έχει πενταμελές εποπτικό συμβούλιο με παρουσία δύο Ευρωπαίων που θα ορίζονται από την ευρωπαϊκή πλευρά και θα ελέγχουν επί της ουσίας τα πάντα. Κάθε απόφαση θα λαμβάνεται με πλειοψηφία 4/5 (τεσσάρων πέμπτων) και μία από τις πρώτες και πολύ σημαντικές είναι ο ορισμός του διοικητικού συμβουλίου σε συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος εκφράζει την ικανοποίησή του για τη θετική αυτή εξέλιξη.

 
 

Χρέος

Και όσον αφορά το χρέος και πάλι σύμφωνα με τις πληροφορίες, την Πέμπτη διεξήχθη στις Βρυξέλλες συνάντηση της Task Force for Coordinated Action (TFCA), δηλαδή της ομάδας εργασίας των εμπειρογνωμόνων της ευρωζώνης για τα ζητήματα που άπτονται του χρέους.

Στην συγκεκριμένη συνάντηση μετείχε ο επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο και στελέχη του ESM τα οποία παρουσίασαν τις λύσεις που εξετάζονται για τη βραχυπρόθεσμη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Οι εν λόγω λύσεις δεν διαφοροποιούνται σημαντικά από τις αποφάσεις που είχε λάβει το Eurogroup της 25ης Μαΐου και τις οποίες το ΔΝΤ θεωρεί μη επαρκής.

Ειδικότερα, οι προτάσεις (όπως έχουμε ξαναγράψει) προβλέπουν τα ακόλουθα:

·         Την εξομάλυνση των περιόδων αποπληρωμής του ελληνικού χρέους. Σήμερα η μέση διάρκεια ωρίμανσης του χρέους είναι 28 χρόνια και ο ESM εξετάζει να την αυξήσει στα 33,5 χρόνια. Έτσι, θα προσαρμόσει κάποιες από τις διάρκειες αποπληρωμών του ελληνικού χρέους -για να αποφύγει μεγάλες αυξήσεις τους σε ορισμένα χρόνια- εξομαλύνοντας έτσι το προφίλ του χρέους.

·         Τη μείωση του επιτοκιακού κινδύνου. Επιδιώκεται μέρος του χρέους να καταστεί από κυμαινομένου επιτοκίου σταθερού, ώστε να «κλειδώσει» όσο το δυνατόν περισσότερο το τρέχον ευνοϊκό κόστος δανεισμού, μειώνοντας έτσι μελλοντικούς κίνδυνους, αλλά και πιθανά μακροπρόθεσμα κόστη.

·         Την εξάλειψη επιτοκιακών ποινών. Η Ελλάδα δεν εφάρμοσε ρήτρες της δανειακής σύμβασης του δεύτερου προγράμματος στήριξης και επιβαρύνθηκε με επιτοκιακό πέναλτι που έπρεπε να πληρώσει το 2017, ύψους 200 εκατ. ευρώ. Αυτό πλέον θα εξαλειφτεί. 

 
 

Μακάρι να συμβούν … αλλά δεν το βλέπουμε …

Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη είχε στη WSJ ο πρωθυπουργός την Παρασκευή. Σε αυτήν ο έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε πώς στο τέλος Οκτωβρίου θα έχει κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, προβλέποντας παράλληλα ότι στο τέλος του έτους θα ληφθούν τα μέτρα για το χρέος. Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος και το ζήτημα του χρέους το αφήνουμε. Θα μείνουμε στο πρώτο σκέλος. Δυστυχώς αδυνατούμε να ασπαστούμε την αισιοδοξία του πρωθυπουργού ότι μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου θα έχει κλείσει η αξιολόγηση, αν και πραγματικά ευχόμαστε να διαψευστούμε. Αν και αυτή η αξιολόγηση είναι αρκετά πιο εύκολη από την πρώτη, εντούτοις δε μπορούμε να πιστεύουμε ότι σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, η ελληνική κυβέρνηση θα κατάφερνε να κλείσει την αξιολόγηση, ειδικά όταν σε αυτήν συμπεριλαμβάνονται και τα εργασιακά (με το ΔΝΤ να έχει τις γνωστές θέσεις). Και πέραν αυτού να μην ξεχνάμε ότι ευρωπαίοι και ΔΝΤ βρίσκονται στα «μαχαίρια» για το ελληνικό πρόγραμμα. Πάντως όπως έχουμε γράψει, ένα γρήγορο κλείσιμο της β΄αξιολόγησης και ένας πειστικός ανασχηματισμός θα ήταν σημαντικά συστατικά για τη βελτίωση του κλίματος στην ελληνική οικονομία και τη σταδιακή έξοδο της χώρας από την κρίση.

 
 
 

Διαρροή με iPhones

Τα παρακάτω έγραψε ο «Βηματοδότης» ….  Τι κι αν το πόρισμα για την Τράπεζα Αττικής που παραδόθηκε την Πέμπτη στον συριζαίο Σωκράτη Φάμελλο, πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τα δάνεια στα ΜΜΕ και στα πολιτικά κόμματα, διπλοκλειδώθηκε σε ειδική αίθουσα της Βουλής προκειμένου να μη διαρρεύσει στον Τύπο; Τι κι αν οι βουλευτές-μέλη της Επιτροπής που είχαν πρόσβαση σε αυτό αναγκάζονταν να αφήνουν τα κινητά τους τηλέφωνα εκτός της ειδικής αίθουσας για να μην υπάρχουν υπόνοιες πως φωτογράφισαν μέρη του πορίσματος; Το περιεχόμενο του 120 σελίδων πορίσματος διέρρευσε τελικά. Πώς; Κάποιοι μου λένε πως το πόρισμα του SSM ήταν στα χέρια του νέου προέδρου της Τράπεζας Αττικής Τάκη Ρουμελιώτη ήδη από την παρελθούσα εβδομάδα και πως σε αυτόν απευθύνθηκαν αρκετοί βουλευτές και δημοσιογράφοι για πληροφορίες. Το αν τις έδωσε αυτές τις πληροφορίες μόνο ο ίδιος μπορεί να το πει. Εκτός κι αν ορισμένοι βουλευτές της συγκυβέρνησης δεν άφησαν έξω από την αίθουσα τα κινητά τους και το φωτογράφισαν. Να τα λέμε κι αυτά.

Το τρίδυμο της Αττικής

 Το πόρισμα για την Τράπεζα Αττικής που συνέταξε ο SSM μας ενημερώνει πως η τράπεζα είχε διάτρητες δομές εταιρικής διακυβέρνησης, δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει ποιοι της χρωστούσαν και πόσα, είχε ανύπαρκτες διαδικασίες ελέγχου πιστοδοτήσεων, έδινε πλουσιοπάροχες αμοιβές σε συμβούλους και πως γενικά δεν υπήρχε κανόνας της σύγχρονης τραπεζικής που να μην τον έχει καταστρατηγήσει.  Πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλα αυτά ειδικά τα τελευταία χρόνια διαδραμάτιζε, όπως εμφανίζεται στο πόρισμα, ο Γιάννης Γαμβρίλης, πρώην πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ, ο οποίος κατείχε επί σειρά ετών τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Αττικής. Για τον Γαμβρίλη μαθαίνω πως πνέει μένεα ο Γιάννης Στουρνάρας καθώς συστηματικά αγνοούσε τις συστάσεις και προτροπές της Τράπεζας της Ελλάδος. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και οι αντιπαθούντες τον Γαμβρίλη του αναγνωρίζουν την ικανότητά του να ελίσσεται. Από στενός συνεργάτης του προσφάτως αποθανόντος Γιώργου Παναγιωτακόπουλου, του «συγκεντρωσιάρχη» του ΠαΣοΚ, ο Γαμβρίλης τα «βρήκε» ακόμα και με τη ΝΔ όταν ήταν ακόμη στην αντιπολίτευση το 2011. Η ΝΔ έγινε κυβέρνηση και κράτησε την προεδρία της Αττικής αποδεχόμενος τον Φεβρουάριο του 2014 ως CEO της τράπεζας τον Γκίκα Μάναλη που τοποθετήθηκε εκεί αφότου έκλεισε την ΕΡΤ. Η συνύπαρξη Μάναλη - Γαμβρίλη κράτησε έναν χρόνο και καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου ανέλαβε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος. Τώρα αυτό το τρίδυμο Γαμβρίλη - Μάναλη - Αντωνόπουλου βρίσκεται υπό διερεύνηση.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2015 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....